Călătoria şi orele de lucru

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
Călătoria şi orele de lucru jpeg

„Plec pentru vreo două săptămîni. Dar o să fiu disponibilă aproape mereu, o să muncesc de acolo“, le spun oamenilor dintr-o agenţie cu care lucrez. „Cum adică munceşti? Vacanţa e pentru relaxare.“ Mda, poate data viitoare, îmi tot zic înainte să-mi bag laptop-ul în rucsac, să mă asigur că am încărcătorul, roaming-ul activat, o conexiune de date pentru mail-uri inopinate şi un

adus la zi (ca şi cînd ar fi vreodată la zi, dar asta e altă poveste). Mi-am format „prostul obicei“ să pot lucra de oriunde, fie că nu mă mişc o zi de pe

-urile de la Expirat, din Vamă, fie că sînt la Electric Castle şi caut o priză fără nămol pe ea, la Vadu la cherhana, pe trepte la Pompidou, într-un autocar de noapte ce se zdruncină din toate încheieturile pe drumurile din Laos, în autogară în India, în toate aeroporturile şi avioanele. Deja am cîrciumi preferate, pline de graffiti-uri şi cu mîncare

vegană de unde lucrez cînd ajung în Berlin, un Starbucks anume la Londra, cîteva borduri unde bătea un

nu era nici o terasă, dar în schimb era ceva urgent de rezolvat, multe plaje şi multe strategii să nu bată soarele în ecran şi multe alte locuri care turistului normal la cap îi sugerează orice altceva în afară de muncă. Doar să aibă „priză şi net“, mantra mea de călătorie. Şi ţigări. 

De ce, întreabă turistul normal la cap. Păi, pentru că-mi place. Pentru că nu plec doar două-trei săptămîni pe an, să mă deconectez, să mă relaxez şi să-mi închid mail-ul şi telefonul. Prefer să plec cît mai mult, să-mi iau bilet de avion cînd am chef fără grija că n-o să termin ce am de făcut. Între două-trei săptămîni de relaxare şi deconectare totală prefer două-trei luni de plecat cu laptop-ul după mine. Ca să nu mai zic că eficienţa e maximă – lucruri pe care le fac la un birou în opt ore în vacanţă îmi iau cinci, doar la gîndul că termin şi plec la plimbare. E şi, aşa, un mic sentiment de vină undeva în spatele minţii mele, care-mi spune că, dacă tot am tăiat-o mişeleşte şi nu mă prinde nimeni la

-uri,

-uri şi prezentări la client, măcar să-mi fac treaba cu simţ de răspundere. Sau dacă tot postez poze pe Facebook de pe plajă, măcar să fi trimis prezentarea înainte.

Cumva, asta-mi dă şi o flexibilitate foarte mare – lucrez de oriunde, mă concentrez fără probleme, oricît de mare e haosul în jurul meu şi oricît de puternice sînt distracţiile (vorba vine, mă fură peisajul constant şi în vacanţă, şi acasă), nu fac fiţe dacă e vorba de lucru în week-end, dacă stau noaptea, dacă am un

la 8 dimineaţa, dacă nu apuc să mănînc (cu cafeaua e altceva), dacă-mi sună telefonul seara la 11 în week-end sau dacă se schimbă specificaţiile proiectului pe parcurs. Nu poţi să faci asta orice ai lucra, ştiu. Şi nu oricînd, şi nu chiar în cantităţi indecent de mari. 

-ul vine cu o schimbare de percepţie. E timpul tău, e libertatea ta, banii pe care-i cîştigi şi la care-ţi întîrzie facturile sînt strict pe ce lucrezi, nu-ţi plăteşte nimeni concediile şi nu e nimeni dispus să lucreze cu tine dacă nu livrezi. N-am mai avut vacanţe în care să nu lucrez de foarte mult timp (cu excepţia unor ţări ca Iranul sau Cuba, unde, tehnic vorbind, nu aveam net). Parcă aş vrea un pic, aşa, să dorm pînă la 12 şi să nu mă trezesc stresată. Dar şi mai mult aş vrea să nu schimb nimic în ritmul ăsta fără program fix. Aşa că tocmai îmi golesc rucsacul din Vamă, mă pregătesc să plec la Bistriţa, la Festivalul de Poezie, şi de acolo direct la Berlin. Apoi mă mai gîndesc. 

Foto: wikimedia commons

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

shutterstock 2373185457 jpg
Elita Rusiei trage un semnal de alarmă în privința economiei. Industria de apărare, amenințată
Strămtorate de sancțiunile occidentale și de ratele dobânzilor extrem de mari, întreprinderile din Rusia se tem de faliment, în timp ce Vladimir Putin își continuă războiul în Ucraina, relatează Washington Post
diagnosticat cu Alzheimer Foto   Shutterstock png
Studiu: Legătura dintre mușchi și demență
Un studiu recent sugerează că o schimbare subtilă într-un mușchi din zona capului ar putea fi un semn timpuriu al riscului de Alzheimer.
Kari Lake FOTO EPA EFE jpg
Donald Trump face încă o nominalizare controversată. Cine este Kari Lake, cea care va conduce postul de radio Vocea Americii
Președintele Donald Trump a numit-o pe Kari Lake în funcția de director al Voice of America, instalând o loialistă convinsă și o adeptă a liniei dure în materie de imigrație la conducerea postului de radio finanțat de Congres.
marelbo png
Cum a apărut cea mai mare fabrică de încălțăminte din România? „Viața printre străini este foarte amară”
Astăzi, este cea mai cunoscută fabrică de încălțăminte din țara noastră, dar puțini români știu povestea fascinantă din spatele ei. Aurel Bobu a petrecut trei ani dincolo de hotare, iar după ce s-a întors în țară, a pus pe picioare una dintre cele mai mari afaceri din România
Politie Marea Britanie FOTO EPA-EFE
Un bărbat s-a spânzurat după ce a fost acuzat de gesturi rasiste în timpul unui meci de fotbal
Un bărbat din Marea Britanie a fost găsit mort a doua zi după ce ar fi făcut gesturi rasiste către un jucător de culoare în timpul unui derby local.
loto jpeg
Pe ce sparge banii câștigătorul Loto 6/49. Cum a fost surprins românul care s-a îmbogățit peste noapte cu 9,5 milioane de euro
Un bărbat din Galați, care a câștigat marele premiu de 9,58 milioane de euro la Loto 6/49, a atras atenția nu doar prin norocul său incredibil, ci și prin felul în care își trăiește viața.
colesterol jpg
Cum să îți reduci colesterolul „rău” în mod natural
Ai grijă de sănătatea ta și află cum poți să îți ții colesterolul sub control
FUEGO BUN jpg
Cum arată casa în care locuiește Fuego. Și-a transformat piscina în dressing. Ce spun vecinii despre el: „Nu are obiceiul să..”
După ani de muncă intensă și succes în agitația Bucureștiului, Paul Surugiu, cunoscut publicului drept Fuego, a ales să lase în urmă aglomerația capitalei și să se mute într-un loc liniștit, la periferia orașului. Artistul și-a construit o locuință impresionantă.
Marcel Ciolacu declaratii dupa alegerile parlamentare 2024  Foto Inquam Photos  Octav ganea (2) jpg
De ce nu poate fi Marcel Ciolacu viitorul premier
Furia populaţiei care a dus la vot 3,5 milioane alegători pentru Georgescu şi Simion este îndreptată împotriva conducerii ţării din ultimii patru ani, adică împotriva lui „Nicu şi Marcel” şi a preşedintelui Iohannis, păstorul acestei guvernări.