Avem pictoroman!

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Avem pictoroman! jpeg

● Felix Aftene & Lucian Dan Teodorovici, Mustața lui Dalí și alte culori, Editura Polirom, 2020.

Co-producția pictorului Felix Aftene și a scriitorului Lucian Dan Teodorovici clamează o premieră românească. Prin Mustața lui Dalí și alte culori avem ceea ce se numește un pictoroman, o carte în care o serie ordonată de picturi este însoțită și narativizată într-o succesiune de capitole ale aceleiași povești cu miez, cele două forme de expresie completîndu-se reciproc și avînd, în teorie, un rol egal în construcția rezultată. În teorie, spun, pentru că textul vine să adauge o voce imaginilor pictate („Ce rost își are gura într-o pictură?”, sună o întrebare la un moment dat), să le facă cursive, să le dea o interpretare unitară. Într-un fel, el vine să facă munca criticului literar clasic, care colaborează din umbră cu autorul comentat și se strecoară și el, subversiv, în tabloul rezultat.

Pictoromanul este nou la noi, ceea ce îi dictează cărții de față niște responsabilități constrîngătoare. Cred că acestei premiere i se datorează caracterul autoscopic la extrem al cărții, care reflectează la noțiunea de artă și de artist, punîndu-și neîncetat problema legitimității mariajului între pictură și literatură. Deși punctul de plecare sînt imaginile pictorului, reflecțiile care se dezvoltă pică în sarcina prozatorului. Apreciez mult creația lui Felix Aftene, picturile lui onirice și esențializate, iar fiul meu este un fan al pisicilor de bronz pe care le-a lăsat să se furișeze prin firidele și pe balcoanele de pe strada Lăpușneanu din Iași. Dar în ce urmează am să vorbesc despre modul în care Lucian Dan Teodorovici a rezolvat – cu grație, desigur, și inteligență – sarcina gingașă de a dialoga cu pictura și de a produce un mesaj care să dea glas acestei arte „mute”.

„Comentînd” pe marginea picturilor lui Aftene, Teodorovici construiește un basm amplu, bogat în referințe culturale majore și în intertextualități de tot felul, în care e vorba de Artist și de arta sa. Artistul își vîră mîinile în antimaterie, se bărbierește cu o ciupercă, stă de vorbă cu păsările, gîzele și personajele mitologice, primește o bursă în India, joacă șah cu spiridușii și, în general, suportă numeroase metamorfoze, organice și anorganice, care îi permit să intre în legătură cu tot felul de entități, literare sau nu. Episoadele prin care trece servesc la a-i lămuri și mai bine raportul propriu cu meșteșugul său: un canar femelă îi explică sinestezia, o floare invizibilă îi vorbește despre minciuna culorilor, un sticlete îi explică sensul vieții (pentru curioși, vezi p. 82). Pictorul întîlnește mai întîi personaje din tablourile altora, apoi se proiectează mental în picturi celebre; în fine, se întîlnește cu creatorul văzutelor și nevăzutelor, ca să își înțeleagă propriul statut de creator de simple obiecte frumoase. Într-un tîrziu, obosit, sorescian, de toate aceste întîlniri, artistul decide să coboare în obscuritate, ascunzîndu-se în negrul propriilor pînze.

Forma de basm estetizant îi convine de minune lui Teodorovici, pentru că îi permite să folosească tehnici în care e meșter de multă vreme – de la Circul nostru vă prezintă și Matei Brunul. El poate, astfel, să corecteze rigiditatea alegorică a unei lungi divagații despre artă prin mimarea naivității și captarea prospețimii rezultate. De asemenea, el poate anula efectul paralizant al unei prea mari înclinații către aforism (cartea e plină de maxime, adagii, apoftegme) prin autoironia promptă și prin tonul fals sfătos, care de la un punct încolo nu mai păcălește pe nimeni. Umorul vine să dezumfle o serie de clișee despre artă care-s citate anume în text: artistul privește lumea neapărat într-un ciob de oglindă, el meditează obligatoriu „din Schopenhauer și Coșbuc”, pe artiști „nimeni nu-i înțelege”. Și în felul acesta, povestea întreține cu grijă o tensiune utilă între mistica artei și denunțarea acesteia, între spiritul (auto)critic și reveria compensativă. Teodorovici se simte în largul său în rolul de interpret fantezist, inspirat și divagant al unei viziuni despre artă care îi permite libertăți oricît de mari și îl ajută să-și rotunjească propriile reflecții la temă.

Un pictoroman precum Mustața lui Dalí și alte culori descrie felul în care arta se vede „din interior”, deci ca sentiment sau experiență. Desigur, asta nu se poate face fără a lăsa deoparte, în bună măsură, obiectul artei, care ar trebui să fie lumea, realul. Într-un basm alegoric, cu atît mai mult. Urmează să vedem cînd și dacă noi pictoromane vor atinge și tema raportării la real a artei și în ce măsură convergența dintre pictură și literatură va rămîne la fel de fericită. Deocamdată, avem o frumoasă și subtilă carte a întîlnirii dintre aceste arte și dintre acești doi artiști.

Doris Mironescu este critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Viaţa lui M. Blecher. Împotriva biografiei, Editura Humanitas, 2018.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.