Anul antologiilor de poezie

Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
Anul antologiilor de poezie jpeg

În memoria lui Andrei Bodiu (1965-2014)

Cînd, la finalul anului trecut, am spus că 2013 a fost, prin comparaţie cu ceilalţi ani, unul slab pentru poezie, mulţi s-au arătat indignaţi, ba chiar s-au şi supărat, ca şi cum cineva ar fi trebuit să se simtă vinovat pentru asta – ţine de o anume fatalitate a creaţiei, inevitabil fluctuantă. 2013 ne-a adus însă foarte multe antologii, acest trend retrospectiv fiind, în sine, un lucru cît se poate de bun. O trecere în revistă a acestor antologii, împărţite pe grupuri de criterii, voi încerca în cele ce urmează. 

● Piper, scorţişoară, dafin, vanilie, antologie de Marian Oprea, Editura Brumar, 2013. 

Marian Oprea nu se află la prima antologie de poezie bănăţeană, prezentul op venind în continuarea Poeţilor din Banat – cele mai frumoase poezii (Editura Brumar, 2011); de data aceasta însă incluzîndu-i şi pe cei care doar s-au născut ori au locuit în Banat, indiferent de genul în care au excelat (G. Călinescu sau Camil Petrescu) sau de limba în care au creat (Ady Endre, Nikolaus Lenau sau Milos Crnjanski, dar şi germanii din Grupul de Acţiune Banat: Rolf Bossert, Richard Wagner, William Totok ş.cl., ori poeţii din Banatul Sîrbesc). De la minoritarii secolului trecut la douămiişti, de la minori la metafizici, de la lirici la prozastici, selecţia lui Marian Oprea adună aproape o sută de poeţi născuţi în perioada 1802-1988, poeţi mai mult sau mai puţin cunoscuţi şi care au scris în cîteva limbi, de toate orientările, formulele şi expresiile. Impresionantă şi lăudabilă prin anvergură şi prin plaja selecţiei, antologia lui Marian Oprea este un mic eveniment editorial şi ar merita o receptare critică pe măsură. (O antologie realizată tot pe criteriu geografic, dar în proză, a alcătuit şi Ovidiu Pecican: Antologia prozei scurte transilvane actuale, două volume, Editura Limes, 2010.) 

● La început a fost dialogul. Grupul de acţiune Banat şi prietenii – poezii, proză, polemici, antologie de Corina Bernic şi Ernest Wichner, Editura Polirom, 2013. 

O antologie colectivă este şi aceasta dedicată Grupului de Acţiune Banat (selecţia poemelor celor care se regăsesc şi în Piper, scorţişoară... nu coincide, din fericire), care vine în continuarea şi, mai ales, în completarea reeditării volumului colectiv Vînt potrivit pînă la tare. Tineri poeţi germani din România, antologie de Peter Motzan, traducerea Ioan Muşlea (ediţia a doua, Tracus Arte, 2012) despre care am scris aici la momentul respectiv. Acolo, Ion Bogdan Lefter refăcea contextul socio-politico-ideologic al minorităţii germane din România postbelică, mai exact anii 1960-1980, reconstituind, în primul rînd, dinamica cîmpului literar care a condus la apariţia celebrei antologii de poezie germană din România. Alcătuită de criticul Peter Motzan în anul 1982, Vînt potrivit pînă la tare era subintitulată „zece tineri poeţi germani din România“, aceştia fiind, în ordinea din antologie, Anemone Latzina, Franz Hodjak, Rolf Frieder Marmont, Johann Lippet, William Totok, Richard Wagner, Rolf Bossert, Hellmut Seiler, Horst Samson şi Helmut Britz. În ultimul moment, au fost scoşi din cuprinsul antologiei alţi doi poeţi, Klaus Hensel şi Werner Söllner, care, între timp, se exilaseră în RFG. În selecţia realizată de Corina Bernic şi Ernest Wichner apare, printre prieteni, alături de alţii, şi Herta Müller. „Ce a fost Grupul de Acţiune Banat? El a existat din vara anului 1972 pînă la începutul toamnei lui 1975, ca o comunitate de lectură, discuţii şi producţie de texte a unor tineri şi oarecum rebeli literaţi de limbă germană“, după cum mărturiseşte în prefaţă Ernest Wichner, care expune şi intervenţia Securităţii, ce a dus, în cele din urmă, la sinuciderea a doi dintre poeţii grupului. Richard Wagner, Gerhardt Csejka, Petru Ilieşu, Daniel Vighi şi Viorel Marineasa – cu toţii evocă grupul, alături de alte texte şi dialoguri inedite. O recuperare esenţială pentru istoria literară a anilor ’70 comunişti. 

● Născut în ’58 – Adrian Alui Gheorghe, Vasile Gârneţ, Liviu Georgescu, Bogdan Ghiu, Ioan Es. Pop, Nicolae Ţone, Lucian Vasilescu, Radu Voinescu şi Varujan Vosganian, Editura Cartea Românească, 2013.  

O antologie colectivă ceva mai atipică este Născut în ’58, care, după cum o arată şi titlul, propune o selecţie din opera a nouă poeţi din promoţia unui singur an. După cum notează în prefaţă criticul Vasile Spiridon (el însuşi născut în 1958), „dorinţa celor nouă poeţi de a apărea împreună între copertele unei cărţi (după o idee avansată de Adrian Alui Gheorghe), cu poemele alese de ei înşişi, îi onorează, chiar dacă s-ar putea interpreta această «revedere» ca fiind pusă sub semnul totalizant al cifrei 5 sau trădînd doar un gest pur sentimental şi prietenesc. Acum nu i-a mai obligat contextul politic la a se recomanda în manieră «pauşală», aşa cum au făcut cînd au intrat în scena literaturii noastre. Între timp, fiecare şi-a descoperit vocea sau individualitatea proprie, părăsind, în felul acesta, printr-un proces firesc de individuaţie, umbra colectivistă a debutului. După retragerea de mult timp în matca proprie, pentru a obţine cristalizări în profunzime, ei vin să ni se ex-pună împreună.“ Selecţia din opera fiecăruia este de dimensiunea unei plachete, astfel că această antologie oferă suficient material pentru a da imaginea exactă a promoţiei ’58. (O antologie de grup asemănătoare a fost şi Băutorii de absint – Traian T. Coşovei, Nichita Danilov, Ion Mureşan, Ioan Es. Pop şi Liviu Ioan Stoiciu, Paralela 45, 2007.) 

● Mircea Ivănescu, Versuri, ediţie îngrijită de Al. Cistelecan, Editura Humanitas, 2014.  

După cartea-interviu Măştile lui M.I., Gabriel Liiceanu în dialog cu Mircea Ivănescu (2012) şi miniantologia Cele mai frumoase poezii, selecţie şi prefaţă de Gabriel Liiceanu (2013), tot la Editura Humanitas apare o consistentă antologie realizată de Al. Cistelecan – cea mai importantă de la cea realizată de Matei Călinescu în 2003 la Editura Polirom. Principala diferenţă dintre cele două selecţii, ambele substanţiale, vine din faptul că Al. Cistelecan se concentrează pe poezia de dinainte de ’89, în timp ce Matei Călinescu era mai generos cu selecţia poemelor din deceniul anilor ’90. Altfel, citite în paralel, ambele prefeţe mi s-au părut la fel de frumoase şi de bune, complementare, şi e greu să nu reţii sintagme precum cele ale lui Al. Cistelecan – „interceptări din colocviul cu umbrele“ sau „suita de evanescenţe transformate într-o simfonie a absenţei“ –, chit că limbajul acestuia îi va bloca pe mulţi dintre cititorii accidentali ai acestei ediţii care are toate datele să devină populară.

La capitolul antologii de autor apărute anul trecut, merită menţionate măcar mai multe titluri: Matei Albastru, Glorie. 1968-2006 (Pandora M); George Almosnino, Fotoliul verde. Poezii 1971-1995 (Paralela 45) – cu o foarte frumosă şi emoţionantă postfaţă a Norei Iuga, cea care îngrijeşte şi ediţia; Virgil Mazilescu, O precizie cu adevărat înspăimîntătoare (ediţie îngrijită de Teodor Dună, Tracus Arte); Nichita Stănescu, 111 cele mai frumoase poezii (ediţie îngrijită de Felix Nicolau, Nemira); Alexandru Muşina, Lucrurile pe care le-am văzut. 1979-1986 (Tracus Arte); Liviu Antonesei, Un taur în vitrina de piatră. Antologie lirică 1977-2012 (Adenium); Aurel Dumitraşcu, O mie şi una de picioare verzi (ediţie îngrijită de Adrian Alui Gheorghe, Tracus Arte); Daniel Bănulescu, În Şerpărie (Tracus Arte) şi George Geacăr, Zoom. Gaura de vierme (Casa de Pariuri Literare).

Alte antologii, alte criterii: Cele mai frumoase poeme din 2012 (coord. Claudiu Komartin şi Radu Vancu, Tracus Arte), al patrulea volum al acestei serii de antologii anuale începute în 2010; şi, tot cu Radu Vancu în prim-plan – Poetry is Smart (Armanis), antologie multilingvă a Festivalului Internaţional de Poezie de la Sibiu, din care reproducem şi micul poem de mai jos.

„Am încercat să le spun
că există şi poeţi vii” zice soră-mea

„Cum doamnă nu sînt morţi toţi ca
Eminescu?”

„Nu nu” a încercat ea să le spună
a deschis o revistă a spus „uitaţi pe ăsta îl cunosc”
le-a arătat o poză „şi pe el îl cunosc iar el
el venea la noi acasă”

Clasa amuţise.

„Şi pe el îl ştiu iar el copii”
a zis ea şi a coborît printre bănci
„el e chiar fratele meu.”

Clasa amuţise iar soră-mea soră-mea
în lumina de octombrie
devenise clar străvezie. (Andrei Bodiu, „Poezia sau viaţa”)
 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Florian Coldea Foto INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Florian Coldea acuză procurorul de lipsă de imparțialitate în dosarul său de trafic de influență
Florian Coldea, fost prim-adjunct SRI, o acuză pe procuroarea DNA Mihaela Iorga Moraru de lipsă de imparțialitate și de administrare de probe în afara cadrului legal în dosarul în care este acuzat de trafic de influență.
Trupe americane din Divizia 82 aeropurtata trimise in Orientul Mijlociu dupa evenimentele din Irak  - i ianuarie 2020 FOTO AFP PHOTO / CAPT. ROBYN J. HAAKE / US ARMY
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
Președintele american va solicita sprijin financiar din partea țărilor europene pentru a compensa costurile soldaților americani, relatează presa italiană.
Post Malone & Teddy Swims jpg
Tatuajele starurilor: Arta care inspiră dincolo de muzică
În industria muzicală, există câțiva artiști care au reușit să cucerească fanii din întreaga lume nu doar cu piesele lor, ci și cu poveștile de viață care stau la baza succesului lor.
Calin Georgescu Foto Mediafax (11) jpg
Georgescu este părăsit de susținători
Rând pe rând, susținătorii lui Călin Georgescu se dezic de acesta, fie că au constatat lipsa de verticalitate a fostului candidat la prezidențiale, fie au realizat că discursul și promisiunile acestuia nu se aliniază cu poziția lor.
474627757 571180485748586 9071742336441030309 n jpg
„Heil Tesla!” Un video cu Elon Musk, în timp ce face salutul nazist, a fost proiectat pe fabrica de mașini din Berlin
Activiști de stânga au proiectat pe fabrica Tesla din Berlin o imagine uriașă a miliardarului Elon Musk, în timp face salut nazist, alături de cuvântul „Heil”.
alexia eram colaj instagram jpg
Ce îi reproșează Alexia Eram mamei sale, Andreea Esca. Ce spune despre bunica ei: „Acum o să încep să plâng”
Andreea Esca este o mamă mândră și împlinită. Prezentatoarea Știrilor de la Pro TV are doi copii: Alexia și Aris. Recent, invitată în podcast-ul Danei Rogoz, fiica vedetei a vorbit, cu lacrimi în ochi, despre momentele dificile din copilăria ei, dar și depsre bunica ei, una dintre cele mai important
Emilia Pérez a fost desemnat cel mai bun film   musical sau comedie Foto Captură Video X jpg
Filmul „Emilia Perez”, două premiere: cele mai multe nominalizări la Oscar și primul actor transgender care să fie nominalizat
În curând are loc ceremonia de decernare a premiilor Oscar, iar filmul „Emilia Perez”, în care joacă Selena Gomez și Zoe Saldana, a adunat un număr record de nominalizări.
laura vicol foto Inquam Photos / Octav Ganea
Laura Vicol dezvăluie că a zburat cu Marcel Ciolacu în avioane private. De ce a demisionat din PSD: „M-am supărat că bărbații din partidul meu nu mă susțin”
Laura Vicol, fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, care a demisionat după ce Nordis, firma deținută de soțul ei, a intrat în insolvență, spune că a a dezvăluit că a zburat „de mai multe ori” cu Marcel Ciolacu, în avioane private.
litere. Pixabay.com
Acestea sunt cele mai dificile limbi de pe glob! Puțini oameni se încumetă să le învețe
Dacă ne dorim să învățăm cât mai rapid o limbă străină, cel mai simplu este să alegem oricare limbă romanică, cum ar fi italiana, sau spaniola. Însă, dacă suntem în căutarea experienței exact opuse, atunci acestea sunt considerate a fi cele mai dificile limbi de pe glob!