Argumentele unui rusofob

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Argumentele unui rusofob jpeg

● Lupu C. Kostaki, Memoriile unui trădător. Un înalt funcționar român sub guvernămîntul militar german (1916-1918), Editura Humanitas, 2020, 384 de pagini format 20 x 13, cu ilustrații. Ediție îngrijită, studiu introductiv și note de Alexandru Istrate și Claudiu-Lucian Topor.

Este din ce în ce mai evident de ce așa-numiții germanofili au traversat un secol de anonimat. La vremea la care au activat civic și politic, ei au pledat pentru o alianță cu Puterile Centrale sau – dacă nu se putea astfel – măcar pentru evitarea unui conflict cu Puterile Centrale. Nu au avut cîștig de cauză. Cîteva decenii mai tîrziu, iarăși nu se putea vorbi despre ei. La o privire mai atentă, ei nu fuseseră atît germanofili, cît mai degrabă rusofobi – și astfel nici în perioada comunistă nu au fost scoși la lumină. Așa se face că abia acum, după o sută de ani, memoriile unui astfel de germanofil, „boierul” Lupu Kostaki, au putut fi publicate. După cum tot abia acum au fost retipărite articolele lui Tudor Arghezi din perioada neutralității, în cadrul colecției de publicistică apărută la editura FNSA.

Ca și germanofilia, și rusofobia are mai multe nuanțe, de la distanțarea de siguranță pînă la ura activă. Într-un fel a fost rusofob Arghezi, și în alt fel Goga, Ibrăileanu, Slavici sau Henri Stahl, despre care am scris recent, la rubrica de carte de față. În ceea ce-l privește, Lupu Kostaki este rusofob sistematic, argumentat, dar și pasional, din „simțămînt patriotic”, foarte probabil tributar originii lui moldovenești. El oferă un cadru istoric necesității românești de a fi permanent în alertă în relația cu Rusia. Potrivit lui, „năzuința rușilor de o coborî pînă la Mediterana”, trecînd peste teritoriul românesc, este constituentă proiectului rus de imperiu european vizat încă de la începuturile acestuia, din vremea țarului Petru cel Mare. „Cotropirea României” este o „aspirație cardinală” a politicii externe ruse, concluzionează el.

Lupu Kostaki e autorul unei observații interesante, și anume că românii au fost mai mereu aliați cu rușii, dar în același timp au avut mai mereu de pierdut din această alianță. „Cunosc tendințele de drăgălășenie rusească, cum ne-au protejat de la 1774 pînă ce ne-au luat peste jumătate din Moldova, pînă la Prut”, remarcă el. Și nu uită să consemneze, în mai multe locuri, cum rușii nu au schițat nici un gest, ca protectori ai principatelor, atunci cînd Imperiul Habsburgic a anexat Bucovina; cum i-au „pedepsit” pe turci luînd Basarabia de la români; cum au avizat cu o mînă independența principatelor și cu cealaltă au luat cele trei județe de peste Prut recîștigate de români după Războiul Crimeii. Seria exemplelor continuă pînă recent, cînd Primul Război Mondial i-a adus din nou pe ruși și pe români în postura de aliați. În 1917, scrie el, „aliații” ruși vedeau întreaga Moldovă „ca și anexată” și o numeau deja „tînăra Rusie”.

Pe acest fundal, în care tot ce vine de la Răsărit trebuie primit cu circumspecție, revoluția bolșevică nu putea fi privită decît ca o confirmare a politicii de prudență maximă față de Rusia. În mod particular, Lupu Kostaki privește bolșevismul ca pe o „contrarevoluție”, nu ca pe o revoluție. Revoluția avusese loc în primăvara lui 1917 și fusese îndreptată împotriva țarismului; contrarevoluția bolșevică vine să reinstaureze absolutismul rusesc, dar fără țar. „Lenin-Troțki (Bronstein) reușesc prin contrarevoluție să distrugă, prin foc și sabie, întreaga civilizație și cultură”, notează el, ca o caracterizare a evoluțiilor din spațiul rusesc.

Potrivit lui Kostaki, românii au o poziție specială față de noul fenomen bolșevic: sînt primii care i-au simțit efectele pentru că, atunci cînd s-au transformat în bolșevici, rușii ne erau aliați, erau la noi acasă. Românii au putut astfel vedea din curtea lor „focurile, devastările, hoțiile săvîrșite (de bolșevici, n.n.) în Moldova și Basarabia”, pînă cînd armata română i-a pus pe fugă. La acest stadiu, Lupu Kostaki ridică o întrebare premonitorie: cum de nu au căzut românii în „mrejele bolșevismului”? Răspunsul lui e destul de sofistic(at). Poporul, susține el, crede că doar românul creștin ortodox „întrunește calitățile sufletești de om”. De aceea, spusele altor popoare sînt văzute ca „vicleșuguri menite a-l înșela și a-l sili a comite fapte în contra credinței în Dumnezeu”. „Această simplă teorie a salvat poporul nostru de a cădea în mrejele bolșevismului, sfaturile și îndemnurile veneau de la străini, nu de la oameni, nu de la creștini. Astfel am rămas popor de ordine și de siguranță în mijlocul focarului ce ne înconjoară”, mai scrie Lupu Kostaki. Am rămas, e drept, dar pentru o scurtă perioadă. În mai puțin de treizeci de ani de la data la care Lupu Kostaki așternea aceste rînduri, comunismul a făcut și aici cu forța ceea ce bolșevismului nu i-a reușit atunci cu convingerea.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg
image png
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii este un road-movie în care Angela (Ilinca Manolache) traversează un București aglomerat și ostil.
1019 16 coperta muscatura de mar jpg
p 17 2 jpg
Spiritism viral
Talk to Me e un horror concis și combativ, care lucrează cu filonul cel mai fertil al genului: o exorcizare a demonilor și spaimelor din mentalul colectiv al actualității.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.