Adevărul despre o sinucidere

Publicat în Dilema Veche nr. 517 din 9-15 ianuarie 2014
Adevărul despre o sinucidere jpeg

● David Vann, Legenda unei sinucideri, traducere de Justina Bandol, Editura Litera, 2013. 

Scriitorul american David Vann (n. 1966), invitat în toamna trecută şi la FILIT, este marea mea descoperire în 2013. Cartea lui de debut, publicată în 2009, este genul acela de carte cu poveste tare în spate, care impune automat un autor şi care obţine un succes măsurabil inclusiv în cifre. Premiată (pe cînd era încă în manuscris) şi răspremiată, inclusiv în limbile în care a fost tradusă (Médicis Étranger şi Llibreter), aflată în topurile şi pe listele cărţilor preferate ale marilor publicaţii din State, Legenda unei sinucideri este o colecţie de ficţiuni plasate în Alaska natală şi inspirate de sinuciderea tatălui său, pe cînd David Vann era doar un copil. Întrebat într-un interviu de ce a ales ficţiunea pentru a relata acest tragic episod din biografia sa, scriitorul mărturisea: „Mulţi ani după sinuciderea tatălui meu, spuneam tuturor că a murit de cancer, pentru că felul în care murise mi se părea ruşinos. Dar mai era ceva: nu prea credeam că murise. Noaptea mi-l imaginam prin zăpezile din Alaska, încercînd să ajungă acasă. Tot ce era legat de moartea lui părea mitic din start, ca şi Alaska, locul unde s-a întîmplat. Pe cînd eram copil acolo, în insula Ketchikan, fugeam de lupi şi urşi imaginari, chiar dacă existau şi cei reali. Cartea mea, prin care încercam să-l regăsesc pe tatăl meu şi să-l readuc la viaţă, trebuia să fie o distilare a experienţei, mai adevărată din perspectiva vieţii decît orice moment trăit cu adevărat. Cartea aceasta este cea mai adevărată relatare despre moartea tatălui meu şi, în acelaşi timp, doliul meu, iar toate acestea nu ar fi fost posibile decît prin ficţiune.“

De altfel, David Vann, care actualmente predă creative writing în Marea Britanie, a scris de fiecare dată foarte interesant despre relaţia dintre scris, viaţă şi, mai ales, moarte. Într-un text-confesiune intitulat „Armele tatălui meu“, publicat în 2009 în ediţiile australiană şi britanică ale revistei Esquire, David Vann spunea istoria tatălui său prin prisma armelor cu care acesta vîna în Alaska, arme care, în cele din urmă, au ajuns la el (mai puţin fatalul pistol Magnum 44, vîndut de unchiul său), arme pe care, adolescent fiind, le-a folosit el însuşi pentru a se descărca de greutatea suicidului patern. Vann povesteşte, năucitor, cum trăgea noaptea în semafoarele şi în becurile stîlpilor de iluminat din suburbie sau cum îi urmărea prin lunetă pe oameni în casele lor: „Eram un student de nota 10, eram bun la sport, cîntam într-o trupă etc., dar am ajuns să trăiesc o viaţă dublă, un an întreg după sinuciderea tatălui. N-am să înţeleg niciodată ce s-a întîmplat cu mine în acel an. N-am mers la nici un terapeut, n-am avut nici o discuţie cu nimeni, în schimb, împuşcam lucruri, iar armele deveniseră un substitut. Un an de brutalitate primară, un an în care am fost norocos să nu rănesc pe nimeni. În cele din urmă, cînd eram la liceu, am vîndut armele tatălui meu. Aveam nevoie de bani, dar nici nu le mai doream în viaţa mea. Ce-mi doream era ca ele să nu fi existat niciodată. Dar după ce le-am vîndut, am fost cuprins de sentimentul îngrozitor că am vîndut o parte din tatăl meu, pentru că-mi rămăsese atît de puţin de la el. După sinucidere, s-a evaporat cu totul...“

Am insistat cu povestea biografică pentru că este definitorie pentru ce se întîmplă în această carte de ficţiuni. Şi nu neapărat în sensul că ficţiunea urmăreşte îndeaproape biografia, pentru că, paradoxal, nimic din ce am spus pînă acum nu deconspiră conţinutul acestei cărţi, una dintre cele mai frumoase şi tensionate pe care le-am citit în ultima vreme şi, probabil, cel mai bine (şi mai interesant) construit volum de povestiri pe care l-am citit vreodată. Dovadă că nu orice proze scurte puse laolaltă formează şi un volum. De altfel, autorul mulţumeşte la final unor apropiaţi, scriitori şi profesori de literatură, care l-au ajutat să-şi dea seama cum ar putea „transforma povestirile într-o carte“, povestiri care, după cum am aflat din notele ediţiei americane citite de mine, au apărut de-a lungul anilor, cîteva din ele, mai întîi prin publicaţii precum The Atlantic şi New York Times.

Legenda unei sinucideri este, aparent, un volum de proză scurtă, dar, de fapt, conţine cinci povestiri întrerupte de un miniroman în două părţi, care aruncă în aer toată construcţia şi, în fond, tot subiectul cărţii. Mai degrabă, un roman fragmentar. Protagonistul este mereu acelaşi, Roy Fenn, doar că în fiecare povestire are altă vîrstă, status-ul familial este altul, un singur detaliu rămîne neschimbat: sinuciderea tatălui, episod în jurul căruia se construiesc sau către care tind toate poveştile. În primele trei povestiri, „Ihtiologie“, „Rhoda“ şi „Legendă despre bărbaţi cumsecade“, băieţelul Roy asistă, în decurs de cîţiva ani, la divorţul părinţilor, la a doua căsătorie a tatălui şi la încercările repetate ale mamei de a-şi găsi un nou bărbat; pentru ca în penultima povestire, „Ketchikan“, bărbatul Roy s-o cunoască, 20 de ani mai tîrziu, pe amanta tatălui (aceasta fiind şi motivul divorţului). Grosul cărţii însă – micul roman în două părţi, intitulat „Insula Sukkwan“, unde David Vann imaginează o retragere de cîteva luni a lui Roy cu tatăl său, într-o regiune sălbatică şi nelocuită din Alaska, unde ar trebui să se purifice, să-şi reînnoade legăturile tată – fiu, să-şi regăsească pofta de viaţă şi energia de a o lua de la început după o serie de dezastre sentimentale şi financiare – răstoarnă totul cu o cruzime neaşteptată şi te face să înţelegi cu adevărat grozăvia de a scrie ficţiune, pornind de la o sinucidere reală.

Comparată, automat, cu Hemingway şi Cormac McCarthy (acesta din urmă recunoscut drept autor favorit cu Meridianul sîngelui – trad. Iulia Gorzo, Polirom, 2011), proza realistă, dură şi rece, plasată în sălbăticie, tipic nord-americană, a lui Vann are însă tangenţe imediate, poate chiar mai puternice cu alţi autori, netraduşi la noi. Doi dintre aceştia, unul chiar menţionat de David Vann drept maestrul său, John L’Heureux, a fost tradus cu povestirea „Drumuri“ în celebra antologie Proza americană contemporană (Univers, 1989), la fel şi David Quammen, cu povestirea „La vînătoare“ („Walking Out“ în original). Extraordinarul Tobias Wolff însă lipseşte cu desăvîrşire din limba română, iar povestirile lui Richard Ford din Rock Springs (tot cu copii rămaşi fără tată şi cu scene de vînătoare) probabil nu vor fi traduse niciodată (dat fiind că nici măcar celebra sa trilogie care i-a adus şi un Pulitzer n-a fost încă publicată integral de Humanitas Fiction). Fiind vorba de viaţa sălbatică şi dură din Alaska, l-aş menţiona şi pe Jon Krakauer cu Into The Wild/În sălbăticie (trad. Iulia Blaga, Humanitas Fiction, 2012).

Legenda unei sinucideri este o carte extraordinară, care mă face să urmăresc mai cu atenţie traducerile colecţiei de ficţiune coordonată de Cristina Vidraşcu Sturza la Editura Litera.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928331975 jpg
Guvernul Spaniei va acoperi în totalitate costurile pentru repararea infrastructurii devastate de inundațiile din Valencia
Guvernul Spaniei s-a angajat să acopere integral costurile pentru repararea infrastructurii devastate de inundațiile din octombrie, din sud-vestul țării.
Florian Coldea Foto INQUAM Photos Malina Norocea jpg
Florian Coldea acuză procurorul de lipsă de imparțialitate în dosarul său de trafic de influență
Florian Coldea, fost prim-adjunct SRI, o acuză pe procuroarea DNA Mihaela Iorga Moraru de lipsă de imparțialitate și de administrare de probe în afara cadrului legal în dosarul în care este acuzat de trafic de influență.
Trupe americane din Divizia 82 aeropurtata trimise in Orientul Mijlociu dupa evenimentele din Irak  - i ianuarie 2020 FOTO AFP PHOTO / CAPT. ROBYN J. HAAKE / US ARMY
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
Președintele american va solicita sprijin financiar din partea țărilor europene pentru a compensa costurile soldaților americani, relatează presa italiană.
Post Malone & Teddy Swims jpg
Tatuajele starurilor: Arta care inspiră dincolo de muzică
În industria muzicală, există câțiva artiști care au reușit să cucerească fanii din întreaga lume nu doar cu piesele lor, ci și cu poveștile de viață care stau la baza succesului lor.
Calin Georgescu Foto Mediafax (11) jpg
Georgescu este părăsit de susținători
Rând pe rând, susținătorii lui Călin Georgescu se dezic de acesta, fie că au constatat lipsa de verticalitate a fostului candidat la prezidențiale, fie au realizat că discursul și promisiunile acestuia nu se aliniază cu poziția lor.
474627757 571180485748586 9071742336441030309 n jpg
„Heil Tesla!” Un video cu Elon Musk, în timp ce face salutul nazist, a fost proiectat pe fabrica de mașini din Berlin
Activiști de stânga au proiectat pe fabrica Tesla din Berlin o imagine uriașă a miliardarului Elon Musk, în timp face salut nazist, alături de cuvântul „Heil”.
alexia eram colaj instagram jpg
Ce îi reproșează Alexia Eram mamei sale, Andreea Esca. Ce spune despre bunica ei: „Acum o să încep să plâng”
Andreea Esca este o mamă mândră și împlinită. Prezentatoarea Știrilor de la Pro TV are doi copii: Alexia și Aris. Recent, invitată în podcast-ul Danei Rogoz, fiica vedetei a vorbit, cu lacrimi în ochi, despre momentele dificile din copilăria ei, dar și depsre bunica ei, una dintre cele mai important
Emilia Pérez a fost desemnat cel mai bun film   musical sau comedie Foto Captură Video X jpg
Filmul „Emilia Perez”, două premiere: cele mai multe nominalizări la Oscar și primul actor transgender care să fie nominalizat
În curând are loc ceremonia de decernare a premiilor Oscar, iar filmul „Emilia Perez”, în care joacă Selena Gomez și Zoe Saldana, a adunat un număr record de nominalizări.
laura vicol foto Inquam Photos / Octav Ganea
Laura Vicol dezvăluie că a zburat cu Marcel Ciolacu în avioane private. De ce a demisionat din PSD: „M-am supărat că bărbații din partidul meu nu mă susțin”
Laura Vicol, fosta șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, care a demisionat după ce Nordis, firma deținută de soțul ei, a intrat în insolvență, spune că a a dezvăluit că a zburat „de mai multe ori” cu Marcel Ciolacu, în avioane private.