Aşteptîndu-i pe străini

Publicat în Dilema Veche nr. 557 din 16-22 octombrie 2014
Aşteptîndu i pe străini jpeg

Din iulie şi pînă acum au avut loc nu mai puţin de patru festivaluri literare, majoritatea internaţionale: Festivalul Internaţional de Poezie de la Bistriţa, Festivalul Internaţional de Poezie de la Sibiu, Festivalul Naţional de Literatură FestLit de la Cluj şi FILIT-ul de la Iaşi; şi urmează Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) şi Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB). Literatura încearcă, astfel, să iasă din manuale şi din librării, începe să se manifeste în spaţiile publice, să-şi facă simţită existenţa şi, judecînd după audienţă, pare că reuşeşte. Fireşte că fiecare festival – unele aflate la debut, altele ajunse şi la a şasea ediţie, unele cu un profil clar conturat, altele, în curs de găsire a identităţii – are dimensiunea şi publicul lui. FILIT-ul – festivalul cu bugetul cel mai mare de la noi din ţară – este, raportat la alte festivaluri europene de aceeaşi anvergură, unul cu buget modest; pe cînd FILB-ul a fost şi va rămîne „un festival de buzunar“ – cum l-a numit Mircea Cărtărescu – făcut de o mînă de oameni, mai mult din pasiune şi prietenie. FILB-ul de la Bucureşti (oraş altfel bogat în nenumărate manifestări literare mediocre, organizate pe ascuns) are un frate în acest FILTM „La Vest de Est / La Est de Vest“, ajuns la a treia ediţie, şi care se va desfăşura în perioada 22-24 octombrie, la Muzeul de Artă Timişoara/Sala Barocă, oferind multe lecturi inedite şi discuţii literare pe măsură.

Aşa cum la FILIT a fost invitat Patrick McGuinness, un scriitor născut în Tunisia, care predă în Anglia şi trăieşte în Ţara Galilor, dar care a debutat în 2011 cu un roman cu subiect românesc – Ultimele o sută de zile (traducere de Ana-Maria Lişman, Editura Polirom, 2012 – acţiunea se petrece la Bucureşti spre sfîrşitul regimului comunist, înainte de căderea şi execuţia Ceauşeştilor), şi la FILTM sînt invitaţi scriitori ale căror cărţi au tangenţă sau sînt inspirate de personaje şi realităţi româneşti prezente ori trecute. 

● Jean Mattern, Lapte şi miere, traducere de Anca Băicoianu, Editura Polirom, 2011. 

Originile francezului Jean Mattern coboară pînă în Banatul anilor postbelici, iar cărţile lui (la Polirom i s-a mai tradus romanul Băile Király) sînt poveşti de exil plasate în acest spaţiu est-european multietnic. În Lapte şi miere, protagonistul, un bănăţean de origine franceză, rememorează pe patul de moarte fuga din Timişoara, în toamna lui 1944, în ajunul eliberării oraşului de către sovietici, căsătoria cu o unguroaică şi încercarea de a-şi construi o viaţă pe tărîmul occidental al făgăduinţei. Săptămîna viitoare, la Timişoara, Jean Mattern va citi din cel mai recent roman al său, Septembre, aflat în pregătire la Gallimard (editură unde el însuşi coordonează colecţia de literatură străină). 

● Paul Bailey, Băiatul prinţului, traducere de Marius Chivu, Editura Polirom, 2014. 

După Kitty şi Virgil (1998) şi Unchiul Rudolf (2002), ambele traduse şi la noi, cu Băiatul prinţului (2014), Paul Bailey încheie mica trilogie dedicată României. Şi de data aceasta, romanul este plasat în anii ’30, cînd tînărul de doar 19 ani, Dinu Grigorescu, fiul unui bancher bucureştean, trimis la Paris pentru o vacanţă boemă, se îndrăgosteşte, într-unul dintre cele mai cunoscute bordeluri pariziene (condus de un personaj pitoresc despre care se spune că ar fi sursa de inspiraţie pentru domnul Jupien al lui Proust) de educatul şi virilul Răzvan Popescu, fiul adoptiv al unui prinţ ilustru (figură misterioasă inspirată de Emanuel Bibescu), care-i devine îndrumător în explorările sexuale şi culturale ale Parisului. Acţiunea romanului se mută de la Paris în Bucureştiul antisemit, cu treceri pe la Corcova şi Eforie, doar pentru a sfîrşi la Londra din timpul şi de după Război. Săptămîna viitoare, la Timişoara, Paul Bailey va citi un fragment din acest roman. 

● Cătălin Dorian Florescu, Jacob se hotărăşte să iubească, traducere de Mariana Bărbulescu, Editura Polirom, 2012. 

Toate romanele prozatorului elveţian născut la Timişoara Cătălin Dorian Florescu sînt inspirate de realităţi istorice ale Banatului şi au ca personaje reprezentanţi ai multietniilor din această zonă. Noul său roman, Jacob se hotărăşte să iubească (distins cu Swiss Book Prize în 2011), carte din care va citi şi la Timişoara, este o altă epopee bănăţeană în care istoria europeană şi poveştile personale se întrepătrund, avînd în centru un love story interetnic. 

● László Krasznahorkai, Satantango, traducere de Anamaria Pop, Editura Curtea Veche, 2012. 

Dincolo de aceşti prozatori ale căror cărţi au, într-un fel sau altul, legături cu România, la FILTM vor fi prezenţi, pentru prima oară, şi alţi mari autori. Cel mai celebru dintre aceştia este maghiarul László Krasznahorkai, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori europeni ai momentului, care va citi din Satantango, roman cult şi premonitoriu al literaturii maghiare despre dezastrul progresului comunist, roman apărut în 1985, ecranizat de Béla Tarr în 1994 şi care se bucură deja de o carieră internaţională. Traducerea românească a primit distincţia de Cea mai bună traducere a anului, la Gala Industriei de Carte din România, 2013.

Alţi scriitori străini invitaţi, netraduşi încă, sînt nume noi pentru români: croata Dasa Drndic, una dintre cele mai puternice voci feminine ale literaturii din fostul spaţiu iugoslav; albaneza Ornela Vorpsi, cunoscută deopotrivă ca scriitoare şi artist vizual, şi Noémi Kiss, un alt nume din literatura maghiară contemporană, apreciată inclusiv ca cercetătoare literară, specializată în opera lui Paul Celan.

Pe lîngă scriitorii străini, vor mai citi la FILTM şi Mircea Mihăieş, cel care semnează, din nou (după romanul Femeia în roşu, scris înainte de ’89, în colaborare Mircea Nedelciu), o carte împreună cu Adriana Babeţi: Corpuri de litere. Altă lectură în premieră va susţine şi Filip Florian, care va citi din fragmentul scris pentru Halebarde Halebarde, cartea neterminată a lui José Saramago. Filip Florian, alături de scriitorul italian Roberto Saviano au imaginat finalul romanului pentru ediţia în limba română, care, incluzînd ilustraţii de Günter Grass, se află în pregătire la Editura Polirom. Bogdan Munteanu va citi din volumul de proză scurtă Ai uitat să rîzi, aflat încă în manuscris, dar pe care am avut privilegiul să-l citesc şi deja vi-l recomand ca pe o mostră de proză scurtă de cea mai bună calitate. Florin Lăzărescu va citi din cel mai nou roman al său – Amorţire, carte publicată în 2013 şi care va apărea în traducere în China, iar Radu Pavel Gheo va citi, de asemenea, din cel mai recent roman al lui – Noapte bună, copii!, volum care, din 2010 încoace, a primit trei distincţii literare, un roman pe care, dacă nu l-aţi citit deja, vi-l recomand ca pe unul dintre puţinele romane cu adevărat bune ale ultimilor ani.

Dincolo de aceste lecturi, vor avea loc, în fiecare seară, discuţii literare cu toţi aceşti scriitori, dar pentru programul acestora va trebui să intraţi pe site-ul festivalului: www.filtm.ro

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

accident sju slatina3   foto euro24 jpg
Unșofer, cu o alcoolemie de 1,1 mg/l, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat cu mașina în curtea Spitalului Slatina
Un incident grav s-a petrecut în noaptea de marți spre miercuri, 10/11 decembrie 2024. Un șofer de 27 ani, care a urcat la volan sub influența alcoolului, a pierdut controlul asupra direcției de mers și, în fața SJU Slatina, a trecut peste bordură și a ajuns în curtea unității sanitare.
citit carte barbat istock jpg
Ce este „lerul”? Cuvântul neobișnuit care apare în multe colinde, dar pe care puțini români îl pot explica
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm către jumătatea lunii decembrie. Poate că mulți dintre noi deja am început să ascultăm colinde, sau, dacă nu, o vom face destul de curând.
slobozia razie la urziceni si barbulesti foto ipj ialomita
Razie şi percheziţii cu mascaţii în Ploieşti, în mai multe dosare de tâlhărie şi furt
Peste 50 de poliţişti şi jandarmi au demarat, miercuri dimineaţă, o razie de amploare în Prahova, dar şi percheziţii la mai multe persoane suspecte în câteva dosare de tâlhărie şi furt.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Piețele financiare românești, survolate de un stol de „lebede negre”: „Au mai fost văzute în pandemie, la Brexit și în 2008”
Piețele financiare românești au fost lovite de volatilitate în timpul alegerilor prezidențiale, rezultatele surprinzătoare ducând și la o dificultate neașteptată pentru Guvern în a împrumuta bani.
Kim Yong hyun   fostul ministru al Apărării din Coreea de Sud Foto Getty Images jpg
Fostul ministru al Apărării a încercat să-și ia viața în arest, după ce a recomandat impunerea legii marțiale în Coreea de Sud
Kim Yong-hyun, fostul ministru sud-coreean al apărării, a încercat să îşi pună capăt zilelor în timp ce se afla în detenţie, a declarat, miercuri, comisarul general al Serviciului Coreean de Corecţie.
andreea balan  crop 1665063599 jpg
Motivul neașteptat pentru care Andreea Bălan nu poartă inelul de logodnă de la Victor Cornea: „Foarte greu, de-a lungul anilor, am…”
Pe 3 decembrie, Andreea Bălan a trăit o zi memorabilă. În timpul unui zbor către Laponia, Victor Cornea, partenerul ei de mai bine de un an, i-a adresat marea întrebare. Răspunsul vedetei a fost un entuziast „DA”.
zile libere de paste jpg
Câte zile libere au românii în 2025. Cum arată calendarul pentru minivacanțe de la anul
Anul 2025 aduce vești bune pentru angajații din România, oferind un total de 17 zile libere legale, dintre care 13 vor fi în timpul săptămânii, iar restul de 4 în weekend.
sumudica platformax jpg
Șumudică își retrogradează o fostă echipă. UEFA i-a dat dreptate românului
Marius Șumudică (53 de ani), antrenorul echipei Rapid, a primit o veste bună de la Comisia de Disciplină a UEFA.
castig loto pitesti jpg
Un noroc fatal. A murit la stomatolog după ce a câștigat 32 de milioane de euro la loto
Un bărbat de 73 de ani din Brazilia, care a câștigat marele premiu la loto în luna noiembrie, a murit subit la stomatolog. A fost prima lui decizie de milionar în euro,