Cartiere şi autoturisme de altădat’

Publicat în Dilema Veche nr. 766 din 25-31 octombrie 2018
Cartiere şi autoturisme de altădat’ jpeg

● Andrei Pandele, Bucureştiul mutilat, cu fotografii de Andrei Pandele, Dan Vartanian, Dan Dinescu, Sorin Vasilescu, Peter Derer, Şerban Lăcriţeanu, Andrei Bîrsan, Nic Hanu, Radu Ştefănescu, Editura Humanitas, 2018. 

„Ca arhitect, am aflat mai devreme despre intenţiile lui Ceauşescu de a «sistematiza» oraşul. Am vorbit cu cîţiva prieteni, ne-am gîndit să facem relevee fotografice. Nu era însă posibil în timp util. De altfel, fotografierea era formal interzisă; şi în plus nu se găseau filme. M-am decis atunci să înregistrez viaţa oraşului avînd în fundal repere urbane ameninţate cu dispariţia. Interesat de evoluţia «lucrărilor» de mutilare şi de efectul lor asupra locuitorilor zonei, am revenit de numeroase ori, încercînd să fixez pe peliculă impresii directe. În 1983-84 mă prefăceam că doar mă plimb prin cartier… Organele m-au oprit în repetate rînduri. Nu făceam nimic ilegal, însă activitatea mea li se părea dubioasă. Legitimaţia de ziarist sportiv m-a scos de cîteva ori din încurcătură… Deşi făcute la întîmplare, demolările se desfăşurau urgent. Revenind în acelaşi loc după o săptămînă, nu mai găseam o anume casă“, povesteşte în loc de prefaţă arhitectul, urbanistul şi fotograful Andrei Pandele (n. 1945), căruia îi datorăm, prin albumele sale, imaginea unui Bucureşti mutilat de un dictator vanitos, anxios şi incult.

Cu complicitatea unora dintre arhitecţi, Ceauşescu a demolat, în prima jumătate a anilor ’80, nu mai puţin de şase kilometri pătraţi din centrul istoric al oraşului, adică 20.000 de proprietăţi (60.000 de familii au fost forţate să se mute la bloc), 19 străzi şi aproximativ 30 de monumente istorice şi clădiri de patrimoniu: biserici, mănăstiri, sinagogi, muzee, hanuri, hale, spitale, stadioane, altele fiind salvate prin translatare datorită unui arhitect pe nume Eugen Iordăchescu de la Institutul Proiect Bucureşti.

„Din ordinul unui tiran primitiv şi megaloman, în Bucureşti s-a demolat pe timp de pace mai mult decît au distrus două războaie mondiale plus două cutremure mari (cele din 1940 şi 1977). O suprafaţă imensă din oraşul istoric a fost rasă de pe faţa pămîntului. «Marele Conducător» dorea să transforme tîrgul patriarhal şi Micul Paris al bunicilor noştri într-un Phenian utopic. Să dărîme întregul oraş şi să înlocuiască vechile clădiri cu decoruri de operetă“, mai scrie cu vădită amărăciune şi ciudă Andrei Pandele, ale cărui cîteva pagini aşezate în loc de prefaţă la acest album fotografic (urmate la final de cîteva consideraţii tehnico-legislative asupra distrugerii patrimoniului) sînt suficiente ca să-ţi dea imaginea mentală a dezastrului ştergerii memoriei unui oraş. Aproape 200 de fotografii alb-negru, realizate de nouă fotografi, sînt mărturia felului cum arătau cartierul Uranus şi împrejurimile sale, cum au fost distruse şi, în cele din urmă, ce orori au fost construite în loc. Există şi o secţiune cu fotografii de la cutremurul din 4 martie ’77, eveniment care l-a inspirat pe Ceauşescu, folosindu-l ca pretext pentru planul său urbanistic distructiv, plus o secţiune cu imagini de stradă din aşa-zisa „Epocă de Aur“. Un album deopotrivă fascinant şi înfiorător, ca orice corp mutilat. 

16 coperta2 jpg jpeg

● Albert Vrăbiuţă, Dacia 50. Autoturismul, cu fotografii de Albert Vrăbiuţă şi texte de Ana-Cristina Irian şi Valentin Maier, Editura Omnia Photo, 2018. 

„Pe o peliculă de film alb-negru, mai multe maşini aşezate pe două benzi parcurg în zigzag drumul care duce direct de pe ecran către privitor. Pe un fundal sonor metalic, cu sunet de trompetă, o voce ne anunţă: «Start în proba de inteligenţă şi creaţie! Pe şoselele ţării a demarat în val triumfal primul autoturism românesc!» Se derulează imagini din interiorul Uzinei de Autoturisme Piteşti acolo unde, spune vocea, «pe benzile de montaj se încheagă într-o cadenţă de unul la 12 minute autoturismul românesc, cu o producţie anuală de 40.000 de bucăţi».“ Secvenţa descrisă în prefaţa acestui album fotografic, scos cu ocazia semicentenarului, este din anul 1968, cînd, pe 20 august, ieşea pe poarta fabricii primul autoturism Dacia, modelul Dacia 1100, „noul născut al industriei“. Era, de fapt, un Renault 8 cu motor Sierra de 46 CP fabricat, sub licenţă Renault, exclusiv din componente franţuzeşti. Pînă în anul 1999, cînd Renault a preluat Dacia, închizînd astfel cercul, au fost fabricate două milioane de autovehicule de toate tipurile.

Textul care deschide albumul, în variantă bilingvă română-engleză, este atent documentat şi oferă nenumărate informaţii şi cifre, unele mai surprinzătoare decît altele pentru cei care, ca şi mine, n au fost preocupaţi pînă acum de istoria automobilismului în România. Nu ştiam de Dumitru Văsescu, un pionier al constructorilor de automobile, care prin 1875 circula pe străzile Parisului şi Bucureştilor cu un automobil cu aburi construit de el însuşi. Sau: primul examen oficial de conducere a avut loc pe 10 ianuarie 1908, din ordinul prefectului Poliţiei Capitalei, testul constînd în verificarea capacităţii şoferului de a frîna la aruncarea unui sac cu fîn în faţa maşinii. Sau: primul autocamion adus în ţară, în 1911, era destinat transportului butoaielor cu bere de la fabrica Bragadiru. Sau: industriaşul Malaxa a produs, la Reşiţa, în 1946-1947, şi o serie mică de autoturisme. Sau: primul autobuz românesc a fost construit în 1955 la Uzina „Vulcan“ din Bucureşti şi purta numele de M.T.D., de la „Mao Tze Dun“. Sau: în anul 1965, populaţia României deţinea un număr de 9261 de autoturisme, toate din import. Sau: în anii ’70, Dacia 1300 a fost exportată, 30% din totalul producţiei, în cincizeci de ţări din Europa, Asia, Africa, America de Sud şi de Nord, sub nume precum Denem, Delta şi Aro Familia. Istoria autoturismului prezentată de Irian şi Maier cu multe detalii şi note (plus citate din scriitori ca Adriana Bittel, Adrian Oţoiu, Ioana Nicolaie sau regizorul Alexandru Tatos) oferă şi elemente de cercetare antropologică în genul celor făcute de Irina Nicolau: înscrierea pentru cumpărare cu o perioadă de aşteptare de la trei la cinci ani, restricţionarea benzinei şi a circulaţiei în anii ’80, recuzita canistră-furtun-pîlnie din portbagaj, sau husele îmblănite – abţibilduri – mileuri – cap de schimbător de viteze – căţelul de jucărie care dădea din cap – prelata ş.a.

Altfel, albumul reuneşte fotografii cu 26 de autoturisme Dacia, imagini de ansamblu şi detalii (o minigalerie cu acestea poate fi vizualizată pe site-ul revistei noastre), realizate de fotograful Albert Vrăbiuţă pe străzile Bucureştiului în perioada 2016-2017. Fotografiile sînt însoţite şi de note de teren, mici istorii orale culese de fotograf de la proprietari sau vecinii de stradă. Un album informativ şi nostalgic despre un autoturism transformat de comunism în ideal şi simbol.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.