Vitebsk şi geniul locului

Publicat în Dilema Veche nr. 750 din 5-11 iulie 2018
Vitebsk şi geniul locului jpeg

Azi, apetitul generalizat pentru mişcare, fie aceasta de „depeizare“, de „business“ sau de „plăcere“, a instaurat regimul deplasării permanente ca o condiţie a omului modern, electron liber refractar la stabilitate. Tînăr fiind, fără paşaport, în România, nu-mi imaginam nicicum perspectiva unui asemenea perpetuum mobile planetar, căci, atunci, îmi doream, mai mult ca orice, să circul. Atracţie a interzisului şi apetit pentru… altceva! Azi, însă, simptomul legitim în spatele „Cortinei de Fier“ s-a banalizat şi a contaminat Occidentul. Ceea ce se numea odinioară „geniul locului“, genius loci, se atenuează pînă la dispariţie. Aceste gînduri mi le-a inspirat o expoziţie pariziană recentă consacrată unui loc exemplar: Vitebsk. Acolo, în oraşul lipsit de notorietate, s-au reunit în 1919 plasticieni în plină expansiune şi au inițiat o mişcare de reînnoire a artei sub impactul ideilor bolșevice în contextul… locului.

La Vitebsk, Chagall, revenit de la Paris, iniţiază o şcoală pentru a crea „artă de stînga“, deschide un muzeu, animă o micro-societate urbană unde evreii, majoritari la Vitebsk, 65% din populaţie, capătă, în sfîrşit, cetăţenia rusă. Nume noi apar, David Iakerson, Lazar Khidekel, Vera Ermolaeva, El Lissitzki i se alătură şi inițiază o adevărată campanie pentru a impune arta „de propagandă“, iar apoi Malevici li se va alătura pentru a-şi formula şi impune dogmatic ideile despre suprematism. Vitebsk-ul devine un spaţiu emblematic. Geniul locului funcţionează colectiv. Pentru o perioadă, fiindcă apoi conflictele intervin, excluderile sînt drastice şi Vitebsk-ul îşi pierde aura. El încetează să fie un reper şi sfîrşeşte în anonimatul teritoriului. „Să nu uiţi Vitebsk-ul“, aceasta i-a fost deviza lui Chagall.

Geniul locului îl regăsim în numeroase regrupări de artişti care, astfel, s-au reunit şi s-au constituit într-o „şcoală“. Şcoala de la Fontainebleau, la care au participat Grigorescu şi Andreescu, Şcoala de la Pont-Aven, care i-a asociat pe Gauguin şi pe Maurice Denis, şi multe altele. De fiecare dată se stabileşte o legătură între un loc şi un „spirit“ care astfel se înrădăcinează şi nu se manifestă pe deplin decît în acest context. Ambele îşi sînt indispensabile şi din alianţa lor provine identitatea unui „curent“, a unei „şcoli“. Un program şi un loc!

Relaţia cu „locul“ a intervenit constant şi în teatru. Ei îi datorăm cîteva dintre cele mai radicale experiențe. Grotowski a debutat într-o mică urbe de provincie, Opole, unde a creat „Teatrul cu 13 şiruri de bănci“, pentru a se instala apoi la Wroclaw, care i-a servit de „loc“ urban, unde el şi membrii Teatrului Laborator s au putut dărui total lucrului în comun. „Teatrul sărac“ e indisociabil de Opole sau de Wroclaw. Arta lui Kantor poartă amprenta unui loc marginal, o cafenea de artişti, dar mai ales a unui loc central, Cracovia. Eugenio Barba e ataşat unui oraş danez pierdut şi identificabil numai graţie lui, Holstebro. Ariane Mnouchkine, după o perioadă iniţială de peregrinări, s a ataşat definitiv acelui spaţiu mitic, de ea instaurat, Cartușeria de la Vincennes. Strehler s-a dăruit teatrului Piccolo de la Milano, în timp ce Brook, la Paris, n a pus în scenă altundeva decît la Bouffes du Nord, iar Peter Stein, în prima sa perioadă, a inventat un „loc“, la Schaubühne, şi a cultivat cu el o relaţie congenitală. Fidelitatea faţă de loc a definit cîteva dintre figurile emblematice ale scenei moderne. Azi, asemenea cununii durabile sînt rare şi, contaminaţi de agitaţia generală, mercenari, regizorii devin nomazi, fără apartenenţă. Ei sacrifică „geniul locului“, căruia i se substituie aeroporturile ca spaţiu de tranzit şi delocalizare. E o victorie sau o alienare?

Geniul locului“, dincolo de aventurile colective, a definit condiţia unor artişti care i-au intuit şi exploatat resursele. În imobilitatea unui atelier sau a unui peisaj s-au realizat cîteva dintre personalităţile de geniu refractare la motricitatea lipsită de apartenenţă. Şi de aceea opera le rămîne indisociabilă de un loc, care, ca lui Anteu, le-a dat forţa şi le-a permis împlinirea. Dacă școlile sau curentele afiliate unui loc au o perenitate în general redusă, relaţia devine durabilă atunci cînd e personală, iar condiţia statică e obsesiv asumată. Lampa lui Flaubert în biroul sau de la Rouen servea ca reper pentru navigaţia fluvială, iar deplasările lui Kant ca indicaţie orară trecătorilor din Königsberg. Imobilitate a spaţiului, rigoare a timpului, ele îşi sînt complementare.

Exemplele abundă şi desemnează o ipostază de creaţie bazată pe raportul cu un loc ce dispune de resurse suficiente pentru a alimenta o aventură personală, asemeni lui Kafka sau lui Julien Gracq. Astfel se constituie comunitatea artiştilor sedentari. Cei pentru care lumea se reduce la o întindere restrînsă şi permite o concentrare indispensabilă, altfel imposibilă. Pe unii sau pe alţii asemenea raporturi comunitare îi definesc, căci Brâncuşi, care nu s-a mişcat din atelierul său din Montparnasse, aparţine acestei familii care se diferenţiază de aceea a prietenului său, Marcel Duchamp, care voiajează, telegrafiază şi, deliberat, se dispersează. Doi creatori distincţi ce se cunosc pe ei înşişi şi îşi construiesc antinomic regimul de creaţie. El nu implică o generalizare, căci, dimpotrivă, e pertinent doar în raport cu natura şi cu exigenţele fiecăruia. Opera produsă poartă însemnele relaţiei pasagere sau durabile cu un „loc“. Noica se fixează la Păltiniș, unde alternează singurătatea şi comunicarea cu discipolii, Cioran rămîne în mijlocul Parisului, dar circulînd parcimonios. Unul e metodic şi sistematic, celălalt fulgurant şi fragmentar. Brecht frecventează cabaretele, Cehov e exilat la Ialta şi amîndoi răspund „locului“ unic sau multiplu care le e propriu.

(Asistăm acum la o inflaţie a circulaţiei, la o sumă de deplasări neîncetate, care implică pierderea oricărui ataşament față de „un loc“. Ea poate fi propice unor artişti rapizi, mobili, cărora dinamica deplasărilor le convine pentru a produce o „artă internaţională“, dar, pe de altă parte, poate fi nocivă acelor artişti care se hrănesc din dialogul cu „un loc“. Le Clézio, care îşi alege pentru perioade lungi un loc de adopţie, spune că ceea ce-l interesează e să afle ce a dat el locului şi ce i a dat locul în schimb. Conversaţie subterană, ale cărei urme se regăsesc în cărţile acestui autor care nu se asumă ca „voiajor“, ci ca „explorator“ al unor locuri succesive.)

Uneori, „geniul locului“ a fost sacrificat sub impactul imperativ al istoriei şi al seismelor sale. Chagall a fost obligat să părăsească Rusia pentru Paris ca urmare a raporturilor deteriorate cu puterea bolşevică şi, apoi, pentru a evita nazismul, a trebuit să se refugieze în America. Ca artist, el şi-a păstrat identitatea, dar a resimţit frustrarea de a se despărți de „geniul locului“ pe care, mental, nu l-a abandonat, însă la care, concret, n-a mai avut acces. „Locul“ nu e doar o parcelă de spaţiu, ci şi o cultură, un spaţiu întreg. E ceea ce a resimţit Soljenițîn, prigonit, sau, la nivelul său, Lucian Pintilie, alungat într-un Occident căruia, în profunzime, i-a rămas străin. Unuia Rusia, altuia România le erau necesare. Şi nicicînd nu le-au regăsit. Opera le-a fost amputată de exil.

Generaţia mea a avut un loc de debut: Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. După cîteva decenii, el îşi redobîndeşte statutul graţie unei directoare animate de acelaşi spirit, Gianina Cărbunariu. Parafrazîndu-l pe Proust, aş zice: iată un loc „pierdut“ şi „regăsit“.

Unde îmi e „locul“? Fără răspuns, indecis, îi resimt absenţa. Dar nu încetez să-l caut. 

George Banu este eseist şi critic de teatru. Cele mai recente lucrări publicate: Scena lumii, anii Dilemei (Editura Polirom, 2017) și Ușa, o geografie intimă (Editura Nemira, 2017).

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Dumitru Huidu FOTO Facebook
A murit fostul senator Dumitru Huidu. Politicianul din Gorj locuia de mai mulția ani în Germania
Dumitru Huidu a fost ales în Senatul României în legislatura 1996–2000, iar în ultima perioadă a vieții a trăit în Germania
Papa Francisc a primit duminică, 20 aprilie 2025, vizita vicepreședintelui american J.D. Vance (© Vatican News)
Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani
Papa Francisc a murit luni, 21 aprilie 2025, a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani.
petru jpg
Povestea românului care lua masa cu Papa Francisc în fiecare zi: „Am simţit nevoia să mă aşez”
Printre milioanele de români care şi-au găsit un rost în afara graniţelor, puţini pot spune că au trăit o experienţă de viaţă atât de aparte precum Petru Tâmpău.
Banner Daniela Ploia
Paște de Coșmar! Artistă de muzică populară, gata să fie linșată de șacali la cimitir, la mormântul tatălui: „M-a salvat un cioban!”
Daniela Ploia, clipe de coșmar la mormântul tatălui său. Ce a putut să pățească solista?!
Papa Francisc, călătorie apostolică în România jpeg
Ce le transmitea Papa Francisc credincioşilor la vizita sa în România, în 2019: „Am venit aici ca un simplu pelerin ce doreşte să vadă chipul Domnului în chipul fraţilor”
În 2019, la 20 de ani distanţă de când un alt papă vizita România, pe 31 mai 2019 Papa Francisc venea în România, într-o vizită istorică de trei zile, amintindu-le tuturor că în ochii lui Dumnezezu toţi suntem la fel, în ciuda diferenţelor religioase sau etnice.
Papa Francisc în imagini de-a lungul vieții sale Colaj Vatican News&Adevărul / DMS
Lecţiile de modestie şi smerenie lăsate moştenire de Papa Francisc. A sărutat picioarele unor deţinuţi musulmani şi braţul tatuat al unei supravieţuitoare a Holocaustului
Papa Francisc a lăsat moştenire umanităţii, în cei 12 ani cât a fost în fruntea Vaticanului, nenumărate lecţii de modestie şi smerenie prin exemplu personale.
image png
Aspirina din „Las Fierbinți” spune cum se înțelege cu fiica ei, Ana: „Acum stă separat, e adevărat”
Mirela Oprișor, cunoscută drept „Aspirina” din Las Fierbinți, a vorbit recent despre relația cu fiica sa, Ana, din căsnicia cu Mimi Brănescu. Ana este adolescentă și se ocupă de studii. De asemenea, aceasta este implicată într-o relație cu un artist din România.
avertizare ploaie puternica torentiala foto shutterstock
Vreme schimbătoare în următoarele zile. Unde revin ploile torențiale, însoțite de tunete și fulgere
Temperaturile ajung până la 27 de grade în a doua zi de Paște, însă la munte este posibil să apară ploi torențiale însoțite de tunete și fulgere, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
Papa Francisc a apărut duminică printre credincioşii din Piaţa Sfântul Petru de la Vatican FOTO AFP
A murit Papa Francisc. Ultimul mesaj al Suveranului Pontif. Liderul pe care l-a primit înainte de deces
Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul. Vor urma nouă zile de doliu.În ultimul său mesaj, papa Francisc a afirmat că Iisus ''plânge lacrimile celor care suferă''.