De Chirico ┼či Modigliani, fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
De Chirico ┼či Modigliani, fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â jpeg

La celebra Orangerie din Paris, sub direc┼úia unei prietene ÔÇô C├ęcile Debray ÔÇô, s-a deschis expozi┼úia De Chirico, Pictura metafizic─â, dup─â ce p├«nzele i-au r─âmas ├«nchise ├«n obscuritatea depozitelor mai mult de cinci luniÔÇŽ venite de peste tot din lume, pandemia le-a surprins ┼či le-a imobilizat. Le a┼čteptam c─âci putusem consulta catalogul, citi textele ┼či reg─âsi operele. Precedat de aceast─â ├«nt├«lnire preliminar─â cu expozi╚Ťia, intram, mascat, ├«n Orangerie. ┼×i astfel m─â imobilizam ├«n fa┼úa unor imagini care de mult ├«mi erau familiare, dar cu care doar acum, prima oar─â, puteam institui o rela┼úie intim─â, de proximitate. Puteam s─â le reg─âsesc ├«n dimensiunile lor juste, s─â le resimt impactul cromatic, simplu, direct.

Pe timpul izol─ârii severe, de la balconul casei mele din Rue de Rivoli, cea mai frecventat─â arter─â a Parisului, am f─âcut o fotografie care a uimit c─âci totul p─ârea a fi o viziune a lui De Chirico: o strad─â lung─â, nesf├«r┼čit─â, pustie, unde nu se deta┼čau dec├«t casele la apus de soare. Unde s├«nt oamenii? ┼×i atunci mi-am reamintit celebra fraz─â a lui Oscar Wilde: ÔÇ×Via┼úa imit─â artaÔÇŁ. Strada Rivoli devenise un tablou de De Chirico: derutant─â ├«nrudire! Ea mi s-a confirmat acum, fiind confruntat cu imagini de ora┼če f─âr─â oameni, cu pie┼úe lipsite de trec─âtori ┼či turnuri f─âr─â privitori. T─âcerea domne┼čte la De Chirico ┼či mi┼čcarea este exclus─â. O lume imobil─â. Dac─â impresioni┼čtii au practicat cultul pasager ┼či seduc─âtor al clipei, De Chirico o exclude ┼či construie┼čte o lume ├«ncremenit─â. Lume ÔÇ×metafizic─âÔÇŁ, ├«i va spune Apollinaire.

banu l10624 5 lr 1 jpg jpeg

Privesc aceste coloane f─âr─â profunzime, aceste forturi medievale f─âcute parc─â din butaforie, ┼či totul evoc─â scenografii ├«n a┼čteptarea unui spectacol. De Chirico a refuzat apropierea de teatru formulat─â de unii critici, dar ┼čtim c─â deseori arti┼čtii nu au fost cei mai preci┼či exege┼úi ai propriei lor opere. Spa┼úiile deschise, marcate de elemente de ÔÇ×decorÔÇŁ ÔÇô nicicum realiste ÔÇô, desemneaz─â o scen─â a spiritului pentru o reprezenta┼úie imaginar─â. Un teatru mental, structurat ┼či elaborat. ├Änaintea unui spectacol, c├«nd actorii nu au sosit ┼či lumina neutr─â domne┼čte, un decor produce efecte similare. De Chirico elaboreaz─â o scenografie a vidului.

Absen┼úa uman─â e o constant─â la el. Ca pe strada Rivoli, nu vezi om care mi┼čc─â, chip care se expune, gest care se deseneaz─â. Absen┼úa e generalizat─â. Lini┼čtea domne╚Öte, nemi┼čcarea e imuabil─â, perplexitatea spiritului e extrem─â. Claritate refractar─â realului, dar ┼či dramei. Totul e suspendat. Semne exterioare nu intervin dec├«t sub forma umbrelor at├«t de prezente pe aceste p├«nze, umbre care atest─â existen┼úa unui hors-sc├Ęne, a unei lumi dincolo de platoul abstract al ora┼čelor goale, dar r─âmas─â ca o lume exclus─â, refuzat─â. S─â nu uit─âm umbrele, s─â le descifr─âm.

Prezen┼úa uman─â pare incompatibil─â cu aceast─â lume organizat─â ca un teritoriu conceptual lipsit de accidente ┼či dinamism. ┼×i totu┼či, pentru a-┼či confirma repulsia, De Chirico dispune pe aceste oaze urbane manechine ce evoc─â omul f─âr─â ca el s─â fie prezent. Manechine mobile, ├«n pozi┼úii cotidiene. ┼×i o nea┼čteptat─â coresponden┼ú─â merit─â semnalat─â: ├«n aceea┼či epoc─â, Gordon Craig invita ┼či el la excluderea actorului pentru a-l ├«nlocui cu ÔÇ×supramarionetaÔÇŁ care nu e, de fapt, dec├«t un avatar al manechinului. Putem oare presupune c─â ┼či unul, ┼či altul, la ├«nceputul Primului R─âzboi Mondial, intuiau dezastrul datorat omului, c─âruia ├«i preferau dublul s─âu manipulabil? ├Äntrebare f─âr─â de r─âspuns explicit, dar care merit─â a fi formulat─â.

banu giorgio de chirico ettore e andromaca jpg jpeg

Monique Borie a consacrat o carte revelatoare rela┼úiei dintre teatru ┼či sculptur─â. Ea poate deruta la primul enun┼ú, dar, progresiv, ├«┼či confirm─â juste┼úea gra╚Ťie a numeroase comentarii ┼či exemple. La De Chirico, teatrul imaginar ├«┼či are ca protagoni┼čti cavaleri ecve┼čtri, zei┼úe adormite, figuri ├«n piatr─â ┼či bronz. Scene imobile, dar scene ale unui teatru definitiv, teatru ai c─ârui protagoni┼čti s├«nt statui sparte sau manechine dislocate. Iat─â, ├«mi spun, am sub ochi cerul antic al g├«ndirii.

Un ultim simptom al refuzului unei rela┼úii cu lumea: poetul sau filozoful, c├«nd apar, poart─â ochelari negri. Nu s├«nt neap─ârat orbi, dar sticla netransparent─â a lentilelor ├«i ├«nstr─âineaz─â de realitate ┼či determin─â privirea interioar─â, ├«ntoarcerea spre sine. C├«nd nu e absent, omul b├«jb├«ie, pierdut ┼či f─âr─â acces la reperele din jur.

banu the nostalgia of the infinite giorgio de chirico 1 jpg jpeg

Alături de pînzele lui De Chirico sînt prezenţi doi mari pictori ai absenţei umane. Pe de o parte, Morandi, care se consacră naturilor moarte cu un lirism discret, tandru, solitar, iar pe de alta, Carlo Carrà, care, la rîndul său, face din manechin un substitut al omului. Toţi împreună, ei constituie o familie triadică. O familie ialiană.

Megaloman, dar just, De Chirico declara: ÔÇ×├Än Italia nu exist─â dec├«t doi pictori, eu ┼či ModiglianiÔÇŁ. P─âr─âsind expozi┼úia, mi-am amintit aceast─â declara┼úie ├«n fa┼úa unor tablouri de Modigliani din colec┼úia muzeului. Portrete pe fond ocru desenate cu tr─âs─âturi negre, succesiune de oameni simpli, me┼čte┼čugari sau adolescente, care ne privesc drept ├«n fa┼ú─â, f─âr─â ezit─âri ╚Öi nici complezen┼ú─â. Dar tabloul care seduce e T├«n─ârul ucenic. El apar┼úine aceluia┼či grup uman, ├«ns─â totodat─â afirm─â o prezen┼ú─â aparte. ├Äi vedem silueta, ve┼čmintele modeste, fotoliul rudimentar, dar pozi┼úia e aceea, clasic─â, a oboselii nu simplu proletare, ci a melancoliei. Ucenicul e un vis─âtor ┼či totodat─â un muncitor. Dubl─â apartenen┼ú─â. Personajele lui Modigliani, a╚Ö spune, s├«nt absen┼úii lui De Chirico. Dou─â singur─ât─â┼úi distincte. La Orangerie i-am ├«nt├«lnit fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â.

banu modigliani jpg jpeg

C├«nd ie┼čeam de la Orangerie am traversat culoare ├«ntregi cu p├«nze de Renoir, domni┼čoare, pianiste, croitorese, tablouri pline de farmec, surse de satisfac┼úie cromatic─â, dar, ├«n secret, ├«mi spuneam: ÔÇ×V─â privesc pe r├«nd, fiecare ├«mi place, dar o s─â v─â uitÔÇŁ. De Chirico, el, nu se uit─âÔÇŽ

Seara vedeam spectacolul ┼ó─âranul din Boemia, ÔÇ×disput─âÔÇŁ medieval─â ├«ntre un plugar care ┼či-a pierdut so┼úia ┼či Moartea. Dezbatere filozofic─â de o gravitate f─âr─â seam─ân. O ascultam ┼či fiecare aforism mi se imprima ├«n memorie, c─âci era un teatru al vorbei, vorb─â esen┼úial─â, vorb─â murmurat─â de Marcel Bozonnet care, cu vocea sa muzical─â, ├«i d─âdea dimensiunea unei elegii umane care a r─âsunat ├«n secolul al XV-lea. ┼×i, prin compara╚Ťie, c├«t de locvace ┼či retoric─â mi-am zis c─â e lamenta╚Ťia lui Ionesco din Regele moareÔÇŽ Vorbele grele ale textului vechi de cinci secole au puterea concret─â a vorbelor neuzate. A unei confrunt─âri ├«ntre individual ┼či anonim pe care, ├«n pictur─â, o reg─âsim la Brueghel, ├«n tabloul celebru ce reune╚Öte moartea ╚Öi un ╚Ť─âran. Concordan┼ú─â a artelor ce capteaz─â nelini┼čtea timpurilor. Ca ┼či De Chirico care se consacr─â memoriei ┼či se disociaz─â de optimismul futurist.

George Banu este eseist ┼či critic de teatru. Cea mai recent─â carte publicat─â: Une lumi├Ęre dans la ville, le lustre (Paris, Ed. Arl├ęa).

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Factur─â de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, dup─â accesarea unui link necunoscut
Este p─â┼úania unei familii din Sighetu Marma┼úiei, dup─â ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au ├«nceput s─â curg─â, ajung├ónd la c├óte 500, zilnic. Factura uria┼č─â de peste 70.000 de lei va trebui achitat─â de c─âtre titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise ├«n judecat─â. Victima, care era so┼úul uneia, le┬á ÔÇ×agasaÔÇť pentru c─â voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.