Artistul ca „antropolog zen“* – Emotional Architecture 4

Diana MARINCU
Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
Artistul ca „antropolog zen“* – Emotional Architecture 4 jpeg

● Călin Dan, Emotional Architecture 4, Jap Sam Books, 2013. Text de Judit Angel; imagini de Călin Dan; design de Arnold Estefan. Cu o conversaţie între artist şi Adela Marcu. 

Pe 25 februarie, la Victoria Art Center din Bucureşti, a avut loc lansarea celui de-al patrulea volum din seria Emotional Architecture (Arhitectura emoţională) a artistului şi teoreticianului Călin Dan. Cu ocazia lansării, a fost deschisă şi o expoziţie care punctează cele mai importante momente ale acestui proiect, din 2003 pînă astăzi, prin cîteva fotografii, video-uri şi cea mai recentă instalaţie alcătuită din arhiva foto care a stat la baza cărţii. Readucerea în atenţia publicului a episoadelor anterioare din ciclul tematic Emotional Architecture reprezintă o ocazie de a identifica reţeaua de idei care leagă lucrări de altfel foarte diferite, cum sînt Sample City (2003), Trip (2006) sau Aripi pentru cîini (2009). Arhitectura ca instrument al puterii, oraşul postcomunist cu cicatricile şi reziduurile istoriei, scenografia spaţiului public tratată ca o permanentă negociere între autonegare şi acceptare, orizontul de gîndire pe care oraşul îl descrie atît la nivel tactil, senzorial, cît şi la nivel ideologic, precum şi locuirea ca o sumă de constrîngeri şi relaţii sînt instrumente speculative de cercetare artistică. Acest demers şi-a anunţat, cu ocazia vernisajului, continuarea – „Autorul colectiv (istorii private ale arhitecturii publice)“, o temă care aduce în discuţie arhitectura megalomană şi poveştile din jurul participanţilor direcţi la proiectarea şi realizarea Casei Poporului.

Arhitectura emoţională este pentru Călin Dan un teritoriu conceptual definit de tensiunea ontologică dintre oameni şi spaţiul geografic, psihologic şi istoric pe care îl ocupă. Ţesutul urban alcătuit din clădiri, monumente şi spaţii publice formează cadrul de reflecţie al artistului asupra metropolei moderne, cu ideologiile, eşecurile, utopiile, sensibilităţile, traumele, negările şi visele care o/ne definesc, pînă la urmă. Spaţiul mental pe care oraşul îl schiţează, dincolo de cel fizic, cuprinde o sumă de informaţii şi senzaţii date de mişcarea omului între diferite repere. Acesta a fost şi punctul de pornire al definirii conceptului de „arhitectură emoţională“, în 2003, cînd artistul a realizat filmul Sample City. Aici, Călin Dan tematiza experienţa lui personală de locuitor al Bucureştiului (plecat din oraşul natal, Arad) care încearcă să asimileze toate aspectele unui cotidian disfuncţional, prin propria experienţă, printr-un periplu prin oraş, cu o uşă ataşată de spate, privită fie ca un bagaj greu de lăsat în urmă, fie ca o eliberare a emoţiilor, dată de contactul direct cu spaţiul public. Fiecare proiect al seriei Emotional Architecture s-a materializat în cîte un volum individual, cuprinzînd imagini şi eseuri care completează cercetarea artistului, contextualizînd-o într-un sens mai larg decît o poate face un spaţiu expoziţional.

Călin Dan explica, într-un interviu din 2004, luat de Judit Angel şi publicat în revista Idea. artă + societate, că strategia sa este să paraziteze domeniul arhitecturii, „supunîndu-l unor proceduri de testare a rezistenţei la presiunile unui ambient social străbătut de curenţi haotici numiţi necesitate, plăcere, disconfort, agresivitate, moarte.“ Pentru proiectul Emotional Architecture 4, Călin Dan analizează şi documentează „miezul“ unei instituţii, format din angajaţii de acolo şi diagrama existenţială a acestora, în funcţie de clădirea în care sînt nevoiţi să trăiască zi de zi. Accentul care alunecă de la expunerea spaţiului public, prezentă în lucrările sale anterioare, spre interiorul unei instituţii (Ministerul Locuirii, Planificării Teritoriale şi Administrării Ambientale, MinVROM), determină o nouă ramificaţie a proiectului, strîns legată de microcomunităţile şi microstructurile de putere, uneori la fel de importante precum ierarhiile politice şi sociale evidente.

Cartea Emotional Architecture 4 poate fi interpretată ca un jurnal al relaţiei dintre artist şi instituţia-gazdă, conţinînd fotografii şi note care documentează această experienţă şi, de asemenea, o parte teoretică, formată din textul istoricului de artă Judit Angel despre acest proiect, şi interviul luat artistului de Adela Marcu. Suportul vizual porneşte de la cercetarea unui „trib organizaţional“ (Bogdan Ghiu) din interiorul MinVROM, pe care artistul nu-şi propune să-l diagnosticheze sau să-l „bruscheze“, ci să-l urmărească prin ceea ce Judit Angel numeşte, în eseul publicat în volum, o „cartografiere emoţională“.

În perioada februarie – martie 2008, Călin Dan s-a „infiltrat“ ca stagiar în cadrul MinVROM de la Haga. Stagiul său a fost din start gîndit ca o documentare la faţa locului a colectivului de angajaţi, în relaţie cu imaginea publică a acestei instituţii. Realizată în perioada 1986-1992, după desenele arhitectului Jan Hoogstad, clădirea ministerului a fost încă de la început controversată, reprezentînd ultimul exemplu de arhitectură oficială din Olanda. După finalizarea acestei clădiri, guvernul a decis ca pe viitor să îşi aleagă sediile din oferta existentă pe piaţa imobiliară. Iniţiativa de a construi MinVROM face parte dintr-un program al guvernului olandez de atunci (de la sfîrşitul anilor 1980) de a aduce laolaltă toate departamentele Ministerului Locuirii, Planificării Teritoriale şi Administrării Ambientale, din Haga, Zoetermeer şi Leidschendam, într-o singură clădire, special proiectată în acest sens. Fiind vorba despre aproape trei mii de angajaţi care urmau să populeze acest spaţiu, Jan Hoogstad a încercat să înlăture pericolul senzaţiei de claustrofobie şi a sindromului numit sick building (o stare pronunţată de disconfort din cauza lipsei de oxigen din interiorul clădirilor sau a poluării la care sînt supuşi angajaţii din cauza proximităţii zonelor cu un trafic foarte intens), gîndind o clădire alcătuită din două straturi transparente, suficient de distanţate unul de altul, astfel încît să se creeze între ele o seră cu vegetaţie şi un microclimat optim. Datorită acestui spaţiu de protecţie care izolează interiorul, asigură nivelul necesar de oxigen în spaţiile de lucru şi lasă lumina naturală să pătrundă în birouri, MinVROM este considerat unul dintre primele exemple ale arhitecturii sustenabile din Olanda. În ciuda aprecierii de care s-a bucurat clădirea ca realizare arhitecturală, ea a fost, de-a lungul timpului, intens criticată de angajaţii care au populat-o. Proiectul lui Jan Hoogstad a rămas unul idealist, despre care funcţionarii guvernului cu care a stat de vorbă Călin Dan spuneau că niciodată nu a fost cu adevărat transparent din punct de vedere social, legătura cu exteriorul s-a creat în mod artificial, iar imaginile suprapuse prin transparenţa pereţilor au dus la o „iluzie perforată“, fiecare imagine fiind reflexia unei alte imagini într-o carcasă de tip acvariu.

Rolul etic al artistului, despre care vorbea şi Bogdan Ghiu în prezentarea cărţii, este de a lua parte activ la comunitatea sau societatea despre care arhitectura încearcă să construiască o naraţiune. Prezenţa lui Călin Dan în clădirea guvernului a însemnat o apropiere mai mare de obiectul de studiu, de oamenii din jur şi de istoria locală care îşi revendică drepturile. Călin Dan a participat în timpul rezidenţei MinVROM la şedinţele de lucru ale angajaţilor şi la toate activităţile instituţiei, încercînd să cunoască îndeaproape ierarhiile departamentelor de acolo. Fotografiile sînt mărturiile acestor activităţi, nu au nimic înscenat şi fac parte dintr-un flux de impresii şi senzaţii completate de textele din carte. Artistul fotografiază adesea, din unghiuri imposibile, compoziţii atipice, apropiindu-se uneori excesiv de cîte un obiect sau personaj, astfel încît contextul larg se pierde. Călin Dan explică în interviul care încheie volumul Emotional Architecture 4, acordat Adelei Marcu, faptul că ceea ce îl interesează cu adevărat în acest moment este destinul unei clădiri, şi nu clădirea în sine. Felul în care clădirile îmbătrînesc, sînt restaurate şi agresate, mor şi sînt îngropate reprezintă pentru Călin Dan o fascinaţie mai mare decît semnificaţia lor vie, într-un moment de manifestare completă a puterii şi dominaţiei. Vulnerabilităţile construcţiilor şi asocierea dintre ciclul „biologic“ al unei clădiri şi cel istoric fac ca apropierea artistului de „materie“ să se petreacă în primul rînd la nivel empatic, senzorial, şi de-abia apoi cultural, analitic. Între timp, clădirea MinVROM a fost evacuată şi ministerul s-a redistribuit în alte organisme guvernamentale care i-au preluat funcţiile. În prezent, nu se cunoaşte destinaţia acestei clădiri sau semnificaţia cu care va fi reînvestită. 

* Citat din prezentarea lui Bogdan Ghiu de la vernisajul expoziției și lansarea cărții Emotional Architecture 4. Despre aceeaşi carte, Bogdan Ghiu a mai scris aici.

Diana Marincu este doctorandă la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Istoria şi Teoria Artei, cu o cercetare despre curatoriatul contemporan şi discursul despre alteritate formulat de expoziţiile occidentale construite în jurul unor criterii politico-geografice.

5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.

Adevarul.ro

Parasutistii comemorati la Jilava FOTO Fundatia Gavrila Ogoranu crop jpg
Cine sunt luptătorii anticomuniști parașutați de SUA în România. Unii au trădat și au trăit cu identități false
Între anii 1951-1953, mai multe avioane militare americane au survolat România ocupată de sovietici, parașutând oameni pregătiți să întărească rezistența anticomunistă.
bautura - sticla vin - mahmureala FOTO 123RF
Cum previi mahmureala. Capcane când bei la o petrecere, ce e interzis și de ce trebuie să mănânci înainte
Cu cât bei mai mult, cu atât starea de mahmureală va fi mai accentuată. Ca să nu ajungi în această situație trebuie să știi ce să consumi, dar mai ales cât. De asemenea, e important să nu amesteci licorile.
rachete patriot
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Medvedev amenință NATO că va deveni o țintă dacă livrează sistemul Patriot Ucrainei
Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski vorbește din nou despre crearea unui tribunal special pentru judecarea faptelor săvârșite de ruși încă de la anexarea Crimeei din 2014.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.