Adevăratul H.S.T.

Gruia DRAGOMIR
Publicat în Dilema Veche nr. 382 din 9 - 15 iunie 2011
Adevăratul H S T  jpeg

● Gonzo. A Graphic Biography Of Hunter S. Thompson, desene de Anthony Hope-Smith, texte de Will Bingley şi prefaţă de Alan Rinzler, Ed. Self Made Hero . 

„Dar înainte de a părăsi acest subiect sumbru, daţi-mi voie să vă spun cîte ceva despre mine: foarte puţin – dar de-ajuns. În primul rînd, nu trăiesc dintr-o orgie într-alta, cum poate v-am făcut să credeţi. Beau mult mai puţin decît cei mai mulţi cred şi gîndesc mult mai mult decît ar crede cei mai mulţi. Sînt destul de sincer în ceea ce privesc anumite lucruri pe care oamenii le tratează superficial şi sînt aproape insultător de neinteresat de unele lucruri pe care oamenii le iau foarte în serios. Pe scurt, s-ar putea spune că sînt antisocial: cu siguranţă nu într-un mod foarte alarmant, dar mai mult decît par.“ Asta spunea Hunter S. Thompson într-unul dintre interviurile incluse în volumul Ancient Gonzo Wisdom: Interviews with Hunter S. Thompson. În prefaţa la Gonzo. A Graphic Biography Of Hunter S. Thompson, în care viaţa lui HST de la 9 ani pînă în momentul sinuciderii este transpusă în benzi desenate, Alan Rinzler se întreba de ce Hunter nu e luat mai în serios, dincolo de „teribilismele“ sale gonzo alimentate de droguri şi băutură. De ce pentru cei mai mulţi imaginea lui Hunter din Fear and Loathing in Las Vegas şi legenda din jurul acestei cărţi/film a rămas mult mai puternică decît restul lucrurilor şi a jurnalismului de calitate pe care Hunter le-a făcut de-a lungul vieţii sale?

Răspunsul este simplu: Hunter a fost întotdeauna un teribilist şi un rebel, unul care a avut o viziune foarte clară asupra vieţii, culturii, sistemului politic şi societăţii în care a trăit, dar care n-a vrut niciodată să fie luat prea în serios sau care n-a vrut niciodată să se ia prea în serios, pentru că, atunci cînd faci acest lucru cu prea mult patos, rişti să cazi în penibil. E adevărat, Hunter nu este doar Raoul Duke din Fear and Loathing..., dar personajul mască pe care l-a construit în această carte este unul care l-a ajutat să treacă peste multe episoade grele din viaţa sa. În spatele personajului Raoul Duke şi a valizei în care stă înghesuită o galaxie de droguri, Thompson a fost unul dintre cei mai buni şi mai inovativi jurnalişti. Nu a cîştigat Premiul Pulitzer, dar cui îi pasă, cînd a lăsat în urma lui sute, mii de articole prin care a transformat radical jurnalismul, dîndu-i o cu totul altă dimensiune (schimbînd accentul de la obiectiv la subiectiv) şi dînd jurnaliştilor de pretutindeni o palmă, pentru a-i trimite de pe tuşă direct în mijlocul acţiunii, făcîndu-i să se implice direct în reportaj şi să devină personaje în povestea lor (de la the fly on the wall la the fly in the soup). Cine şi-ar fi imaginat că poţi deveni un jurnalist respectat scriind despre politică ca despre un meci de fotbal american, inserînd în articole tot felul de poveşti alimentate de LSD şi să mai tragi, printre rînduri, şi cîteva linii de coca? Pentru peisajul jurnalistic din România, ce/cum scria Thompson în anii ’60 este încă ceva exotic. Un tabu. Fuck it! 

La fel ca şi documentarul despre viaţa sa, intitulat Gonzo, benzile desenate, în care este rezumată în linii foarte mari întreaga lui viaţă şi realizările sale, ni-l prezintă pe adevăratul HST, cel serios – o hartă a evoluţiei lui Thompson în cultura pop – de la un scriitor obscur, cunoscut doar pentru cartea despre Hell’s Angels, la legenda vie a jurnalismului gonzo. Unele episoade se concentrează exclusiv pe politică, altele – pe relaţiile sale cu alte personaje din peisajul acelor decade care au modelat într-un fel sau altul istoria Americii. Desenele lui Hope-Smith şi selecţia de replici ale lui Bingley reuşesc să pună într-o pastilă eficientă întreaga viaţă a lui Thompson şi se concentrează mai mult pe creativitatea genialului scriitor din anii ’60-’70, decît pe colapsul din următoarele decade. Totuşi, totul este doar o schiţă, nu o caricatură, a lui HST, una care poate deschide apetitul celor interesaţi de ce se ascunde dincolo de gonzo şi de Fear and Loathing..., dar una deloc satisfăcătoare pentru fanii die hard care i-au devorat atît cărţile, cît şi colecţiile de scrisori sau articole. Pînă la urmă, cei care-l iubesc pe Hunter îl iubesc pentru că a avut curajul să nu fie serios şi totuşi să fie luat în serios, o inteligenţă pe care prea puţini o au. Iar cei care-l iubesc pe Hunter nu vor să-l vadă schiţat în benzi desenate rigide, ci vor să-l vadă reprezentat în desenele explozive ale genialului Ralph Steadman. 

Gruia Dragomir este jurnalist şi traducător.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Prețuri de infarct pe litoral. Cât a plătit un turist pentru o masă la autoservire în Mamaia: „Incredibil! 70 de lei kilogramul de cartofi” VIDEO
Cei care vor să-și petreacă concediul pe litoralul românesc vor fi nevoiți să bage mai adânc mâna în buzunar. Asta a trăit și un român care a decis să ia masa la un restaurant cu autoservire.
image
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își schimbe numele. „Prea mulți C”
Prințesa de Wales, cunoscută pe plan mondial ca Kate Middleton, a fost rugată să își schimbe modul de scriere a numelui de către regele Charles și regina Camilla, dezvăluie prințul Harry în cartea sa, „Spare”.
image
Ce a răspuns ÎPS Teodosie când a fost întrebat despre donațiile din banii câștigați la pariuri, loto sau păcănele VIDEO
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, afirmă că cei care vor să doneze Bisericii sau celor nevoiaşi bani din sumele câştigate la pariuri sau la loto pot face acest lucru fără nici un fel de problemă.

HIstoria.ro

image
De ce mergeau bogătașii ruși la Nisa?
Citirea romanului Fum, de Turgheniev, dar și reluarea prozei mele despre Rușii de la Baden Baden, au făcut să mă întreb: De ce mergeau rușii din lumea înaltă în Occident în proporție de masă? De ce nu dădeau năvală occidentalii în Rusia țaristă?
image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.