Ancheta unei vieți nedorite

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Ancheta unei vieți nedorite jpeg

● Simona Sora, Complezență. Înălțarea la Ortopedie, Editura Polirom, 2010.

(Continuare din numărul trecut)

A doua jumătate distinctă a romanelor complezenței este o incursiune în trecutul îndepărtat al Maiei, mai precis în anul 1988, pe vremea cînd, la douăzeci și unu de ani, era instrumentistă în spitalul municipal din Deva.

Dacă Musafir pe viață evolua în paralel cu o anchetă internă (ca soră medicală a unui azil elvețian, Maia încearcă să resusciteze fără succes un pacient/musafir cînd acesta suferă un stop cardiac, încălcînd astfel regulamentul instituției), Înălțarea la Ortopedie are în centrul lui tot o anchetă: de data aceasta, doi procurori anchetează un avort ilegal (Decretul 770 din 1966 interzicea avortul în România comunistă), Maia fiind cea care, printr-un concurs al întîmplării și apoi al șocului, este găsită încuiată în baia asistentelor în preajma fetusului.

Acest roman dezvoltă o țesătură narativă mai sofisticată, cu întoarceri în timp în copilăria Maiei, dar și cu proiecții în viitor, cu povești de familie, dar și cu presupuneri și zvonuri, cu nenumărate ochiuri și mai multe straturi – asemeni unei feșe de tifon.

Pe de o parte, este un roman de atmosferă al spitalului comunist (cum nu știu să se mai fi scris la noi), un spital care oferă imaginea în mic a țării pe final de comunism (cu acte de eroism, lipsuri, concesii). Totodată este și romanul orașului Deva al anilor ’80, cu urbanistica și mitologia cetății, un oraș situat nu foarte departe de graniță, unde comerțul cu iugoslavii oferea penuriei comuniste mici compensații materiale, dar unde și tentația fugii din țară era mai puternică.

Este un roman erotic în măsura în care spitalul („o insulă suspendată între sex și moarte”) întreține o serie nesfîrșită de acuplări, adultere și partuze între doctori și asistente, un circuit sexual intraspitalicesc cu reguli, ierarhii și caste asemeni unui complicat ritual colectiv deopotrivă de inițiere, avansare și supraviețuire – cel mai pregnant personaj fiind doctorul Negru, deopotrivă chirurg de geniu și fantele absolut al spitalului, cel care salvează și inițiază, al cărui eroism profesional și magnetism masculin o copleșesc pe Maia, mai mult decît o fată, dar încă nu femeie.

În chip firesc și necesar, este și un roman al bolii și al morții, în mod special al avortului ilegal (romanul decrețelelor), ceea ce îi dă și o notă politică – din acest punct de vedere, Înălțarea la Ortopedie fiind echivalentul literar al filmului 4, 3, 2 (dacă filmul lui Cristian Mungiu este drama procedurii avortului, romanul Simonei Sora este o elegie a fetusului).

Într-o oarecare măsură, este și un roman al literaturii: pe de o parte al scrisului (Maia scrie protocoalele operațiilor reflectînd în acelați timp la natura literaturii și la relația scriitorului cu viața scrisă), dar și al unei schimbări de paradigmă în acel deceniu: tînăra soră medicală citește cîțiva scriitori optzeciști (nenumiți, dar identificabili) și găsește în experimentele lor narative și lirice, spre nedumerirea doctorilor din altă generație, o aderență mai bună la realitatea acelor ani decît „literatura complezenței” predecesorilor.

Însumînd toate aceste caracteristici, romanul este unul al (trans)formării, al maturizării traumatizante a Maiei, tînăra soră medicală pasionată de literatură și pînă de curînd virgină în spitalul de provincie din comunism, anchetată, în urma unei stranii suite de acte circumstanțiale, pentru clarificarea unui avort ilegal, asta în timp ce cochetează cu ideea fugii din țară.

Un coming of age pe toate planurile al tinerei fete luate pe sus de viață (confuzia potențialei defectări, euforia inițierii sexuale, șocul morții induse), confruntată brusc cu sensurile identitar/existențial/profesionale ale complezenței în comunism: „Învățase să nu gîndească decît ce putea spune, să nu spună decît ce putea vedea cu ochii ei și mai ales să nu vorbească decît despre ce văzuse cu adevărat”. Mai dramatic, mai complex și mai ambițios decît perechea sa (deși compararea nu are neapărat relevanță), Înălțarea la Ortopedie conține, în ciuda unor anumite redundanțe, cîteva scene absolut memorabile (momentul de apropiere al Maiei de fetusul fără viață este copleșitor prin tragism, frumusețe și profunzime).

Cum afirmam și săptămîna trecută, Simona Sora impresionează prin acest diptic romanesc al complezenței – cuvînt/principiu ale cărui sensuri radiază asupra celor două romane în oglindă, plasate în contexte culturale-istorice diferite, fiecare reflectînd cîte o mare dilemă morală: a curma o viață înainte de a începe (fetusul ca musafir al vieții) vs. a încerca să salvezi o viață înainte de a sfîrși (bătrînul ca musafir pe viață). Un remarcabil roman în doi timpi care merită să aibă un destin și dincolo de granițele literaturii noastre.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Lumea așteaptă cu sufletul la gură anunțul lui Trump din 2 aprilie, „ziua eliberării”. La ce să ne așteptăm și ce urmează
Lumea așteaptă îngrijorată anunțul președintelui Donald Trump care a spus că va aplica tarife drastice importurilor din SUA începând de miercuri, 2 aprilie, pe care a numit-o „ziua eliberării”.
gabi lunca
2 aprilie: Patru ani de la moartea a doi mari solişti de muzică lăutărească din cauza Covid-19
Pe 2 aprilie 2025 se împlinesc 4 ani de când muzica lăutărească românească a pierdut doi mari solişti, pe Gabi Luncă şi Nelu Ploieşteanu, care au murit după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19. Tot într-o zi de 2 aprilie a murit şi Elena Cuza, soţia primului domnitor al României moderne.
Steffen Heringhaus Foto five elements digital jpg
O companie românească a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv în topul celor mai bune agenții SEO din Europa
Agenția românească five elements digital, specializată în marketing digital pentru companii în creștere rapidă și branduri enterprise, a fost nominalizată pentru al șaselea an consecutiv la European Search Awards 2025.
zodii pixabay jpg
Patru zodii vor avea parte de o transformare radicală în aprilie. Acești nativi vor reuși să renunțe la tot ce le făcea rău
Luna aprilie aduce schimbări majore pentru patru zodii, care vor avea ocazia să-și redefinească viața și să scape de tot ceea ce le împiedica evoluția.
panica la bordul unui avion, foto Shutterstock jpg
O femeie a încercat să deschidă ușa unui avion care zbura deasupra Oceanului Indian. Ce s-a întâmplat ulterior
O femeie a creat panică în timpul unui zbor din Bali, Indonezia, către Melbourne, Australia. Ea a încercat să deschidă ușa aeronavei, la bordul căreia se aflau 200 de oameni. Ce i s-a întâmplat ulterior?
Justin Bieber, Kim Kardashian, Sabrina Carpenter, foto Instagram jpg
Vedetele care inspiră Generația Z în alegerea numelui viitorului copil. Ele sunt cele mai iubite celebrități!
Vedetele sunt o sursă de inspirație nu numai în modă sau carieră, ci și în alegerea numelui pentru viitorul copil. În urma unui sondaj recent, s-a aflat care sunt modelele celebre care influențează viitorii părinți din Generația Z în această privință.
Stegarul Dac Foto Captură Video TikTok jpg
Stegarul Dac, plasat sub control judiciar după ce a agresat un jandarm. Procurorii i-au stabilit mai multe interdicții
Cezar Avrămuță, cunoscut drept Stegarul Dac, a fost vizat într-un dosar penal după ce a agresat un jandarm în apropierea Arestului Central din Bucureşti. Poliția Capitalei anunță că bărbatul fost plasat sub control judiciar, având mai multe interdicții.
babe lumanari jpg
Când se aprind, de fapt, lumânări la mormintele celor dragi. Puțini știu ce semnifică cu adevărat această tradiție
Creștinii obișnuiesc să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, însă puțini știu ce semnifică cu adevărat acest obicei. Tradiția nu simbolizează doar respectul față de cei trecuți în neființă, ci și un act spiritual care provine din cele mai vechi și religioase credințe.
lake 4166302 1280 jpg
Trei locuri exotice de pe glob pe care le poți vizita fără să dai mulți bani. Sunt luxoase, mai puțin cunoscute și oferă experiențe de neuitat
Să-ți petreci concediul într-o destinație exotică, cu facilități de lux, nu trebuie să fie un vis inaccesibil.