Din nou despre găina comunistă și oul fascist

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
Din nou despre găina comunistă și oul fascist jpeg

ÔŚĆ Florin M├╝ller, Socialism ╚Öi fascism ├«n Rom├ónia. C─âtre o istorie intelectual─â, Editura Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti, Bucure╚Öti, 2020, 206 pagini.

Abia acum ├«mi e mai clar ce a dorit s─â ├«mi spun─â ├«n urm─â cu vreo doi ani profesorul Florin M├╝ller de la Facultatea de Istorie din Bucure╚Öti. Discu╚Ťia era pe marginea lucr─ârii mele despre alegerile din 1946, iar profesorul M├╝ller tot must─âcea fa╚Ť─â de abordarea autorului. Motivul era c─â detectase urmele unui soi de ÔÇ×paseism istoriograficÔÇŁ de care textul amintit s-ar fi f─âcut vinovat; eu sus╚Ťin ╚Öi acum c─â vina este minor─â, dar nu e locul aici pentru l─âmurirea acestui aspect.

Ideea e c─â domnul M├╝ller a explicitat aceast─â no╚Ťiune ├«n cartea sa recent─â, Socialism ╚Öi fascism ├«n Rom├ónia. Este cazul, spune el, s─â dep─â╚Öim faza descriptiv─â a istoriografiei rom├óne╚Öti privind comunismul, s─â trecem de la ÔÇ×revolta revizionist─â cu alur─â polemic─âÔÇŁ la o abordare a ÔÇ×istoriei intelectuale a comunismuluiÔÇŁ. S─â trecem adic─â de la denun╚Ťarea facil─â ╚Öi dispre╚Ťul aprioric fa╚Ť─â de perioada comunist─â la studierea aplicat─â a conceptelor ╚Öi concep╚Ťiilor epocii, care nu pot fi ├«n╚Ťelese prin simpla huiduial─â, ci prin efortul de a le p─âtrunde mecanismul interior. Emblematic, sugereaz─â domnul M├╝ller, este ├«n acest sens contrastul dintre feti╚Öizarea informa╚Ťiilor din dosarele Securit─â╚Ťii ╚Öi ignoran╚Ťa generalizat─â privind textele de baz─â ale doctrinei comuniste, pe care marii ei critici contemporani nici nu le-au citit. ÔÇ×├Än concep╚Ťia meaÔÇŁ, afirm─â autorul, ÔÇ×istoria comunismului este, ├«n primul r├«nd, o istorie a ideologiei, definit─â ca tip de gnoz─â totalitar─â, antinomic─â, polemic─â, spa╚Ťiu spiritual de afirmare a intelighen╚Ťiei revolu╚ŤionareÔÇŁ. Iar cartea de care vorbim, ├«n ansamblul ei, este o confirmare a declara╚Ťiei de credin╚Ť─â de mai sus.

Nu voi insista pe acest subiect; remarc doar c─â s├«nt afirma╚Ťii destul de curajoase ├«ntr-un moment ├«n care ╚Ťara geme de anticomuni╚Öti de profesie. Iar din punct de vedere academic, a╚Ö ├«ndr─âzni s─â spun c─â Florin M├╝ller se deta╚Öeaz─â chiar ╚Öi de curentul universitar dominant al abord─ârilor din primii dou─âzeci de ani postdecembri╚Öti.

├Äns─â volumul profesorului bucure╚Ötean nu pare s─â aib─â inten╚Ťii polemice; grosul lui este axat pe dou─â studii suverane ╚Öi consistente, unul despre socialism ╚Öi poporanism, cel─âlalt despre fascismul din Rom├ónia interbelic─â. Ambele s├«nt martore ale construc╚Ťiei unui ╚Öantier ideatic, plin de piste ╚Öi asocieri nea╚Öteptate, demonstrate sau doar aflate pe calea confirm─ârii sau infirm─ârii. Provocatoare mi s-au p─ârut ├«n special paginile ├«n care autorul studiaz─â ÔÇ×biografia ideologic─âÔÇŁ a conceptului de revolu╚Ťie fascist─â. El avanseaz─â ipoteza de lucru c─â revolu╚Ťia nu e un monopol comunist ╚Öi c─â doar ├«nving─âtorii cursei totalitarismelor, comuni╚Ötii, au impus post factum ideea c─â fascismul e reac╚Ťionar ╚Öi din acest motiv refuzat la masa revolu╚Ťionarilor. ├Än fapt, s├«nt destule motive pentru a investiga dac─â nu cumva multe dintre caracteristicile curentelor care trec drept reprezentative pentru extrema dreapt─â s├«nt ├«n realitate ÔÇ×omologabile st├«ngiiÔÇŁ; dac─â nu cumva, cu o expresie celebr─â, fascismul ╚Öi comunismul s├«nt ÔÇ×gemenii heterozigo╚ŤiÔÇŁ ai st├«ngii, din care al doilea s-a dovedit viabil. ├Äntr-un cuv├«nt, dac─â nu cumva ╚Öi formulele asimilabile extremei drepte poate fi autoare de revolu╚Ťii.

Particularul nu demonstreaz─â ├«ntregul, dar ├«l poate contura. ├Än exemplul luat de profesorul M├╝ller, s├«nt identificate mai multe elemente care pot prezenta Mi╚Öcarea Legionar─â rom├óneasc─â drept o ÔÇ×form─â a radicalismului de st├«ngaÔÇŁ. Ar fi aici, ├«n enumerarea autorului, mobilizarea social─â a unor largi sectoare ale muncitorimii, exaltarea muncii fizice dure ├«n fa╚Ťa retoricii intelectualiste, combinarea voluntarismului politic cu cel al obedien╚Ťei ╚Öi ├«nregiment─ârii militariste, ura fa╚Ť─â de capitalism ├«n general ╚Öi fa╚Ť─â de ÔÇ×capitalismul evreiescÔÇŁ ├«n special. ÔÇ×Mi╚Öcarea Legionar─â se autoinstituie drept un socialism antisemitÔÇŁ, scrie Florin M├╝ller; ÔÇ×raport├«ndu-ne permanent la amplul efort de mobilizare a structurilor muncitore╚Öti de c─âtre LegiuneÔÇŁ, adaug─â el, ÔÇ×se impune conturarea unui r─âspuns la ├«ntrebarea dac─â Mi╚Öcarea Legionar─â reprezint─â nu doar ┬źforma clasic─â a fascismului ├«n Rom├ónia┬╗, ci, lucru mult mai important ├«n cadrul cercet─ârilor de avangard─â de azi, expresie a ┬źcomunismului popular┬╗ (expresia mea), ca form─â posibil─â de existen╚Ť─â a revolu╚Ťiei sociale, antisistemiceÔÇŁ. O idee cu adev─ârat original─â, aparent contrastant─â cu opinia din ce ├«n ce mai r─âsp├«ndit─â privind virajul comunismului ceau╚Öist t├«rziu c─âtre extrema dreapt─â. O idee care, ├«n plan mai larg, promite s─â rezolve dilema ├«nt├«iet─â╚Ťii dintre g─âina comunist─â ╚Öi oul fascist.

Ionu╚Ť Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Secretele ┼či costurile unei case ecologice din paie. Este ca pe vremea bunicilor ┼či are consum de garsonier─â
O familie din Boto┼čani ├«┼či construie┼čte propria cas─â eco, din lut ┼či balo┼úi de paie, dup─â modelul locuin┼úelor ┼ú─âr─âne┼čti de acum un secol. Avantajele sunt nenum─ârate, spune b─ârbatul, inclusiv costurile la utilit─â┼úi fiind comparabile cu cele ale unei garsoniere.
image
Momentul de glorie ├«n care Rom├ónia a fost pe locul 2 ├«n lume la Olimpiad─â, dup─â SUA. De ce a sfidat Ceau┼čescu Rusia
La Olimpiada┬á de var─â din 1984, din Los Angeles, Rom├ónia a adus acas─â 53 de medalii, situ├óndu-se pe locul 2 ├«n lume, dup─â SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a f─âcut presiune asupra lui Ceau┼čescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe l├óng─â cei 120.000 de dolari primi┼úi pentru participare, a avut leg─âtur─â cu contextul economic din ┼úar─â.
image
C├ómpurile mor┼úii de sub mall-urile din Ploie┼čti. Descoperire f─âcut─â de arheologi
Extinderea municipiului Ploie┼čti spre comunele Blejoi sau Ariche┼čtii Rahtivani a scos la iveal─â un veritabil c├ómp al mor┼úii, care ascunde deopotriv─â comori unice, vechi de mii de ani, dar ┼či informa┼úii relevante despre o civiliza┼úie demult apus─â.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.