De-ale tranziției

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
Carte nouă la Polirom: „Un drum cu Ceapă” de Radu Pavel Gheo jpeg

● Radu Pavel Gheo, Un drum cu Ceapă, Editura Polirom, 2020.

„Subintitulate «clipuri vesele şi triste», prozele lui Radu Pavel Gheo aspiră la statutul unor Momente şi schiţe ale post-aderării europene. Incipitul povestirii omonime este cît se poate de explicit în acest sens: «E cald. Teribil de cald. Nu se ştie de ce, dar la Biroul de Evidenţă a Populaţiei aparatele de aer nu funcţionează nici în săli, nici în birouri... 35 de grade la umbră, de!». Ca şi la Caragiale, e vorba de mici decupaje absurd-realiste din viaţă, scrisori, dialoguri, situaţii şi anecdote populate de figuri comune, caractere ale lumii (post)tranziţiei: ţărani, orăşeni de cartier, funcţionari, pensionari, politicieni ș.a. Radu Pavel Gheo aude enorm – este un maestru al oralităţii –, dar nu vede şi nu simte cîtuşi de puţin monstruos.”

Așa descriam, la vremea apariției sale, volumul de proză foarte scurtă Numele mierlei (Polirom, 2008) din care Radu Pavel Gheo (n. 1969) a selectat pentru sumarul acestui nou volum, de data aceasta subintitulat „clipuri și povești”, cam o duzină de texte, printre care și hiturile „Pregătiri de nuntă”, „Îngerul la telefon”, „Integrare la Găureşti”, proze între timp antologate sau transformate în scenarii de scurtmetraje. Restul prozelor (volumul adună treizeci și trei în total), au apărut în ultimii ani prin diverse antologii sau reviste, inclusiv „Unchiul nostru Rafael”, o proză fantastică, cea mai amplă și lucrată dintre toate, publicată cîndva în Dilemateca. Cum toate textele „au fost selectate și revizuite în această formă definitivă”, Un drum cu Ceapă se prezintă, așadar, ca un volum de selected stories al lui Radu Pavel Gheo.

Fără intrigă propriu-zisă („clipul” care dă titlul cărții este, practic, inenarabil), textele sînt decupaje de realism minimalist în cheie satirică, felii de viață, scene, situații și dialoguri ce au în centrul lor o confruntare de ordin social, moral, de statut, de rasă, naţionalitate sau generaţie („metodă” ce îl apropie pe Radu Pavel Gheo, altfel cehovian împătimit, de regretatul Sorin Stoica și, uneori, de Dan Lungu sau Florin Lăzărescu). Nişte ţigani se bagă în faţă la Poștă ignorînd coada românilor care se ultragiază, o chinezoaică ce abia o rupe pe româneşte vinde în bazar în timp ce fiica ei pare să-i scape din mînă, o chelneriță servește în cafeneaua unui italian bătrîn și aspru, nişte moldoveni ortodocși merg în pețit la o familie de unguri catolici care vorbesc stricat românește, niște funcționari ai Primăriei corectează sau aduc la zi numele străzilor din oraș, un comisar european inspectează implementarea proiectelor într-un sat românesc recalcitrant, un tată îi explică fiului „de unde vin copiii”, iar acesta „face prostii” la școală, în clasa a cărei învățătoare este chiar tovarășa de jocuri erotice din grădiniță a tatălui, doi tineri iehoviști încearcă să aducă în stradă „mesajul lui Iisus Hristos” devenind ținta boscorodelilor, o maică stareță are ca amant un bărbat însurat din satul al cărui pămînt este revendicat și, în cele din urmă, cîștigat în proces de mănăstirea care amenință cu evacuarea ş.a.m.d.

Situațiile trădează deseori prejudecăţile, fobiile, neseriozitatea şi suficienţa personajelor care, împreună, alcătuiesc așa-zisul român de rînd, acru, încăpățînat și intolerant din post-tranziție, cu trimiteri dese la comunism (un bărbat scrisese note informative despre vecinii de bloc, mai mulți orășeni sînt filmați în timp ce povestesc cum „înainte era mai bine” ș.a). Multe dintre personajele lui Radu Pavel Gheo sînt pensionari bătrîni, singuri și/sau țîfnoși, iar televizorul este un fel de suprapersonaj al cărții care deopotrivă reflectă și instigă, astfel că aceste „clipuri” de moravuri şi caractere, mostre dialogale despre omul comun și despre tarele societății, pare că pun în scenă o tragi-comedie umană românească de dinainte şi de după aderarea europeană.

Dar Radu Pavel Gheo este savuros mai ales în prozele cu copii și adolescenți, deopotrivă de dinainte și de după comunism: cîțiva liceeni căminiști romantici pun la cale scrierea unor manifeste anticomuniste și au norocul ca acestea să nu fie descoperite, doi prieteni merg la o curvă de apartament, un licean scrie din internat o scrisoare edulcorată părinților de la țară, un băiat răsfoiește febril, pentru prima dată în viața lui, o revistă porno („Adevărul despre șampanie” fiind înrudită cu proza „Trucaje” care, din păcate, n-a fost selectată pentru volumul de față), un tată își pregătește fetița pentru prima ei serbare de Crăciun ș.a.

Grupajul ultimelor trei povești din carte este fantastic (în „Unchiul nostru Rafael”, un unchi neștiut apare de nicăieri și dă peste cap viața unui cuplu care-și pierde treptat uzul memoriei și simțul realității) și închide cumva rotund antologia de proză scurtă a lui Radu Pavel Gheo, scriitorul a cărui primă carte de proză a fost un roman fantasy (Fairia – o lume îndepărtată, 2004).

Treizeci și trei de „clipuri și povești” despre lumea românească de la unul dintre cei mai de încredere prozatori ai generației.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

deschidere partiala tronson 5 sibiu pitesti 08 foto cnair jpeg
Se deschide încă o porțiune din autostrada Sibiu-Pitești. Sorin Grindeanu: „Mă aștept ca toată autostrada să fie gata în 2027”
De vineri 13 decembrie 2024, de la ora 15, se deschide circulația pe mai bine de jumătate din tronsonul 5 (Curtea de Argeș-Pitești) al autostrăzii Sibiu-Pitești. Concret, este vorba de 15,77 kilometri, cuprinși între nodurile rutiere de la Bascov și Băiculești.
Atac cu rachete Ucraina FOTO Profimedia jpg
Cum motivează Rusia atacul împotriva sistemului energetic ucrainean: „un răspuns la utilizarea rachetelor ATACMS”
Ministerul rus al apărării susține că atacul său masiv împotriva sistemului energetic ucrainean este un raspuns pentru lansarea rachetelor americane ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva unui aerodrom din sudul Rusiei.
Vladimir Putin şi Donald Trump summit G20 FOTO Profimedia
Declaraţia lui Trump care critică folosirea de către Ucraina a rachetelor ATACMS „corespunde” poziţiei lui Putin (Kremlin)
Kremlinul a salutat vineri cea mai recentă declaraţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care se opune folosirii de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus.
Putin și Xi Jinping FOTO Profimedia
Preşedintele Chinei refuză să participe la învestirea lui Donald Trump. „E o momeală ieftină”
Preşedintele chinez Xi Jinping nu va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui ales Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Washington, potrivit unor surse apropiate ale liderului de la Beijing.
Horațiu Potra. Sursa: Facebook Horațiu Potra
Motivarea Judecătoriei Ploiești în cazul Potra: „Nu există elemente care să indice o tulburare concretă, gravitatea faptei imputate este de nivel redus”
Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, care a respins propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti de arestare preventivă a lui Horaţiu Potra, susține că nu există elemente factuale din care să rezulte o tulburare concretă.
bani euro bancnote ajutoare de stat oferta Foto ministerul finantelor
Datoria externă totală a României a crescut cu 18 miliarde de euro în primele 10 luni
Datoria externă totală a României a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, în primele 10 luni ale anului 2024, potrivit Băncii Naţionale a României.
Banner Târg Crăciun
carne porc foto Mediafax jpg
Riscuri pentru sănătate înainte de Crăciun: Ce a găsit ANSVSA în magazinele de carne. Amenzi de milioane de lei
În perioada 10-13 decembrie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a efectuat 1.117 de verificări în supermarketuri şi hipermarketuri. În urma acțiunilor au fost aplicate 395 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4,24 milioane de lei.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Bărbat reținut după ce postat un video prin care îndemna la revoltă în spaţiul public, nemulțumit de anularea alegerilor prezidenţiale
Un bărbat din judeţul Alba a fost reţinut vineri, sub acuzaţia de instigare publică. El a postat online un film prin care îndemna oamenii să iasă în stradă şi să se revolte, nemulţumit de decizia CCR, de anulare a rezultatului primului tur al alegerilor prezidenţiale.