Argumentele unui rusofob

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Argumentele unui rusofob jpeg

● Lupu C. Kostaki, Memoriile unui trădător. Un înalt funcționar român sub guvernămîntul militar german (1916-1918), Editura Humanitas, 2020, 384 de pagini format 20 x 13, cu ilustrații. Ediție îngrijită, studiu introductiv și note de Alexandru Istrate și Claudiu-Lucian Topor.

Este din ce în ce mai evident de ce așa-numiții germanofili au traversat un secol de anonimat. La vremea la care au activat civic și politic, ei au pledat pentru o alianță cu Puterile Centrale sau – dacă nu se putea astfel – măcar pentru evitarea unui conflict cu Puterile Centrale. Nu au avut cîștig de cauză. Cîteva decenii mai tîrziu, iarăși nu se putea vorbi despre ei. La o privire mai atentă, ei nu fuseseră atît germanofili, cît mai degrabă rusofobi – și astfel nici în perioada comunistă nu au fost scoși la lumină. Așa se face că abia acum, după o sută de ani, memoriile unui astfel de germanofil, „boierul” Lupu Kostaki, au putut fi publicate. După cum tot abia acum au fost retipărite articolele lui Tudor Arghezi din perioada neutralității, în cadrul colecției de publicistică apărută la editura FNSA.

Ca și germanofilia, și rusofobia are mai multe nuanțe, de la distanțarea de siguranță pînă la ura activă. Într-un fel a fost rusofob Arghezi, și în alt fel Goga, Ibrăileanu, Slavici sau Henri Stahl, despre care am scris recent, la rubrica de carte de față. În ceea ce-l privește, Lupu Kostaki este rusofob sistematic, argumentat, dar și pasional, din „simțămînt patriotic”, foarte probabil tributar originii lui moldovenești. El oferă un cadru istoric necesității românești de a fi permanent în alertă în relația cu Rusia. Potrivit lui, „năzuința rușilor de o coborî pînă la Mediterana”, trecînd peste teritoriul românesc, este constituentă proiectului rus de imperiu european vizat încă de la începuturile acestuia, din vremea țarului Petru cel Mare. „Cotropirea României” este o „aspirație cardinală” a politicii externe ruse, concluzionează el.

Lupu Kostaki e autorul unei observații interesante, și anume că românii au fost mai mereu aliați cu rușii, dar în același timp au avut mai mereu de pierdut din această alianță. „Cunosc tendințele de drăgălășenie rusească, cum ne-au protejat de la 1774 pînă ce ne-au luat peste jumătate din Moldova, pînă la Prut”, remarcă el. Și nu uită să consemneze, în mai multe locuri, cum rușii nu au schițat nici un gest, ca protectori ai principatelor, atunci cînd Imperiul Habsburgic a anexat Bucovina; cum i-au „pedepsit” pe turci luînd Basarabia de la români; cum au avizat cu o mînă independența principatelor și cu cealaltă au luat cele trei județe de peste Prut recîștigate de români după Războiul Crimeii. Seria exemplelor continuă pînă recent, cînd Primul Război Mondial i-a adus din nou pe ruși și pe români în postura de aliați. În 1917, scrie el, „aliații” ruși vedeau întreaga Moldovă „ca și anexată” și o numeau deja „tînăra Rusie”.

Pe acest fundal, în care tot ce vine de la Răsărit trebuie primit cu circumspecție, revoluția bolșevică nu putea fi privită decît ca o confirmare a politicii de prudență maximă față de Rusia. În mod particular, Lupu Kostaki privește bolșevismul ca pe o „contrarevoluție”, nu ca pe o revoluție. Revoluția avusese loc în primăvara lui 1917 și fusese îndreptată împotriva țarismului; contrarevoluția bolșevică vine să reinstaureze absolutismul rusesc, dar fără țar. „Lenin-Troțki (Bronstein) reușesc prin contrarevoluție să distrugă, prin foc și sabie, întreaga civilizație și cultură”, notează el, ca o caracterizare a evoluțiilor din spațiul rusesc.

Potrivit lui Kostaki, românii au o poziție specială față de noul fenomen bolșevic: sînt primii care i-au simțit efectele pentru că, atunci cînd s-au transformat în bolșevici, rușii ne erau aliați, erau la noi acasă. Românii au putut astfel vedea din curtea lor „focurile, devastările, hoțiile săvîrșite (de bolșevici, n.n.) în Moldova și Basarabia”, pînă cînd armata română i-a pus pe fugă. La acest stadiu, Lupu Kostaki ridică o întrebare premonitorie: cum de nu au căzut românii în „mrejele bolșevismului”? Răspunsul lui e destul de sofistic(at). Poporul, susține el, crede că doar românul creștin ortodox „întrunește calitățile sufletești de om”. De aceea, spusele altor popoare sînt văzute ca „vicleșuguri menite a-l înșela și a-l sili a comite fapte în contra credinței în Dumnezeu”. „Această simplă teorie a salvat poporul nostru de a cădea în mrejele bolșevismului, sfaturile și îndemnurile veneau de la străini, nu de la oameni, nu de la creștini. Astfel am rămas popor de ordine și de siguranță în mijlocul focarului ce ne înconjoară”, mai scrie Lupu Kostaki. Am rămas, e drept, dar pentru o scurtă perioadă. În mai puțin de treizeci de ani de la data la care Lupu Kostaki așternea aceste rînduri, comunismul a făcut și aici cu forța ceea ce bolșevismului nu i-a reușit atunci cu convingerea.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.