Egali în faţa foametei

Publicat în Dilema Veche nr. 734 din 15-21 martie 2018
Egali în faţa foametei jpeg

● Foametea în Moldova sovietică (1946-1947). Culegere de documente, editura Litera, Chişinău, 2017, 864 de pagini. Ediţie revăzută, completată şi tradusă în limba română a colecţiei de documente publicate în limba rusă în 1993 de un grup de istorici din Republica Moldova – Anatol Ţăranu (coordonator), Gh. Rusnac, I. Şişcanu, A. Zavtur, A. Moraru, M. Rotaru, A. Agachi, P. Isac, M. Gribincea. 

„Cînd soţia mea a ieşit în cealaltă cameră, tata a început să mă convingă să accept să-l tai pe fiul meu Nicolai şi să-l întrebuinţăm pentru mîncare. La început eu nu acceptam, iar cînd soţia s-a întors în cameră, i-am povestit despre discuţia cu tata în prezenţa mamei, la care soţia şi mama au fost de acord. Atunci tata a luat un cuţit, iar eu am luat o strachină, am pus-o sub gîtul copilului, pentru ca sîngele să nu ajungă pe pat, tata i a retezat gîtul copilului, după care noi l-am tăiat bucăţi, l-am fiert şi l-am mîncat împreună, toată familia.“

Nu, nu este scenariul unui film de groa-ză. Nu este un fragment din literatura absurd-macabră a lui Daniil Harms. Este declaraţia la procuratură a unui locuitor din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, dată pe 21 februarie 1947. Cele relatate se petrecuseră cu o lună mai devreme. Şi ca ele ar mai fi alte cîteva zeci de cazuri. 39 dintre acestea sînt menţionate în volumul de documente din arhivele URSS Foametea în Moldova sovietică (1946-1947).

Din mijlocul supermarket-ului în care ne ducem azi traiul trebuie să admitem că ne e greu să înţelegem mutaţiile psihice ale foamei finale, cronice. Şi cînd ţinem post – cea mai severă formă de asceză cu care ne întîlnim –, noi nu ne înfometăm, ci dezvoltăm de regulă compensaţii baroce la mîncarea de dulce, aşa încît saţietatea să fie totuşi asigurată. Ce se poate face însă cu mijloacele noastre este demonstraţia că un regim politic ar putea fi şi el culpabil pentru tragedia nemăsurată a acestei familii.

Fenomenul canibalismului în Basarabia anilor ’46-’47 a fost un rezultat al foametei din aceiaşi ani. La rîndul ei, foametea din Basarabia, ca şi cea din Ucraina anilor ’32-’33 şi din China de la sfîrşitul deceniului 6, este provocată de om, nu de catastrofe naturale sau sociale. Mai exact, în acei ani, Basarabia era în curs de integrare în sistemul economic şi social sovietic. Iar fiscalitatea a fost unul dintre domeniile modificate radical cu acel prilej. Apăruseră aşa-numitele cote cu care populaţia covîrşitor ţărănească fusese făcută datoare la stat. În 1945, cotele însumau 272.000 de tone de cereale; în 1946, ele au fost de 265.000 de tone. Dar cotele din 1946 au fost stabilite în pofida faptului că se anunţa un an agricol foarte prost, din cauza secetei şi a repercusiunilor războiului. Astfel că, dacă în 1945 recolta totală a fost de 926.000 de tone de cereale, în 1946 ea a fost de doar 365.000 de tone. Şocul restrîngerii recoltei s-a resimţit în iarna din 1946-1947 şi în primăvara lui 1947, cînd oamenilor li s-a luat tot ce aveau în gospodărie pentru achitarea impozitului şi nu au mai avut ce mînca. Lăsînd la o parte efectele deloc neglijabile ale distrofiei, au murit atunci din cauza foamei între 150.000 şi 200.000 de persoane din Moldova sovietică, indiferent de etnie, reprezentînd aproape o zecime din populaţie. Proporţia este asemănătoare cu cea din timpul Holodomor-ului din Ucraina şi dublă faţă de cea din vremea Marelui Salt Înainte al lui Mao Zedong în China. Şi reprezintă o cincime din numărul total al victimelor foametei sovietice postbelice, care s-a întins în mai multe regiuni ale nou expandatei spre vest URSS, şi în special în Ucraina. La acea vreme, Ucraina sovietică era condusă de Hruşciov şi încorpora şi părţi din nordul şi sudul Basarabiei. Încercînd să dea vina pe inflexibilul Stalin, Hruşciov afirma în memoriile sale că sistemul de cote – aplicat în Ucraina la fel ca şi în Basarabia – „a fost realmente un sistem de jecmănire. Mi-am dat seama că în acel an (1946, n.n.) exista pericolul producerii unei catastrofe“ (citat din William Taubman, Hruşciov. Omul şi epoca sa, Meteor Publishing, Bucureşti, 2017, p. 235).

Dacă în Ucraina, în ’33, şi în China, în ’58, foametea s-a suprapus cu colectivizarea agriculturii, în Moldova sovietică ea a fost rezultatul politicii fiscale. În Basarabia anilor imediat postbelici, în unele raioane, ţăranii încă puteau avea maximum 20 de hectare de teren arabil, drept pe care l-au pierdut curînd, cînd a survenit „deculacizarea“ şi colectivizarea totală (1949-1950). Existau deci încă ţărani mai înstăriţi, de la care însă cei săraci nu s-au mai putut împrumuta, cum făcuseră în alţi ani de secetă. Tocmai ţăranii înstăriţi au fost şi cei mai spoliaţi, spune istoricul Anatol Ţăranu de la Chişinău, coordonatorul lucrării, prin noul sistem de impozitare care se calcula nu pe gospodării, ci pe localităţi. O seamă de locuitori erau scutiţi de cote (de pildă, cel care avea un fiu înrolat în Armata Roşie), iar grosul contribuţiei localităţii s-a luat de la „chiaburi“, ajunşi astfel şi ei la fel de expuşi în faţa foametei ca şi nevoiaşii satului. Anatol Ţăranu mărturiseşte că multă vreme s-a întrebat de ce totuşi foametea nu a cuprins în aceeaşi măsură şi satele din stînga Nistrului, unde făceau ravagii aceleaşi condiţii meteo şi sociale. Explicaţia lui e dezarmantă: cei din stînga cunoşteau comportamentul sovietic, ştiau unde, cum şi cînd să ascundă hrana. Cei din dreapta, ajunşi din România interbelică pe mîna comuniştilor, nu şi-au închipuit autorităţile luîndu-le găinile din curte şi „ultimul tăbultoc de grăunţe“ din pod. O greşeală literalmente fatală.

Nu există imagini din Basarabia cuprinsă de foamete. Sovieticii nu au permis folosirea termenului de „foamete“, cum de altfel au făcut şi în Ucraina sau Kazahstan. Sînt în schimb fotografii (şi chiar şi un film) din timpul crizei alimentare din România aceloraşi ani, făcute de către Rädda Barnen, filiala suedeză a organizaţiei „Salvaţi copiii“, şi publicate în volumul de documente Rädda Barnen şi Securitatea. 1946-1949, Argonaut, Cluj Napoca, 2015. Deşi pornită şi ea pe drum sovietic, România a permis totuşi (pe lîngă Crucea Roşie deja prezentă) ca o organizaţie umanitară occidentală să intre în ţară şi să ajungă, în 1947, anul de vîrf al crizei, să hrănească lunar 30.000 de persoane, în majoritate copii din Moldova de la dreapta Prutului. Ulterior, şi comuniştii de la Bucureşti au recuperat terenul, cu cotele obligatorii, cooperativizarea şi izgonirea voluntarilor de la Rädda Barnen, dar măcar seceta trecuse. O jumătate de Moldovă a scăpat astfel aproape milimetric de tragediile extreme ale foametei.

Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
p 23 Intilnirea golului plin cu plinul gol, 1959 jpg
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.

Adevarul.ro

Gabriela Firea FOTO gov.ro
Se cer din nou certificate de virginitate. Reacția Gabrielei Firea
Gabriela Firea atrage atenţia că s-a reluat procedura de eliberare a certificatelor de virginitate, deşi a avut o discuţie cu conducerea IML pe această temă.
Nicolae Badalau FOTO Inquam / Octav Ganea
Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile SURSE
Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, actual vicepreședinte al Curții de Conturi și fost ministru PSD al Economiei.
Vehicul militar cu drapelul ucrainean arborat într un oraș rusesc. Foto: Twitter
Locuitorii unui oraș rus s-au trezit cu tancuri cu steag ucrainean pe străzi. Ce se întâmpla, de fapt VIDEO
Când locuitorii din Tver, un oraș situat la 160 de kilometri nord de Moscova, s-au trezit în această dimineață au văzut coloane de vehicule militare cu steagul ucrainean arborat care traversau orașul, relatează The Telegraph.

HIstoria.ro

image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.