Artistul ca „antropolog zen“* – Emotional Architecture 4

Diana MARINCU
Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
Artistul ca „antropolog zen“* – Emotional Architecture 4 jpeg

● Călin Dan, Emotional Architecture 4, Jap Sam Books, 2013. Text de Judit Angel; imagini de Călin Dan; design de Arnold Estefan. Cu o conversaţie între artist şi Adela Marcu. 

Pe 25 februarie, la Victoria Art Center din Bucureşti, a avut loc lansarea celui de-al patrulea volum din seria Emotional Architecture (Arhitectura emoţională) a artistului şi teoreticianului Călin Dan. Cu ocazia lansării, a fost deschisă şi o expoziţie care punctează cele mai importante momente ale acestui proiect, din 2003 pînă astăzi, prin cîteva fotografii, video-uri şi cea mai recentă instalaţie alcătuită din arhiva foto care a stat la baza cărţii. Readucerea în atenţia publicului a episoadelor anterioare din ciclul tematic Emotional Architecture reprezintă o ocazie de a identifica reţeaua de idei care leagă lucrări de altfel foarte diferite, cum sînt Sample City (2003), Trip (2006) sau Aripi pentru cîini (2009). Arhitectura ca instrument al puterii, oraşul postcomunist cu cicatricile şi reziduurile istoriei, scenografia spaţiului public tratată ca o permanentă negociere între autonegare şi acceptare, orizontul de gîndire pe care oraşul îl descrie atît la nivel tactil, senzorial, cît şi la nivel ideologic, precum şi locuirea ca o sumă de constrîngeri şi relaţii sînt instrumente speculative de cercetare artistică. Acest demers şi-a anunţat, cu ocazia vernisajului, continuarea – „Autorul colectiv (istorii private ale arhitecturii publice)“, o temă care aduce în discuţie arhitectura megalomană şi poveştile din jurul participanţilor direcţi la proiectarea şi realizarea Casei Poporului.

Arhitectura emoţională este pentru Călin Dan un teritoriu conceptual definit de tensiunea ontologică dintre oameni şi spaţiul geografic, psihologic şi istoric pe care îl ocupă. Ţesutul urban alcătuit din clădiri, monumente şi spaţii publice formează cadrul de reflecţie al artistului asupra metropolei moderne, cu ideologiile, eşecurile, utopiile, sensibilităţile, traumele, negările şi visele care o/ne definesc, pînă la urmă. Spaţiul mental pe care oraşul îl schiţează, dincolo de cel fizic, cuprinde o sumă de informaţii şi senzaţii date de mişcarea omului între diferite repere. Acesta a fost şi punctul de pornire al definirii conceptului de „arhitectură emoţională“, în 2003, cînd artistul a realizat filmul Sample City. Aici, Călin Dan tematiza experienţa lui personală de locuitor al Bucureştiului (plecat din oraşul natal, Arad) care încearcă să asimileze toate aspectele unui cotidian disfuncţional, prin propria experienţă, printr-un periplu prin oraş, cu o uşă ataşată de spate, privită fie ca un bagaj greu de lăsat în urmă, fie ca o eliberare a emoţiilor, dată de contactul direct cu spaţiul public. Fiecare proiect al seriei Emotional Architecture s-a materializat în cîte un volum individual, cuprinzînd imagini şi eseuri care completează cercetarea artistului, contextualizînd-o într-un sens mai larg decît o poate face un spaţiu expoziţional.

Călin Dan explica, într-un interviu din 2004, luat de Judit Angel şi publicat în revista Idea. artă + societate, că strategia sa este să paraziteze domeniul arhitecturii, „supunîndu-l unor proceduri de testare a rezistenţei la presiunile unui ambient social străbătut de curenţi haotici numiţi necesitate, plăcere, disconfort, agresivitate, moarte.“ Pentru proiectul Emotional Architecture 4, Călin Dan analizează şi documentează „miezul“ unei instituţii, format din angajaţii de acolo şi diagrama existenţială a acestora, în funcţie de clădirea în care sînt nevoiţi să trăiască zi de zi. Accentul care alunecă de la expunerea spaţiului public, prezentă în lucrările sale anterioare, spre interiorul unei instituţii (Ministerul Locuirii, Planificării Teritoriale şi Administrării Ambientale, MinVROM), determină o nouă ramificaţie a proiectului, strîns legată de microcomunităţile şi microstructurile de putere, uneori la fel de importante precum ierarhiile politice şi sociale evidente.

Cartea Emotional Architecture 4 poate fi interpretată ca un jurnal al relaţiei dintre artist şi instituţia-gazdă, conţinînd fotografii şi note care documentează această experienţă şi, de asemenea, o parte teoretică, formată din textul istoricului de artă Judit Angel despre acest proiect, şi interviul luat artistului de Adela Marcu. Suportul vizual porneşte de la cercetarea unui „trib organizaţional“ (Bogdan Ghiu) din interiorul MinVROM, pe care artistul nu-şi propune să-l diagnosticheze sau să-l „bruscheze“, ci să-l urmărească prin ceea ce Judit Angel numeşte, în eseul publicat în volum, o „cartografiere emoţională“.

În perioada februarie – martie 2008, Călin Dan s-a „infiltrat“ ca stagiar în cadrul MinVROM de la Haga. Stagiul său a fost din start gîndit ca o documentare la faţa locului a colectivului de angajaţi, în relaţie cu imaginea publică a acestei instituţii. Realizată în perioada 1986-1992, după desenele arhitectului Jan Hoogstad, clădirea ministerului a fost încă de la început controversată, reprezentînd ultimul exemplu de arhitectură oficială din Olanda. După finalizarea acestei clădiri, guvernul a decis ca pe viitor să îşi aleagă sediile din oferta existentă pe piaţa imobiliară. Iniţiativa de a construi MinVROM face parte dintr-un program al guvernului olandez de atunci (de la sfîrşitul anilor 1980) de a aduce laolaltă toate departamentele Ministerului Locuirii, Planificării Teritoriale şi Administrării Ambientale, din Haga, Zoetermeer şi Leidschendam, într-o singură clădire, special proiectată în acest sens. Fiind vorba despre aproape trei mii de angajaţi care urmau să populeze acest spaţiu, Jan Hoogstad a încercat să înlăture pericolul senzaţiei de claustrofobie şi a sindromului numit sick building (o stare pronunţată de disconfort din cauza lipsei de oxigen din interiorul clădirilor sau a poluării la care sînt supuşi angajaţii din cauza proximităţii zonelor cu un trafic foarte intens), gîndind o clădire alcătuită din două straturi transparente, suficient de distanţate unul de altul, astfel încît să se creeze între ele o seră cu vegetaţie şi un microclimat optim. Datorită acestui spaţiu de protecţie care izolează interiorul, asigură nivelul necesar de oxigen în spaţiile de lucru şi lasă lumina naturală să pătrundă în birouri, MinVROM este considerat unul dintre primele exemple ale arhitecturii sustenabile din Olanda. În ciuda aprecierii de care s-a bucurat clădirea ca realizare arhitecturală, ea a fost, de-a lungul timpului, intens criticată de angajaţii care au populat-o. Proiectul lui Jan Hoogstad a rămas unul idealist, despre care funcţionarii guvernului cu care a stat de vorbă Călin Dan spuneau că niciodată nu a fost cu adevărat transparent din punct de vedere social, legătura cu exteriorul s-a creat în mod artificial, iar imaginile suprapuse prin transparenţa pereţilor au dus la o „iluzie perforată“, fiecare imagine fiind reflexia unei alte imagini într-o carcasă de tip acvariu.

Rolul etic al artistului, despre care vorbea şi Bogdan Ghiu în prezentarea cărţii, este de a lua parte activ la comunitatea sau societatea despre care arhitectura încearcă să construiască o naraţiune. Prezenţa lui Călin Dan în clădirea guvernului a însemnat o apropiere mai mare de obiectul de studiu, de oamenii din jur şi de istoria locală care îşi revendică drepturile. Călin Dan a participat în timpul rezidenţei MinVROM la şedinţele de lucru ale angajaţilor şi la toate activităţile instituţiei, încercînd să cunoască îndeaproape ierarhiile departamentelor de acolo. Fotografiile sînt mărturiile acestor activităţi, nu au nimic înscenat şi fac parte dintr-un flux de impresii şi senzaţii completate de textele din carte. Artistul fotografiază adesea, din unghiuri imposibile, compoziţii atipice, apropiindu-se uneori excesiv de cîte un obiect sau personaj, astfel încît contextul larg se pierde. Călin Dan explică în interviul care încheie volumul Emotional Architecture 4, acordat Adelei Marcu, faptul că ceea ce îl interesează cu adevărat în acest moment este destinul unei clădiri, şi nu clădirea în sine. Felul în care clădirile îmbătrînesc, sînt restaurate şi agresate, mor şi sînt îngropate reprezintă pentru Călin Dan o fascinaţie mai mare decît semnificaţia lor vie, într-un moment de manifestare completă a puterii şi dominaţiei. Vulnerabilităţile construcţiilor şi asocierea dintre ciclul „biologic“ al unei clădiri şi cel istoric fac ca apropierea artistului de „materie“ să se petreacă în primul rînd la nivel empatic, senzorial, şi de-abia apoi cultural, analitic. Între timp, clădirea MinVROM a fost evacuată şi ministerul s-a redistribuit în alte organisme guvernamentale care i-au preluat funcţiile. În prezent, nu se cunoaşte destinaţia acestei clădiri sau semnificaţia cu care va fi reînvestită. 

* Citat din prezentarea lui Bogdan Ghiu de la vernisajul expoziției și lansarea cărții Emotional Architecture 4. Despre aceeaşi carte, Bogdan Ghiu a mai scris aici.

Diana Marincu este doctorandă la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Istoria şi Teoria Artei, cu o cercetare despre curatoriatul contemporan şi discursul despre alteritate formulat de expoziţiile occidentale construite în jurul unor criterii politico-geografice.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Intrarea în Schengen nu ne scapă de tot de controalele la graniță. Cât timp și în ce situații ne vor fi cerute actele la frontieră
Controalele la frontierele interne ale Uniunii Europene pot fi reintroduse temporar, în funcție de riscurile de securitate sau de fluxurile de migrație. Chestorul (r) Marian Tutilescu explică cum pot evolua aceste măsuri și ce implică pentru România.
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
A pozat nud ca să-și plătească tratamentul: „Sufăr de o boală rară”
Jessica Riggs (32 de ani), din Cornwall, Marea Britanie, a fost diagnosticată cu o boală rară, numită Sindromul Neuro-Cranio-Vertebral-Filum, care o poate lăsa paralizată.
apa potabila robinet jpg
UE obligă statele să protejeze infrastructura de energie și apă potabilă
Comisia Europeană a elaborat directiva privind reziliența entităților critice, care impune respectarea unor standarde riguroase pentru a asigura servicii esențiale populației. 
arme ucraina
Legea SUA privind apărarea națională pentru 2025 nu include programul „împrumut-închiriere” pentru Ucraina
Camera Reprezentanților din SUA a adoptat legea privind cheltuielile pentru apărarea națională (NDAA) pentru anul 2025, însă textul final nu include prevederi referitoare la extinderea Legii de împrumut-închiriere pentru sprijinirea Ucrainei.
vizual craciunite jpg
Secretele crăciuniței perfecte. Cum să îți menții plantele frumoase tot sezonul
Pe măsură ce iarna ne prinde tot mai mult în case, crăciunițele devin elementul central al decorului de sărbătoare. Deși renumite pentru întreținerea pretențioasă, aceste plante pot înflori toată iarna, dacă știi câteva trucuri simple.
elevi liceu banca examen FOTO Shutterstock
Elevii de gimnaziu, condamnați la involuție. Rezultatele la TIMSS, comentate de un specialist
Rezultatele elevilor români de clasa a IV-a care au participat anul trecut la testarea TIMSS ne plasează la Matematică pe locul 6 în Europa și pe locul 12 în lume. Dar să nu ne bucurăm prea mult căci performanța elevilor de clasa a VIII-a este cu mult sub așteptări.
netflix craciun shutterstock1 jpeg
Filmul de sărbători care a făcut înconjurul lumii! Este foarte popular pe Netflix
Un nou film a reușit să captiveze atenția publicului din întreaga lume, iar în țara noastră deja a reușit să intre în topul preferințelor! Este vorba despre pelicula de animație „That Christmas”, care s-a lansat pe Netflix cu numai câteva zile în urmă!
Georg Hocevar Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Un austriac a refăcut o bucată din calea ferată spre cetățile dacice. Mocănițele au fost înlocuite cu un tramvai elvețian
Un segment al fostei căi ferate din ținutul cetăților dacice a fost refăcut, la patru decenii de la dezafectarea liniei forestiere, iar în locul vechilor mocănițe va circula un vagon de tramvai folosit în secolul al XIX-lea în Elveția.
Top 5 destinații interne de iarnă potrivit Eximtur Colaj DMS
Valea Oltului a detronat Valea Prahovei. Stațiunile favorite de Crăciun. Top 5 destinații de sărbători
Premieră în turism: Valea Oltului devansează Valea Prahovei! Stațiunea Călimănești-Căciulata, din județul Vâlcea, se transformă în noua regină a destinațiilor de iarnă. Urcă în topul celor mai căutate destinații montane pentru sărbătorile de iarnă.