Aşteptînd Crăciunul în New York

Publicat în Dilema Veche nr. 620 din 7-13 ianuarie 2016
Aşteptînd Crăciunul în New York jpeg

D in titlu, e deja un clișeu. Știm deja cum e Crăciunul în New York din toate filmele, de la foarte vechi la foarte noi, știm bine cum arată Central Park-ul, ce se întîmplă în magazine, cum e atmosfera și cum ninge. În filme, inevitabil ninge. Eu tot aștept să ningă, dar cu trei zile înainte de Crăciun, se anunțau 15 grade. 

Primul semn al Crăciunului l-am văzut în octombrie cînd, năucă de somn, m-am rătăcit într-o dimineață într-un supermarket uriaș fix pe la raionul cu decorațiuni. Cum nu era nimeni altcineva decît niște Moși Crăciun uriași, din plastic, care cîntau colinde, mi s-a părut un început bun de film de groază de categoria C. Înțeleg că de prin septembrie se tot așteaptă Crăciunul în supermar­ket‑uri, ba chiar că ar fi și niște magazine dedicate, deschise tot anul, pentru cei care nu vor să accepte că Moșul vine o singură dată pe an. 

C înd m-am întors la New York în prima jumătate a lui decembrie, Crăciunul m-a izbit fix în față, multiplicat și clătinîndu-se: era SantaCon, o sărbătoare „tradițională“ în care cîteva zeci de mii de oameni se îmbracă în Moș Crăciun, reni, Crăciunițe, elfi sau orice altceva legat de temă („ugly sweaters“ se pun și ele) și merg din bar în bar. Un coșmar, spun localnicii, care s-au săturat încă de acum mulți ani de haosul bahic în alb și roșu, uneori și verde. 

În general, New York-ul nu e atît de împodobit cum m-aș fi așteptat, cu o cantitate moderată de luminițe pe străzi și în parcuri. Frumoase, însă deloc complicate, copaci îmbrăcați în perdele de beculețe sau cîte o stea deasupra drumului, cu cîteva excepții notabile. 

O mare parte din „spiritul Crăciunului“ newyorkez e dat de brand-uri. Un spectacol în sine sînt vitrinele marilor magazine, cu aranjamente elaborate, interactive. Dacă la Macy’s, pe care scrie mare Believe, accentul e pus pe personajele din desenele animate ale lui Charles Schultz din Peanuts, în special pe Snoopy, Bergdorf Goodman îl celebrează pe Swarovski, prin vitrine care-ți iau, la propriu, ochii, prin opulență și reflexii. Fațada de la Saks, pe Fifth Avenue, se transformă într-un ecran uriaș pentru un show de lumini, în timp ce vitrinele te trimit direct într-o lume feerică, dar de gheață, iar la Bloomingdale’s totul ține de un joc al perspectivelor. Peste drum de Saks, bradul de le Rockefeller domină prin înălțime (și lățime, de fapt), tronînd deasupra patinoarului, un alt simbol-clișeu al iernilor newyorkeze. Patinoar e și la Bryant Park, în mijlocul zgîrie-norilor și al unui tîrg de Crăciun cu tot felul de lucruri (aparent) handmade, la fel ca și la alte tîrguri, de exemplu cel din Union Square. Ca să nu mai spun că, cel puțin în Manhattan, cam toate barurile și restaurantele au cel puțin o ghirlandă și cîteva globuri în fereastră. Și în multe locuri, cum ar fi superbele Chelsea Market sau Central Station, sînt mici tîrguri sau decorații specifice. 

Și peste tot oameni, mulți oameni, dintre cei mai diverși, care se înghesuie să vadă aranjamentele, vitrinele, bradul, patinoarele, să se pozeze cu tot ce era acolo (preferabil fără să dea nimănui cu selfie stick-ul în cap), să cumpere lucruri cu aromă de sărbători și să se bucure de luminițe.

Cînd ajungi prin Brooklyn însă, „la hipsteri“, în Bushwick sau Williamsburg, spiritul Crăciunului se mai domolește. Cum hipsterilor nu le plac prea mult excesele comerciale, aici am găsit ori ironii fine pe subiect, ori tîrguri de Crăciun în hale, unde cîțiva designeri locali își expuneau creațiile, multe foarte faine, sau selecțiile vintage, de la haine şi bijuterii la sosuri sau prăjituri. 

E primul Crăciun pe care îl petrec aici și, cu siguranță, nu ultimul. Pentru Anca Fronescu însă, cu care m-am plimbat făcînd poze la toate detaliile posibile, e al optulea. Ce o aduce aici în fiecare an? „The Miracle on 34th Street, în care cred cu înverșunare. Dacă nu pot să merg în București, New York-ul mă face să mă simt ca acasă. Dacă crezi în povești, aici e locul unde se întîmplă. Lumea intră în vorbă cu tine pe stradă, nu te simți singur. Să fug dintr-o parte în alta, să cad pe gheață în Central Park, să merg la toate filmele vechi, să intru în The Plaza, să ascult colinde gospel… New York-ul are o efervescență doar a lui.“

C răciunul în New York e undeva între magic și comercial. Depinde foarte mult cum îl privești și ce cauți. E un oraș atît de dinamic, de agitat, divers și viu încît nimic nu are aerul linișit și cald pe care poate mulți îl caută de sărbători. Pentru mine, e fascinant.

Foto: C. Foarfă

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Ploaie Autostrada jpg
Vremea sâmbătă, 14 decembrie. Sunt anunțate ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi și ninsori în mare parte din țară. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, în general, între 1 şi 8 grade.
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
Cadou de la CFR, de sărbători: călătorii cu trenul, mai scumpe, din 15 decembrie. Care sunt noile prețuri
Biletele de tren vor fi mai scumpe, anunță CFR Călători. Data de la care se va aplica majorarea este de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Ce ar fi însemnat pentru România un nou eșec în Schengen și cum putem depăși criza politică: „Am fost primii care am decis să-l susținem”
Profesorul Valentin Naumescu l-ar vrea președinte pe Nicușor Dan și spune că niciunul dintre cei care au candidat în primul tur nu ar trebui să se regăsească pe liste. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Naumescu vorbește despre Schengen, criza politică din țară și problemele partidelor mainstream.
Vlad Predescu jpeg
Aşa eviţi accidentele la schi sau la alte sporturi de iarnă! Sfaturile dr. Vlad Predescu
Pregătirea fizică insuficientă și dorința de a impresiona sunt printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave pe pârtia de schi.
banner Titi Aur png
kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.