Despre sclavia sexuală, cu delicateţe

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Despre sclavia sexuală, cu delicateţe jpeg

- Dana POPA expune la Paris "not Natasha" -

Galeria de fotografie angajată Rue de l’Exposition a ICR Paris expune un fotodocumentar cutremurător: not Natasha de Dana Popa documentează ravagiile traficului de persoane în Republica Moldova, devenită în ultimii ani un Eldorado tragic al sclaviei sexuale. 

Li s-a promis un loc de muncă şi s-au trezit vîndute pe piaţa prostituţiei. Subiect incomod, în logica programărilor curajoase ale galeriei de fotografie angajată a ICR Paris, not Natasha e un fotodocumentar greu de susţinut cu privirea. „Maria, 19 ani. I s-a spus că va vinde şosete într-un bazar turcesc. A devenit ea însăşi marfă, pe piaţa sclaviei sexuale“ stă scris sub chipul tînăr, oarecare, ieşit într-o fereastră scorojită. Variaţiune pe aceeaşi temă, fiecare imagine e un concentrat de detalii tulburătoare, aproape banale, dacă n-ar deveni şocante în contextul temei şi prin articulare cu explicaţia legendelor.
„Valeria vrea neapărat să probeze rochia preferată a mamei, plecată la Moscova cu doi ani în urmă. Fratele şi sora ei nu-şi mai aduc aminte cum arată mama lor“ decriptează textul sub fotografia unei adolescente care se uită în oglindă cu rochia mamei în braţe. „Le însoţeam pe fete în parc. Era plăcerea lor de sîmbătă dimineaţa: să se uite la mirese“, comentează textul lîngă chipurile a două copile, întinse în iarbă. Dana Popa adaugă: „Au fost vîndute pe 2000 de dolari, precum carnea la kilogram, în funcţie de cum arătau, de manierele pe care le aveau. Au fost forţate să fie cu cîte patru, pînă la douăzeci de clienţi pe zi“.

După trei ani de muncă la proiect, fotografa Dana Popa găseşte cuvîntul prostituţie inexact, prea vag, aşa cum personajele sale detestă porecla Natasha, care li se pune automat de către proxeneţi şi clienţi, fiindcă sînt originare din Est. Ceea ce Dana Popa a documentat fotografic, cu infinită empatie şi delicateţe, în centre de reinserţie din Republica Moldova, în familiile şi locurile de unde au plecat, e nemăsurat mai brutal: se cheamă trafic de fiinţe umane destinate prostituţiei, un fenomen cifrat în zeci de milioane de dolari anual în lume şi mii de persoane forţate la sclavie sexuală. „Seria not Natasha a Danei Popa este un act de curaj, argumentează comisarul expoziţiei, Katia Dănilă, directoarea ICR Paris. Ea realizează o imersiune în universul femeilor victime ale traficului sexual şi oferă o faţă umană unui fenomen despre care auzim des vorbindu-se, dar despre care nu ştim prea multe lucruri.“

Timp de doi ani, artista s-a strecurat în cotidianul acestor victime sau al familiilor lor, le-a ascultat poveştile, a privit în jur şi a pus chip şi detalii umane pe statistici: „Am fotografiat aceste femei, victime ale traficului sexual, după ce ele reveniseră în Republica Moldova, pentru a arăta cum ajung să trăiască într-o lume care le ignoră complet suferinţa, cu imensa umbră a fricii că familia lor ar putea într-o zi să le arunce în stradă“ explică Dana Popa. Înainte de a dori să le cunoască pe Liuda, Svetlana sau Cristina (pentru a le proteja, prenumele au fost schimbate), Dana Popa – artistă născută în România, stabilită în Anglia – făcea fotografie de studio. Urmărit minuţios pe mai multe trasee ale sclaviei moderne – Chişinău, Odesa, Istanbul, Londra –, proiectul a presupus un salt colosal, în gol, fără plasă de salvare. Cum să documentezi fotografic poveştile atroce ale acestor copile – obiecte sexuale de vînzare – fără să fie indecent să arăţi drame atît de personale? „Ele oricum sînt desfigurate în identitatea lor, iar eu nu mi-am permis să desfigurez mai mult. Am vrut să creez o imagine prin care privitorul meu să se apropie nu de victimele care sînt, ci de fiinţele umane care sînt“, explică artista. În jurul unui subiect grav, Dana Popa exersează, cu pudoare, o poetică a desfigurării în registru aparent minimalist – un colţ de cameră, o geantă, un jurnal, un afiş cu preţul serviciilor sexuale, un căruţ de copil recompun existenţe mutilate, chiar dacă din fotografie personajele lipsesc. Tragic rămîne faptul că nu e vorba de o simplă figură de stil, ci de constatarea crudă că femeile au dispărut cu adevărat: din familie, de lîngă copiii sau soţii lor, din regnul fiinţelor umane, din viaţă. „Am fotografiat de unde au plecat, de ce au plecat şi la ce s-au întors“ detaliază artista. „Am fotografiat locurile de unde femeile lipsesc. Într-un sat din Republica Moldova, familia păstrează ca pe un altar camera copilei care a dispărut la 15 ani. Dacă nu ating lucrurile e ca şi cum timpul nu s-ar scurge şi ea se va putea întoarce, în ziua respectivă, de la şcoală. Într-un alt caz, şocată, Tania îmi arată, deodată plină de speranţă, fotografia fetei ei. Unii spun că a fost împuşcată în Turcia.“ Pentru fetele care se mai întorc, mutilarea continuă, implacabil stigmat al societăţii: „Există o idee perversă cum că aceste femei din Europa de Est ştiu unde se duc“, se indignează Dana Popa. „În timp ce-mi povestea cum a fost traficată de verişoara ei pentru un pumn de dolari, una din fete a plîns non-stop, fără oprire.“

Cînd au plecat, n-aveau nimic. Cele care au scăpat, cînd s-au întors, aveau şi mai puţin. Realitate brutală care respinge privirea. Şi totuşi, ceva din fotografie o susţine: Dana Popa a ştiut să recupereze în imagini demnitatea lor caldă, nealterată. 

Cristina Hermeziu este jurnalistă. Recent, a coordonat volumul Revoluţia din depărtare, Editura Curtea Veche, 2011.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.