Conversații

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg

Toamna asta am citit în presa culturală internațională mai multe conversații între scriitori străini din care am ales să spicuiesc și să traduc cîteva lucruri interesante.

Martin Amis în dialog cu Salman Rushdie, Interview Magazine: „Rushdie: Ai o percepție anume față de cititorul tău? Îl simți atunci cînd scrii? Amis: Relația dintre scriitor și cititor este misterioasă. În termenii cei mai simpli, este o chestiune de transmitere directă: eu spun o poveste. Dar relația merge mai departe de atît, ajunge în punctul în care scriitorul și cititorul devin identici, aproape indivizibili. Scriitorul nu trebuie, firește, să-l dădăcească pe cititor, trebuie să-l trateze cu considerație. Cititorul meu ideal este foarte tînăr. Al tău ce vîrstă are? Rushdie: Sînt fericit că încă mai am cititori tineri. Și ție ți-e frică de faptul că cititorul tău îmbătrînește odată cu tine, nu? Amis: E orgiastic să dai peste un cititor tînăr. Te gîndești că posteritatea ta va dăinui măcar cît viața lui. Dar eu cred că scriu mai degrabă pentru tînărul care am fost cîndva. Rushdie: Simți că scrii privind înapoi peste umăr? Amis: Cred că scriem romanele pe care vrem să le citim. Rushdie: Crezi că vei scrie vreodată o carte despre natura scrisului? Amis: Nu. Ar putea exista mai multe manuale despre cum să scrii frază după frază, dar vreau să fac o distincție. Fiecare scriitor publicat are un anume geniu. Pentru cea mai mare parte din scris, te bazezi pe talent. Dar pe măsură ce îmbătrînești, geniul ți se îngustează. Meșteșugul, tehnica, devin tot mai folositoare. Geniul este o anume percepție primită în dar. Trebuie să fi simțit-o și tu cînd ai scris Copiii din miez de noapte. Rushdie: Da, aia dispare. Îmi amintesc o discuție cu Kazuo Ishiguro în care spunea că, dacă nu ai scris nimic valabil pînă la 40 de ani, ești terminat (screwed). Iar dacă nu ai scris pînă la 50 de ani, ești complet terminat. Amis: E un adevăr aici. Marile cărți sînt scrise în general de oameni de treizeci și ceva de ani.”

Daniel Mendelsohn în dialog cu Emmanuel Carrère, Le Monde: „Mendelsohn: Ca critic literar, sînt conștient de faptul că narațiunea la persoana întîi a făcut scrisul mai complex. M-am săturat de discuțiile care reduc autoficțiunea sau literatura memorialistică (memoir) la chestiunea narcisismului. În opinia mea, să introduci o parte din tine într-o carte ridică o întrebare mai profundă asupra narațiunii în general. Toate poveștile, tot scrisul este narațiune, dar cît de vizibil este naratorul? Cum poți nara ceva fără să fii prezent într-o formă sau alta? Este imposibil, evident. Tu, ca și mine, ai decis să așezi «eul care scrie» în centrul scrisului tău. Cine ești tu? De ce te descrii făcînd ceea ce faci? Există scriitori care preferă să-și ascundă în loc să-și dezvăluie prezența în narațiune. Dar scriitorul este mereu acolo. Carrère: Să recunoști acest lucru este, paradoxal, o formă de umilință (chiar dacă există și un grad anume de narcisim, evident). Este un fel de a spune că nu ne aflăm în postura de a scruta lumea – în postura lui Dumnezeu. Stabilim de la început la ce anume avem acces ca scriitori cu mijloacele aflate la îndemînă: ignoranța noastră, prejudecățile noastre. Trebuie acceptat că ceea ce-ți spun este doar ceea ce trece prin mine... Mendelsohn: Este vorba și de timp, într-o bună măsură. Persoana care scrie noua carte nu poate fi aceeași care a scris-o pe cea dinainte. În acest sens, fiecare carte este un prototip. Tu, scriitorul, ești o țintă în mișcare; nu ești niciodată același «tu» de la o carte la alta. De aceea fiecare carte trebuie să fie diferită de cea precedentă. Carrère: Astfel că, pentru fiecare carte, trebuie să inventezi reguli noi, pe care le descoperi pe măsură ce lucrurile evoluează și pe care apoi tot tu le încalci.”

Nicole Krauss în dialog cu Alex Preston, The Guardian: „Preston: De ce ți-ai intitulat noul roman To be a man (Să fii bărbat)? Krauss: M-a preocupat felul în care mi-am întruchipat (inhabited) personajele masculine în romanele mele și de ce scriu deopotrivă folosind voci de femei și de bărbați. Apoi am început să mă gîndesc la propriile mele experiențe cu bărbații. Și ce înseamnă să fii mamă a doi băieți și ce înseamnă să crești acești băieți în contextul actual cînd ideea de bărbăție este asediată (manhood is so beleaguered), și problematică, și complexă. Am vrut să găsesc prin această carte o altă perspectivă asupra masculinității decît cea din ultimii ani aflați în umbra mișcării #MeToo. Am încercat să gîndesc aspectele bărbăției pe care această mișcare nu le-a chestionat pentru că avea atîtea alte aspecte de chestionat. Vulnerabilitatea bărbaților și complexitatea a ceea ce li se cere în termeni de putere (strenght) deopotrivă în societate și la nivel personal; am avut în cap toate aceste lucruri complexe și contradictorii și am încercat să găsesc o formă de a le aborda cu tandrețe, cu apreciere pentru lupta lor (struggle) și, în același timp, să arăt ce înseamnă să fi femeie alături de ei.”

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

printul andrew foto getty images
Un apropiat al prințului Andrew a primit interdicție în Marea Britanie. Se presupune că ar fi un spion chinez
Agenția britanică de contrainformații MI5 investighează banii chinezești primiți de Prințul Andrew, ducele de York. Afacerea prințului ar fi fost sponsorizată de donatori chinezi ce au legături cu un posibil spion al Partidului Comunist, dezvăluie The Telegraph
draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.
dulciuri jpg
Un român a dat lovitura cu afacerea lui! Ce le vinde străinilor: „S-au folosit de rudele din țară ca să le poată savura”
Cu toții apreciem gustul delicios al dulciurilor tradiționale din țara noastră. Iar pentru unii români, acestea pot fi și o afacere de succes! Astfel de produse sunt apreciate, în mod special, de către cei care locuiesc dincolo de hotare și care își doresc să se bucure de gusturile de acasă.
Consiliul Europei blog unteanu
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția pentru a dezbate standardele în interiorul cărora o curte constituțională poate invalida alegerile, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Tot mai mulți români pleacă din București și se mută în acest oraș! Aici îți poți cumpăra un apartament cu doar 40.000 de euro
Bucureștiul este cel mai mare oraș al României și este greu să negăm faptul că aici avem parte de cele mai multe oportunități economice din țară. Însă, dezavantajele sunt din ce în ce mai greu de ignroat.