Mai puţin ca perfectul - Bucharest Biennale 5

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Mai puţin ca perfectul   Bucharest Biennale 5 jpeg

De fiecare dată, Bienala Bucureştiului m-a dus în locuri necunoscute sau imprevizibile. Şi totuşi, dacă în trecut vorbeam chiar de instituţii de artă sau muzeale, proprii expunerii (Simeza, Orizont, Centrul de Introspecţie Vizuală, Muzeul de Geologie), de data asta vizita bienalei devine şi mai intensă. Pentru că te poartă - pe lîngă spaţiile de artă Alert Studio şi Pavilion, info point-ul BB din Piaţa Victoriei - şi în Casa Presei Libere, într-un mic restaurant de pe Strada Ion Câmpineanu, în Pantelimon la “Make a Point”, la Cinema Union înaintea ultimei proiecţii a zilei şi la Institutul pentru Cercetări Politice.

Bienala Bucureştiului, ai cărei directori sînt Răzvan Ion şi Eugen Rădescu, se află la ediţia a cincea, este deschisă pînă pe 22 iulie şi este curatoriată de Anne Barlow (New York). „Tactici pentru aici şi acum“ este direcţia pe care ea o propune, o direcţie corectă, pe care Barlow o vede funcţionînd pentru Bucureşti: artiştii contemporani chestionează istoria, sisteme de autoritate şi o fac adesea cu ajutorul unor „tactici de subterfugiu şi infiltrare“, constant apelînd la „metode informale“. Metodele „informale“ se dezvoltă într-un stat care în trecutul recent a trăit experienţa represiunii şi pe cea a unei lungi tranziţii politice. Sferelor formale ale societăţii comuniste, individul le-a răspuns prin strategii informale de sustragere.

Sînt diferite tipuri de istorii în lucrările artiştilor de la Bienala Bucureştiului, istorii care în nici unul dintre cazuri nu se prezintă în urma unei documentări clasice. Arta contemporană ne-a obişnuit cu artişti preocupaţi de crearea de arhive, artişti care merg pe teren, fac interviuri şi apoi produc video-uri şi documentare elaborate, la graniţa cu jurnalismul. În cazul BB5, se produce un fel de derobare de la metodele deja încetăţenite, către altceva. BB5 nu îţi ia mult timp să o vizitezi. Sînt 21 de artişti, presăraţi echilibrat în şapte spaţii şi trei reviste (Jill Magid are insert-uri în Tabu, Vice şi Zeppelin). În schimb, trebuie să străbaţi oraşul, de la un spaţiu la altul (ce ziceţi de o plimbare de la Casa Scînteii în Pantelimon, luînd autobuze şi schimbînd metrouri?). Lucrările creează diferite tipuri de situaţii, pentru a încerca să „altereze realităţile aşteptate într-un anume context“. Artiştii îşi asumă cercetarea preliminară, rezervat, fără entuziasm excesiv, fără balast de narativitate, fără o dorinţă de exhaustivitate, totul e moderat şi lăsat la volum mic, nimic emoţional sau excesiv informativ, nimic forţat, nici o situaţie în care să simţi că subiectul este exploatat la maximum sau folosit pentru că este la modă. Pe scurt, nimic cool la Bienala Bucureştiului, nimic melodramatic, un ton împăcat. În acelaşi timp, nu ai nici senzaţia de improvizaţie. Mai degrabă ai în faţa ta opţiuni venite din partea artiştilor, unghiuri de vedere ascuţite.

Bienala Bucureştiului în 2012 pare că îşi ia măsuri de precauţie, îşi asumă un ton modest şi riscă să treacă neobservată sau, din contră, poate primi o receptare mai corectă, mai puţin blurată de superlativele absolute din trecut, care frizau uneori ridicolul („bienala celui mai tînăr curator“ în 2010, unul dintre evenimentele cele mai importante ale scenei internaţionale, bienala hipervizitată etc.). Tonul moderat a apărut şi în conferinţa de presă de pe 24 mai, cînd Răzvan Ion a făcut public bugetul – redus substanţial pentru această ediţie – şi a adăugat că o bienală plasată într-un oraş haotic şi nefuncţional nu poate fi „perfectă“. Nu e vorba de asumarea unui act eroic – spune tot el –, ci să faci ceva în locul pe care îl iubeşti şi în care trăieşti. Pot declara şi eu acum că, după ce am văzut Bienala Bucureştiului din acest an, în sfîrşit am început să cred că e, pe alocuri, într-un dialog cu oraşul ei şi că e, în sfîrşit, mai sinceră. Nu e coerentă de la un cap la altul, nu e unitară, dar are scurte momente cînd reuşeşte să fie o bienală a acestui oraş. Momente cînd spaţiul nu e doar recipient pentru lucrarea de artă, momente cînd reuşeşti să te detaşezi de privirea celui din lumea artei şi să te plasezi pe poziţia vizitatorului.

Dezamăgirea vine de la „Make a Point“: locul, cartierul, marginea în sine sînt generoase, dar ele nu fac altceva decît să fie un simplu container pentru trei proiecte artistice pe care le receptezi greoi. Însăşi proiecţia video a performance-ului lui Klas Eriksson (Hotelul InterContinental, care pare că e cuprins de flăcări) nu reuşeşte să mai intereseze, odată aşezată în spaţiul de la periferie. Spre deosebire de simularea in actu a incendiului din centrul oraşului, realizată cu ajutorul a 100 de voluntari, care a reuşit să creeze iluzia, lucrarea proiectată la Make a Point nu e suficient de puternică vizual, fiind percepută, în final, ca o glumă.

BB5 capătă identitate în subsolul Institutului pentru Cercetări Politice, în cele două încăperi mici de la Alert Studio (pe Strada Mircea Vulcănescu, nr. 2-4) şi la Casa Scînteii. În acest din urmă loc, plasarea cîtorva proiecte de artă în fosta Tipografie Coresi îţi dă ocazia să intri puţin în măruntaiele istoriei recente. Una dintre lucrările prezente aici îi aparţine lui Abbas Akhavan, Untitled Garden. Spaţiul de expoziţie este blocat de un gard viu – făcut din mici brazi în ghiveci, cei care marchează graniţa între case sau demarchează clar un loc plasat în spaţiul public. Copacii lui Akhavan trebuie ocoliţi pentru a trece dincolo, în spaţiul propriu-zis de expunere care – surpriză – nu îţi mai arată nimic. Lucrarea de artă e însăşi acest prag. Dincolo de ea e o încăpere lungă, cu urmele unor utilaje, murdară, un loc altădată viu al Casei Scînteii, pe care acum îl poţi parcurge.

La Institutul pentru Cercetări Politice, Adevărata Casă a Poporului. Casa oamenilor adevăraţi – instalaţia artistei Marina Albu – este o reactivare a tehnicilor de supravieţuire din anii ’80 şi lucrarea cu cel mai puternic impact din Bienală. Casa Poporului este luată ad litteram: la umbra ei am trăit noi, „oamenii adevăraţi“, adevărata realitate, ne-am născut noi, copiii anilor ’80, ca mine şi ca Marina. Artista mobilează cu relicve din perioada comunistă o cameră în subsolul Institutului. Substitute ale aparatelor electrice prin care oamenii reuşeau să facă faţă zilnic întreruperii programate a curentului: lămpi cu fitil, spirtiere pentru gătit, aragaze de voiaj, borcane de iaurt cu lumînări în ele, lumînări de cununie, veioze cu ulei lampant, butelii de gaz, lanterne. Un calendar ortodox fără an pe perete, cărţi cu poveşti, o masă, scaune de sufragerie. Lumînările aprinse afumă tavanul, iar spaţiul este umplut de vocea artistei care spune mai multe poveşti colate despre cum percepeau ei, copiii, aceste nopţi impuse. Poveştile merg dintr-una într-alta, sînt trunchiate şi sînt mărturisirile perfect topite ale mai multor „martori“ cu care artista a stat de vorbă. „Orice îţi permitea lumina plăpîndă. Şi se vedea şi la blocurile din jur că oamenii aprindeau şi ei lumînări şi parcă oraşul devenea mai mic şi mai intim“, spune artista la un moment dat. Instalaţia Marinei Albu are ceva de buncăr, de refugiu, e un microclimat optzecist profanizat. E societatea acelor ani la scară redusă, Casa Poporului închisă între pereţii unei camere de bloc – adevărata viaţă, realitatea, spaţiul privat, care nu e privit cu nostalgie sau critic, e privit aşa cum era, prin ochii copiilor, şi totuşi necăzînd într-o poveste pentru copii şi neexploatînd această dimensiune. Pe întuneric vedeai mai bine. Întoarcerea forţată în peşteră te făcea să distingi mai bine nuanţele, albul de negru.

Alături de camera instalaţiei Marinei Albu se află, într-o altă încăpere, monitoarele cu baletul mut al Anahitei Razmi. Roof Piece Tehran aduce pe acoperişurile din Teheran 12 performeri îmbrăcaţi în roşu, care dansează fără muzică şi cu mişcări calculate, într-o ţară în care dansul neconform cu regulile islamice este interzis. E un performance fără privitori, absurd, interzis. Razmi construieşte şi ea un microspaţiu privat, al posibilităţilor, într-un loc al restricţiilor.

Bienala Bucureştiului ediţia a cincea este, cum spuneam, mai onestă. Îşi propune mai puţin şi poate reuşeşte mai mult. Deşi inegală, BB5 are aerul că e mai spontană, mai puţin căutată, mai organică. BB5 îşi asumă dimensiunile mici şi eşecurile şi cîştigă prin cîteva lucrări puternice. BB nu e încă un proiect matur, ci unul care se transformă şi evoluează din mers. 

Daria Ghiu este critic de artă.

Foto: R. Tudoroiu

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Zelenski anunță progrese "puternice" ale forțelor armate ucrainene în sudul țării
Volodimir Zelenski a transmis, în timpul discursului său de marți seară, că a revendicat marți progrese rapide și puternice ale armatei ucrainene în sud. Președintele ucrainean a anunțat că a rceuperat zeci de localități de la ruși.
Airbus A380 FOTO Wikipedia
Bucăți din avioanele A380, scoase la licitație de Airbus. Cât costă o chiuvetă de marmură artificială
Pasionaţii de avioane vor avea şansa de a deţine o bucată din unul dintre cele mai celebre avioane, Airbus SE A380, cel mai mare şi mai spaţios avion de pasageri construit vreodată.
Alina Gorghiu FOTO Facebook
Gorghiu cere demisia deputatului Bălășoiu: Violul înseamnă dezumanizare
Alina Gorghiu (PNL) cere demisia din Parlament a deputatului Aurel Bălășoiu, ex-PSD, implicat într-un scandal sexual în urma căruia Parchetul de pe lângă ÎCCJ a deschis două dosare penale.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.