22 de ani de poezie

Publicat în Dilema Veche nr. 445 din 23-29 august 2012
22 de ani de poezie jpeg

Corpul T, revistă de literatură, nr. 2 / 2012.

Anul trecut, revista de literatură Corpul T – condusă de Alexandru Muşina şi Andrei Bodiu şi editată de Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania“ din Braşov împreună cu Editura Tracus Arte – a avut ideea unei anchete prin care să stabilească un posibil top 5 al romanelor româneşti apărute din 1990 pînă astăzi. 59 de recenzenţi, cronicari şi critici literari, universitari şi redactori de reviste, inclusiv subsemnatul, au votat atunci astfel: 1) Trilogia Orbitor de Mircea Cărtărescu; 2) Pupa Russa de Gheorghe Crăciun; 3) Simion liftnicul de Petru Cimpoeşu; 4) Rădăcina de bucsau de O. Nimigean şi 5) Asediul Vienei de Horia Ursu. Anul acesta, Corpul T a cerut criticilor să aleagă şi cele mai bune cinci volume de poezie apărute după Revoluţie. Dacă la ancheta dedicată romanului au fost nominalizate 75 de cărţi, de data aceasta, cei 46 de critici literari şi universitari, majoritatea din generaţiile tinere, au nominalizat un total de 87 de volume avînd ca autori 54 de poeţi. Ca şi anul trecut, mi se par cam multe titluri nominalizate, dar, privind felul în care au fost distribuite voturile, topul se „rupe“ după primele poziţii, sugerînd un consens firesc, deşi destul de surprinzător. Ca să n-o mai lungesc, iată cele mai bune cinci volume de poezie ale ultimilor 22 de ani, aşa cum au reieşit din voturile celor care au dat curs invitaţiei revistei braşovene: 1) Levantul de Mircea Cărtărescu (97 pct.); 2) Ieudul fără ieşire de Ioan Es. Pop (96 pct.); 3) Arta Popescu de Cristian Popescu (52 pct.); 4) cartea Alcool de Ion Mureşan (50 pct.) şi Poemul care nu poate fi înţeles de acelaşi Ion Mureşan (37 pct.).

Cîteva lucruri sînt deja subliniate în textul introductiv al anchetei: cu puţine excepţii, cărţile nominalizate aparţin poeţilor din generaţiile anilor ’80-’90; o parte dintre autori revin şi în acest top al poeziei, după ce au fost prezenţi şi la proză: Mircea Cărtărescu (cîştigătorul absolut al ambelor anchete), O. Nimigean, Simona Popescu, Caius Dobrescu, Daniel Bănulescu şi Matei Vişniec; alţi scriitori, destui, fiind prezenţi, şi de data aceasta, cu mai multe titluri. Înainte de a formula propriile comentarii la acest top (unde, apropo, eu şi Marius Miheţ am fost cei mai apropiaţi de clasamentul final, nimerind exact patru din cele cinci titluri – asta în timp ce alţi repondenţi n-au nominalizat nici măcar un singur titlu din cele ieşite cîştigătoare), cred, totuşi, că rezerva exprimată de cei de la Corpul T, cum că acest top ar fi „semnificativ, dar nu definitiv“, dă dovadă de prea multă prudenţă. Nu cred că e loc de cine ştie ce surprize la o eventuală reluare în viitor a anchetei. În fine, dacă felul categoric în care primele două poziţii sînt ocupate de Levant şi Ieud nu mai lasă loc nici unui comentariu, cred, totuşi, că prezenţa în top 5 a celui de-al doilea volum al lui Ion Mureşan, Poemul care nu poate fi înţeles, volum uşor datat şi care rezistă timpului doar parţial, este cam exagerată. Asta şi în condiţiile în care Fugile postmoderne ale Angelei Marinescu, de pildă, se află abia pe locul 11. Dacă ar fi adunat punctele pentru toate cele cinci cărţi cu care este nominalizată, Angela Marinescu ar fi „sărit“ cîteva locuri bune. Cu mai multe cărţi decît Angela Marinescu, adică cu şapte, este prezent doar Alexandru Muşina (las că Budila – Express a fost publicat în anii ’80, iar un alt titlu este, de fapt, o antologie), lucru la fel de surprinzător, explicabil doar prin entuziasmul geografic, precum prezenţa lui Caius Dobrescu cu mai multe titluri la ancheta dedicată romanului. De altfel, urmărind felul în care s-a votat, se poate constata, în cel puţin cîte un caz, faptul că printre criterii s-au numărat gradul de rudenie, apartenenţa citadină, generaţională sau universitară. Mi se pare, aşadar, că Angela Marinescu este marea nedreptăţită a acestui top. Care, altfel, menţionează cărţi dintre cele mai speciale, unele inclasabile, precum Hexachordos şi Caragialeta de Şerban Foarţă, Psalmii lui Şt. Aug. Doinaş, Malul albastru şi Faţa şi suprafaţa ale lui Gellu Naum (dar nu şi Calea Şearpelui), Infernala comedie a lui Emil Brumaru, Lucrări în verde de Simona Popescu sau Orice. Uverturi & reziduuri de Sorin Gherguţ, dar şi volume mediocre precum La masă cu Marx de Matei Vişniec. Din cele 87 de cărţi nominalizate, 15 sînt de debut (sper că am numărat corect), patru au fost publicate postum (aparţinînd lui Gellu Naum, Marin Sorescu şi Aurel Dumitraşcu), iar un volum este colectiv (Pauză de respiraţie).

Lucruri interesante ne relevă acest top şi în ceea ce-i priveşte pe douămiiştii care, cu excepţiile de rigoare, se situează la coada clasamentului, pierzînd net în faţa maeştrilor. Alegînd exclusiv cărţile tinerilor, iată cum ar arăta un top 5 al generaţiei 2000, în urma acestei anchete: 1) Jucăria mortului de Constantin Acosmei; 2) Manifest anarhist şi alte fracturi de Marius Ianuş; 3) Ursul din containăr – un film cu mine de acelaşi Marius Ianuş; 4) Un anotimp în Berceni de Claudiu Komartin şi 5) Biographia litteraria de Radu Vancu. Cum unii poeţi sînt nominalizaţi şi punctaţi pentru mai multe titluri, ordinea lor ar fi aceasta: Marius Ianuş, Constantin Acosmei, Radu Vancu, Claudiu Komartin şi Dan Sociu. Am mai multe comentarii aici. În primul rînd, se confirmă statutul de cărţi cult ale Manifestului anarhist şi Jucăriei mortului, volum de debut ajuns recent la ediţia a IV-a, constant revăzut şi adăugit, astfel încît va putea aspira cîndva la statutul de opere complete; în timp ce Radu Vancu este cel mai nominalizat dintre tinerii poeţi, cu patru cărţi, părerea mea fiind că cea mai bună carte a sa este ultima, Frînghia înflorită, nenominalizată însă. Apoi, marii nedeptăţiţi la această categorie generaţionistă sînt, în mod inexplicabil, Dan Sociu şi Dan Coman, ca să nu spun că Teo Dună, spre exemplu, nici măcar nu e menţionat. Probabil că lucrurile încă nu s-au decantat suficient, dar mie tot mi se par curioase aceste opţiuni. Fetele sînt prea puţine pentru a încropi un clasament, aşa că doar le trec numele celor menţionate: Medeea Iancu, Crista Bilciu şi Ruxandra Novac, toate cu volumele de debut, singurele, de altfel, publicate pînă acum. Alte nume, intens vehiculate în cadrul generaţiei (precum Răzvan Ţupa, Adrian Urmanov, V. Leac, T.S. Khasis, Elena Vlădăreanu, Andra Rotaru sau Miruna Vlada, pentru a nu da decît aceste nume), nu primesc, de asemenea, nici măcar o nominalizare. Dar poate că e prea devreme.

În textul introductiv, revista Corpul T remarcă un lucru foarte trist: dintre poeţii votaţi în top 10 doar trei-patru sînt prezenţi şi în manualele de literatură. Să ai aşa poeţi şi să nu le vorbeşti adolescenţilor despre ei! Mare păcat!

Citiţi aici comentariul anchetei "22 de ani de roman" a revistei Corpul T.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi