Aharon Appelfeld, "Pe neașteptate, dragoste"

Publicat în Dilema Veche nr. 325 din 6 - 12 mai 2010
Aharon Appelfeld, "Pe neașteptate, dragoste" jpeg

Aharon Appelfeld, Pe neașteptate, dragoste, traducere din limba ebraică și note de Any Shilon, Colecția "Biblioteca Polirom", Editura Polirom, 2010.

Proza m-a salvat de la... sentimentalism“ – spunea Aharon Appelfeld în Povestea unei vieţi, volumul său autobiografic tradus la noi anul trecut (tot la Polirom). Iar acolo, fraza chibzuită, filtru al unei memorii înţelepte, făcea istorisirile încă şi mai dramatice în autenticitatea lor.

Sentimentalismul e, totuşi, boală grea; cînd crezi că ai scăpat de el, atunci te-nmoaie mai tare. Dovada: acest nou titlu al scriitorului israelian (septuagenar de-atunci încoace). Nu ştiu cum o fi sunînd în ebraică, dar, în română, Pe neaşteptate, dragoste e o formulă astenică, teatrală, cu ifos melancolic şi ceva clăbuc de soap opera.

Culmea e că, tocmai sub un asemenea titlu, stă o poveste despre regăsirea autenticităţii. Ernest, evreu din Cernăuţi, are acum 70 de ani, buletin de Ierusalim, manuscrise pe care nu vrea să le publice şi o depresie plenipotenţiară. Suferă de pe urma unui cancer recent, dar şi a unei tinereţi odioase, de comisar sovietic „pentru probleme evreieşti pe regiune“, poziţie din care reuşise să lucreze cu temeinicie stalinistă împotriva sa şi a alor săi. De asta şi scrie acum – ca să înţeleagă ce n-a vrut atunci să vadă, să salveze ce i-a mai rămas din suflet.

Celălalt personaj, menajera lui Ernest, îi simte suferinţa şi intervine strategic cu supă de legume sau clătite cu brînză şi stafide, iar în general, cu bunătatea senină a „omului care crede“. Treptat, fiecare intră în visele celuilalt şi amîndoi ajung să se întîlnească pe terenul unei credinţe patriarhal-ţărăneşti, coborîtă din vremurile cînd veşnicia învăţa să se nască la sat.

O romanţă de post îndulcind, curat şi simplu, amărăciunea unei istorii neguroase.
 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

irina begu GettyImages 1363188251 jpg
Irina Begu a câștigat turneul WTA 125 de la Montreux
Tenismena Irina Begu a obținut victoria în turneul WTA 125 de la Montreux, în cadrul căruia s-au pus la bătaie premii totale de 115.000 de dolari, după ce a învins-o duminică în finală, pe croata Petra Marcinko, cu 1-6, 6-3, 6-0.
Pionieri în clasă jpeg
SPECIAL Uniforma școlară: de la primele ținute cu guler marinăresc la șorțurile albastre și disputa din prezent
În prezent, discuția despre purtarea uniformei este încă polarizată. În timp ce unii o văd ca pe un simbol al disciplinei, egalității și al apartenenței la comunitate, alții consideră uniforma un obstacol în calea exprimării individuale și a libertății personale.
Elevi pionieri în clasă, alături de învățătoare, purtând uniforma completă jpeg
INTERVIU Matei Gheboianu, istoric: „Nepurtarea uniformei putea fi sancționată și prin exmatriculare“
„Weekend Adevărul“ a discutat cu profesorul Matei Gheboianu, specialist în istoria comunismului din România, despre rolul uniformei și al ținutei școlare înainte de 1989, scopurile ascunse ale regulilor din învățământ, precum și despre efectele negative ale diversității vestimentare.
Fetițe cu ghiozdanele în spate, aflate pe stradă   foto GettyImages jpeg
ANCHETĂ Prima zi de școală în amintirea vedetelor: biletul misterios din cartea de greacă, pisicul din ghiozdan și teama zilei de duminică
Nostalgia primelor zile de școală rămâne un liant al diferitelor generații care poate chiar au învățat de pe aceleași manuale fără să știe.
femeie turcia istock jpg
Secretul de frumusețe al turcoaicelor. Cu ce se dau pe față dimineață de dimineață
Turcoaicele au fost dintotdeauna recunoscute pentru frumusețea lor, încă din cele mai vechi timpuri. Iar pe lângă frumusețea naturală, ele folosesc și o mulțime de trucuri pentru a avea un ten perfect. Iar aceste secrete pot fi puse ușor în aplicare, de oricine.
cub carmen trandafir png
Ce diferență mare de vârstă este între Carmen Trandafir și soțul său, Emil Grădinescu: „M-a cerut în căsătorie într-un mod neromantic”
Carmen Trandafir, una dintre cele mai apreciate artiste din țara noastră, trăiește o frumoasă poveste de dragoste cu comentatorul sportiv Emil Grădinescu de aproape 20 ani, fiind unul dintre cele mai longevive cupluri din showbiz. Ce nu mulți știu este faptul că între cei doi există o diferență mare
copii adela popescu radu valcan jpg
Doi dintre băieții lui Radu Vâlcan și ai Adelei Popescu au iubite „Nu ştiu ce m-aş fi făcut dacă aveam fete”
Adela Popescu (37 de ani) și Radu Vâlcan (47 de ani) formează unul dintre cele mai longevive cupluri din showbiz-ul românesc. Cei doi au împreună trei copii: Alexandru, Andrei și Adrian. De altfel, într-un interviu, prezentatorul a dezvăluit că doi dintre băieții săi au deja iubite.
troscot japonez1 jpg
Planta superbă care ne poate distruge grădina, cât și casa. Se răspândește cu rapiditate
Cei dintre noi care avem norocul de a avea propria curte putem dori să adunăm cât mai multe plante, pentru ca grădina noastră să fie un adevărat spectacol visual.
prune jpg
Secretul bunicilor pentru țuica de prune. Trebuie să facem asta dacă fructele nu sunt îndeajuns de dulci
Pentru mulți români, toamna este cel mai așteptat anotimp, dintr-un motiv foarte simplu: o mulțime de preparate delicioase sunt pregătite în această perioadă. Pastramă, must, murături, vin, cât și țuică, toate acestea vor ține gospodinele din țara noastră ocupate, în următoarea perioadă.
image
image
image