Cît poate dura o perioadă de disoluţie?

Publicat în Dilema Veche nr. 750 din 5-11 iulie 2018
Cît poate dura o perioadă de disoluţie? jpeg

● Katherine Verdery, Viaţa mea ca spioană, Editura Vremea, Bucureşti, 2018, 416 pagini şi 16 pagini cu ilustraţii. 

Nu i-am înţeles niciodată uşor pe cei ce nu voiau să îşi vadă dosarul de Securitate şi pe cei ce şi-l publicau. Primii spun că nu doresc să rişte să îşi vadă buni prieteni sau rude în postura de turnători. De parcă ai putea face să nu existe ceva la care nu te uiţi. Ceilalţi se lansează într-un complicat proces de explicitare publică a unei diformităţi funciare care e dosarul de Securitate. E ca şi cum ai încerca să publici un manuscris prost scris, înţeles (aproape) numai de tine, făcînd eforturi imense de tălmăcire dintr-o limbă agramată din naştere. Am simplificat puţin argumentaţia pentru ambele situaţii. Dacă elaborez, mă tem să nu ajung într-o postură mai polemică decît intenţionez.

Cert e că volumele despre „dosarul meu de Securitate“ sînt destule. Unele caută să demonstreze ceva, altele să obiectiveze relaţia cu Securitatea şi Securitatea însăşi, altele sînt pretexte pentru o tentativă de autobiografie. Pot fi menţionaţi autori precum Timothy Garton Ash (cu dosar STASI), Gabriel Andreescu, Stelian Tănase, Neculai Constantin Munteanu, Dorin Tudoran, Gabriel Liiceanu. Recent, pe lista care desigur poate continua a intrat şi Katherine Verdery, o antropoloagă americană care a făcut mai multe stadii de cercetare academică în România comunistă, începînd cu 1973 şi pînă aproape de 1990.

La prima vedere, se pune întrebarea: cum adică, o americancă, reprezentantă a capitalismului reacţionar, să fie lăsată să studieze liber în lagărul în care se construieşte socialismul, laboratorul secret unde se caută sau poate chiar deja se aplică reţeta fericirii omenirii? Ei bine, a fost posibil, ba chiar Katherine Verdery nu a fost singura care a obţinut aşa o viză rară, ca ea fiind mai mulţi cercetători cu burse de studiu, precum Ken Jowitt, Dennis Deletant sau Claude Karnoouh, în total peste douăzeci de tineri aflați atunci la începutul carierei. Mulţi au fost apoi autorii unor lucrări considerate de referinţă pentru perioada comunistă a României, aşa cum şcolii de istorie autohtone i-a venit, după 1990, foarte greu să o facă. Cu toţii însă au putut intra în ţară începînd cu anii ‘70 în cadrul unor schimburi ştiinţifice şi culturale interesate ale conducerii Republicii Socialiste România. Plus că schimburile au avut şi un rol de ilustrare a deschiderii regimului Ceauşescu, care poza în rebelul clasei în cadrul blocului sovietic sau, mai apoi, dorea tratamente preferenţiale occidentale, precum „clauza naţiunii celei mai favorizate“.

Nimeni nu cred că îşi închipuie că lui Verdery & co. nu li s-au deschis instantaneu dosare de Securitate, imediat ce au călcat pe pămînt românesc. Nu cred, de asemenea, că cineva îşi poate imagina că dintr-o carte despre Securitate lipseşte anecdotica prostiei şi a stereotipiilor securiste, deşi în cartea antropoloagei americane sînt şi exemple contrare, cum ar fi cel în care, la un moment dat, nu mai e văzută drept spioană. Sînt aici şi amănunte biografice de domeniul intimităţii asupra cărora nu m-am putut decide dacă sînt sau nu necesare într-o carte despre dosarul de Securitate. Dar un capitol care mi s-a părut semnificativ în Viaţa mea ca spioană a fost cel în care autoarea a surprins un soi de convergenţă de atitudine între intelectuali şi securişti. Şi la unii, şi la alţii, anii ’80 păreau să marcheze o intensificare a sentimentului naţionalist care a ajuns să o descumpănească pe cercetătoarea din America.

Pe scurt, prin ’83-’84, cînd strînsese deja ceva material, Katherine Verdery a ales să îşi deschidă o lucrare despre cercetările ei din România cu un banc în care un german, un ungur şi un român ajung la Ierusalim ca să aducă acasă trupul lui Iisus. Ungurul vrea să tabere peste gărzi şi să îl ia cu forţa, neamţul calculează riscul şi nu e deloc încîntat, iar românul propune să aştepte noaptea ca să-l fure. Ea l-a găsit reprezentativ pentru lucrare, dar pe aproape toţi cunoscuţii şi colaboratorii ei bancul nu i-a amuzat. Iar Securitatea a pornit o campanie de influenţare, prin anturajul cercetătoarei, pentru a o convinge ca prin ceea ce scrie să prezinte pozitiv România în străinătate. Sensibilitatea naţionalistă de atunci e uşor intrigantă azi, cînd mulţi, inclusiv românii, se plîng de cît de hoţi sînt românii. La distanță de 30-40 de ani, percepția e aceeași, că românii fură din orice poziție și, iată, şi indiferent de regim, numai că înainte evidențierea ei irita, acum e subiect de bășcălie, ironii, autoironii. Un distins profesor şi mentor îi spunea pe atunci lui Verdery: „E frumos că americanii vin aici să ne cunoască, dar trebuie numai să ţină minte că ne găsesc într-o perioadă de disoluţie. Dacă oamenii trăiesc din furt, este ceva conjunctural“. Şi atunci se poate exclama: cît poate să ţină, domnule, o perioadă de disoluţie?! 

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

image jpeg
comisia europeana Carl Court/Getty Images
UE pune la dispoziția oficialilor săi care vizitează SUA telefoane de unică folosință din cauza temerilor legate de spionaj
Comisarii și oficialii de rang înalt care vor participa săptămâna viitoare la reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale, organizate între 21 și 26 aprilie la Washington, au primit noile recomandări, afirmă surse citate de Financial Times.
monica birladeanu colaj instagram jpg
Monica Bîrlădeanu a plecat în vacanță înainte de Paște. Cine a însoțit-o pe soția lui Valeriu Gheorghiță: „Am ascultat fiecare explicație, m-am oprit și...”
Monica Bîrlădeanu se bucură de o vacanță binemeritată înainte de Paște. Vedeta nu se află alături de Valeriu Gheorghiță, ci de soția unui medic celebru. Cele două au vizitat un castel spectaculos, iar actrița și-a împărtășit întreaga experiență pe rețelele de socializare
mircea toma cna dezinformare casa ratiu jpg
Mircea Toma (CNA): „Putin lucrează direct cu alegătorul român. Le recomand să fie Toma și să se întrebe: sunt luat de papagal?”
„România e atacată cu instrumente de război și se apără cu umbrela” – susține Mircea Toma, membru în CNA. Inspectorii instituției sunt copleșiți deja de sesizări. El explică de ce crede că Moscova s-a implicat în „fenomenul Georgescu” și cum pot fi transferate voturile.
Razvan Burleanu FOTO Profimedia jpg
sala de clasa jpg
Un elev de clasa a II-a a avut o răbufnire și a spart geamul clasei în timpul orei. Poliția a intervenit la fața locului
Un elev de doar 9 ani, de clasa a II-a, a spart cu pumnii geamul de la ușa clasei în timpul unei ore de curs.
Masa de Paste, foto Shutterstock jpg
Medicii avertizează cu privire la oul rău şi mielul toxic, cele două pericole din farfurie, de Paște
De Paște, de pe masa românilor nu lipsesc ouăle și mielul, însă medicii avertizează că trebuie să fim atenți cu privire la două mari pericole, care ne pot afecta sănătatea.
agresor arestat, captura video jpg
O tânără a fost răpită de fostul iubit, care a rupt brăţara de monitorizare. Cum a fost salvată
O femeie din Ulmeni, județul Maramureș, a fost răpită de fostul iubit și abandonată pe un câmp.
Roxana Ciuhulescu (46 de ani) așteaptă cu nerăbdare sărbătorile de Paște
Unde petrece Roxana Ciuhulescu sărbătorile de Paște: „O să plecăm cu câțiva prieteni la...”
Roxana Ciuhulescu (46 de ani) așteaptă cu nerăbdare sărbătorile de Paște, prilej cu care își dorește să petreacă mai mult timp în familie dar să se și odihnească.