Franţa: un an de răscruce

Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Franţa: un an de răscruce jpeg

Sînt perioade sau ani de răscruce pentru oameni, comunităţi, ţări. Le ignorăm cauzele precise şi doar iluziile unor discursuri strict „materialiste“ furnizează cauzalităţi precise pentru a motiva ce intervine ca perturbare imprevizibilă, ca dezechilibru periculos şi sfîrşeşte, deseori, în dramă. Istoria şi astrele, oamenii şi faptele se asociază pentru a produce asemenea agitaţii şi, printr-o coincidenţă, două expoziţii pariziene revelează complementar anul tragic al Franţei, 1871. El consfinţeşte zenitul unei împliniri şi totodată debutul unei decăderi. Confuzie de destine ale unei naţiuni care, ca într-o tragedie, se confruntă cu extremele unui scurtcircuit ce conduc de la strălucirea unui imperiu la prăbuşirea lui, de la triumful Canalului de Suez la catastrofa Comunei din Paris: vertij derutant, strict datat în acelaşi an, 1871.

La Institut du Monde Arabe, expoziţia consacrată Canalului de Suez se deschide cu acordurile subtil temperate ale marşului triumfal din Aida, operă comandată lui Verdi pentru a sărbători acest eveniment fără de seamăn care a permis joncţiunea între Mediterană şi Marea Roşie… Franţa şi Ferdinand de Lesseps s-au asociat cu Egiptul condus de un vicerege, Said Paşa, dornic de modernizare şi de independenţă faţă de Imperiul Otoman, pentru a accepta pariul „canalului“. Ideea nu are meritul ineditului, căci un faraon, Sesotris al III-lea, în secolul al XIX-lea î.Chr., a iniţiat deja primele lucrări, iar mai tîrziu canalul a fost salvat de nisipurile deşertului, rînd pe rînd, de împăratul Persiei, Darius, de faraoni succesivi şi chiar de împăratul Traian, binecunoscut nouă. Apoi, izolarea se impune peste acest teritoriu ce-şi închidea frontierele şi îşi pierdea autonomia. Canalul a rămas în pană ca o rană deschisă pînă cînd veneţienii au încercat, din motive comerciale, să-l redeschidă, fără succes. El va părea din nou, cîteva secole mai tîrziu, a fi o soluţie strategică pentru comerţul lumii şi, cu geniul ce îi era propriu, Napoleon, cu ocazia campaniei egiptene, ordonă să se facă cercetări şi proiectează realizarea canalului la început de secol XIX. Un grup de tineri entuziaşti, animaţi de idealurile utopice ale lui Saint-Simon, vor continua expertiza de teren, dar Egiptul nu le va acorda dreptul de a angaja lucrări practice. Abia în 1855 se semnează actul bipartit între Franţa şi Egipt, iar în 1859, Lesseps iniţiază acest şantier gigantic. El va dura zece ani şi va cunoaşte o reuşită deplină. În acelaşi timp, baronul Haussmann modifică Parisul, dărîmă vestigiile medievale, deschide bulevarde, desenează o altă hartă a capitalei. Cele două proiecte enorme sînt sincrone, Al Doilea Imperiu al lui Napoleon al III-lea le asumă şi le împlineşte: reuşite absolute, în Egipt şi în Franţa. Amprente definitive ale unui imperiu ce-şi manifestă impactul pe teritoriul lumii.

După zece ani de eforturi, deşertul e traversat de canal şi, în 1869, are loc deschiderea somptuos sărbătorită în prezenţa marilor demnitari ai Europei. Apoi e prevăzută celebrarea spectaculoasă pentru care Verdi compune Aida. Între timp, la Paris a izbucnit revolta Comunei şi, în 1871, Franţa nu-şi mai controlează deciziile, nici nu-şi mai poate respecta angajamentele: chiar reprezentaţia verdiană e anulată, căci decorurile trimise de la Paris au rămas blocate şi, în loc de septembrie, ea va avea loc pe 24 decembrie 1871… an fatal! S-a întors roata lumii, imperiul s-a descompus, iar Napoleon al III-lea a fost alungat. Totul s-a prăbuşit. Cîţiva ani mai tîrziu, englezii ocupă Egiptul şi Franţa pierde Canalul.

La cîteva staţii de metrou, la Petit Palais, o altă expoziţie, „Impresioniştii la Londra“, confirmă şi revelează dezastrul acestui fatidic an 1871. Aici, la intrare, nu mai auzim acordurile Aidei, ci vedem ruinele Parisului de-abia metamorfozat de Haussmann: Hôtel de Ville, Tuileries, coloana Vendôme la pămînt! Efectele unei revolte violente şi oarbe ce a neutralizat mitul Franţei, deja deteriorat prin înfrîngerea dezastruoasă în fața Prusiei. Ea i-a fost fatală „micului Napoleon“, cum îl numea Hugo pe succesorul derizoriu al lui Bonaparte. Foamea domneşte, iar un ger aspru îi sancţionează pe parizienii consternaţi. Un splendid imperiu sfîrşeşte brutal în mizerie şi penurie. Unde e fastul canalului şi al împărătesei Eugénie care l-a inaugurat, unde sînt splendoarea luminilor şi eleganţa saloanelor? În 1871, totul s-a destrămat. Pînă şi Opera construită de Charles Garnier se va deschide în absenţa familiei imperiale şi loja le va rămîne goală.

Sub impactul acestor evenimente, pictori nu încă celebri, care însă deschiseseră deja drumul novator al impresionismului, se refugiază la Londra, cu atît mai mult cu cît Anglia le facilitează decizia nepracticînd restricţii frontaliere. În 1871, Monet, Pissarro, Sisley părăsesc Parisul şi caută adăpost la Londra. Artiştii clipei care trece, ai timpului fugitiv iau drumul exilului… Cum poţi fi atent la variaţiile infinitezimale ale zilei într un spaţiu străin? Cum poţi privi detaliile naturii din jur cînd nu îţi e familiară? Privirea de proximitate poate rezista noii condiţii? Ce se schimbă, ce rămîne constant? Interogaţii ale exilului.

Expoziţia debutează prin pînze „academice“ care au meritul de a evoca situaţia oraşului cu cetăţeni îngheţaţi pe străzi, cozi la brutării sau copii înfometaţi. Iată ce refuzau pictorii care traversau Canalul Mînecii! Arhivele fotografice şi mărturiile plastice confirmă amploarea dezastrului. Unde e Parisul de acum un an? – mă întreb. Surprins, privesc imaginile unui Paris epuizat, sfărîmat în acest an blestemat, 1871. Carpeaux, celebrul sculptor oficial, va reveni de la Londra pentru a desena sicriul lui Napoleon al III-lea, care îi fusese un indefectibil sponsor şi în faţa căruia va leşina. Fidelitate afectivă! Sinistru, un ciclu se încheie.

La Londra, unde domneşte constant obscuritatea nocturnă a străzilor şi frecvent imprecizia ceţii, impresioniştii caută să-şi confirme vechile opţiuni fără a rămîne indiferenţi la noul mediu urban unde s-au refugiat. Exilul îi confruntă cu această întrebare: cum să rămîi tu însuţi şi cum să te integrezi? Cîtă emoţie în aceste viziuni panoramice din Hyde Park pe care le semnează Monet sau în aceste colţuri londoneze cu biserici neogotice şi comunităţi protestante pe care le propune Pissarro! Reperăm vechi motive şi totodată resimţim „înstrăinarea“ artiştilor.

Impresioniştii îşi vor manifesta atracţia specială pentru Tamisa, care traversează oraşul şi care le satisface apetitul pentru mobilitatea apei şi pentru inepuzabilul său joc de lumini. Fluviul devine centrul afectiv al acestor artişti care evită ordinea interioarelor burgheze sau poza afectată a prerafaeliţilor. Evident că operele celebre ale lui Monet marchează expoziţia: cursul fluid al Tamisei şi arhitectura severă a Parlamentului, cărora li se consacră, constituie un ansamblu antinomic ce înregistrează scurgerea timpului căci aici „e de necrezut cît de repede se schimbă totul“, spune uimit Monet. Aici el descoperă „ceaţa“, pe care o va picta cu obstinaţie, producînd reacţii ironice sau repulsii asumate. Un cronicar va spune că, privindu-i tablourile, are „senzația că nu şi-a şters ochelarii“. Pentru că Monet a urmărit trecerea de la lumina zorilor la apusul de soare şi, la înceţoşarea lumii, pictura lui pare a fi un ceasornic al mişcării solare. El e un amant al clipei şi, aşa cum a surprins-o pe pereţii catedralei din Rouen, o captează şi aici, departe de durerea Franței. Monet – un artist de geniu insensibil la cursul istoriei! Nici urmă de rană în ciclul londonez al celebrului exilat.

1871, an tragic. An de răscruce, aşa cum mai tîrziu vor fi 1914, 1917, 1939, 1956, 1968… 1989.

P.S. Privind aventura Canalului de Suez, nu mă puteam împiedica să-mi amintesc tragedia Canalului funest, Canalul Dunăre – Marea Neagră. Să nu-l uităm, jertfă inutilă! 

George Banu este eseist şi critic de teatru. Cea mai recentă carte publicată: Iisușii mei (Editura Nemira, 2018).

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

ficat jpg
Tipul de cancer favorizat de boala ficatului gras. Interviu
Cancerul hepatic, cunoscut și sub denumirea de carcinom hepatocelular, are printre factorii de risc și boala ficatului gras. Prof. Dr. Wolfgang Sieghart, specialist medicină internă, gastroenterologie și hepatologie, ne-a răspuns la câteva întrebări despre acest tip de cancer.
ianis hagi profimedia webp
Vești proaste din Scoția pentru Ianis Hagi. Rangers nu îi va activa prelungirea contractului
Înțelegerea românului cu actuala sa echipă expiră în vară.
Înotând spre libertate FOTO Azopan jpeg
Poveștile românilor care au trasat granițele cu sânge, visând la libertate. Motivul incredibil invocat de Securitate pentru ca idolul unei generații să nu poată ajunge în Germania
Libertatea se câștiga greu în comunism. În vreme ce unii români se temeau să şi spună bancuri cu Ceaușescu și ascultau Europa Liberă în surdină, alții făceau planuri minuțioase de a fugi din lagărul comunist, un perimetru bine îngrădit cu legi și sârmă ghimpată.
alexi pitu profimedia webp
Tradiția scrisorilor președinților americani. Îi va lăsa Joe Biden lui Trump un mesaj scris în Biroul Oval?
Președintele american Ronald Reagan a inițiat fără voie o tradiție, după ce s-a gândit să-i lase o scrisoare de felicitare succesorului său George HW Bush, în sertarul Biroului Oval de la Casa Albă, relatează AP.
pod suspendat jpg
Povestea podului pietonal unic în Europa. Leagă două vârfuri montane celebre, iar peisaje îți taie respirația
În inima Alpilor elvețieni, la granița spectaculoasă dintre vârfuri acoperite de zăpadă și peisaje montane amețitoare, se află un pod care redefinește granițele ingineriei și ale turismului.
Rasarit  Foto Freepik com jpg
Cum poate fi deprins rapid obiceiul trezirii devreme. Om de știință: „Trei zile de durere, iar restul este ușor”
Dr. Andrew Huberman, un specialist în neuroștiință american urmărit de milioane de oameni pe paginile sale de Youtube, dezvăluie câteva dintre lucrurile esențiale pe care oamenii le pot face pentru a-și putea forma rapid un obicei din trezirea de dimineață.
taro 809873 1280 jpg
Micul dejun bizar care îți dă energie pentru toată ziua. E consumat de oamenii din Papua Noua Guinee și nu mai au nevoie de nicio masă
În inima Pacificului de Sud, pe tărâmul fascinant al Papua Noua Guinee, se ascunde un secret culinar care contrazice orice așteptare legată de alimentația de zi cu zi.
Intrarea triumfală a lui Alexandru Ioan Cuza în București, la 8 februarie 1859
De ce au rămas românii cu aproape jumătate de secol în urma europenilor. Ce a contribuit la decalajul uriaș față de Occident
Românii au suferit, din evul mediu, un decalaj de dezvoltare față de Occidentul european. Acest decalaj, deși mai redus, a persistat până astăzi. În plină epocă industrială, românii abia ieșeau din evul mediu. Cea care a reușit saltul către modernitate a fost o generație de tineri intelectuali.