Ancheta unei vieți nedorite

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Ancheta unei vieți nedorite jpeg

● Simona Sora, Complezență. Înălțarea la Ortopedie, Editura Polirom, 2010.

(Continuare din numărul trecut)

A doua jumătate distinctă a romanelor complezenței este o incursiune în trecutul îndepărtat al Maiei, mai precis în anul 1988, pe vremea cînd, la douăzeci și unu de ani, era instrumentistă în spitalul municipal din Deva.

Dacă Musafir pe viață evolua în paralel cu o anchetă internă (ca soră medicală a unui azil elvețian, Maia încearcă să resusciteze fără succes un pacient/musafir cînd acesta suferă un stop cardiac, încălcînd astfel regulamentul instituției), Înălțarea la Ortopedie are în centrul lui tot o anchetă: de data aceasta, doi procurori anchetează un avort ilegal (Decretul 770 din 1966 interzicea avortul în România comunistă), Maia fiind cea care, printr-un concurs al întîmplării și apoi al șocului, este găsită încuiată în baia asistentelor în preajma fetusului.

Acest roman dezvoltă o țesătură narativă mai sofisticată, cu întoarceri în timp în copilăria Maiei, dar și cu proiecții în viitor, cu povești de familie, dar și cu presupuneri și zvonuri, cu nenumărate ochiuri și mai multe straturi – asemeni unei feșe de tifon.

Pe de o parte, este un roman de atmosferă al spitalului comunist (cum nu știu să se mai fi scris la noi), un spital care oferă imaginea în mic a țării pe final de comunism (cu acte de eroism, lipsuri, concesii). Totodată este și romanul orașului Deva al anilor ’80, cu urbanistica și mitologia cetății, un oraș situat nu foarte departe de graniță, unde comerțul cu iugoslavii oferea penuriei comuniste mici compensații materiale, dar unde și tentația fugii din țară era mai puternică.

Este un roman erotic în măsura în care spitalul („o insulă suspendată între sex și moarte”) întreține o serie nesfîrșită de acuplări, adultere și partuze între doctori și asistente, un circuit sexual intraspitalicesc cu reguli, ierarhii și caste asemeni unui complicat ritual colectiv deopotrivă de inițiere, avansare și supraviețuire – cel mai pregnant personaj fiind doctorul Negru, deopotrivă chirurg de geniu și fantele absolut al spitalului, cel care salvează și inițiază, al cărui eroism profesional și magnetism masculin o copleșesc pe Maia, mai mult decît o fată, dar încă nu femeie.

În chip firesc și necesar, este și un roman al bolii și al morții, în mod special al avortului ilegal (romanul decrețelelor), ceea ce îi dă și o notă politică – din acest punct de vedere, Înălțarea la Ortopedie fiind echivalentul literar al filmului 4, 3, 2 (dacă filmul lui Cristian Mungiu este drama procedurii avortului, romanul Simonei Sora este o elegie a fetusului).

Într-o oarecare măsură, este și un roman al literaturii: pe de o parte al scrisului (Maia scrie protocoalele operațiilor reflectînd în acelați timp la natura literaturii și la relația scriitorului cu viața scrisă), dar și al unei schimbări de paradigmă în acel deceniu: tînăra soră medicală citește cîțiva scriitori optzeciști (nenumiți, dar identificabili) și găsește în experimentele lor narative și lirice, spre nedumerirea doctorilor din altă generație, o aderență mai bună la realitatea acelor ani decît „literatura complezenței” predecesorilor.

Însumînd toate aceste caracteristici, romanul este unul al (trans)formării, al maturizării traumatizante a Maiei, tînăra soră medicală pasionată de literatură și pînă de curînd virgină în spitalul de provincie din comunism, anchetată, în urma unei stranii suite de acte circumstanțiale, pentru clarificarea unui avort ilegal, asta în timp ce cochetează cu ideea fugii din țară.

Un coming of age pe toate planurile al tinerei fete luate pe sus de viață (confuzia potențialei defectări, euforia inițierii sexuale, șocul morții induse), confruntată brusc cu sensurile identitar/existențial/profesionale ale complezenței în comunism: „Învățase să nu gîndească decît ce putea spune, să nu spună decît ce putea vedea cu ochii ei și mai ales să nu vorbească decît despre ce văzuse cu adevărat”. Mai dramatic, mai complex și mai ambițios decît perechea sa (deși compararea nu are neapărat relevanță), Înălțarea la Ortopedie conține, în ciuda unor anumite redundanțe, cîteva scene absolut memorabile (momentul de apropiere al Maiei de fetusul fără viață este copleșitor prin tragism, frumusețe și profunzime).

Cum afirmam și săptămîna trecută, Simona Sora impresionează prin acest diptic romanesc al complezenței – cuvînt/principiu ale cărui sensuri radiază asupra celor două romane în oglindă, plasate în contexte culturale-istorice diferite, fiecare reflectînd cîte o mare dilemă morală: a curma o viață înainte de a începe (fetusul ca musafir al vieții) vs. a încerca să salvezi o viață înainte de a sfîrși (bătrînul ca musafir pe viață). Un remarcabil roman în doi timpi care merită să aibă un destin și dincolo de granițele literaturii noastre.

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Românii au votat Destinaţia Turistică a anului 2022. Oraşul care a câştigat marele titlu
Capitala Moldovei a câştigat premiul publicului, românii fiind cei care au votat online, pe www.destinatiaanului.ro. Premiul Juriului a fost acordat Braşovului.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.