Cît poate dura o perioadă de disoluţie?

Publicat în Dilema Veche nr. 750 din 5-11 iulie 2018
Cît poate dura o perioadă de disoluţie? jpeg

● Katherine Verdery, Viaţa mea ca spioană, Editura Vremea, Bucureşti, 2018, 416 pagini şi 16 pagini cu ilustraţii. 

Nu i-am înţeles niciodată uşor pe cei ce nu voiau să îşi vadă dosarul de Securitate şi pe cei ce şi-l publicau. Primii spun că nu doresc să rişte să îşi vadă buni prieteni sau rude în postura de turnători. De parcă ai putea face să nu existe ceva la care nu te uiţi. Ceilalţi se lansează într-un complicat proces de explicitare publică a unei diformităţi funciare care e dosarul de Securitate. E ca şi cum ai încerca să publici un manuscris prost scris, înţeles (aproape) numai de tine, făcînd eforturi imense de tălmăcire dintr-o limbă agramată din naştere. Am simplificat puţin argumentaţia pentru ambele situaţii. Dacă elaborez, mă tem să nu ajung într-o postură mai polemică decît intenţionez.

Cert e că volumele despre „dosarul meu de Securitate“ sînt destule. Unele caută să demonstreze ceva, altele să obiectiveze relaţia cu Securitatea şi Securitatea însăşi, altele sînt pretexte pentru o tentativă de autobiografie. Pot fi menţionaţi autori precum Timothy Garton Ash (cu dosar STASI), Gabriel Andreescu, Stelian Tănase, Neculai Constantin Munteanu, Dorin Tudoran, Gabriel Liiceanu. Recent, pe lista care desigur poate continua a intrat şi Katherine Verdery, o antropoloagă americană care a făcut mai multe stadii de cercetare academică în România comunistă, începînd cu 1973 şi pînă aproape de 1990.

La prima vedere, se pune întrebarea: cum adică, o americancă, reprezentantă a capitalismului reacţionar, să fie lăsată să studieze liber în lagărul în care se construieşte socialismul, laboratorul secret unde se caută sau poate chiar deja se aplică reţeta fericirii omenirii? Ei bine, a fost posibil, ba chiar Katherine Verdery nu a fost singura care a obţinut aşa o viză rară, ca ea fiind mai mulţi cercetători cu burse de studiu, precum Ken Jowitt, Dennis Deletant sau Claude Karnoouh, în total peste douăzeci de tineri aflați atunci la începutul carierei. Mulţi au fost apoi autorii unor lucrări considerate de referinţă pentru perioada comunistă a României, aşa cum şcolii de istorie autohtone i-a venit, după 1990, foarte greu să o facă. Cu toţii însă au putut intra în ţară începînd cu anii ‘70 în cadrul unor schimburi ştiinţifice şi culturale interesate ale conducerii Republicii Socialiste România. Plus că schimburile au avut şi un rol de ilustrare a deschiderii regimului Ceauşescu, care poza în rebelul clasei în cadrul blocului sovietic sau, mai apoi, dorea tratamente preferenţiale occidentale, precum „clauza naţiunii celei mai favorizate“.

Nimeni nu cred că îşi închipuie că lui Verdery & co. nu li s-au deschis instantaneu dosare de Securitate, imediat ce au călcat pe pămînt românesc. Nu cred, de asemenea, că cineva îşi poate imagina că dintr-o carte despre Securitate lipseşte anecdotica prostiei şi a stereotipiilor securiste, deşi în cartea antropoloagei americane sînt şi exemple contrare, cum ar fi cel în care, la un moment dat, nu mai e văzută drept spioană. Sînt aici şi amănunte biografice de domeniul intimităţii asupra cărora nu m-am putut decide dacă sînt sau nu necesare într-o carte despre dosarul de Securitate. Dar un capitol care mi s-a părut semnificativ în Viaţa mea ca spioană a fost cel în care autoarea a surprins un soi de convergenţă de atitudine între intelectuali şi securişti. Şi la unii, şi la alţii, anii ’80 păreau să marcheze o intensificare a sentimentului naţionalist care a ajuns să o descumpănească pe cercetătoarea din America.

Pe scurt, prin ’83-’84, cînd strînsese deja ceva material, Katherine Verdery a ales să îşi deschidă o lucrare despre cercetările ei din România cu un banc în care un german, un ungur şi un român ajung la Ierusalim ca să aducă acasă trupul lui Iisus. Ungurul vrea să tabere peste gărzi şi să îl ia cu forţa, neamţul calculează riscul şi nu e deloc încîntat, iar românul propune să aştepte noaptea ca să-l fure. Ea l-a găsit reprezentativ pentru lucrare, dar pe aproape toţi cunoscuţii şi colaboratorii ei bancul nu i-a amuzat. Iar Securitatea a pornit o campanie de influenţare, prin anturajul cercetătoarei, pentru a o convinge ca prin ceea ce scrie să prezinte pozitiv România în străinătate. Sensibilitatea naţionalistă de atunci e uşor intrigantă azi, cînd mulţi, inclusiv românii, se plîng de cît de hoţi sînt românii. La distanță de 30-40 de ani, percepția e aceeași, că românii fură din orice poziție și, iată, şi indiferent de regim, numai că înainte evidențierea ei irita, acum e subiect de bășcălie, ironii, autoironii. Un distins profesor şi mentor îi spunea pe atunci lui Verdery: „E frumos că americanii vin aici să ne cunoască, dar trebuie numai să ţină minte că ne găsesc într-o perioadă de disoluţie. Dacă oamenii trăiesc din furt, este ceva conjunctural“. Şi atunci se poate exclama: cît poate să ţină, domnule, o perioadă de disoluţie?! 

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Piata Unirii 1 jpeg
Începe TIFF.22: actori și regizori de Oscar vin la Cluj-Napoca
Cluj-Napoca, 9 iunie 2023. 200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sînt doar cîteva dintre cifrele ediției.
1000 17 foto1 Andreea Lacatus jpg
Mama-scoică
Căsnicia ratată a fost un factor agravant pentru că a produs deja un prim abandon.
p 21 1 Victor Brauner, Roberto Matta, Interviziune I, 1955 jpg
Victor Brauner şi Roberto Matta – tablourile „la patru mîini“
În 1955, viziunile celor doi artiști se intersectează în lucrările pe care le realizează împreună, desene, acuarele şi două tablouri purtînd același titlu, Interviziune, I şi I.
999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Mercenarii Wagner „violează, răpesc și torturează soldații ruși”. Afirmația uluitoare a unuia dintre ofițerii lui Putin VIDEO
Locotenent-colonelul Roman Venevitin, care a fost capturat în apropierea orașului ucraineant Bakmut, a susținut că a fost torturat de mercenarii Wagner, în ciuda faptului că era de aceeași parte a războiului Rusiei .
image
Suspectul în cazul uciderii fetei de 12 ani, agresor recidivist. Și-a bătut iubita până a băgat-o în spital
Ilie Marcel Șerbiuc, bărbatul căutat pentru uciderea fetei de 12 ani, Ana Maria Constantin, și-a bătut o iubită de a băgat-o în spital. El și-a agresat și mama.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.