Se topea gheaţa pe Neva

Publicat în Dilema Veche nr. 377 din 5-11 mai 2011
Un adjectiv complicat jpeg

Premiul Europa pentru teatru este o distincţie ce se acordă anual, la nivel (cum sugerează şi numele) continental, pentru realizări remarcabile în domeniul teatrului. Intră în discuţia juriului – alcătuit din „capii“ unor organisme precum Uniunea Teatrelor din Europa (UTE), Institutul Internaţional de Teatru (ITI), Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT/ IATC), Institutul de Teatru Mediteranean (ITM) – atît teatrul dramatic, cît şi teatrul-dans; de pildă, prima ediţie urmărită de mine „în direct“, acum vreo 15 ani, a avut-o ca laureată principală pe regretata Pina Bausch. Tot atunci a fost atribuit în premieră un trofeu menit să evidenţieze „Noile realităţi teatrale“, beneficiar al acestuia fiind teatrul londonez Royal Court, adevărat laborator-vitrină al dramaturgiei moderne (de aici au fost lansaţi pe orbite, astăzi, strălucitoare sau, mai bine zis, orbitoare, autori precum Sarah Kane, Mark Ravenhill, Martin McDonagh, Conor McPherson şi mulţi alţii de acelaşi calibru). Pe atunci, festivităţile Premiului – alcătuind un fel de micro-festival, căci excelenţa premianţilor nu se ilustrează doar prin participarea acestora la interviuri, discuţii şi dezbateri, ci şi prin prezentarea „vie“ a cîte unui spectacol realizat de/cu ei înşişi – aveau loc în frumoasa localitate siciliană Taormina, punct de interes turistic (de parcă în Italia ar exista şi altfel de puncte!) şi de „fitze“ mondene, aici aflîndu-se şi sediul întreprinderii ce se ocupă nemijlocit de organizare, logistică, publicaţii ş.a.m.d., întreprindere condusă de Alessandro Martinez. Operator cultural cu fler, după cum s-a dovedit, excepţional, Martinez a extins treptat amploarea manifestărilor adiacente decernării propriu-zise a Premiului Europa (iniţiat, la începutul anilor ’90, de Giorgio Strehler) şi, mai ales, şi-a asigurat cooperarea unui număr de municipalităţi continentale asociate, într-un fel sau altul, cu teatrul, cultura teatrală, performanţa scenică. Aşa se face că Premiul (denumit oficial Premio Europa per il Teatro, cu obligatoriile traduceri în engleză şi franceză) a devenit de ceva vreme itinerant, urmînd o traiectorie în acelaşi timp surprinzătoare şi previzibilă, în funcţie, cel mai adesea, de naţionalitatea premiantului „major“; anul trecut, spre exemplu, cînd a fost cîştigat de regizorul polonez Krystian Lupa, Premiul a fost găzduit de oraşul Wroclaw. Anul acesta, participanţii s-au bucurat de ospitalitatea fostei capitale imperiale Sankt-Petersburg, pentru că mai mulţi dintre beneficiarii laurilor pentru 2011 sînt ruşi – ori locuiesc prin apropiere.

Ca în cazul oricărei distincţii ce se respectă şi, de aceea, urmăreşte să-şi crească preţul (la figurat, dacă nu şi la propriu) prin ardoarea cu care este rîvnită, Premiul Europa se atribuie prin nominalizări; cel puţin la secţiunea sa „secundară“, deşi, neîndoielnic, şi trofeul „mare“ presupune liste de aşteptare mai lungi sau mai scurte. Literatura ce prezintă şi explică mecanismul de atribuire a laurilor menţionează explicit că un număr (mai) mare de nominalizări sporeşte proporţional şansele persoanei sau instituţiei în chestiune de a-şi adjudeca premiul; totodată, e posibil ca, oricît de des ar fi nominalizat, cineva să nu obţină niciodată „victoria“. Altfel spus, totul e cu putinţă. Spre a diminua însă sentimentul de frustrare al artiştilor ce-şi văd numele, ani la rînd, pe „panoul de onoare“ fără a căpăta coroniţa (şi suma de euro) corespunzătoare, administraţia Premiului a decis să împartă trofeul destinat „noilor realităţi“ între mai mulţi pretendenţi: în 2010 au fost cinci, anul acesta au fost şase. Începi, chiar, să te întrebi ce sens mai are premiul – întrebare, pentru mine, presantă anul trecut, dar mult mai puţin insistentă acum. Et pour cause, ca să zic aşa. 

Pentru a respecta, măcar în linii mari, ordinea înmînării trofeelor în seara festivă ce a încheiat Premio Europa per il Teatro ediţia 2011, enumerarea trebuie să înceapă cu nonagenarul Iuri Liubimov, legendă vie a teatrului rus, răsplătit cu un premiu special pentru îndelungata sa activitate nu numai la Taganka moscovită (teatrul său „de suflet“), ci şi, după emigrare, în străinătate. Reîntors în patrie, Liubimov a adus în micro-festivalul de la Sankt-Petersburg cea mai recentă mizanscenă a sa: Miere de Tonino Guerra, scenarist al lui Fellini, Antonioni şi Tarkovski, şi el în vîrstă, astăzi, de aproape 90 de ani. Voiam tare mult să văd spectacolul, dar, din păcate, o combinaţie inextricabilă de bîlbe organizatorice şi năravuri birocratice m-au făcut să-l pierd. Cei mai convingători exponenţi ai Noilor realităţi teatrale din Europa sînt în 2011, potrivit juriului, finlandezul Kristian Smeds (cu Mr. Vertigo, după Paul Auster), teatrul islandez Vesturport din Reykjavik (cu Metamorfoza, după Kafka, şi o prelucrare proprie a capodoperei goetheene Faust), regizorul-coregraf slovac Viliam Doˇcyolomansk´y (cu Teatrul şi Călătorie), Teatro Meridional din Lisabona (cu Povestiri în călătorie – Capul Verde, Specialiştii şi 1974, toate în regia lui Miguel Seabra, conducătorul ansamblului portughez), regizorul rus Andrei Moguci (cu Fericirea, după Maurice Maeterlinck) şi regizoarea britanică Katie Mitchell (cu propria persoană, spectacolele concepute de ea fiind, pare-se, „prea scumpe“ pentru a putea fi transportate la Sankt-Petersburg). În fine, laureatul Premiului Europa: germanul Peter Stein (octogenar), prezent cu ultima sa montare, Urciorul sfărîmat de Heinrich von Kleist, la Berliner Ensemble. Dar, despre toate acestea – şi altele –, data viitoare. Pînă atunci, doar o imagine: la sfîrşit de aprilie, pe Neva lui Nevski pluteau la vale sloiuri. Ca într-un film rusesc.

Alice Georgescu este critic de teatru.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.