De-ale psihicului

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
De ale psihicului jpeg

● Iuliana Alexa, Românii la psiholog, interviuri, Editura Trei, 2014. 

Conform propriei prezentări, Iuliana Alexa este literat prin educaţie, jurnalist din pasiune şi redactor-şef al revistei Psychologies – o revistă în care mereu găseşti lucruri inteligente de citit şi într-un limbaj accesibil. Dovadă şi acest volum care adună nu mai puţin de 35 de interviuri, iniţial publicate în revistă, cu tot atîţia psihologi, psihiatri, psihoterapeuţi, psihanalişti şi sexologi (unii chiar colaboratori constanţi ai Dilemei vechi), deopotrivă români (din toată ţara) şi străini, unii dintre aceştia autori de studii de specialitate importante, dar şi de literatură (inclusiv un român: Ion Vianu), parte din cărţi traduse şi la noi, dacă e să mă refer la Jacques Salomé, George Kohlrieser, Nossrat Peseschkian, Franz Ruppert sau Marie Darrieussecq.

Iuliana Alexa vorbeşte în argumentul cărţii despre „deliciul intelectual al ideilor“ oferit de aceste conversaţii şi este îndreptăţită s-o facă, atîta vreme cît este un intervievator curios şi are în faţă oameni care-şi cunosc bine domeniul. Deşi subiectele discuţiilor sînt probleme de viaţă dintre cele mai concrete – creşterea copilului, inadaptarea adolescentului, infidelitatea şi pierderea pasiunii în cuplu, stresul de la serviciu, anxietatea şi depresia, diversele forme de dependenţă, crizele de la diferite vîrste, conflictele de familie, singurătatea bătrîneţii ş.a. – Iuliana Alexa subliniază faptul că interviurile nu oferă neapărat răspunsuri şi sfaturi, cît ajută la găsirea unui stil de a gîndi care să ajute adaptării noastre la propriile vieţi în contextul societăţii actuale: „Adaptarea este renunţarea la idei primite, la drumuri trasate de alţii, la interogarea perpetuă a interiorului nostru cu privire la ce vrem noi. Adaptarea nu înseamnă nici măcar conformarea la o anumită morală; iată de ce veţi găsi în această carte şi idei care poate vă vor scandaliza.“ Şi, într-adevăr, sînt multe idei inconfortabile (cu privire la familie, sex şi religie) exprimate în aceste dialoguri care oferă o perspectivă a vieţii noastre de multe ori contrară celei cu care ne intoxică de decenii mass-media, industriile de divertisment şi de publicitate.  

Un alt punct de interes al acestui volum este – pe lîngă diversitatea specialiştilor provenind din şcoli şi orientări diferite, sau abordînd metode variate: cognitivişti, gestaltişti, jungieni etc.; unul dintre aceştia fiind psiholog specializat în negocierea luării de ostatici – perspectiva din afară pe care ne-o oferă nouă, românilor, străinii. Spre exemplu, psihosociologul Jacques Salomé crede că, în timp ce nevoile noastre de supravieţuire sînt tot mai satisfăcute, creşterea incidenţei divorţurilor se explică şi prin faptul că româncele „încep să se respecte“. Tot acesta face însă o predicţie sumbră legată de copiii care cresc fără părinţii plecaţi la muncă în străinătate: „Vor fi copii frustraţi şi apoi adulţi violenţi şi revendicatori. Pentru că părintele e absent şi nu mai sînt împlinite funcţiile parentale: autoritate şi susţinere. Bunicii pot fi indulgenţi, ei vor împlini, conform mijloacelor, dorinţele copilului, nu funcţiile parentale... «Eu, ca părinte, nu sînt aici pentru a răspunde numai dorinţelor tale, ci în mod special nevoilor tale.» Este o distincţie importantă.“

Cele 35 de interviuri, fiecare realizat în jurul unei teme sau a unor probleme din aceeaşi sferă, sînt grupate, la rîndul lor, în cinci mari secţiuni omogene. Prima dintre acestea este intitulată „Şcoală, divorţ, copii supradotaţi“ şi, deoarece nu sînt specialist pentru a comenta contribuţiile fiecărui intervievat în parte, spicuiesc din fiecare cîte ceva, pentru a avea imaginea discuţiilor din acest volum. „Dragostea părintească este idealizată de cînd lumea, în pedagogie, religie sau artă, dar ea rămîne un sentiment profund uman, supus tuturor limitărilor umane: posesivitate, supunere, confuzia dintre tine şi celălalt, copilul privit ca un trofeu sau ca parte din tine etc. Toate acestea provoacă tensiune şi revoltă.“ (Vera Şandor) „Pentru o fată, relaţia cu tatăl este importantă din două motive: pe de o parte tatăl este cel care validează identitatea ei feminină care poate certifica (prin felul său de a se raporta cu bucurie la ea ca la o fată, nu doar ca la un copil şi, mai ales, nu ca la un băiat) faptul că e bine că ea va deveni femeie, şi nu bărbat. Pe de altă parte, tatăl va fi pentru fată, într-un fel sau altul, modelul bărbatului, cu tot ceea ce bărbatul va putea avea atrăgător şi, totodată, străin pentru ea, ca femeie.“ (Alfred Dumitrescu) „Certurile din familii sînt consumante şi obositoare. Decît într-o familie disfuncţională, cu o dinamică funcţională profund tulburată, este mai bine pentru copil să trăiască alături de fiecare părinte, separat, dar echilibrat.“ (Maria-Corina Bacalearos) „Violenţa între elevi rămîne în continuare cea mai răspîndită, variind de la bătaia fizică, îmbrînceli, farse, umiliri publice, porecle, înjurături, împrăştierea de zvonuri în scopul discreditării, ignorare, excludere socială, postare de mesaje inadecvate pe site-uri de socializare (de exemplu, Facebook), furt de date personale din telefoanele mobile (cyber-bullying), accesul la reviste de lifestyle (bullying social) etc... Standardele de imagine ale generaţiei actuale de preadolescente, modelate pînă la perfecţionism prin reviste de modă, iconuri, filme şi seriale, le transmit mesaje nesănătoase, fără acoperire în realitate, pe care multe adolescente le preiau ca atare şi le transformă în reguli de viaţă conform cărora eşti in sau out în funcţie de haine, accesorii, telefoane şi gadgeturi care dau, în opinia lor, măsura valorii personale.“ (Diana Stănculeanu) 

A doua secţiune a volumului este intitulată „Seducţie, blocaje, infidelitate“: „Dorinţa sexuală este mai curînd rezultatul comunicării şi interacţiunii în cuplu... Ajungem să nu mai dorim în cuplu atunci cînd am obosit să fi amestecat iubirea cu competiţia, puterea, răzbunarea, combinate cu dificultatea sau nepriceperea de a comunica cu partenerul. A te hotărî că nu mai doreşti pe cineva sexual nu are de-a face cu emoţiile, ci mai degrabă cu gîndurile, convingerile şi regulile tale de viaţă.“ (Mugur Ciumăgeanu) „O dramă este de preferat plictiselii. Căci aici este de fapt sursa problemei, în plictiseală, în stagnare. Cearta redistribuie energiile, le deblochează. Sexul, de asemenea, este un paliativ menit să anestezieze insatisfacţia existenţială.“ (Virgil Rîcu) „Relaţia, matematica, statistica mă fac să spun următorul adevăr dur: soarta unui cuplu este mai degrabă să se destrame decît să rămînă.“ (Augustin Cambosie) „Femeia infidelă pare să fie mai înclinată să se îndrăgostească de bărbatul cu care înşală, în timp ce bărbatul infidel îşi poate face planuri pe termen scurt sau mediu... Femeile sînt înclinate să divorţeze după un episod de infidelitate, în timp ce bărbaţii preferă să nu se întîmple nici un seism.“ (Ramona Covrig) „Femeile consideră că trebuie să pună accent pe accesorii. Problema e că aceste detalii vestimentare dau bine doar în ochii altor femei. Bărbaţii nu apreciază femeile după accesorii. Practic, le ignoră aproape complet şi încearcă să ghicească cum arată femeia fără ele... Copiii moştenesc de la tată comportamentul sexual – modul în care reacţionează pe această dimensiune este dictat genetic. Se cheamă imprinting patern şi se referă la faptul că genele de la tată dictează construcţia anumitor zone din creier. A nu se interpreta că îţi plac aceleaşi fete ca tatălui, ci tu semeni cu el prin modul în care gestionezi situaţiile cu încărcătură sexuală. De altfel, şi fetele moştenesc acest lucru tot de la taţi.“ (Dragoş Cîrneci)

Din a treia secţiune, „Criză, singurătate, vis“: „Unul dintre cele mai caracteristice simptome ale nevrozei balcanice este ruşinea, ruşinea de a fi român. Emil Cioran a fost printre primii care nu s-a jenat să declare public ruşinea de a fi român, în cartea controversată Schimbarea la faţă a României. De atunci, lucrurile s-au schimbat, nu neapărat în bine, pentru că a urmat îndelungata perioadă comunistă, care va fi accentuat această ruşine, fără a exista posibilitatea exprimării sale. Astăzi, după mai bine de 20 de ani de tranziţie care ne-a dezamăgit, înregistrăm o eliberare şi generalizare a exprimării ruşinii.“ (Vasile Dem. Zamfirescu) „Criza vîrstei mijlocii e mai degrabă un mit cultural de inspiraţie vestică decît o problemă psihologică universal umană. Nu există în vîrsta mijlocie o singură criză, ci mai degrabă un şir de încercări şi tranziţii cărora omul le face faţă mai bine sau mai rău... Studiile actuale sugerează că doar un procent sub 25% din populaţie traversează ceva similar acestei crize şi doar sub 10% o experimentează cu dramatism şi o consideră a fi legată de vîrstă.“ (Bogdan Ion)

Deşi au mai rămas foarte multe de citat, închei cu acest fragment din interviul cu psihologul clinician şi psihoterapeutul Andreea Carmen Chiţu: „Societatea viitoare, influenţată de o diversitate de fenomene sociale, economice, ştiinţifice, medicale (descoperirile geneticii, globalizarea, migraţia, apartenenţa la o anumită credinţă religioasă, costul financiar al traiului zilnic) va aduce cu sine o schimbare a valorilor şi a opţiunilor personale, a modurilor în care oamenii vor alege să convieţuiască şi să perpetueze specia.“ 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

daniel david ubb fb jpg
Numele vehiculate pentru prezidențialele din primăvară. „Să nu fie președintele PSD, PNL, UDMR sau USR”
Decizia fără precedent a Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale, scena politică se resetează. Cu un calendar provizoriu al alegerilor stabilit pentru 16 martie (primul tur) și 30 martie (al doilea tur),
pod tisa sighetul marmatiei jpg
Pas important pentru construirea podului rutier peste râul Tisa. Guvernul Ucrainei a aprobat acordul cu România
Guvernul Ucrainei a aprobat marţi acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa, conform anunţului făcut de şeful Executivului de la Kiev.
shutterstock 2079792982 jpg
Crezi că îți cunoști cu adevărat partenerul? Fă testul și descoperă cum stați pe plan amoros!
Testul de mai jos te va ajuta să afli cât de bine îl cunoști pe cel de lângă tine.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (19) jpg
Ciolacu a plecat cu coada între picioare de la şedinţa coaliţiei de guvernare
De pretenţiile PSD anterioare şedinţei coaliţiei s-a cam ales praful. PNL, USR, UDMR s-au unit împotriva PSD şi l-au pus la colţ.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Podul arcuit, vechi de secole, folosit și astăzi! A fost ridicat în 1703, iar constructorii au garantat că va putea fi folosit 300 de ani
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Dar, din păcate, anumite destinații din țară nu sunt cunoscute decât de foarte puțini oameni, în ciuda faptului că au în spate o istorie impresionantă.
cafea turceasc ibric jpg
Modul în care se prepara cafeaua înainte de 1900, în Braşov. Trucuri simple pentru un gust delicios
La sfârșitul secolului al XIX-lea, cafeneaua devenea un nou loc de întâlnire publică și socializare în Brașov, în timp ce în casele brașovenilor, cafeaua continua să fie un ritual intim și de mare importanță.
kimberly guilfoyle donald trump jr jpeg
Donald Trump continuă să numească în funcții rude și apropiați. Fosta logodnică a fiului său cel mare va fi ambasador SUA în Grecia
Donald Trump a anunţat marţi că a ales-o pe Kimberly Guilfoyle, fosta logodnică a fiului său cel mare, pentru postul de ambasador al SUA în Grecia, precum şi doi noi ambasadori pentru Mexic şi Turcia.
colier11 jpeg
Colierul purtat de Elena Ceaușescu în timpul vizitei de la Palatul Buckingham, scos la licitație. Prețul de pornire este amețitor
În anul 1978, soții Ceaușescu au mers într-o vizită oficială la Palatul Buckingham, spre suprinderea multor altor lideri politici de la acea vreme. Acum, colierul purtat de Elena Ceaușescu la întîlnirea cu Regina Elisabeta a II-a va fi scos la licitație, pe data de 18 decembrie.
maioneza jpeg
Cum se face maioneza de post, fără ou. Rețeta delicioasă și extrem de simplă
Maioneza fără ou este o alternativă excelentă la cea clasică, ideală pentru cei care urmează Postul Crăciunului sau preferă o alimentație mai ușoară.