Se topea gheaţa pe Neva

Publicat în Dilema Veche nr. 377 din 5-11 mai 2011
Un adjectiv complicat jpeg

Premiul Europa pentru teatru este o distincţie ce se acordă anual, la nivel (cum sugerează şi numele) continental, pentru realizări remarcabile în domeniul teatrului. Intră în discuţia juriului – alcătuit din „capii“ unor organisme precum Uniunea Teatrelor din Europa (UTE), Institutul Internaţional de Teatru (ITI), Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT/ IATC), Institutul de Teatru Mediteranean (ITM) – atît teatrul dramatic, cît şi teatrul-dans; de pildă, prima ediţie urmărită de mine „în direct“, acum vreo 15 ani, a avut-o ca laureată principală pe regretata Pina Bausch. Tot atunci a fost atribuit în premieră un trofeu menit să evidenţieze „Noile realităţi teatrale“, beneficiar al acestuia fiind teatrul londonez Royal Court, adevărat laborator-vitrină al dramaturgiei moderne (de aici au fost lansaţi pe orbite, astăzi, strălucitoare sau, mai bine zis, orbitoare, autori precum Sarah Kane, Mark Ravenhill, Martin McDonagh, Conor McPherson şi mulţi alţii de acelaşi calibru). Pe atunci, festivităţile Premiului – alcătuind un fel de micro-festival, căci excelenţa premianţilor nu se ilustrează doar prin participarea acestora la interviuri, discuţii şi dezbateri, ci şi prin prezentarea „vie“ a cîte unui spectacol realizat de/cu ei înşişi – aveau loc în frumoasa localitate siciliană Taormina, punct de interes turistic (de parcă în Italia ar exista şi altfel de puncte!) şi de „fitze“ mondene, aici aflîndu-se şi sediul întreprinderii ce se ocupă nemijlocit de organizare, logistică, publicaţii ş.a.m.d., întreprindere condusă de Alessandro Martinez. Operator cultural cu fler, după cum s-a dovedit, excepţional, Martinez a extins treptat amploarea manifestărilor adiacente decernării propriu-zise a Premiului Europa (iniţiat, la începutul anilor ’90, de Giorgio Strehler) şi, mai ales, şi-a asigurat cooperarea unui număr de municipalităţi continentale asociate, într-un fel sau altul, cu teatrul, cultura teatrală, performanţa scenică. Aşa se face că Premiul (denumit oficial Premio Europa per il Teatro, cu obligatoriile traduceri în engleză şi franceză) a devenit de ceva vreme itinerant, urmînd o traiectorie în acelaşi timp surprinzătoare şi previzibilă, în funcţie, cel mai adesea, de naţionalitatea premiantului „major“; anul trecut, spre exemplu, cînd a fost cîştigat de regizorul polonez Krystian Lupa, Premiul a fost găzduit de oraşul Wroclaw. Anul acesta, participanţii s-au bucurat de ospitalitatea fostei capitale imperiale Sankt-Petersburg, pentru că mai mulţi dintre beneficiarii laurilor pentru 2011 sînt ruşi – ori locuiesc prin apropiere.

Ca în cazul oricărei distincţii ce se respectă şi, de aceea, urmăreşte să-şi crească preţul (la figurat, dacă nu şi la propriu) prin ardoarea cu care este rîvnită, Premiul Europa se atribuie prin nominalizări; cel puţin la secţiunea sa „secundară“, deşi, neîndoielnic, şi trofeul „mare“ presupune liste de aşteptare mai lungi sau mai scurte. Literatura ce prezintă şi explică mecanismul de atribuire a laurilor menţionează explicit că un număr (mai) mare de nominalizări sporeşte proporţional şansele persoanei sau instituţiei în chestiune de a-şi adjudeca premiul; totodată, e posibil ca, oricît de des ar fi nominalizat, cineva să nu obţină niciodată „victoria“. Altfel spus, totul e cu putinţă. Spre a diminua însă sentimentul de frustrare al artiştilor ce-şi văd numele, ani la rînd, pe „panoul de onoare“ fără a căpăta coroniţa (şi suma de euro) corespunzătoare, administraţia Premiului a decis să împartă trofeul destinat „noilor realităţi“ între mai mulţi pretendenţi: în 2010 au fost cinci, anul acesta au fost şase. Începi, chiar, să te întrebi ce sens mai are premiul – întrebare, pentru mine, presantă anul trecut, dar mult mai puţin insistentă acum. Et pour cause, ca să zic aşa. 

Pentru a respecta, măcar în linii mari, ordinea înmînării trofeelor în seara festivă ce a încheiat Premio Europa per il Teatro ediţia 2011, enumerarea trebuie să înceapă cu nonagenarul Iuri Liubimov, legendă vie a teatrului rus, răsplătit cu un premiu special pentru îndelungata sa activitate nu numai la Taganka moscovită (teatrul său „de suflet“), ci şi, după emigrare, în străinătate. Reîntors în patrie, Liubimov a adus în micro-festivalul de la Sankt-Petersburg cea mai recentă mizanscenă a sa: Miere de Tonino Guerra, scenarist al lui Fellini, Antonioni şi Tarkovski, şi el în vîrstă, astăzi, de aproape 90 de ani. Voiam tare mult să văd spectacolul, dar, din păcate, o combinaţie inextricabilă de bîlbe organizatorice şi năravuri birocratice m-au făcut să-l pierd. Cei mai convingători exponenţi ai Noilor realităţi teatrale din Europa sînt în 2011, potrivit juriului, finlandezul Kristian Smeds (cu Mr. Vertigo, după Paul Auster), teatrul islandez Vesturport din Reykjavik (cu Metamorfoza, după Kafka, şi o prelucrare proprie a capodoperei goetheene Faust), regizorul-coregraf slovac Viliam Doˇcyolomansk´y (cu Teatrul şi Călătorie), Teatro Meridional din Lisabona (cu Povestiri în călătorie – Capul Verde, Specialiştii şi 1974, toate în regia lui Miguel Seabra, conducătorul ansamblului portughez), regizorul rus Andrei Moguci (cu Fericirea, după Maurice Maeterlinck) şi regizoarea britanică Katie Mitchell (cu propria persoană, spectacolele concepute de ea fiind, pare-se, „prea scumpe“ pentru a putea fi transportate la Sankt-Petersburg). În fine, laureatul Premiului Europa: germanul Peter Stein (octogenar), prezent cu ultima sa montare, Urciorul sfărîmat de Heinrich von Kleist, la Berliner Ensemble. Dar, despre toate acestea – şi altele –, data viitoare. Pînă atunci, doar o imagine: la sfîrşit de aprilie, pe Neva lui Nevski pluteau la vale sloiuri. Ca într-un film rusesc.

Alice Georgescu este critic de teatru.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

robot sinucigas, captură video jpg
Un robot „a murit” la locul de muncă. Se investighează o posibilă „sinucidere”
A fost un pas greșit sau un act deliberat de autodistrugere? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o lucrătorii de la Consiliul Local Gumi din Coreea de Sud când unul dintre „colegii” lor roboţi a fost găsit fără răspuns la baza unei scări de doi metri.
Primarul Petre Florin de la Crevedia FOTO Facebook jpg
Primarul din Crevedia a fost reținut pentru trafic de persoane. Ar fi exploatat o persoană la ferma sa
Petre Florin, primarul PSD al orașului Crevedia, a fost reținut de procurorii DIICOT, fiind cercetat pentru trafic de persoane. Este acuzat că a adăpostit o persoană, în condiții improprii, la ferma de animale pe care o deținea, în scopul exploatării ei prin muncă.
Atac cu drone rusesti langa Romania FOTO Captura video jpg
Dronele şi rachetele ucrainene au lovit două companii industriale ruse
În cursul nopţii de marţi spre miercuri, drone şi rachete lansate de Ucraina au avariat două companii industriale ruse.
banner Cristina Cioran png
Cristina Cioran, mamă pentru a doua oară! A îngropat securea războiului cu Alex Dobrescu și îl face tată din nou. Primele imagini cu burta de graviduță
O veste extraordinară a zguduit lumea showbiz-ului românesc: Cristina Cioran, îndrăgita actriță și prezentatoare, este însărcinată din nou la 47 de ani!
2025 - Anul filmelor de artă la Muzeul Național de Artă al României
2025 - Anul filmelor de artă la Muzeul Național de Artă al României
Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Happy Cinema, continuă și în anul 2025 proiectul Anul filmelor de artă la MNAR, desfășurat lunar în Sala Auditorium a muzeului (Str. Știrbei Vodă nr. 1).
tenisgay jpg
Brazilianul Joao Lucas Reis da Silva, primul jucător de tenis aflat în activitate care recunoaște că este gay
Brazilianul Joao Lucas Reis da Silva este primul tenismen aflat în activitate care admite că este homosexual.
Florin Dobrescu lider neolegionar si sotia sa Ioana Dobrescu foto Facebook jpg
Organizatorul parastasului lui Zelea Codreanu de la Tâncăbești, pus sub control judiciar pentru 60 de zile
Florin Dobrescu, oganizatorul ceremoniei de comemorare a lui Corneliu Zelea Codreanu, desfășurată pe 30 noiembrie, în Pădurea Tâncăbești, a fost pus sub control judiciar împreună cu soția sa și alți câțiva participanți, în ancheta care vizează fapte de utilizare a simbolurilor legionare.
gazprom jpg
Ungaria ar putea rămâne fără gaze de la ruși. Bulgaria avertizează că ar putea întrerupe tranzitul prin Balkan Stream
Bulgaria a avertizat miercuri că va întrerupe tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său către Europa Centrală dacă consorţiul de stat rus Gazprom nu va găsi o modalitate de a plăti acest serviciu fără intervenţia băncii Gazprombank, sancţionată de Statele Unite.
cub catalin botezatu png
Cătălin Botezatu, curtat de Mihaela Botezatu înainte ca aceasta să aibă o relație cu Silviu Prigoană? „A fost o fană înfocată a mea, pe vremuri..."
Cătălin Botezatu, designer de renume și un personaj cunoscut din showbiz-ul românesc, a făcut câteva declarații surprinzătoare despre Mihaela Botezatu, soția regretatului Silviu Prigoană.