Ce-ar fi fost dac─â n-ar fi fost?

Publicat în Dilema Veche nr. 445 din 23-29 august 2012
Ce ar fi fost dac─â n ar fi fost? jpeg

Dac-a┼č fi ajuns, p├«n─â de cur├«nd, ├«n Cuba, a┼č fi reg─âsit, f─âr─â ├«ndoial─â, m─âcar o parte din lumea lui Cabrera Infante. Pentru mine, Havana era aceea din Habana para un infante difunto, o geografie fantasmatic─â ┼či melancolic─â reconstituit─â de scriitorul meu cubanez preferat, ├«n exilul s─âu londonez. Cu Cuba continu─â a tandemului Bumbu┼ú-Stancu, am f─âcut pasul spre realitatea unei zone mai ample dec├«t capitala aceea unic─â, spre un colaj multicolor ┼či cu totul improbabil de tropice triste ┼či comunism dezolant. Un salt din literatur─â, a┼čadar, pentru a ateriza ├«n supraliterarul unei lumi izolate, colorate butaforic, dar care ÔÇô printr-un mecanism necunoscut altora ÔÇô supravie┼úuie┼čte, se mi┼čc─â, evolueaz─â imprevizibil. Cuba continu─â este o Cub─â f─âr─â sf├«r┼čit, fotografiat─â nelini┼čtitor de Bumbu┼ú ┼či (de)scris─â cu acribie ┼či talent de Elena Stancu, dar ┼či o ┼úar─â care se schimb─â (care continu─â ca un film serial) sub privirile necomplezente ale celor doi, evolueaz─â de la un an la altul, r─âm├«n├«nd ├«ns─â la fel de insolit─â.

Acest insolit nostalgic este, de altfel, principalul efect al fotoreportajului cu totul special din aceast─â carte-album. O lume exotic─â, mult prea vie pentru ├«ncremenirea ei semicentenar─â, este descris─â/fotografiat─â de pe pozi┼úiile unor vechi cunosc─âtori ai ei, unii care, ├«n alt─â via┼ú─â, sau poate prin gene recesive, au mai fost acolo. C─âci at├«t Cosmin Bumbu┼ú (care vede, cum ┼čtim din extraordinarele sale fotografii, cu un ÔÇ×ochi narativÔÇť), c├«t ┼či Elena Stancu (care scrie cu ÔÇ×ochiul poliedricÔÇť al reporterului de clas─â) au mai fost acolo, cu mult ├«nainte ca o c─âl─âtorie ├«n partea cealalt─â a lumii s─â fie, practic, posibil─â. Oric├«t de surprinz─âtoare este pentru ei acea lume insular─â ┼či vesel─â, suprapunerea butaforiei comuniste ÔÇô cu blocuri cenu┼čii, lozinci pictate naiv, pancarte, comitete, discursuri televizate, s─âr─âcie, interdic┼úii ideologice ÔÇô peste o natur─â luxuriant─â este ┼či nelini┼čtitoare. ┼×i oric├«t de mult ├«ncearc─â cei doi s─â se situeze ├«n afara ei ÔÇô pentru a o reflecta c├«t mai clar ÔÇô, ei ajung (la a nu ┼čtiu c├«ta c─âl─âtorie) s─â fac─â parte din aceast─â lume, s─â fie acolo ├«ntr-un fel acas─â, chiar dac─â interven┼úia lor (trimi┼ú├«nd la ÔÇ×gurile ParadisuluiÔÇť nu doar lucruri necesare supravie┼úuirii) a modificat-o oarecum.

ÔÇ×Privirea monografic─â asupra cubanezilorÔÇť, despre care vorbe┼čte Mircea Vasilescu ├«n introducere, este implicit ┼či o privire asupra lor ├«n┼či┼či ÔÇô iar ce v─âd ┼či scriu, ├«n feluri diferite, cei doi e ┼či o poveste despre sine ÔÇô, o poveste cu final ├«nc─â deschis, care r─âspunde la mai multe ├«ntreb─âri: Ce-ar fi fost dac─â n-ar fi fost (revolu┼úia)? Ce-ai putea p─â┼úi c├«nd te ├«ntorci ├«n propriul trecut netr─âit p├«n─â la cap─ât? Cum va ar─âta ÔÇ×la isla bonitaÔÇť peste 20 de ani? Dar Rom├ónia?

O ├«nt├«mplare halucinant─â ┼či plin─â de acel umor negru pe care ├«l mai avem (mul┼úi) ├«nc─â ├«n s├«nge e cea din fragmentul ÔÇ×Mic dejun f─âr─â cafeaÔÇť, ├«n care e povestit─â o sechestrare voioas─â ├«n zori, cu o miz─â derizorie: ÔÇ×Auzim semnalul de pornire a trenului. Alerg─âm spre ie┼čire. ├Än fa┼úa noastr─â at├«rn─â un lac─ât uria┼č. ├Äntr-o frac┼úiune de secund─â ├«n┼úelegem c─â barmanul nu a fost s─â discute cu mecanicul, ci a mers s─â ├«ncuie poarta. Izbim dispera┼úi ┼či ne trec prin minte toate solu┼úiile posibile. Gardul are ├«ns─â peste doi metri, a┼ča c─â nu avem cum s─â-l s─ârim. ┬ź┬íAbre la puerta!┬╗, r─âcnim. Omule┼úul pare c─â nu ├«n┼úelege ce vrem. Mecanicul a oprit ┼či ne strig─â s─â ne gr─âbim. Femeia cu haine l─âl├«i vine ├«ntr-un final cu un m─ânunchi de chei. ├Än spatele ei, omule┼úul nervos ne face semn s─â ne ducem unde-om ┼čti. Alerg─âm p├«n─â la tren. Pasagerii ne ├«ntind m├«inile ┼či ne ajut─â s─â urc─âm. Trenul porne┼čte t├«r┼č├«it ┼či se clatin─â b─âtr├«ne┼čte pe ┼čineÔÇť.

Cuba comunist─â ÔÇô sub un comunism care pare, v─âzut din afar─â, pitoresc ┼či vesel, dar care inevitabil ne aminte┼čte sutele de abera┼úii devenite ├«ntre timp legende urbane ÔÇô e o lume a paradoxurilor greu digerabile pentru un outsider, dar care la fa┼úa locului s-au transformat ├«n adev─ârate re┼úete (┼či re┼úele) de supravie┼úuire. Ca ├«n ultima secven┼ú─â din Underground-ul lui Kusturica, Cuba libre y feliz ÔÇô cu paladares ┼či casas particulares, cu toaletele sale ├«n care mu┼čteriii primesc f├«┼čii din ziarul oficial, cu fotograful care a repetat o nunt─â, pe banii lui, pentru c─â nu i-au ie┼čit pozele, cu sexul liber ┼či chit─ârile pentru care nu se mai fabric─â corzi ÔÇô se ├«ndep─ârteaz─â, cu pitorescul ei vetust cu tot, de lumea real─â. Frumoasa carte-album a celor doi rom├óni n-a f─âcut dec├«t s─â arunce ├«nspre ea una dintre ultimele pun┼úi posibile.

p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.