Cărțile vieții mele

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Cărțile vieții mele jpeg

● Aleksandar Hemon, Părinții mei: o introducere, traducere de Elena Marcu; Asta nu-ți aparține, traducere de Anca Dumitrescu, Black Button Books, 2020.

În 1992, aflat în Statele Unite, Aleksandar Hemon, atunci în vîrstă de 28 de ani, a aflat că țara din care plecase și în care intenționa să se întoarcă nu mai exista. Plecase cu un pașaport iugoslav, dar, între timp, Bosnia își obținuse independența în urma unui referendum. Naționaliștii sîrbi, sprijiniți de regimul Miloșevici, au ocupat orșele și satele unde era majoritară populația sîrbă și, în cîteva luni, Sarajevo, orașul unde Hemon copilărise, crescuse și-și trăise prima tinerețe, era asediat. Părinții lui au reușit să prindă ultimul tren care a mai putut pleca de acolo.

Rămas fără țară, fără părinți (care i-au venit într-un tîrziu mai aproape, adică pe același continent, în Canada), Hemon a reușit să se transforme din scriitor bosniac într-unul dintre cei mai interesanți prozatori americani contemporani. Iar asta fără nici un fel de ramuri complezente de măslin întinse culturii adoptive, ci păstrînd întotdeauna la vedere nostalgia ca pe un exoschelet apotropaic. O astfel de dublă platoșă este cartea de față, Părinții mei: o introducere / Asta nu-ți aparține, care poate fi citită fie începînd dintr-o parte, fie din cealaltă, răsturnînd „obiectul”: fiecare dintre fețele armurii prezintă o variantă narativizată a acestei nostalgii. În mare, memoriile acestea alcătuiesc portretul compozit al marelui proiect al lui Tito, al Iugoslaviei, cadru în care părinții lui Hemon și-au trăit mai bine de jumătate din viață. Cei care se așteaptă din partea scriitorului să condamne socialismul original al acelui proiect vor fi șocați de abordarea rațională, de bun-simț a acestuia: bun, rău, cadrul acesta a oferit unei generații de cetățeni iugoslavi multe lucruri pe care părinții lor nici nu ar fi visat să le aibă: educație gratuită, amortizarea conflictelor interetnice, un trai relativ îndestulat. Părinții lui Hemon s-au cunoscut încă din facultate, s-au căsătorit relativ repede, au trăit în apartamente de stat, au devenit destul de prosperi încît să-și construiască două cabane la munte, au crescut doi copii pe care i-au educat în spiritul unei libertăți a gîndirii ce-i permitea adolescentului Hemon, la 16 ani, să citeze din Sex Pistols și să practice un soi de disidență juvenilă, disprețuind faptul că mama lui făcuse parte din brigăzile studențești care construiseră Marea Autostradă ce lega toate colțurile Iugoslaviei (orice cititor român va tresări aici). Numai că Hemon cel trecut acum de 50 de ani va privi cu alți ochi acea experiență a mamei lui, și anume cu invidie față de tînăra care avusese șansa de a participa la ceva cu adevărat mare. Părinții lui au sfîrșit ca refugiați în Canada, în 1993, unde au trăit la început într-un bloc de 15 etaje din Hamilton, Ontario, un loc unde era atîta „nimic” încît nu știau cu ce să înceapă să-l umple. Au luat-o de la început, fără să știe o boabă de engleză, practicînd mai multe meserii, care mai de care sub nivelul lor de pregătire. Prin anii 2000 economisiseră destui bani încît să-și cumpere o casă pe pămînt, unde aveau să-și permită să reproducă un cadru familial „iugoslav”: o stupină, o afumătoare, un atelier.

Asta nu-ți aparține, reversul memoriilor de mai sus, oarecum convențional construite (rezultat al ascultării poveștilor celorlalți), este structurat asemenea unui clasor de timbre, e o antologie de vignete profund personale care, contrar a ceea ce sugerează titlul, îi aparțin în totalitate copilului și tînărului Hemon: primele amintiri, prima iubire, prima bătaie încasată, o zi întreagă petrecută spărgînd farfurii într-o groapă de gunoi. Ceea ce-l interesează pe Hemon aici este chiar procesul formării memoriei pe pagină, nu neapărat materialul din care e alcătuită. Dacă în centrul celeilalte cărți se află Războiul, Marele Rău, aici, disipate, se regăsesc micile războaie interioare, cele ale maturizării, ale formării și deformării. Caracterul convențional al structurii volumului Părinții mei își află contrapunctul în caracterul diluat, poetic, meditativ al celei de-a doua cărți (spun „a doua” pentru că eu le-am citit în această ordine), pe care o văd și ca pe o continuare, dacă nu augmentare a procesului din Cartea vieților mele. Lucrul cel mai interesant, însă, este că, în paralel cu dinamica de balanță care angrenează cele două cărți, funcționează și o anumită complementaritate: adolescentul rebel care disprețuia proiectul pan-etnic iugoslav începe să trăiască, la moartea lui Tito, un fior pe care-l va înțelege abia la maturitate: moartea aceea va fi începutul sfîrșitului. Or, maturul care înțelege acest lucru este cel care încearcă și-n Asta nu-ți aparține să priceapă resorturile secrete ale memoriei. Meditația aceasta asupra nostalgiei, asupra memoriei și istoriei contemporane spune ceva profund despre o lume dispărută și despre una aflată-n fierberea propriei nașteri, cît și despre supraviețuitorii acestor cataclisme.

Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitor şi critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Caragiale. Scrisoarea pierdută, Polirom, 2019.

Coperta Muzeul jpg
Carte nouă la Charmides: „Muzeul convorbirilor întrerupte” de Anda Docea
Vă prezentăm un fragment din „Muzeul convorbirilor întrerupte” de Anda Docea, volum de versuri publicat de curînd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singurătate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e convingător pentru că, înainte de a ne ameți cu panseuri spirituale, se impune în calitatea sa de corp fără rușine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Veneția
Ediția din acest an nu e, din fericire, grandioasă și nici sentimentul de parc de distracție nu mai e la dispoziția ta, ca pînă acum.
TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.