Awra Amba – sau utopia din Etiopia

Publicat în Dilema Veche nr. 552 din 11-17 septembrie 2014
Awra Amba – sau utopia din Etiopia jpeg

Chiar dacă ajungi întîmplător în mica aşezare de aproximativ 500 de locuitori din nordul Etiopiei, Awra Amba, fără să ştii nimic, îţi dai seama că ceva e „în neregulă“. E ceva în aer care-ţi spune că lucrurile sînt diferite. Nu eşti înconjurat de copii care cerşesc, e foarte curat, vezi bărbaţi care ţes şi femei care muncesc cîmpul, e linişte şi nu există biserică. Ţi se pare o utopie. Este o utopie.  

Awra Amba este o comunitate unică nu doar în Etiopia. De 40 de ani, locuitorii din Awra Amba formează un grup care trăieşte după alte reguli decît cele ale Etiopiei tradiţionale. La baza comunităţii stau cinci principii, dezvoltate de liderul acesteia, Zumra Nuru: egalitatea între femei şi bărbaţi, drepturile copiilor, asistenţă socială pentru bătrîni sau bolnavi, a nu le face rău altora şi a nu vorbi urît cu ei, acceptarea celorlalţi. Este, deci, o mică societate egalitaristă, ce pune preţ pe educaţie, pe asistenţă socială şi pe binele colectiv.  

Awra Amba se susţine singură – oamenii lucrează cîmpul, au animale, produc textile. O parte din venituri intră în bugetul comunităţii, iar surplusul se împarte anual tuturor membrilor, dar fiecare poate avea şi cîştiguri individuale. Nu este o comunitate bogată, din contră, sărăcia este poate doar un pic mai mică decît în orice alt sat etiopian, numai că aici arată altfel. Deciziile sînt luate în mod democratic de comitete alese. Membrii comunităţii au reuşit să aibă un sistem funcţional, în ciuda piedicilor şi presiunilor venite din afară, iar rigoarea cu care s-au organizat şi tăria cu care cred în principiile lui Zumra au făcut ca Awra Amba să devină subiect de studiu pentru economişti şi sociologi din toată lumea.  

Nu este o comunitate închisă. Oricine poate intra şi ieşi, cu condiţia să respecte principiile. Awra Amba se laudă cu membri ai comunităţii care au plecat în diverse colţuri ale lumii, au studiat la universitate şi duc mai departe principiile egalitariste şi morale cu care au fost crescuţi. În centrul satului, la loc de cinste, se află biblioteca şi şcoala, şi nu mică ţi-e mirarea să vezi tineri sau mai puţin tineri studiind. În şcoală, pe lîngă cunoştinţele teoretice, un accent deosebit este pus pe învăţăturile morale – sînt învăţaţi de foarte mici să nu fure, să nu facă rău altora, să nu mintă, să nu cerşească, au cursuri de drepturile omului şi etică. În condiţiile în care jumătate din populaţia Etiopiei este analfabetă, aici toată lumea ştie să scrie şi să citească. În schimb, alcoolul şi fumatul sînt interzise, la fel orice altceva care te-ar putea face să-ţi pierzi controlul. Tot la loc de cinste este şi azilul unde sînt îngrijiţi bătrînii, o clădire simplă, foarte curată, unde bătrînii rămaşi fără familii sînt aduşi.  

Nu există simboluri religioase în Awra Amba, fiecare poate crede ce vrea, doar că religia nu-şi găseşte locul în organizarea comunităţii şi nu poate influenţa modul de viaţă sau deciziile luate. Bineînţeles, a nu fi religios într-o ţară profund religioasă aduce cîteva neplăceri. Toate ceremoniile se fac fără fast şi fără emoţii exprimate puternic. Cei din Awra Amba nu cred în pedeapsă, ci în învăţare, aşa că, dacă cineva încalcă regulile comunităţii, se discută cu el şi trăieşte ruşinea publică. Doar în caz extrem este dat afară.  

Încă de mic copil, Zumra Nuru era preocupat de inegalităţile pe care le observa, visa drepturi pentru toţi oamenii şi o societate corectă – spune istoria oficială şi uşor romantică a comunităţii. A fost considerat nebun chiar de propria familie, s-a ascuns o perioadă în junglă, a revenit şi a întîlnit, în sfîrşit, oameni care să-i împărtăşească convingerile. Cu ei a fondat Awra Amba, comunitate ce a fost prigonită, mutată şi care a avut mult de suferit, în special în timpul regimului dictatorial al dergilor. Nici acum nu sînt complet acceptaţi în Etiopia, au probleme în special cu vecinii, dar, în general, sînt toleraţi şi priviţi ca o ciudăţenie, iar asta datorită atenţiei internaţionale pe care Awra Amba a primit-o şi a prezenţei lui Zumra în media. Chiar şi ghidul nostru, un tînăr cu păreri destul de liberale la prima vedere, se declara consternat să vadă că bărbaţii şi femeile fac aceleaşi munci şi că nu există nici o diferenţă de roluri între ei.

O vizită la Awra Amba te poartă prin toate locurile importante din sat, vezi cum trăiesc oamenii, vorbeşti cu ei, ţi se povesteşte istoria comunităţii şi ţi se explică principiile. Cu Zumra te poţi întîlni oricînd, îl găseşti în centrul satului, muncind cot la cot cu oamenii sau vorbind cu ei. Nu vorbeşte engleza, dar are mereu lîngă el pe cineva dispus să te ajute.  

În ciuda unui sentiment vag de sistem închis, strict şi uşor reducţionist, de gîndire cam prea pozitivă şi de refuz al unor emoţii puternice, profund umane (de exemplu, citesc într-un pliant că, dacă moare cineva, este interzisă durerea afişată excesiv, pentru că face rău comunităţii), Awra Amba este un model interesant, care s-a dovedit eficient la scară mică, în contextul mai larg al unei Etiopii cu multe probleme sociale. 

Foto: C. Foarfă

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

vot alegeri romania foto shutterstock
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. "Analist: Mă aștept ca Simion să nu fie susținut"| ANALIZǍ
Analistul politic Cristian Pîrvulescu susține că, în cazul în care George Simion ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale, indicațiile de vot din partea candidaților eliminați vor fi mai degrabă simbolice și nu vor influența semnificativ alegătorii.
prison puzzle jpg
Test de 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada
Test în 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada
Municipiul Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Istoria tulburătoare a celui mai mare oraș minier. „El Dorado” al cărbunelui, asemănat cu orașele din America de Nord
În 2024, Petroșani a împlinit 100 de ani de la declararea sa ca oraș. Povestea celui mai mare centru minier din România a început în secolul al XIX-lea, odată cu deschiderea minelor de cărbune și a fost marcată de evenimente tulburătoare.
foto1 droguri jpg
Apelul disperat al unui psiholog: „OPRITI aceste activități deosebit de riscante si periculoase ”
Una dintre metodele de prevenire a consumului de droguri în școlile din România presupune expunerea în fața copiilor a unor povești de viață reale. Psihologul Mihai Copăceanu avertizează că acest lucru poate avea însă efecte contrar așteptărilor.
cuplu sex
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Alegeri parlamentare Romania 11 decembrie 2016 FOTO EPA / Robert Ghement
Așteptările cetățenilor versus realitățile politice: „Două consecințe vor fi inevitabile"| ANALIZǍ
În timp ce românii se luptă cu creșterea prețurilor și pierderea puterii de cumpărare, campania prezidențială se concentrează pe teme superficiale, ignorând problemele economice esențiale – o realitate dureroasă care riscă să lase cetățenii nehotărâți până în ultima clipă.
alegeri locale buletin de vot stampila de vot votare scaled e1718050324116 jpg
Cum ar putea fi influențate rezultatele alegerilor prezidențiale. „Un mesaj pe tabletă nu poate să-ți interzică dreptul de vot”
Românii sunt așteptați, duminică, 24 noiembrie 2024, la vot pentru alegerea președintelui României, aproape 20.000 secții de votare fiind organizate în țară și în străinătate. Ce vulnerabilități sunt și cum ar putea fi influențat rezultatul votului.
daniela nunta iancu sterp instagram jpg
Când va avea loc nunta dintre Culiță Sterp și Daniela Iliescu „Ne-am hotărât de pe o zi pe alta”
În urmă cu câteva zile, Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret, departe de ochii curioșilor, dând marea veste prin intermediul celui mai nou videoclip al interpretului. Dar asta nu este tot, cei doi au mai anunțat și că vor deveni pentru a doua oară părinți! În prezent, cuplul se p
Casa lui Brukenthal, Conacul Gyulayi și Castelui Ianza Foto Lapidarium, Castelintransilvania, Adevărul.
Cât costă conacele de lux confiscate de comuniști. Puțini români și-ar permite casa lui Brukenthal și palatele grofilor, acum ruine
O mulțime de foste reședințe de lux ale unor familii nobiliare din trecut, naționalizate de regimul comunist și lăsate în pragul ruinării, sunt scoase la vânzare cu prețuri de sute de mii de euro. Unele păreau condamnate la dispariție.