Cartiere şi autoturisme de altădat’

Publicat în Dilema Veche nr. 766 din 25-31 octombrie 2018
Cartiere şi autoturisme de altădat’ jpeg

● Andrei Pandele, Bucureştiul mutilat, cu fotografii de Andrei Pandele, Dan Vartanian, Dan Dinescu, Sorin Vasilescu, Peter Derer, Şerban Lăcriţeanu, Andrei Bîrsan, Nic Hanu, Radu Ştefănescu, Editura Humanitas, 2018. 

„Ca arhitect, am aflat mai devreme despre intenţiile lui Ceauşescu de a «sistematiza» oraşul. Am vorbit cu cîţiva prieteni, ne-am gîndit să facem relevee fotografice. Nu era însă posibil în timp util. De altfel, fotografierea era formal interzisă; şi în plus nu se găseau filme. M-am decis atunci să înregistrez viaţa oraşului avînd în fundal repere urbane ameninţate cu dispariţia. Interesat de evoluţia «lucrărilor» de mutilare şi de efectul lor asupra locuitorilor zonei, am revenit de numeroase ori, încercînd să fixez pe peliculă impresii directe. În 1983-84 mă prefăceam că doar mă plimb prin cartier… Organele m-au oprit în repetate rînduri. Nu făceam nimic ilegal, însă activitatea mea li se părea dubioasă. Legitimaţia de ziarist sportiv m-a scos de cîteva ori din încurcătură… Deşi făcute la întîmplare, demolările se desfăşurau urgent. Revenind în acelaşi loc după o săptămînă, nu mai găseam o anume casă“, povesteşte în loc de prefaţă arhitectul, urbanistul şi fotograful Andrei Pandele (n. 1945), căruia îi datorăm, prin albumele sale, imaginea unui Bucureşti mutilat de un dictator vanitos, anxios şi incult.

Cu complicitatea unora dintre arhitecţi, Ceauşescu a demolat, în prima jumătate a anilor ’80, nu mai puţin de şase kilometri pătraţi din centrul istoric al oraşului, adică 20.000 de proprietăţi (60.000 de familii au fost forţate să se mute la bloc), 19 străzi şi aproximativ 30 de monumente istorice şi clădiri de patrimoniu: biserici, mănăstiri, sinagogi, muzee, hanuri, hale, spitale, stadioane, altele fiind salvate prin translatare datorită unui arhitect pe nume Eugen Iordăchescu de la Institutul Proiect Bucureşti.

„Din ordinul unui tiran primitiv şi megaloman, în Bucureşti s-a demolat pe timp de pace mai mult decît au distrus două războaie mondiale plus două cutremure mari (cele din 1940 şi 1977). O suprafaţă imensă din oraşul istoric a fost rasă de pe faţa pămîntului. «Marele Conducător» dorea să transforme tîrgul patriarhal şi Micul Paris al bunicilor noştri într-un Phenian utopic. Să dărîme întregul oraş şi să înlocuiască vechile clădiri cu decoruri de operetă“, mai scrie cu vădită amărăciune şi ciudă Andrei Pandele, ale cărui cîteva pagini aşezate în loc de prefaţă la acest album fotografic (urmate la final de cîteva consideraţii tehnico-legislative asupra distrugerii patrimoniului) sînt suficiente ca să-ţi dea imaginea mentală a dezastrului ştergerii memoriei unui oraş. Aproape 200 de fotografii alb-negru, realizate de nouă fotografi, sînt mărturia felului cum arătau cartierul Uranus şi împrejurimile sale, cum au fost distruse şi, în cele din urmă, ce orori au fost construite în loc. Există şi o secţiune cu fotografii de la cutremurul din 4 martie ’77, eveniment care l-a inspirat pe Ceauşescu, folosindu-l ca pretext pentru planul său urbanistic distructiv, plus o secţiune cu imagini de stradă din aşa-zisa „Epocă de Aur“. Un album deopotrivă fascinant şi înfiorător, ca orice corp mutilat. 

16 coperta2 jpg jpeg

● Albert Vrăbiuţă, Dacia 50. Autoturismul, cu fotografii de Albert Vrăbiuţă şi texte de Ana-Cristina Irian şi Valentin Maier, Editura Omnia Photo, 2018. 

„Pe o peliculă de film alb-negru, mai multe maşini aşezate pe două benzi parcurg în zigzag drumul care duce direct de pe ecran către privitor. Pe un fundal sonor metalic, cu sunet de trompetă, o voce ne anunţă: «Start în proba de inteligenţă şi creaţie! Pe şoselele ţării a demarat în val triumfal primul autoturism românesc!» Se derulează imagini din interiorul Uzinei de Autoturisme Piteşti acolo unde, spune vocea, «pe benzile de montaj se încheagă într-o cadenţă de unul la 12 minute autoturismul românesc, cu o producţie anuală de 40.000 de bucăţi».“ Secvenţa descrisă în prefaţa acestui album fotografic, scos cu ocazia semicentenarului, este din anul 1968, cînd, pe 20 august, ieşea pe poarta fabricii primul autoturism Dacia, modelul Dacia 1100, „noul născut al industriei“. Era, de fapt, un Renault 8 cu motor Sierra de 46 CP fabricat, sub licenţă Renault, exclusiv din componente franţuzeşti. Pînă în anul 1999, cînd Renault a preluat Dacia, închizînd astfel cercul, au fost fabricate două milioane de autovehicule de toate tipurile.

Textul care deschide albumul, în variantă bilingvă română-engleză, este atent documentat şi oferă nenumărate informaţii şi cifre, unele mai surprinzătoare decît altele pentru cei care, ca şi mine, n au fost preocupaţi pînă acum de istoria automobilismului în România. Nu ştiam de Dumitru Văsescu, un pionier al constructorilor de automobile, care prin 1875 circula pe străzile Parisului şi Bucureştilor cu un automobil cu aburi construit de el însuşi. Sau: primul examen oficial de conducere a avut loc pe 10 ianuarie 1908, din ordinul prefectului Poliţiei Capitalei, testul constînd în verificarea capacităţii şoferului de a frîna la aruncarea unui sac cu fîn în faţa maşinii. Sau: primul autocamion adus în ţară, în 1911, era destinat transportului butoaielor cu bere de la fabrica Bragadiru. Sau: industriaşul Malaxa a produs, la Reşiţa, în 1946-1947, şi o serie mică de autoturisme. Sau: primul autobuz românesc a fost construit în 1955 la Uzina „Vulcan“ din Bucureşti şi purta numele de M.T.D., de la „Mao Tze Dun“. Sau: în anul 1965, populaţia României deţinea un număr de 9261 de autoturisme, toate din import. Sau: în anii ’70, Dacia 1300 a fost exportată, 30% din totalul producţiei, în cincizeci de ţări din Europa, Asia, Africa, America de Sud şi de Nord, sub nume precum Denem, Delta şi Aro Familia. Istoria autoturismului prezentată de Irian şi Maier cu multe detalii şi note (plus citate din scriitori ca Adriana Bittel, Adrian Oţoiu, Ioana Nicolaie sau regizorul Alexandru Tatos) oferă şi elemente de cercetare antropologică în genul celor făcute de Irina Nicolau: înscrierea pentru cumpărare cu o perioadă de aşteptare de la trei la cinci ani, restricţionarea benzinei şi a circulaţiei în anii ’80, recuzita canistră-furtun-pîlnie din portbagaj, sau husele îmblănite – abţibilduri – mileuri – cap de schimbător de viteze – căţelul de jucărie care dădea din cap – prelata ş.a.

Altfel, albumul reuneşte fotografii cu 26 de autoturisme Dacia, imagini de ansamblu şi detalii (o minigalerie cu acestea poate fi vizualizată pe site-ul revistei noastre), realizate de fotograful Albert Vrăbiuţă pe străzile Bucureştiului în perioada 2016-2017. Fotografiile sînt însoţite şi de note de teren, mici istorii orale culese de fotograf de la proprietari sau vecinii de stradă. Un album informativ şi nostalgic despre un autoturism transformat de comunism în ideal şi simbol.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.