Conversații

Publicat în Dilema Veche nr. 865 din 5 - 11 noiembrie 2020
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg

Toamna asta am citit în presa culturală internațională mai multe conversații între scriitori străini din care am ales să spicuiesc și să traduc cîteva lucruri interesante.

Martin Amis în dialog cu Salman Rushdie, Interview Magazine: „Rushdie: Ai o percepție anume față de cititorul tău? Îl simți atunci cînd scrii? Amis: Relația dintre scriitor și cititor este misterioasă. În termenii cei mai simpli, este o chestiune de transmitere directă: eu spun o poveste. Dar relația merge mai departe de atît, ajunge în punctul în care scriitorul și cititorul devin identici, aproape indivizibili. Scriitorul nu trebuie, firește, să-l dădăcească pe cititor, trebuie să-l trateze cu considerație. Cititorul meu ideal este foarte tînăr. Al tău ce vîrstă are? Rushdie: Sînt fericit că încă mai am cititori tineri. Și ție ți-e frică de faptul că cititorul tău îmbătrînește odată cu tine, nu? Amis: E orgiastic să dai peste un cititor tînăr. Te gîndești că posteritatea ta va dăinui măcar cît viața lui. Dar eu cred că scriu mai degrabă pentru tînărul care am fost cîndva. Rushdie: Simți că scrii privind înapoi peste umăr? Amis: Cred că scriem romanele pe care vrem să le citim. Rushdie: Crezi că vei scrie vreodată o carte despre natura scrisului? Amis: Nu. Ar putea exista mai multe manuale despre cum să scrii frază după frază, dar vreau să fac o distincție. Fiecare scriitor publicat are un anume geniu. Pentru cea mai mare parte din scris, te bazezi pe talent. Dar pe măsură ce îmbătrînești, geniul ți se îngustează. Meșteșugul, tehnica, devin tot mai folositoare. Geniul este o anume percepție primită în dar. Trebuie să fi simțit-o și tu cînd ai scris Copiii din miez de noapte. Rushdie: Da, aia dispare. Îmi amintesc o discuție cu Kazuo Ishiguro în care spunea că, dacă nu ai scris nimic valabil pînă la 40 de ani, ești terminat (screwed). Iar dacă nu ai scris pînă la 50 de ani, ești complet terminat. Amis: E un adevăr aici. Marile cărți sînt scrise în general de oameni de treizeci și ceva de ani.”

Daniel Mendelsohn în dialog cu Emmanuel Carrère, Le Monde: „Mendelsohn: Ca critic literar, sînt conștient de faptul că narațiunea la persoana întîi a făcut scrisul mai complex. M-am săturat de discuțiile care reduc autoficțiunea sau literatura memorialistică (memoir) la chestiunea narcisismului. În opinia mea, să introduci o parte din tine într-o carte ridică o întrebare mai profundă asupra narațiunii în general. Toate poveștile, tot scrisul este narațiune, dar cît de vizibil este naratorul? Cum poți nara ceva fără să fii prezent într-o formă sau alta? Este imposibil, evident. Tu, ca și mine, ai decis să așezi «eul care scrie» în centrul scrisului tău. Cine ești tu? De ce te descrii făcînd ceea ce faci? Există scriitori care preferă să-și ascundă în loc să-și dezvăluie prezența în narațiune. Dar scriitorul este mereu acolo. Carrère: Să recunoști acest lucru este, paradoxal, o formă de umilință (chiar dacă există și un grad anume de narcisim, evident). Este un fel de a spune că nu ne aflăm în postura de a scruta lumea – în postura lui Dumnezeu. Stabilim de la început la ce anume avem acces ca scriitori cu mijloacele aflate la îndemînă: ignoranța noastră, prejudecățile noastre. Trebuie acceptat că ceea ce-ți spun este doar ceea ce trece prin mine... Mendelsohn: Este vorba și de timp, într-o bună măsură. Persoana care scrie noua carte nu poate fi aceeași care a scris-o pe cea dinainte. În acest sens, fiecare carte este un prototip. Tu, scriitorul, ești o țintă în mișcare; nu ești niciodată același «tu» de la o carte la alta. De aceea fiecare carte trebuie să fie diferită de cea precedentă. Carrère: Astfel că, pentru fiecare carte, trebuie să inventezi reguli noi, pe care le descoperi pe măsură ce lucrurile evoluează și pe care apoi tot tu le încalci.”

Nicole Krauss în dialog cu Alex Preston, The Guardian: „Preston: De ce ți-ai intitulat noul roman To be a man (Să fii bărbat)? Krauss: M-a preocupat felul în care mi-am întruchipat (inhabited) personajele masculine în romanele mele și de ce scriu deopotrivă folosind voci de femei și de bărbați. Apoi am început să mă gîndesc la propriile mele experiențe cu bărbații. Și ce înseamnă să fii mamă a doi băieți și ce înseamnă să crești acești băieți în contextul actual cînd ideea de bărbăție este asediată (manhood is so beleaguered), și problematică, și complexă. Am vrut să găsesc prin această carte o altă perspectivă asupra masculinității decît cea din ultimii ani aflați în umbra mișcării #MeToo. Am încercat să gîndesc aspectele bărbăției pe care această mișcare nu le-a chestionat pentru că avea atîtea alte aspecte de chestionat. Vulnerabilitatea bărbaților și complexitatea a ceea ce li se cere în termeni de putere (strenght) deopotrivă în societate și la nivel personal; am avut în cap toate aceste lucruri complexe și contradictorii și am încercat să găsesc o formă de a le aborda cu tandrețe, cu apreciere pentru lupta lor (struggle) și, în același timp, să arăt ce înseamnă să fi femeie alături de ei.”

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Românii au votat Destinaţia Turistică a anului 2022. Oraşul care a câştigat marele titlu
Capitala Moldovei a câştigat premiul publicului, românii fiind cei care au votat online, pe www.destinatiaanului.ro. Premiul Juriului a fost acordat Braşovului.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.