Drumurile ne omoară

Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
Drumurile ne omoară jpeg

L-am văzut zilele trecute pe Quentin Tarantino enervîndu-se brusc în timpul unui interviu. Întrebat – a o suta oară – care este legătura între violenţa de pe ecran şi cea din viaţa reală, Tarantino a cedat nervos şi a spus, în direct, lucrurile alea pe care, de obicei, le spui acasă, nevestei sau amicilor: ce mizerie, aceleaşi întrebări la care se aşteaptă aceleaşi răspunsuri, sclavia faţă de media, falsitatea – falsă grijă şi mai ales falsă gîndire. Intervievatorul era fericit, înregistrase şi maimuţa goală... artiştii ăştia plini de fiţe, incontrolabili, ce naiba, dar perfect înregistrabili pentru o cît mai mare audienţă...

Cînd eşti scriitor, mai ales unul din Est, şi eşti pus să „performezi“ (pe bani, sigur că da) în numele bunelor intenţii ale unor instituţii culturale, dar şi al conştiinţei literare comune reunificate (Est-Vest), lucrurile pot sta cu adevărat tragicomic. Ce să faci? Să fii ironic şi sarcastic, cum îţi cam vine, adică să nu respecţi regulile jocului în care ai intrat? Să fii asocial, adică să faci pe nebunul după ce ţi-ai încasat cecul? Să scrii, după ce pleci din casa „omului“, pamflete despre ticurile, fixurile şi pretenţiile culturale ale amfitrionului, eventual în timp ce cheltui banii primiţi pentru prestaţie? În excelentul său eseu Nimic nu se dă pe gratis. Breviar pentru autori în vilegiatură, apărut recent la Editura Tracus Arte (după varianta franceză din 2011), Corina Ciocârlie intră cu umor, francheţe – şi cu „materialul clientului“ – în culisele livreşti ale „pachebotului Literatură“, pentru a urmări cîţiva scriitori contemporani în voaiajele lor literare.

Fie că sînt novici în ale călătoritului literar (ca David Albahari, Andrei Bodiu, Dominique Fernandez, Denis Grozdanovitch,Yannick Haenel, Daniel Kehlmann, Ilya Kotcherghin, Yasmina Reza, Danièle Sallenave, Brina Svit, Dumitru Ţepeneag, Srdjan Valjarevic, Daniel Vighi sau Boris Zaidman), fie că sînt recidivişti (Thomas Bernhard, Mircea Cărtărescu, J.M. Coetzee, Andrej Stasiuk, Dubravka Ugresic, Ludmila Uliţkaia, Enrique Vila-Matas), fie că scriu jurnale egotiste sau ficţiune transparentă, scriitorii-călători văd sinecura ca pe o tortură, iar poziţiile ulterioare, „cinic-hedoniste“, lasă loc doar unor „mortificări recurente“. La fel cum formulările memorabile ale Corinei Ciocârlie lasă loc şi unui dram de compasiune. Utopia alterităţii e greu plătită şi de o parte, şi de cealaltă, iar lucrurile ar părea cu adevărat fără ieşire dacă n-am da de contrapunctul „eternului cloşard“ Cioran, cel care, ca Bartleby, preferă să nu... Ar mai fi şi alţii, însă atît de discreţi încît n-au catadicsit nici măcar să-şi scrie refuzul.

Structurat ca un (ironic) dicţionar de accidente şi incidente ale vilegiaturilor scriitoriceşti, eseul Corinei Ciocârlie e, astfel, o discretă pledoarie pentru statul acasă. Cînd te trezeşti, la nesfîrşit, umilit de indiscreţii şi proceduri, de abandon sau luare la grămadă, cînd – ştiind bine ce e o dictatură – te trezeşti în bine-intenţionata „dictatură a diversităţii culturale“, cînd scrii (prea mult) despre compromisul scrisului pe temă dată şi cînd ajungi să fii prea atent la mercurialul (occidental) al cadavrelor postcomuniste din dulap – e un semn că ar trebui, poate, s-o mai răreşti cu plecările. Singurul răspuns onest, atunci cînd înţelegi cu adevărat cum stau lucrurile cu „ostipitalitatea“ (amestec simultan de ospitalitate şi ostilitate), este refuzul. Oricît ar părea de sinucigaş, singurul răspuns posibil, după ani de lamentări şi cîteva pamflete groase, este refuzul, un nu rece şi asumat.

Alături de Cioran care (din mai multe motive) şi-a menţinut refuzul mondenităţii pînă la sfîrşit, eseista citează un fragment (pe cît de admirabil, pe atît de singular) din discursul lui Thomas Bernhard la demisia sa din Academia germană: „Vorbăria scriitorilor în holurile hotelurilor din mica Germanie e tot ce poate fi mai respingător. Miasmele sînt şi mai teribile cînd subvenţiile vin din partea statului, ca un nor care, de la o vreme, împute totul. Poeţii şi scriitorii nu trebuie să fie subvenţionaţi, mai ales nu de către o Academie subvenţionată la rîndu-i, ei trebuie să-şi ia singuri soarta în mîini“.

Corina Ciocârlie este o eseistă de clasă din inegalabila şcoală eseistică de la Timişoara, volumele sale – mai vechi sau mai noi – fiind nu doar incitante tomografii de fenomene literare, ci şi mereu surprinzătoare deschideri de noi perspective. Însoţindu-şi personajele – scriitori adevăraţi, nu veleitari sau grafomani –, adică rămînînd, cu discreţie şi limpezime, în limbul profesionist al literaturii, Corina Ciocârlie nu face altceva decît să le pună acestora în faţă oglinda propriilor ieremiade legate de „proxenetismul diferenţei“ (marota lui Baudrillard), de „ecumenismul umanitar“ al fundaţiilor literare sau de inevitabila sterilitate – mărturisită de toţi – atunci cînd aceştia ajung în situaţia de cocotă (literară) de lux. Rezultatul e acest eseu extraordinar, lipsit de complezenţă, în care lucrurile nu sînt nici albe, nici negre şi, mai ales, nu par definitiv bătute în cuie. Este mereu timp, pare a spune – de la Luxemburg, unde trăieşte – Corina Ciocârlie, să te convingi de comèdia dialogului între Vest şi Est şi să ajungi, de unul singur, la concluzia bancului cu girafa: drumurile ne omoară.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Ce a răspuns Inteligența Artificială despre Marea Unire de la Alba Iulia. Eroarea pe care o face ChatGPT
Softul de inteligență artificială ChatGPT are răspunsuri la întrebări ce au legătură cu Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Face, însă, o eroare, confundând Sala Unirii cu Catedrala Ortodoxă, care a fost construită abia în 1922.
image
Renumit medic pediatru, avertisment: „Tocmai am văzut un caz sever de rujeolă, boală care, cred unii, nu există”
Medicul pediatrul Mihai Craiu avertizează depre o boală care „există și produce complicații grave, unele mortale” . Este vorba despre rujeola, despre care unii părinți cred că „bolile acestea, ale copilăriei, existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane”
image
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani. „Nu credeam să mi se întâmple așa repede” VIDEO
Frumusețiile României și simplitatea și sufletul curat al românilor sunt de multe ori apreciate de turiștii și de vloggerii care ajung aici din străinătate. În unele cazuri, aceștia sunt copleșiți și ajung chiar să verse lacrimi, emoționați. De 1 Decembrie, „Adevărul” relatează trei astfel de cazuri

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic