Decalogul

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Decalogul jpeg

Cine şi-ar fi putut imagina că, doar în Anglia, există peste o sută de mii de biografii şi monografii ale lui Iisus din Nazareth? Iisus a fost, fără îndoială, „cea mai importantă fiinţă... din istorie“, cum ne asigură, gîndindu-se în primul rînd la influenţa sa, Paul Johnson în Viaţa lui Iisus povestită de un credincios (trad. Humanitas, 2011), iar reluarea, mereu de la capăt, în toate amănuntele şi nuanţele, a scurtei sale vieţi pe pămînt este, pentru biograf, o dovadă de statornicie şi curaj. Cu atît mai mult pentru un personaj ca Paul Johnson – jurnalist incisiv, dar şi catolic conservator, istoric şi, o perioadă, consilier al lui Margaret Thatcher, dar şi un critic acid al modernităţii secularizante – Viaţa lui Iisus... este şi o formă neaşteptată de expunere. O expunere de sine, fără îndoială, căci această biografie nu e scrisă nici de jurnalistul din Intelectualii, nici de istoricul lumii moderne, ci de creştinul practicant, asumîndu-şi credinţa în felul apostolului Pavel, ca „dovedire a lucrurilor nevăzute“.

Dacă vrei să urci la Ierusalim, venind dinspre Galileea (cu speranţa ca, odată, să faci şi drumul înapoi), cartea aceasta a lui Paul Johnson te poate însoţi, cu limpezimea ei edificată, mai bine ca orice ghid de călătorie. Lectura atentă şi repetată a Evangheliilor, profunda cunoaştere a lumii acesteia „crude şi nesăbuite“ şi, mai ales, surdina pusă unor convingeri clare se regăsesc în această relatare directă, cu referinţe minime, dar cu o continuă mobilizare interioară în susţinerea propriilor afirmaţii. În acest sens, biografia lui Iisus scrisă de Johnson este un itinerariu al bucuriei de a redescoperi (de această dată, în scris) etapele unei vieţi exemplare, de a relua – simplu şi direct – mesajul unei fiinţe excepţionale. Desigur, nu întîmplător, Paul Johnson insistă asupra înzestrării poetice a lui Iisus (moştenite de la mama sa), a forţei de atracţie pe care învăţăturile sale o exercitau şi datorită felului neobişnuit în care erau exprimate: „Adevărul e că Iisus nu era nici orator, nici predicator, ci mai degrabă poet. Gîndea, judeca şi vorbea ca un poet – cu imagini, străfulgerări şi metafore inspirate de natură. Învăţîndu-i pe oamenii care-l ascultau, Iisus reuşea să le transmită imaginile, să-i facă să le vizualizeze. Era poet al virtuţii, bard al dreptăţii, menestrel al iubirii divine. Vorbirea lui era o rapsodie, iar în predici, discursul lui era plin de palinodii şi poeme.“

Poezie de limbaj, poem filozofic dramatizat şi strălucitor în noutatea sa, Evangheliile nu erau simple comentarii sau relatări, ci ipostaze ale misterului, parte din el şi cale de înţelegere directă, prin participare. Ele par a fi – prin citire, recitire, reinterpretare personală – pregătirea privilegiată pentru „ultimele şapte cuvinte“, pentru tăcere, dar şi pentru transmiterea celor „zece porunci noi“ pe care s-a întemeiat creştinismul. Capitolul dedicat acestui testament în biografia lui Iisus scrisă de Paul Johnson este nu doar centrul cărţii, ci şi motivul precizării perspectivei sale implicate – aceea a credinţei asumate limpede, fără echivoc. În acest punct, mai mult ca oriunde, autorul „practică“ – pe urmele subiectului său exemplar – un fel de imitatio Christi cu armele jurnalistului, însă şi înţelegînd faptele istoric, din mai multe puncte de vedere, şi mai ales din acela al discipolului fidel. Enunţate, comentate şi practicate (în scris, sub ochii noştri), ele reprezintă un breviar esenţial al moştenirii christice: omul nou; acceptarea universalităţii; egalitatea dintre oameni, în chestiunile ultime; iubirea în pofida oricărei evidenţe; mila ca bunăvoinţă – un soi de „poezie morală“; echilibrul în toate; cultivarea „vederilor largi“; căutarea şi recunoaşterea „adevărului integral“; exercitarea puterii cu respect pentru cei lipsiţi de putere; curajul.

Am citit cartea aceasta cuceritoare urcînd de la Nazareth spre Ierusalim, pe lîngă Samaria şi Marea Moartă, şi coborînd apoi spre Mediterană, într-o călătorie „de solidaritate“ cu cineva care-şi dorea dintotdeauna să facă acest drum. Am trecut, la fel ca ultima dată, prin toate încercările pe care neaşezarea, neliniştea, necugetarea le fac, în anumite împrejurări, de netrecut. Am recunoscut însă în jur – în acea ţară parcă şi mai contorsionată de război şi discriminare, în care, cum spunea un agnostic de temut, doar cerul a mai rămas ca pe vremea lui Iisus – şi bunăvoinţa, şi iubirea, şi acceptarea, şi echilibrul. Şi, foarte aproape, în mereu privilegiatul grup de la Stavropoleos, o cultivare a curajului în toate aceste atitudini: curajul diferenţei, curajul propriilor opinii, curajul iubirii în cunoştinţă de cauză, curajul asumării de sine. Poate curajul nu e virtutea virtuţilor (deşi, pentru mine, încă este), însă el poate fi începutul oricărei înţelegeri veritabile.

afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.
event seara de film 28 August Bucuresti 02 jpg
ZILELE SOFIA NĂDEJDE 2022 - SCURTMETRAJE REALIZATE DE FEMEI Proiecție la București – 28 august ora 19.00 MNLR
Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala Iosif Naghiu a MNLR (Calea Griviței 64), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei.
958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.

Adevarul.ro

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu FOTO Facebook
Dublul suicid din București: Psihiatru: „Nu e suficient să-i duci părintelui bătrân mâncare”
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu atrage atenția asupra unui subiect-tabu: suferința mintală, psihologică, nediagnosticată.
Vandalizare mijloace de transport în comun FOTO Primăria Constanța jpg
Autobuz vandalizat cu graffitti pe interior. Fapta celor doi tineri călători, filmată de camerele de luat vederi
Doi tineri constănțeni au fost surprinși în timp ce vandalizau un mijloc de transport în comun. Fapta lor a fost surprinsă de camerele de luat vederi și a fost sesizată Poliția.
TANC NOU jpg
US Army trece la tancurile de nouă generație. Când va fi prezentat AbramsX VIDEO
Într-o postare pe Twitter, gigantul General Dynamic a anunțat că AbramsX, varianta de ultimă oră a celebrului tanc M1 Abrams, va fi prezentată publicului luna viitoare la expoziția de apărare AUSA care are loc la Washington.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.