A mai trecut un tîrg

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
A mai trecut un tîrg jpeg

„Pardon, ma chère, v-am călcat“: văz că nu ne mai place ideea de tîrg, c-o fi prea vulgar, acuma ne-am făcutără salon, ca la Paris, mă-nţelegi!

De fapt, n-avem a ne burzului, de vreme ce avem parte de acelaşi tipic. Aceleaşi edituri, aceleaşi reduceri de preţ, în bună măsură aceiaşi autori, aceleaşi alei cu mocheta ofilită, aceeaşi încălecare de microfoane sabotîndu-se reciproc între standuri, acelaşi stoc insuficient de apă plată (terminat, sîmbătă, 2 iunie, chiar la orele prînzului!) la arţăgosul birt din pavilionul C, y compris aceeaşi precară prezenţă a străinătăţilor.

Apropo de francezi şi de bonsovajii care încă sîntem în ochii şovinului lor narcisism de „second hand power“: am rămas năuc, ducîndu-mă înfrigurat la standul Franţei să cumpăr dicţionarul vinului, demnă ispravă a lui Bernard Pivot, de care auzisem mai demult, aflînd că n-au avut la vînzare decît patru exemplare.

(Paranteză uşor vanitoasă. Dacă tot ce ţine de agasantul fenomen Michel Houellebecq mă lasă éperdument rece, în schimb patronul Apostrofurilor mi-a rămas nesmintit reper de libertate către sfîrşitul anilor ’80, cînd ronţăiam în colectiv Lire după Lire graţie lui B. Elvin. Cum oare să-i fi ratat lui Pivot autograful, odată ajunşi la Salon du Livre, în 2005!? Povestindu-i iute ce facem, ne-am ales cu aceste rînduri pe Le métier de lire: „à Tania et Dan C. Mihailescu, qui savent bien que lire est exceptionnellement un métier, mais surtout un plaisir, une joie, un supplément à la vie. Bien cordialement, B. Pivot“. Sună strună, nu? Închid paranteza.)

Cum, din păcate, nu am putut ajunge în tîrg la nici una dintre prezenţele pivotiene, odată înarmat cu leafa proaspăt intrată pe card, m-am avîntat voios la standul Franţei, unde am aflat că din amorosul dicţionar nu s-au adus decît patru exemplare (N.B.: la un tîrg vizitat cam de-o sută de mii de suflete per ediţie!), în ideea că-i cam scump şi că românii sînt în criză financiară. Ceea ce, odată ajuns acasă, m-am şi repezit să le reclam furibund prietenilor din Lille. Care s-au şi grăbit, săracii, să promită că ni-l cumpără ei şi ni-l trimit numaidecît. Şi zău dacă suna ceva mercantil-aluziv în filipica mea împotriva perpetuării imaginii României ca parte mucilaginoasă din lumea a treia.Vorba e c-am economisit pe spinarea lor vreo 40 de euro. Nu-i aşa că, vorba lui Agamiţă, „am întors-o cu politică“?

Bun. Acuma, dacă voi fi întrebat, ca-n fiecare an, care a fost pentru mine „cartea tîrgului“, nu aş ezita nici o secundă: scrisorile Ecaterinei Bălăcioiu-Lovinescu, mama Monicăi, primul volum, 1947-1951, Humanitas, palpitant traduse de Gabriela Creţia, excelent prefaţate şi adnotate de Astrid Cambose (un nume de cert viitor, îmi permit să cred, în textologia şi istoria noastră literară). Avem deopotrivă un scriitor ataşant şi un complex personaj de roman epistolar, plus un jurnal cu suculente secvenţe de sociopsihologie literară, cu peste 2500 de texte într-un deceniu (vor fi în final trei volume). O iubire maternă pentru care scrisoarea devine, în esenţă, un nou cordon ombilical, un tub de oxigen, o fericit-nefericită branulă. O admirabilă feminitate, pe cît de energic-impunătoare, pe atît de nobil-vulnerabilă, confină cu Alice Voinescu, Pia şi Cornelia Pillat sau Annie Bentoiu. Voi scrie pe larg despre carte, mai ales că, tot acum, Iulia Vladimirov (33 de ani, IICCMER) face la Humanitas o explorare prin documentele Securităţii avînd-o ca ţintă de recrutare şi (apoi) anihilare (1949-1989) pe Monica Lovinescu.

Am vorbit cu precipitată admiraţie la lansarea autoportretului „en miettes“ al lui Mircea Cărtărescu (Ochiul căprui al dragostei noastre), captivat mai cu seamă de evocările din Ada-Kaleh şi de seducătoarele secvenţe „ubi sînt“ (MHS, Madi Marin, Nino Stratan, Alex. Leo Şerban, Gheorghe Crăciun), ca şi despre impecabila forţă de impact a celor 27 de interviuri reunite de Gabriel Liiceanu în Estul naivităţilor noastre, unele exfoliate ca fronturi de gherilă colocvială (Iosif Sava, O. Şimonca), altele ca ecran al scrierii de sine (Alexandra Olivotto, Simona Chiţan), ca pretext pentru pledoarii de acuzare-apărare (Cristian Teodorescu, Mircea Vasilescu, Gabriela Tabacu), poziţionări heideggeriene (Julia Richter) Ş.a.m.d.

Mi-am asigurat o perversă noapte albă cu thriller-ul lui Oliver Harris Goana după bani, tipărit în seria neagră de la Trei.

M-a înduioşat sincer debutul (dulce şocant prin amestecul de medelenism şi huliganism, mai precis: prin naturaleţea cu care etalează virtuţi puberale într-un context contondent) al britanicului Stephen Kelman, Şi porumbeii vorbesc englezeşte (Pandora-M).

M-a bucurat demersul Anei Selejan de la Vremea („Glasul patriei“, un cimitir al elefanţilor în comunism), însă am regretat absenţa datelor tehnice despre editor, componenţă redacţională, difuzare etc., pentru că multe dintre cruntele ruşini cuprinse acolo (Glasul patriei, 1955-1972) fac parte dintr-un perfect echivalent, alături de reeducarea de la Aiud, ca torţionare morală, pentru ce-a însemnat în ordinea fizică a elitelor noastre „fenomenul Piteşti“.

Mi-am luat, în sfîrşit, de la Polirom cartea lui Alexandru Goldiş – Critica în tranşee, autorul fiind, după ştiinţa mea, subiectul celei mai tari campanii de presă de care a avut parte un debut editorial în eseul istorico-literar românesc de la Mircea Mihăieş încoace.

Am glosat simpatetic, alături de Theodor Baconschi şi Adrian Papahagi, seria de creştin-democraţie editată la Curtea Veche, lansînd cartea tînărului Cătălin Raiu – Ortodoxie, postcomunism şi neoliberalism.

Văzînd reeditarea Ciocnirii civilizaţiilor lui Huntington la Litera, mi-am amintit nostalgic de anii LA&I-ului, cînd, la doar cîteva zile după ce apăruse traducerea franceză a eseului din Foreign Affairs, am şi dedicat cu fervoare un număr acestui text arzător, care doare şi azi, poate chiar mai acut ca atunci.

Stelian Ţurlea mi-e martor: cu cîteva zile înainte de Bookfest, mă plîngeam că nu mai am marfă vrednică pentru rubrica de la PRO TV. În urmă cu doar cîţiva ani, pe cînd trebuia să aleg bucoavnele săptămînii viitoare, valsam nonşalant printre cîteva zeci de titluri. De prin toamna trecută, prefirarea cu pricina depăşeşte doar arareori degetele ambelor mîini. Acum, însă, nesaţiul mi-e satisfăcut, cel puţin vizual. Mă uit în raft şi zîmbesc sadico-galeş, precum lupul la scufiţe: Cum e să fii femeie? ghiduşa întrebare a lui Alex Ştefănescu, la Maşina de scris; cartea Laviniei Betea despre Lucreţiu Pătrăşcanu de la Curtea Veche; Ioana Bot şi Eminescu explicat fratelui meu, la ART, împreună cu corespondenţa lui James Joyce, autor antipatic mie, dar nu mai puţin interesant epistolar; Neagu Djuvara şi Misterul telegramei de la Stockholm, din care s-au vîndut, numai lîngă mine, o mie de exemplare, sîmbătă, 2 iunie, cu autografe cale de trei ceasuri; George Friedman şi convingerea lui că prevede ce-o să se întîmple cu omenirea în următoarea sută de ani, la Litera; Horace McCoy, Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?, tradus la Humanitas de-un fan Jan McEwan, Dan Croitoru.

Şi, ce să vezi? culmea întîmplării conspirative: rătăcesc pe alei şi mă trezesc cu Ioana Ieronim, care-mi aburcă subtil şi fără replică, -n taşcă, un Timeless and Transistory de Ernest H. Latham Jr. de la Vremea.

Nu e vremea de dormit. De citit şi dumirit.

Dan C. Mihăilescu este critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Oare chiar ne-am întors de la Athos?, Humanitas, 2011.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.