Cartea de la gazetă

Publicat în Dilema Veche nr. 348 din 14 octombrie - 20 octombrie 2010
Ce bine că n am douăzeci de ani! jpeg

Am avut o seară palpitantă cu un grup de prieteni – jurnalişti, editori, oameni de teatru (între 32 şi 60 de ani), cu toţii cititori cît cuprinde. La micile noastre sindrofii, după grabnica pregătire de artilerie a aperitivelor şi a primelor şarje lichide, invariabil se aprinde rugul polemic pe cîte-o chestie mai mult sau mai puţin la ordinea zilei. Cum – s-avem iertare – la noi în casă hărţuirea politică (adică inutila sleire a energiilor mentale şi afective prin forfecarea mizeriilor partinico-parlamentar-prezidenţiale) e de mult şi total interzisă, turnirul verbal se centrează pe dileme culturale. Ca la nişte vrednice animale pe cale de dispariţie, care-şi duc viaţa „la nişă“. 

Cum tocmai dădusem un interviu la (ei da, şi ce?!) Gazeta sporturilor, despre reeditarea, acolo, a trilogiei Millennium, de Stieg Larsson, spiritele s-au inflamat, pe de o parte, la „isteria“ mediatică generată deopotrivă în Apus şi Răsărit de autorul împricinat, dar mai mult la „moda asta, de doi bani, cu cărţile la ziare“. Care ar fi ceva nefiresc, o concurenţă flagrant neloială cu sistemul editorial, cu titluri reeditate fără discernămînt, fără îngrijirea textologică adecvată, cu traduceri aproximative (cînd nu de-a dreptul asasine), cu albume de artă reproduse în condiţii grafice precare, totul jalnic, de un amatorism atroce, cu ochii exclusiv la grămadă şi la bani, nicidecum la educaţia estetică îndelung (şi ipocrit) aclamată! 

Oare-aşa să fie totul? 

Adevărul e că nici o revistă cu ştaif şi spaţiu – gen România literară, Dilemateca, Observator cultural, Viaţa românească, Apostrof – nu a făcut un examen atent, exhaustiv, estetic, dar în principal sociologic, al fenomenului. Un fenomen impresionant, fără doar şi poate. Şi cu efecte incalculabile, pe termen lung, de-o ameţitoare varietate. 

A trecut un timp, serios apreciabil şi neapărat analizabil, de la fericita iniţiativă librofilă a Cotidianului, epoca Ioan T. Morar – Cristian Teodorescu, pînă la recenta editare a Poveştilor nemuritoare la Libertatea, trecînd prin sutele de titluri ataşate la tirajele de sute de mii de exemplare ale unor ziare precum Jurnalul literar, Adevărul, Ziarul financiar, inclusiv armata de CD-uri şi DVD-uri din istoria teatrului şi filmului, a artelor plastice şi folkului, cu dicţionare, atlase şi ghiduri de călătorie, cărţi motivaţionale – de la grădinărit, pescuit, numismatică, yoga şi bricolaj, la fotografie, gastronomie, ocultism, paranormal, spionaj, istoria sportului, cosmetică şi cîte altele –, toate rupte din trufaşa dar păguboasa lor independenţă librărească şi legate osmotic de efemerul dispreţuit, însă parşiv-eficient, al gazetei.

Ziarul, metafora supremă a efemerităţii, ca purtător al perenităţii încorporate între coperte. Ce răzbunare paradoxală! Ce contre-emploi pitoresc! Unul ca mine nu e deloc interesat de eventualele malversaţiuni privind drepturile de publicare, brandurile tip BPT aspirate din mers, varii practici de spălare de bani ş.a.m.d. Eu ştiu una şi bună: că de cînd cu diviziunea asta a muncii – Adevărul cu externele (adică traducerile), Jurnalul naţional cu internele (de la Eminescu, Caragiale, Rebreanu, Slavici, Goga, Eliade, Camil, plus alţi mari şi mici interbelici, la Petru Dumitriu, Preda, Nichita, Sorescu, într-o colecţie de peste 80 de titluri –, s-au vărsat pe piaţă valori tradiţionale şi moderne în tiraje de-o sută de ori mai mari decît ale editurilor, cu prefeţe care actualizează mesajele, la preţuri pe bună dreptate considerate de dumping de către editori, dar absolut accesibile cumpărătorului de rînd şi care permeabilizează receptarea, schimbă benefic ţintele din public şi accesibilizează benefic valori altminteri rezervate spaţiului elitar. 

Mi s-a scos pe nas faptul că am prefaţat deja două titluri – Poezii de Eminescu şi Întoarcerea din rai a lui Eliade, la Jurnalul naţional, şi că mă pregătesc pentru Huliganii, deci sînt professionally involved. (Şi-acum ce-o să mi se mai spună? Că, scriind la Dilema veche, în siajul Adevărului, am interes să laud biblioteca alcătuită acolo? Să fim serioşi! Dar, la urma urmei, ce-are a face?!?) Vorba e, le-am spus, aţi făcut la gazetă careva dintre voi un examen al editării, ca şi al studiilor introductive la volumele cu pricina? Cei care acuză lecţiunile greşite, preluările vinovate şi traducerile catastrofale au ieşit mare şi tare pe piaţă cu aceste acuzaţii? Am făcut sondaje sociologice, ca să vedem cine şi de ce stă la coadă, adeseori dînd bacşiş chioşcarilor, pentru un titlu sau altul? Ştim cît de cît cine cumpără cărţi de dragul lecturii, din pricina preţului mic sau doar din mania colecţionării de titluri cartonate? 

În fine, este un fapt că s-au vărsat gratuit, într-o singură zi, 400.000 de albume Leonardo şi 150.000 de Noduri şi semne într-un peisaj pitecantropic, marcat ucigător de aerul de şatră al României de azi? Este. 

Înainte de-a ne întreba de calitatea reproducerilor, a traducerilor şi prefeţelor, cred că avem datoria să analizăm segmentele de public la care au ajuns. Şi să optăm ferm – cine şi dacă poate! – între a avea mai degrabă ceva, decît nimic, sau invers. 

În fond, omul care dă azi 10 lei pe-o carte la chioşc („chez votre marchand de journaux“ – şoptesc galeş, din depărtare, pentru dl Radu Cosaşu) e foarte posibil ca mîine să intre în librărie şi să dea 40 pe o altă carte. De ce să nu cred acest lucru şi să-i decretez din start imposibilitatea?  

Dan C. Mihăilescu este critic literar. Cea mai recentă carte a sa este Despre Cioran şi fascinaţia nebuniei, Editura Humanitas, 2010.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

banner andreea marin jpg
Andreea Marin, precaută cu relația fiicei sale, Violeta: „O sfătuiesc să fie atentă”
Andreea Marin, una dintre cele mai de succes prezentatoare de televiziune care au apărut pe micile ecrane, se mândrește cu o carieră de invidiat și cu o familie minunată. Vedeta are o relație specială cu fiica ei, Violeta, din fosta căsnicie cu Ștefan Bănică Jr. Recent, aceasta a făcut dezvăluiri de
2 kamala harris prima femeie presedinte a sua joe biden jpg jpeg
Joe Biden, găsit vinovat de eșecul candidaturii Kamalei Harris pentru că a rămas în cursă prea mult timp. „Ne-a distrus complet”
Joe Biden este acuzat că a distrus candidatura Kamalei Harris pentru că a rămas prea mult în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2024, se precizează într-o carte care explică revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
image png
Cum a ajuns parcul acvatic din Brașov, ce se întinde pe 3 hectare, o ruină. „Ne propunem ca în acest an să finalizăm investițiile"
Într-unul dintre cele mai frumoase cartiere din Brașov, cartierul Noua, se află un teren de 32.000 de metri pătrați care, în urmă cu 18 ani, era promițătorul loc al unui parc acvatic
Alexandru Ciucu, fostul soț al Alinei Sorescu, surprins la cumpărături în Pipera: vinuri, banane și… liniște
Alexandru Ciucu, fostul soț al Alinei Sorescu, surprins la cumpărături în Pipera! Ce a adunat de pe rafturi. FOTO
Alexandru Ciucu, cunoscutul designer vestimentar și fost partener de viață al Alinei Sorescu, a fost zărit recent făcând cumpărături în nordul Capitalei, într-un supermarket din zona Pipera.
incendiu la casa lui keir starmer foto x
Tânăr de 21 de ani, arestat pentru incendiul provocat la casa de 2 milioane de lire sterline a premierului britanic Keir Starmer
Un tânăr în vârstă de 21 de ani a fost arestat de poliția britanică sub suspiciunea de incendiere a mai multor proprietăți din nordul Londrei, inclusiv una deținută de premierul britanic, Sir Keir Starmer.
image png
O fetiță de 3 ani a decedat la spitalul din Târgu Jiu, după ce ar fi luat medicamentele surorii care era diagnosticată cu autism
O fetiță de 3 ani a decedat la Spitalul Județean din Târgu Jiu, unde fusese adusă cu febră și convulsii severe. Potrivit informațiilor de la spital, se presupune că micuța ar fi ingerat medicamentele surorii sale de 5 ani, care este diagnosticată cu autism și urmează un tratament specific
pos card visa reuters
Român arestat în Italia pentru trafic de droguri. Clienţii plăteau cu cardul, prin POS-ul pe care dealerul îl ţinea în borsetă
Un român a fost arestat în centrul Italia, după ce a fost prins în flagrant în timp ce livra cocaină. Cazul a atras atenția carabinierilor prin metoda inedită de operare: dealerul accepta plata cu cardul, folosind un dispozitiv POS ascuns într-o borsetă.
image png
Problemele de cuplu cu care se confruntă Bebe Cotimanis și iubita lui mai tinerică. Din ce motiv se ceartă des?
Bebe Cotimanis trăiește o frumoasă poveste de dragoste cu Iulia Dumitru, actrița pe care a cunoscut-o pe scena teatrului Alexandru Davila, când se pregăteau de un spectacol. Chiar dacă iubirea și pasiunea nu s-au stins, cuplul nu este ferit de mici certuri.
excited happy young female coworker receive excellent opportunity triumphing gladly smiling camera clench fists celebrating win success rejoicing fantastic good news surprised copy space jpg
Succesul poate fi scris în calendar. Vezi dacă te-ai născut într-una dintre cele mai norocoase luni ale anului!
Luna ta de naștere se află printre cele care favorizează succesul? Ce spun experții despre cele mai ambițioase și puternice femei născute în aceste patru luni norocoase!