Autobiografii rock

Publicat în Dilema Veche nr. 537 din 29 mai - 4 iunie 2014
Autobiografii rock jpeg

● Nick Mason, Inside Out. O istorie personală a Pink Floyd, traducere de Louis Ulrich, Editura Victoria Books, 2013.

Autobiografiile starurilor pop-rock traduse la noi în ultimul deceniu pot fi numărate pe degete, aşa că orice apariţie de gen mi se pare un mic eveniment.

Cu doi dintre membri deja morţi – Syd Barrett şi Rick Wright –, cu unul de o discreţie absolută – David Gilmour – şi cu un altul de un rar egocentrism – Roger Waters –, bateristul Nick Mason părea predestinat să devină biograful şi totodată arhivarul trupei. Nick Mason deţine materialele cu tot ce a înregistrat vreodată Pink Floyd, de la demo-uri la variante de piese neincluse pe discuri, iar cartea este doldora de informaţii şi de poveşti după care orice fan se dă în vînt. Însă marea calitate a acestei „istorii personale“ – cum modest îşi intitulează Mason demersul biografic – o dau lejeritatea şi umorul evocării bateristului care nu se ia niciodată în serios ca muzician („sincronizarea şi forţa n-au fost niciodată punctele mele forte; am fost întotdeauna mai bun la petrecerile de după“) şi nu încearcă să contribuie la consolidarea legendei trupei, ale cărei momente de graţie componistică şi concertistică sînt tratate exclusiv în cheia derizoriului. Toate inovaţiile sonore din muzica trupei sînt puse pe seama circumstanţelor, accidentelor şi hazardului, mai exact a improvizaţiilor tehnice greşite şi a instrumentelor stricate, a inconştienţei eficace şi, mai ales, a norocului întotdeauna mai mare decît inspiraţia şi conştiinţa muzicală („rezistam cu greu tentaţiei de a construi un întreg album cu cîini care latră“, „am găurit nişte monede vechi de 1 penny şi le-am înşirat pe aţe – scoteau un sunet în loop“, „albumele noastre fuseseră concepute mai curînd disperat decît inspirat“).

Dincolo de povestea momentelor importante din istoria trupei, de la începutul nebuniei lui Syd Barrett şi abandonarea lui (povestea e extrem de emoţionantă), pînă la certurile care au dus la înlăturarea lui Rick Wright („cunoscut pentru faptul că se gîndea la gîndire“) şi, în final, separarea de Roger Waters şi înregistrarea ultimelor două albume fără el, Nick Mason oferă foarte multe trivia despre Pink Floyd: au locuit la Hotelul Chelsea din New York („remarcabil de părăginit“); la un moment dat, Jimi Hendrix le-a împrumutat instrumentele lui pentru un concert; au fost contactaţi să facă muzica pentru un spectacol de balet inspirat de În căutarea timpului pierdut de Proust („Într-o perioadă în care SF-ul era principala noastră dietă literară, cititul lucrării alcătuite din mai multe volume de amintiri detaliate despre viaţa autorului nu a fost o sarcină uşoară; în mod sigur, nici unul din noi nu a trecut de volumul al treilea“); Paul şi Linda McCartney au înregistrat nişte părţi vocale pentru Dark Side of The Moon pe care trupa nu le-a folosit niciodată; i-au cunoscut şi au băut cu Nureyev („care şi-a făcut apariţia drapat într-o stofă orientală“) şi cu Polansky, discutînd posibilitatea unui proiect „inspirat de povestea cu Frankestein ca un film cvasiporno“; banii trupei au fost investiţi în diverse afaceri cu bărci, pizzerii, restaurante, fabrici de caramel şi de încălţăminte pentru copii, închirieri auto şi vînzări de maşini second-hand sau firme de skateboarding; armata URSS-ului le-a oferit o rachetă Sidewinder pentru a o folosi în timpul unui concert etc.

Din păcate, redactarea acestei minunate cărţi lasă mult de dorit: numeroase nume de muzicieni şi titluri de cîntece sînt transcrise neglijent.

● Patti Smith, Pe cînd eram doar nişte puşti, traducere de Casiana Ioniţă, Editura Polirom, 2014.

Mai personală şi mai spirituală – nu însă şi lipsită de umor – este cartea lui Patti Smith, distinsă cu National Book Award for Nonfiction, care nu este atît o autobiografie, cît un memoir dedicat complexei relaţii pe care poeta şi muziciana a avut-o cu fotograful gay Robert Mapplethorpe, mort de SIDA în 1989. Cartea seamănă, de altfel, mai mult cu un roman beat ce portretizează şi evocă relaţiile dintre diverşi artişti la tinereţe şi atmosfera New York-ului boem de la sfîrşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70.

Citind povestea plecării din Chicago-ul natal, abandonînd şcoala, dar şi un copil oferit spre adopţie, pentru a-şi încerca, fără bani şi fără relaţii, norocul artistic la New York, mi-am amintit de Inside Llewyn Davis, filmul atît de subevaluat al fraţilor Coen de anul trecut. Evocarea caldă, dar mereu conectată la spiritual a lui Patti Smith, îndrăgostită de cultura franceză (Rimbaud, Baudelaire, Cocteau, Genet) şi neştiind exact în ce artă să se caute şi să se exprime, pendulînd între desen, colaj şi versuri, mereu în căutarea unui job, toate astea o leagă de timpuriu şi într-un mod norocos de Robert Mapplethorpe, iniţial iubit, ulterior devenit un fel de suflet pereche şi frate spiritual („pasiunea pentru bărbaţi îl mistuia, dar nu m-am simţit niciodată mai puţin iubită din cauza asta“). Povestea celor doi puşti de 20 de ani, pusă încă de la început sub semnul destinului, este una a formării, a căutării şi a supravieţuirii într-un mediu boem new-yorkez, marcat de liberalismul şaizecist: eliberările sexuale, practicile drogurilor psihedelice („toată lumea îşi închipuia că mă droghez din cauza felului în care arătam, dar am refuzat să mă injectez“), fascinaţiile orientaliste sau militantismele epocii care, deşi se simt în fundalul cărţii, rămîn neradiografiate ca atare. Stones, Doors şi Dylan sînt idolii ei muzicali, pe cînd Warhol este modelul absolut al lui Mapplethorpe. Cei doi locuiesc o vreme în acelaşi legendar Hotel Chelsea, ducînd o viaţă plină de lipsuri şi de mizerie, dar mereu alimentată de o încredere reciprocă oarbă în destinul lor artistic, căutînd figuri artistice providenţiale care să-i ajute să se descopere: Patti apropiindu-se definitiv de poezie şi muzică („voiam să însufleţesc cuvîntul scris cu nerăbdarea şi atacul frontal al rock’n’roll-ului“), după un efemer ocol prin arta dramatică; iar Robert – de fotografie, dar şi de homosexualitatea pe care o vreme şi-o negase şi care, din păcate, îi va fi fatală. În acest mediu efervescent artistic, în care mulţi dispar prematur („toată lumea părea să-şi piardă inocenţa încet-încet“), apar în carne şi oase multe dintre figurile azi legendare ale rock-ului, precum Janis Joplin şi Jimi Hendrix, sau ale literaturii, ca Gregory Corso, Allen Ginsberg şi William Burroughs („acesta era şi bătrîn, şi tînăr; jumătate şerif, jumătate tîlhar; scriitor sută la sută“).

Avem, în primul rînd, o carte a căutării şi a formării, cum spuneam; iar asta se vede bine din traseul lui Patti: de la vînzătoare în librărie, pasionată de anticariate, coautoare a unei piese de teatru alături de Sam Shepard (cu care a avut o scurtă relaţie, acesta fiind şi cel care i-a cumpărat prima ei chitară), cititoare de poezii prin baruri, poetă (publicată de o editură mică a celebrului azi Andrew Wylie), performînd în cele din urmă versuri pe textúri de chitară înainte de a-şi încropi prima trupă şi a se lansa cu adevărat în muzică, devenind celebră înaintea lui Robert Mapplethorpe, fratele şi iubitul ei spiritual, cel căruia i-a fost promisă şi căruia îi este dedicată această autobiografie în doi.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Florian Coldea Foto INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Florian Coldea acuză procurorul de lipsă de imparțialitate în dosarul său de trafic de influență
Florian Coldea, fost prim-adjunct SRI, o acuză pe procuroarea DNA Mihaela Iorga Moraru de lipsă de imparțialitate și de administrare de probe în afara cadrului legal în dosarul în care este acuzat de trafic de influență.
Trupe americane din Divizia 82 aeropurtata trimise in Orientul Mijlociu dupa evenimentele din Irak  - i ianuarie 2020 FOTO AFP PHOTO / CAPT. ROBYN J. HAAKE / US ARMY
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
Președintele american va solicita sprijin financiar din partea țărilor europene pentru a compensa costurile soldaților americani, relatează presa italiană.
Post Malone & Teddy Swims jpg
Tatuajele starurilor: Arta care inspiră dincolo de muzică
În industria muzicală, există câțiva artiști care au reușit să cucerească fanii din întreaga lume nu doar cu piesele lor, ci și cu poveștile de viață care stau la baza succesului lor.
Calin Georgescu Foto Mediafax (11) jpg
Georgescu este părăsit de susținători
Rând pe rând, susținătorii lui Călin Georgescu se dezic de acesta, fie că au constatat lipsa de verticalitate a fostului candidat la prezidențiale, fie au realizat că discursul și promisiunile acestuia nu se aliniază cu poziția lor.
474627757 571180485748586 9071742336441030309 n jpg
„Heil Tesla!” Un video cu Elon Musk, în timp ce face salutul nazist, a fost proiectat pe fabrica de mașini din Berlin
Activiști de stânga au proiectat pe fabrica Tesla din Berlin o imagine uriașă a miliardarului Elon Musk, în timp face salut nazist, alături de cuvântul „Heil”.
alexia eram colaj instagram jpg
Ce îi reproșează Alexia Eram mamei sale, Andreea Esca. Ce spune despre bunica ei: „Acum o să încep să plâng”
Andreea Esca este o mamă mândră și împlinită. Prezentatoarea Știrilor de la Pro TV are doi copii: Alexia și Aris. Recent, invitată în podcast-ul Danei Rogoz, fiica vedetei a vorbit, cu lacrimi în ochi, despre momentele dificile din copilăria ei, dar și depsre bunica ei, una dintre cele mai important
Emilia Pérez a fost desemnat cel mai bun film   musical sau comedie Foto Captură Video X jpg
Filmul „Emilia Perez”, două premiere: cele mai multe nominalizări la Oscar și primul actor transgender care să fie nominalizat
În curând are loc ceremonia de decernare a premiilor Oscar, iar filmul „Emilia Perez”, în care joacă Selena Gomez și Zoe Saldana, a adunat un număr record de nominalizări.
laura vicol foto Inquam Photos / Octav Ganea
Laura Vicol dezvăluie că a zburat cu Marcel Ciolacu în avioane private. De ce a demisionat din PSD: „M-am supărat că bărbații din partidul meu nu mă susțin”
Laura Vicol, fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, care a demisionat după ce Nordis, firma deținută de soțul ei, a intrat în insolvență, spune că a a dezvăluit că a zburat „de mai multe ori” cu Marcel Ciolacu, în avioane private.
litere. Pixabay.com
Acestea sunt cele mai dificile limbi de pe glob! Puțini oameni se încumetă să le învețe
Dacă ne dorim să învățăm cât mai rapid o limbă străină, cel mai simplu este să alegem oricare limbă romanică, cum ar fi italiana, sau spaniola. Însă, dacă suntem în căutarea experienței exact opuse, atunci acestea sunt considerate a fi cele mai dificile limbi de pe glob!