Decalogul

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Decalogul jpeg

Cine şi-ar fi putut imagina că, doar în Anglia, există peste o sută de mii de biografii şi monografii ale lui Iisus din Nazareth? Iisus a fost, fără îndoială, „cea mai importantă fiinţă... din istorie“, cum ne asigură, gîndindu-se în primul rînd la influenţa sa, Paul Johnson în Viaţa lui Iisus povestită de un credincios (trad. Humanitas, 2011), iar reluarea, mereu de la capăt, în toate amănuntele şi nuanţele, a scurtei sale vieţi pe pămînt este, pentru biograf, o dovadă de statornicie şi curaj. Cu atît mai mult pentru un personaj ca Paul Johnson – jurnalist incisiv, dar şi catolic conservator, istoric şi, o perioadă, consilier al lui Margaret Thatcher, dar şi un critic acid al modernităţii secularizante – Viaţa lui Iisus... este şi o formă neaşteptată de expunere. O expunere de sine, fără îndoială, căci această biografie nu e scrisă nici de jurnalistul din Intelectualii, nici de istoricul lumii moderne, ci de creştinul practicant, asumîndu-şi credinţa în felul apostolului Pavel, ca „dovedire a lucrurilor nevăzute“.

Dacă vrei să urci la Ierusalim, venind dinspre Galileea (cu speranţa ca, odată, să faci şi drumul înapoi), cartea aceasta a lui Paul Johnson te poate însoţi, cu limpezimea ei edificată, mai bine ca orice ghid de călătorie. Lectura atentă şi repetată a Evangheliilor, profunda cunoaştere a lumii acesteia „crude şi nesăbuite“ şi, mai ales, surdina pusă unor convingeri clare se regăsesc în această relatare directă, cu referinţe minime, dar cu o continuă mobilizare interioară în susţinerea propriilor afirmaţii. În acest sens, biografia lui Iisus scrisă de Johnson este un itinerariu al bucuriei de a redescoperi (de această dată, în scris) etapele unei vieţi exemplare, de a relua – simplu şi direct – mesajul unei fiinţe excepţionale. Desigur, nu întîmplător, Paul Johnson insistă asupra înzestrării poetice a lui Iisus (moştenite de la mama sa), a forţei de atracţie pe care învăţăturile sale o exercitau şi datorită felului neobişnuit în care erau exprimate: „Adevărul e că Iisus nu era nici orator, nici predicator, ci mai degrabă poet. Gîndea, judeca şi vorbea ca un poet – cu imagini, străfulgerări şi metafore inspirate de natură. Învăţîndu-i pe oamenii care-l ascultau, Iisus reuşea să le transmită imaginile, să-i facă să le vizualizeze. Era poet al virtuţii, bard al dreptăţii, menestrel al iubirii divine. Vorbirea lui era o rapsodie, iar în predici, discursul lui era plin de palinodii şi poeme.“

Poezie de limbaj, poem filozofic dramatizat şi strălucitor în noutatea sa, Evangheliile nu erau simple comentarii sau relatări, ci ipostaze ale misterului, parte din el şi cale de înţelegere directă, prin participare. Ele par a fi – prin citire, recitire, reinterpretare personală – pregătirea privilegiată pentru „ultimele şapte cuvinte“, pentru tăcere, dar şi pentru transmiterea celor „zece porunci noi“ pe care s-a întemeiat creştinismul. Capitolul dedicat acestui testament în biografia lui Iisus scrisă de Paul Johnson este nu doar centrul cărţii, ci şi motivul precizării perspectivei sale implicate – aceea a credinţei asumate limpede, fără echivoc. În acest punct, mai mult ca oriunde, autorul „practică“ – pe urmele subiectului său exemplar – un fel de imitatio Christi cu armele jurnalistului, însă şi înţelegînd faptele istoric, din mai multe puncte de vedere, şi mai ales din acela al discipolului fidel. Enunţate, comentate şi practicate (în scris, sub ochii noştri), ele reprezintă un breviar esenţial al moştenirii christice: omul nou; acceptarea universalităţii; egalitatea dintre oameni, în chestiunile ultime; iubirea în pofida oricărei evidenţe; mila ca bunăvoinţă – un soi de „poezie morală“; echilibrul în toate; cultivarea „vederilor largi“; căutarea şi recunoaşterea „adevărului integral“; exercitarea puterii cu respect pentru cei lipsiţi de putere; curajul.

Am citit cartea aceasta cuceritoare urcînd de la Nazareth spre Ierusalim, pe lîngă Samaria şi Marea Moartă, şi coborînd apoi spre Mediterană, într-o călătorie „de solidaritate“ cu cineva care-şi dorea dintotdeauna să facă acest drum. Am trecut, la fel ca ultima dată, prin toate încercările pe care neaşezarea, neliniştea, necugetarea le fac, în anumite împrejurări, de netrecut. Am recunoscut însă în jur – în acea ţară parcă şi mai contorsionată de război şi discriminare, în care, cum spunea un agnostic de temut, doar cerul a mai rămas ca pe vremea lui Iisus – şi bunăvoinţa, şi iubirea, şi acceptarea, şi echilibrul. Şi, foarte aproape, în mereu privilegiatul grup de la Stavropoleos, o cultivare a curajului în toate aceste atitudini: curajul diferenţei, curajul propriilor opinii, curajul iubirii în cunoştinţă de cauză, curajul asumării de sine. Poate curajul nu e virtutea virtuţilor (deşi, pentru mine, încă este), însă el poate fi începutul oricărei înţelegeri veritabile.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

lidl jpg
Alertă alimentară privind un produs de Crăciun din ciocolată, de la Lidl. A fost retras de urgență
Un produs cumpărat masiv zilele acestea fiind specific sărbătorilor de iarnă a fost retras de la vânzare, iar clienților care l-au achiziționat li se transmite să îl aducă înapoi. Este vorba de
Bijuterii furate din Belgia
O româncă a aflat că e căutată de 9 ani în Belgia, când a solicitat pașaport în SUA. Ce acuzaţii i se aduc
Surpriză neplăcută pentru o româncă atunci când a solicitat acordarea unui paşaport american. Verificările au arătat că ea este căutată de 9 ani în Belgia, unde este condamnată pentru furt.
hijab valul islamic
Femeile iraniene riscă pedeapsa cu moartea sau până la 15 ani de închisoare dacă nu îşi acoperă faţa. Activiştii reclamă „apartheid de gen”
Femeile din Iran ar putea fi condamnate la moarte sau închisoare la ani grei de închisoare dacă nu respectă noile legi privind „moralitatea obligatorie”, care urmează să intre în vigoare săptămâna aceasta.
Camera Deputatilor FB jpg
Noul Parlament, convocat de Klaus Iohannis pe 20 decembrie
Președintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament pe 20 decembrie, într-o ședință de la 14.00.
drum sofer masina1 jpeg
Este cel mai spectaculos drum din Europa! Toți turiștii trebuie să îl parcurgă măcar o dată în viață
Atunci când ne facem planurile pentru vacanță, mulți dintre noi ne gândim doar la ce destinație să alegem. Însă, nu trebuie să uităm de faptul că și drumul până acolo poate să fie o experiență de neuitat. Iar un anumit drum din Europa este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din lume!
Vladimir Putin si Viktor Orban FOTO AFP
Vladimir Putin şi Viktor Orban au discutat despre războiul din Ucrania. Mesajul transmis de preşedinţia rusă
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală.
Final fericit pentru un fugar ucrainean și motanul lui Foto Salvamont Maramureș   Zooland ro jpg
Un fugar ucrainean căzut într-o râpă din Maramureș a fost salvat de motanul său
Vladislav Duda, un ucrainean de 28 de ani, a fost salvat de salvamontiști dintr-o prăpastie adâncă de 400 de metri, în Munții Maramureșului, având alături un companion neobișnuit, motanul său, pe nume Persik.
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia cere cetățenilor săi să renunțe la orice drum în Occident. „Vă îndemn să vă abțineți”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite ale Americii sunt pe punctul de a se rupe și îi îndeamnă pe cetățenii
oameni centru strada bruxelles shutterstock 1520986037 jpg
Rușii sunt sfătuiți să evite călătoriile în Occident. Cum instaurează autoritățile de la Moscova frica de lumea liberă
Rusia a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite sunt atât de tensionate încât cetățenii ruși nu ar trebui să călătorească în SUA, Canada și unele țări ale Uniunii Europene, deoarece riscă să fie „vânați” de autoritățile americane, transmite Reuters.