Der Histria-Mann

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
image

Petre Alexandrescu, Continentul scufundat. Conversații despre trecut, Editura Polirom, Iași, 2022. Interviuri realizate de Mihaela Udrescu, ediție îngrijită și note de Vlad Alexandrescu, prefață de Cătălin Pavel, 464 de pagini, format 15 x 23 cm.

Cel mai potrivit autor pentru o carte de memorii pare a fi arheologul. El deține deja o tehnică a săpăturii, doar că o aplică amintirilor. Știe cum să procedeze cu cioburile găsite pe-acolo, cum să le claseze, eventual cum să le interpreteze. Știe cum să identifice și să degajeze ziduri despărțitoare înecate în pămîntul uitării. Cînd un arheolog se apucă de memorii, știi deja că un profesionist își pune la treabă instrumentarul specific. Trimiterea este precisă, faptul se separă clar de speculație, golul are un țarc propriu. Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.

E multă arheologie aici, la propriu și la figurat. Concepută ca un dialog întreținut cu empatie de Mihaela Udrescu, cartea include mai multe șantiere. Este unul care deschide o serie de teme culturale și de civilizație, românească în primul rînd, dar nu numai. Există și un șantier politic, pentru că trebuie să înțelegem din nou și din nou că la români predomină o anume promiscuitate politico-culturală care a transgresat regimurile. Intri apoi – inevitabil într-o carte de memorii – în poveștile de familie și de familii, în culisele instituționale și profesionale unde se sleiește ideologia și se decantează caracterele, în anecdotica pilduitoare pentru un întreg spațiu sau ciclu. Dar între toate aceste agitații, sensuri și contrasensuri ale cărții menționate apare din senin, pe la mijlocul ei, un fragment unicat de liniște. Este vorba de pasajul despre serena lagună a Histriei, unde autorul spune că a revenit, din mai pînă în octombrie, an de an aproape, vreme de peste cinci decenii.

Aici, în acest fragment, descrierea geografică a Histriei este ca o pagină din Sadoveanu. Un amfiteatru natural, în a cărui adîncitură de mijloc e situată cetatea care radiază spre toată zona de mijloc a Dobrogei. Ambientul face lumina să aibă lăptozitatea dimineții mediteraneene. Peștii și păsările se învîrt în jurul acestui centru, făcînd din Histria un important furnizor de hrană pentru lumea Greciei antice. Succintă, dar clară este și descrierea evoluției istorice a cetății. A existat o epocă de mare înflorire comercială și culturală, din secolul VII î.Hr. cînd a fost întemeiată de coloniștii din Milet și pînă la deceniul în care a fost sistematic prădată de geții lui Burebista. Așezarea și-a revenit în vremea împăratului Iustinian, dar după căderea Dobrogei ca bastion împotriva barbarilor, Histria decade definitiv, nu înainte de a face totuși alte șapte veacuri și din era noastră. Ceea ce pentru cetate a fost dezastru, pentru arheologi a fost o șansă. De atunci, din secolul VII, și pînă la primele săpături ale lui Vasile Pîrvan, din 1914, nimeni nu s-a atins de retrasa Histrie – a menționat Petre Alexandrescu – în afară de pămîntul și apele care au îngropat-o treptat. Sînt conservate aici mai multe straturi de locuire, fiecare cu specificul lui. Cel mai dezgropat, dar și acesta la maximum o treime din presupusul ansamblu total, este stratul bizantin, în vreme ce acela vechi grecesc e încă într-un stadiu incipient de relevare.

O explicație a lui Petre Alexandrescu – der Histria-Mann, cum i se spunea în cercul internațional al arheologilor – mi-a atras în mod special atenția. El a scris că, pe vremea grecilor, apa mării era cu trei-patru metri mai scăzută decît astăzi, și de aceea multă Histrie e acoperită nu de pămînt, ci de ape, pe sub care ziduri răzlețe pleacă din cînd în cînd – căci nu degeaba titlul cărții este Continentul scufundat. Intervin aici, a afirmat arheologul, complexe legături ale locului cu restul planetei, cu calota polară și cu curenții marini, care influențează nivelul apei la Marea Neagră. Mărturisesc că după această precizare privesc cu alți ochi avertizările climatologilor, care au calculat ce regiuni de coastă pot fi afectate de mărirea nivelului apei oceanelor. Sînt fenomene diferite, e clar, dar iată că la Histria, la Marea Neagră, apocalipsa apelor deja s-a petrecut.

Ca orice intelectual de după război și pînă astăzi inclusiv, și Petre Alexandrescu s-a confruntat cu dilema plecării. După cum a mărturisit în carte, sub acest aspect i-a călcat pe urme socrului său, Tudor Vianu. Agonia acestei tentații e descrisă amănunțit. La final însă, Histria îl ține în țară pe Petre Alexandrescu, împiedicîndu-l de la o cezură pe care spune că a remarcat-o repetat în lumea românească. În contra acestei istorii de rupturi, uitări programate, reluări de la zero, individuale sau colective, Petre Alexandrescu contrapune o continuitate personală prin cultură, care a rezistat nebuniei regimurilor și a oamenilor.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia, Editura Vremea, 2022.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.