Bangkok-ul e o Vamă aurie

Publicat în Dilema Veche nr. 587 din 14-20 mai 2015
Bangkok ul e o Vamă aurie jpeg

Înainte de orice logo turistic, Thailanda e un loc special al liniştii. Aveam să-l descopăr din prima dimineaţă din acel ianuarie, proaspăt ajunşi acolo din iarna coreeană cu zăpadă şi ger, pe micul balcon al unui motel din Bangkok. Acoperişuri unul într-altul deasupra unor străduţe curbate şi strîmte, într-o linişte deplină şi sub un soare blînd. Drumul de la aeroport pînă în oraş, în noaptea de dinainte, anunţase cumva această primă imagine a liniştii prin statuile cu Buddha, de o parte şi de alta a autostrăzii. Auzisem multe poveşti de la prieteni despre ţara liniştii. Experienţa thailandeză a fost exact în acest sens. 

Auzisem de la ei de cel puţin trei Thailande: una a turismului Zen, în zona muntoasă de la Chang Mai, o alta a poveştilor de iubire ale tinerilor care şi-au lăsat viaţa mai mult sau mai puţin plicticoasă sau prea stresantă din metropole occidentale şi, în fine, Thailanda fără restricţii, dezinhibată, eternă nişă însorită a distracţiei şi a timpului suspendat, un fel de Vamă Veche multiplicată. Am călătorit în ţara aceasta cu taxiul, cu trenul, cu microbuzul, cu

-ul, am fost pe o insulă minunată, am văzut lucruri de o gentileţe indescriptibilă, dar acum aş vrea să scriu un pic despre Bangkok. 

Bangkok-ul pare genul de oraş care creează impresii drastice din prima sau genul care predispune, prin amalgam, la cinemagii. Nu-mi imaginam însă că Bangkok-ul poate părea o staţiune la mare, căci aşa părea în acea dimineaţă însorită, dar încă nu foarte călduroasă de ianuarie sud-est asiatic. Un tînăr ieşit cu bicicleta pînă la magazinul din colţul străzii, turişti care se adună dimineţile în holul micilor hoteluri mai ieftine, adierea cît o briză peste un oraş care părea, din acel unghi, o adunare de staţiuni marine. 

Nici din stradă oraşul nu părea cu mult altfel. Străduţele înguste tipice pentru zonă, cu aglomerarea de comercianţi stradali, mişcarea cu încetinitorul a trecătorilor printre standuri şi căldura care devenea şi mai intensă. Poduri peste ape destul de neîngrijite, cu locuinţe de tip lacustră care contrastau cu zona modernă a oraşului, zgîrie-norii părţii celei noi. Am stat în partea veche şi bine am făcut, pentru că aşa am putea vedea mai bine mixul dintre nou şi vechi. 

Străduţele din Bangkok sînt ca un Rubik pe care nu trebuie deloc să-l rezolvi. Dintr-una într-alta, amestecate, labirintice, mozaicate, colorate, pline de tarabe cu mîncare, flori sau haine, care dau neaşteptat în altele cu tarabe cu cărţi, de exemplu, ca pe Susie Walk. Îngrămădirea lor e punctată din loc în loc de tablourile cu regele atît de iubit, Bhumibol, şi cu regina Sirikit. E poate singurul loc din Asia în care tablourile cu un conducător politic sînt expuse din pură iubire pentru acesta, şi nu din motive propagandistice. Regele este văzut ca un factor de echilibru moral într-o societate adeseori măcinată de violente ciocniri politice. Prezenţa ramei galben-aurite a portretelor regale aşezate fie în mici magazine specializate, fie la intersecţii, în fine, chiar în tot locul, nu e, paradoxal, nici sufocantă, nici excesivă. Respectul pentru cel care a devenit rege la o vîrstă foarte tînără şi care şi-a pus întreaga energie pentru binele celor pe care îi slujeşte bate orice lecţie de manual de istorie. Thailandezii sînt

, pentru că acest rege cu domnia cea mai îndelungată, la această oră, din lume a înţeles regula de aur a bunului-simţ democratic pe care atîţia alţii doar o declamă conjunctural, în funcţie de auditoriu. În vorbele atît de înţelepte ale preşedintei statului Malawi, Joyce Banda, la funerariile unui alt mare om al democraţiei nedeclamate şi nepaternaliste, Nelson Mandela: „I learned that leadership is falling in love with the people and the people fall in love with you“. Fraza conţine o consecuţie, tipică democraţiei autentice: să-i iubeşti pe cei pe care îi serveşti pentru ca mai apoi ei să te iubească. Respectul pentru un om, cu toate failibilităţile sale, care i-a văzut pe ei înainte să se vadă pe sine, respectul pentru care cel care te vede şi te înţelege. Că tot veni vorba de asta, îmi aduc aminte de mica parabolă povestită de Bill Clinton într-un discurs ţinut la Harvard. Pe platourile din Africa Centrală, răspunsul la salutul obişnuit de „Bună dimineaţa!“ sau „Bună ziua!“ nu e cel pe care alte culturi îl cunosc, ci „Te văd“. Şi nu, nu e numai bucuria de a vedea pe cineva în întinderea acelor locuri, adeseori pustie. 

Cred că din aceast unghi poţi înţelege, poţi vedea şi strălucitorul auriu al templelor, flancat de orhidee splendide, al budismului local la care oamenii vin ca acasă, spectaculara

aurie de la Vechiul Palat Regal. Ca o prelungire liniştită a ramei aurite a portretului regelui din vechile şi înghesuitele cartiere marginaşe, rege care în tinereţe şi-a pierdut vederea la un ochi, dar asta nu l-a împiedicat deloc să-i vadă.

Bangkok-ul – cu tinerii săi

şi foarte inventivi (am nimerit, hălăduind cu prietenele cu care am mers atunci, într-o Academie de Arte atît de vie, inventivă şi ironică încît cu greu se poate uita), cu toleranţa, din zîmbetul lor deschis, faţă de tot ce înseamnă diferit, adeseori neînţeleasă de nelocalnici – nu e (doar) o platformă a diverselor proiecţii turistice. E oraşul „platourilor“, mii şi vii, înghesuite cald ca într-o ramă aurie. 

Foto: B. Tănase

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.