Epifanii

Publicat în Dilema Veche nr. 359 din 30 decembrie 2010
├üngeles, triunfo y eleg├şa jpeg

Pentru un scriitor care ├«┼či (tran)scrie biografia spiritual─â, poezia e una dintre pu┼úinele op┼úiuni posibile. Pentru poeta Magda C├órneci, biografia spiritual─â intitulat─â FEM ÔÇô intens-personal─â ┼či generos-generic─â, scris─â ├«n peste zece ani, cu nenum─ârate variante ┼či pres─ârat─â, ├«n diverse forme, ├«n toat─â opera sa de p├«n─â acum ┼či care va ap─ârea cur├«nd la Editura Cartea Rom├óneasc─â ÔÇô a luat forma prozei. O proz─â poetic─â, a┼ča cum e adev─ârata proz─â, adic─â o scriitur─â de sine (ca un altul) exact─â, vizionar─â, iradiant─â. E o form─â de curaj ce trebuie ├«n┼úeleas─â ca o necesitate. C─âci dac─â ├«n poemele din Hipermateria (1989) realitatea ÔÇ×hiperfizic─âÔÇť era privit─â ├«n fa┼ú─â p├«n─â la halucina┼úie, dac─â ├«n O t─âcere asurzitoare (1985) o voce profetic─â clama ÔÇ×precizia ilumin─âriiÔÇť, dac─â ├«n Haosmos (1992) se trasau jaloanele unei ÔÇ×├«naint─âri ini┼úiaticeÔÇť, FEM e cartea c─âr┼úilor de p├«n─â acum ale scriitoarei, ├«n egal─â m─âsur─â o carte a ilumin─ârii ┼či una a revela┼úiei realului. 

Scris─â ca o lung─â scrisoare adresat─â unui b─ârbat c├«ndva iubit, FEM e o biografie a sinelui trezit la ÔÇ×adev─ârata via┼ú─âÔÇť, dar ┼či istoria epic─â a (re)conect─ârii la principiul feminin al vie┼úii, a contopirii cu acea structur─â psihic─â arhetipal─â matern─â ce marcheaz─â radical via┼úa incon┼čtient─â a oric─ârei fiin┼úe. Povestitoarea care-┼či ├«mp─ârt─â┼če┼čte via┼úa intim-spiritual─â ÔÇô printr-o am─ânun┼úit─â anamnez─â jungian─â ce va face deliciul cunosc─âtorilor ÔÇô este ├«ns─â cineva care a ├«nv─â┼úat din lungul traseu c─âtre sine una dintre cele mai importante lec┼úii ale aventurii spirituale: unitatea de fond a tuturor lucrurilor, non-dualitatea, faptul c─â s├«ntem una femei ┼či b─ârba┼úi, sfinte ┼či ÔÇ×borfeteÔÇť, eroi ai ilumin─ârii ┼či cyberborgi conecta┼úi la TV. De aceea biografia sa spiritual─â ÔÇô specie complicat─â, c─âci retraseaz─â c─âi unice ┼či poveste┼čte aventuri interioare de dincoace de limbaj ÔÇô este o povestire direct─â ┼či palpitant─â a corpului de carne, dar ┼či a corpului de lumin─â, a iubirii (pentru El, acel ex-ÔÇ×DraguleÔÇť, dar, ├«n fond, pentru tot ce exist─â), a ├«nt├«lnirii intime cu divinul, a ilumin─ârii (poetic-exacte), a adora┼úiei ┼či a dezol─ârii: ÔÇ×Dragule, s─â nu te ├«n┼čeli, eu nu am consumat niciodat─â vreun drog. Nu ┼čtiu cum e gustul cocainei sau opiului, n-am ├«ncercat nici LSD-ul ┼či nici mescalina. ├Än lumea din care vin eu, a┼ča ceva nu se g─âsea, nu era la ├«ndem├«n─â, eu am aflat despre droguri numai din c─âr┼úi.

Stupefiantul pe care-l folosesc eu este strict personal, e l─âuntric. Mi-l servesc uneori singur─â, mai medit├«nd, mai rug├«ndu-m─â, citind anumite poeme sau c─âr┼úi care m─â ridic─â ├«n sfere eterate, ├«nalte, dar de cele mai multe ori nu eu s├«nt cea care controleaz─â declan┼čarea efectului lui. Narcoticul meu se g─âse┼čte chiar ├«n creier, ├«n dulcile endorfine care scald─â sinapsele, cum am citit ├«ntr-un tratat de neurobiologie, dar ele nu s├«nt dec├«t urma chimic─â, substratul organic care devine receptiv la vibra┼úii care exist─â, preexist─â ├«n alt─â parte, ├«ntr-o lume de invizibile rezonan┼úe aflat─â peste tot ┼či niciunde, ├«ntr-un c├«mp de for┼úe ├«nc─â prea pu┼úin cunoscute, unde st─â suspendat─â o memorie mult mai larg─â, mult mai b─âtr├«n─â ┼či mai arhaic─âÔÇť.  

Intimitatea spiritual─â, despre care s-au scris c─âr┼úi ├«ntregi, nu poate ├«ns─â fi (atunci c├«nd e autentic─â) dec├«t o poveste a devenirii de sine, spus─â sau scris─â ├«n cuvintele unui anumit timp ┼či ale unui anumit spa┼úiu, folosind o anume form─â de reprezentare a realului ┼či o anumit─â limb─â. ÔÇ×Castelul interiorÔÇť al Sfintei Tereza de Avila, ÔÇ×nop┼úile ├«ntunecateÔÇť ale lui San Juan de la Cruz, ilumin─ârile lui Swedenborg din Cartea de vise sau exerci┼úiile spirituale ale lui Ignacio de Loyola s├«nt, ├«n primul r├«nd, povestiri de sine (pentru un altul) de o generozitate cu adev─ârat ÔÇ×suprasensibil─âÔÇť. FEM-ul Magdei C├órneci ÔÇô un concentrat itinerar epifanic, pornind de la ÔÇ×brusca aruncare ├«n scen─âÔÇť, trec├«nd prin aventurile corpului dureros, prin ilumin─ârile adolescentine ale unei feminit─â┼úi matriciale ┼či ÔÇ×c─âderea din realitate ├«n RealitateÔÇť, prin ÔÇ×schimbarea la trupÔÇť androgin─â spre maturizarea viziunii, deschiderea celui de-al treilea ochi ┼či, ├«n cele din urm─â, fulguranta (┼či intransmisibila) ├«n┼úelegere a ÔÇ×marelui ┼čah cu partea cealalt─âÔÇť ÔÇô este o livrare de sine pentru bunul uz al celor care mai caut─â ÔÇ×o magie coerent─â a lumiiÔÇť: ÔÇ×Exist─â ├«n toat─â aiureala vie┼úilor noastre o ordine mai ├«nalt─â, de o obiectivitate subtil─â ┼či de aceea greu perceptibil─â, dar pe care se poate conta. Ea ni se prezint─â doar uneori, sub aparen┼úa unei bru┼čte impresii de dezlimitare mental─â, ca boarea unei ├«n┼úelegeri imense, care ne stupefiaz─â sim┼úurile ┼či meandrele cerebrale. Aceast─â ordine invizibil─â ┼či integratoare, c├«nd o realizezi fulgurant, e ca o trezire din somn, ca o revela┼úie, e o form─â de uluit─â bucurie, de imens─â ├«mp─âcare. La ea avem cu to┼úii acces, din c├«nd ├«n c├«nd, ├«n clipe rare de luciditate deta┼čat─â ┼či vizionar─â, c├«nd s├«ntem prezen┼úi la realitatea esen┼úial─â a lumii, unitar─â, consistent─â ┼či adev─ârat─â, adic─â ├«n clipe de gra┼úie. Cu condi┼úia s─â nu uit─âm c─â e vorba, finalmente, de un joc. De Marele Joc cu noi ├«n┼čine. Un Joc trans-uman, c─âci include ┼či pietrele ┼či plantele ┼či p─âs─ârile ┼či animalele, include ┼či v─âzduhul ┼či spa┼úiul interstelar. Un ┼čah cu Partea Cealalt─âÔÇť.  

E aici ┼či o ÔÇ×cheie emo┼úional─âÔÇť pentru Planeta FEM, pentru acel univers feminin despre care unul dintre ultimii mae┼čtrii spirituali ai vremurilor noastre spunea c─â e o lume ├«n mod natural mai aproape de fiin┼úa lucrurilor. FEM este, mai ales, c├«┼čtigarea acelui ÔÇ×pariu universalÔÇť al poeziei (┼či prozei adev─ârate) descris de Magda C├órneci ├«ntr-un eseu: ÔÇ×Poezia de ast─âzi nu ├«┼či p─âstreaz─â sensul dec├«t dac─â p─âstreaz─â intact sau cultiv─â cu ├«ncr├«ncenare accesul la o alt─â logic─â, o logic─â integral─â... o logic─â ├«n acela┼či timp sensibil─â, sintetic─â ┼či vizionar─â, care s─â ne permit─â s─â intr─âm ├«n rezonan┼ú─â, prin intermediul fantasmei verbale, cu fiin┼úa noastr─â complet─â, senzorial─â dar ┼či emo┼úional─â, biologic─â dar ┼či spiritual─â, ra┼úional─â dar ┼či mistic─âÔÇť. Este pariul c├«┼čtigat ┼či de proza vizionar─â din acest volum de excep┼úie.

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.