Degetele lui Pozzi

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Degetele lui Pozzi jpeg

● Julian Barnes, Bărbatul cu haină roșie, traducere de Radu Paraschivescu, Editura Nemira, 2020.

E o strategie recurentă la Julian Barnes faptul de a aborda subiectul „prin învăluire”: așa a procedat în Papagalul lui Flaubert, unde aborda figura impozantă a ursului din Rouen printr-un periplu obiectual, ca al unui detectiv care a hotărît să redeschidă un caz „înghețat” timp de un secol și ceva. Nu altfel procedează aici, în Bărbatul cu haină roșie, deosebirea fiind însă dată de faptul că „obiectul” cercetării e unul supraindividual – o epocă – și aparent inefabil – spiritul respectivei epoci. Mi se pare că Bărbatul cu haină roșie încheie un ciclu în creația lui Barnes și că vine cu o doză de satisfacție a orgoliului auctorial, mai exact acela al atingerii unui prag de „înțelegere a lumii” superior anilor ʼ80, cînd el, „cel mai francez dintre scriitorii britanici”, publica Papagalul lui Flaubert. Dacă finalul Papagalului era unul cu dublu tăiș ironic – ciobind din prestigiul criticii, istoriei și teoriei literare, a căror finalitate este departe de circumscrierea siluetei tridimensionale a unui scriitor, nu altfel se prezintă pînza care-și propune să capteze Weltanschauung-ul La Belle Époque prin intermediul biografiei unui personaj în același timp tipic și excentric (tot așa cum Flaubert era urs, dar și șopîrlă).

Personajul respectiv, medic ginecolog, dandy, afemeiat și pionier al medicinei, pe numele său Samuel-Jean Pozzi, e prezentat de autor inițial prin intermediul unui splendid portret semnat de John Singer Sargent, introdus așadar prin intermediul unei mise en abîme, pentru ca, pe parcursul acestui roman-hibrid, să devină din ce în ce mai evident că persoana lui nu este altceva decît tot o mise en abîme a epocii. Și, dacă vrem să exagerăm cu punerile în abis, nici în cadrul portretului nu scăpăm de ele, căci ce altceva ar fi degetele personajului, care reprezintă punctul de fugă al imaginii? Ei, pornind de la portret, Barnes pleacă într-o aventură detectivistică legată de acest personaj și, prin intermediul unei rețele dense de relații ce nasc alte portrete, reușește să redea spiritul unei felii din istoria Franței (și nu numai, pentru că multe personaje traversează Canalul Mînecii, sau cel puțin își doresc s-o facă). În umbra lui Pozzi cresc alte personaje de multe ori mult mai interesante, cum ar fi Contele de Montesquieu-Fezensac, homosexual presupus a fi modelul Baronului de Charlus, dar și cel al lui Jean des Esseintes, din celebrul În răspăr al lui Huysmans. Un alt personaj fascinant al acestui „studiu în roșu” este Prințul de Polignac, tot homosexual, care-și vinde în mod fericit blazonul, căsătorindu-se cu o foarte bogată americancă lesbiană, căsătorie ce se vădește a fi extrem de fericită, spre iritarea lui Montesquieu. L-aș aminti și pe Henry James, adevărat cap de pod al acestor dandy francezi care descind în Anglia sub diverse pretexte. Revenind la fascinantul domn Pozzi, burghez sadea, dar care se înconjoară cu toți acești aristocrați, fustangiu notoriu – printre partenerele cunoscute numărîndu-se Sarah Bernhard, văduva lui Bizet, poeta Judith Gautier (care e personaj și în Sînt dinamită, biografia lui Nietzsche scrisă de Sue Prideaux, unde apare ca muză a lui Wagner ce reușește s-o scoată din minți pe Cosima) sau Emma Fischoff –, dar un profesionist recunoscut la nivel mondial, care salvează viețile nenumăratelor femei ce-i trec pragul cabinetul, purtător al spleen-ului de epocă, dar și un tip plin de energie, el este suma propriilor paradoxuri, revelatorul în care se scufundă hîrtia fotografică, un vector uman al progresului.

Nu trebuie uitat că același Pozzi poartă în ființa lui paradoxală întreaga energie a gestului lui Barnes, unul plin de „dojană” la adresa Brexit, la adresa unei națiuni care a ales retragerea în insularitate – pe cînd, pare a spune Barnes, insularitatea nu a existat nicicînd, a fost o iluzie, așa cum e cea care ne face să credem că putem înțelege complexitatea unui om urmărindu-i detaliile biografice. Excelentă traducerea lui Radu Paraschivescu.

Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitor şi critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Caragiale. Scrisoarea pierdută, Polirom, 2019.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

anghel damian lia bugnar jpeg
Actorii care au avut relații cu femei mai în vârstă decât ei. Nu le-a păsat deloc de acest aspect
În lumea showbiz-ului, relațiile între persoane cu diferențe semnificative de vârstă sunt adesea subiecte de discuție și chiar controverse. Totuși, pentru unii dintre cei mai cunoscuți actori, vârsta nu a fost niciodată un factor decisiv atunci când vine vorba de iubire.
ciuta marius 2 arhiva personala jpg
Cum putem recupera aurul furat în Olanda. Anchetator din dosarul „Aurul dacic”: „Infractorul trebuie prins cât timp «cadavrul» e încă cald”
Marius Ciută, fost ofiţer specialist în patrimoniu care a lucrat la dosarul Aurul dacic, analizează scenariile cu privire la recuperarea pieselor furate din Olanda. Putem răscumpăra piesele de la colecționari? Există pericolul distrugerii vestigiilor dacice? Cât de important este timpul?
Brățara dacică de aur nr. 13 (foto: Marius Amarie / MNIR)
Furtul tezaurului românesc din Olanda, un nou rateu de comunicare a autorităților. Analist: Oricine ar fi folosit acest moment
Furtul tezaurului românesc din Olanda ar putea fi folosit electoral, susține sociologul Vladimir Ionaș, subliniind greșelile statului. De asemenea, analistul Valeriu Turcan avertizează că acest caz a fost deja politizat și va influența discuțiile publice până la prezidențiale.
Capsunari
Munca în străinătate. Ministerul Muncii modifică regulile pentru angajarea căpșunarilor
Ministerul Muncii modifică normele de aplicare ale Legii 156/2000, care vizează protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, inclusiv privind costurile de cazare și transport al acestora.
copil medic jpg
Procedura înscrierii la medicul de familie. Cât durează și ce documente sunt necesare
Înscrierea la medicul de familie sau schimbarea acestuia este o procedură simplă și nu ar trebui să dea nimănui bătăi de cap. Sunt însă, câteva aspecte pe care ar trebui să le cunoaștem.
Chereches prins in Augsburg e1701197222484 640x400 jpg
„Ești un prost, un nesimțit, se vede după culoarea pe care o ai”. Apelativele folosite de primarul Cherecheș într-o ședință de consiliu local
La finalul săptămânii trecute, Judecătoria Baia Mare a dat verdictul în primă instanță în procesul în care Cătălin Cherecheș, fostul primar de la Baia Mare, a fost judecat după ce a adresat zeci de injurii unui consilier local într-o ședință publică.
tezaurul romaniei
Jaful la care a fost supusă România în ultimii 120 de ani. Tezaure sustrase și aproape 1000 de obiecte de patrimoniu furate
În ultimele două secole românii au fost jefuiți cumplit de bunurile lor patrimoniale. Au pierdut atât bunuri arheologice descoperite pe teritoriul nostru, dar și averi incredibile în monezi și metale prețioase. Numai la ruși au rămas peste 9 tone de aur dar și un tezaur ostrogotic deosebit.
scadere prabusire actiuni bursa economie
Când o agenție de rating deschide gura, tremură guvernele. Cum au ajuns trei companii să pună ștampila pe finanțele țărilor
Toate statele lumii au dificultăți financiare, mai mult sau mai puțin agravate de lockdown-ul din pandemie. Aceste probleme se reflectă adesea în datoriile lor publice sau în deficite bugetare ori comerciale și chiar ambele denumite deficite gemene.
Franța rămâne cea mai vizitată țară din lume pentru al doilea an consecutiv datorită atracțiilor sale Colaj Adevărul
Franța rămâne de neînvins. Destinația turistică numărul 1 și în 2024, cu atracțiile care o fac cea mai vizitată țară
Cu o prezență constantă în topul celor mai vizitate locații turistice, Franța ocupă pentru al doilea an consecutiv fotoliul de lider, conform Barometrului Mondial al Turismului UNWTO, consolidându-și statutul de favorită a turiștilor globali, datorită atracțiilor sale iconice.