Majoratul unui festival major

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
Majoratul unui festival major jpeg

- Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, ediţia a XVIII-a -

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), cel căruia oraşul gazdă îi datorează atît de mult din ceea ce a devenit, ajunge în acest an la ediţia a XVIII-a. Între 27 mai şi 5 iunie, adică în zece zile, în Sibiu vor avea loc cam atîtea evenimente cîte zile are un an. Cele peste trei sute cincizeci de spectacole, desfăşurate în săli sau în aer liber, reunesc participanţi din şaptezeci de ţări. Trupe din Japonia, Austria, Franţa, Italia, Polonia, Canada, China, Iran vin să ne înfăţişeze un univers al teatrului contemporan, concentrat în programul unui festival care se poate lăuda că se apropie, ca amploare, de celebrele festivaluri de la Avignon şi Edinburgh.

Ghid de supravieţuire într-un program uriaş


Pe nouăsprezece pagini se întinde programul acestui magnific festival, iar totul este organizat la cheie, cu mult timp înainte de primul gong. Pentru ca spectatorul să se poată descurca în toată această vîltoare de evenimente, există anumite repere fixe, categorii de evenimente desfăşurate pe întreaga durată a festivalului în anumite locuri şi la ore stabile, pe lîngă avalanşa de spectacole de teatru propriu-zis, care au loc fie în sala Teatrului Naţional „Radu Stanca“, fie la Casa de Cultură a Sindicatelor sau la Teatrul Gong.

Astfel, iubitorii cărţii vor şti că în fiecare zi de festival, la Centrul Cultural Habitus, de la orele 11 şi 11,30 au loc lansări de carte, iar de la orele 14 şi 15 – conferinţe speciale susţinute de personalităţi. Librăria Humanitas va găzdui de la ora 12 spectacolele-lectură, de acum organizate împreună cu ICR. Numeroase expoziţii vor însufleţi spaţiile festivalului. Dan Perjovschi, cu proiectul „Pe partea cealaltă“, va pune stăpînire pe zidul exterior al teatrului din Sibiu, fotografii Scott Eastman, Dragoş Spiţeru şi Mihaela Marin, colaboratori fideli ai festivalului, vor expune imaginile cele mai frumoase din ediţiile trecute la Centrul de Informare Turistică şi la Habitus. Bursa de spectacole se va desfăşura la Casa Sindicatelor între 2 şi 4 iunie, iar Sibiu Bookfest, tîrgul de carte organizat pentru a doua oară în cadrul festivalului, are loc între 2 şi 5 iunie, în Piaţa Mică.

Dacă dimineţile şi amiezile sînt dedicate lansărilor de carte, conferinţelor şi spectacolelor-lectură, serile sînt ale regelui teatru, acolo unde îi stă domniei sale cel mai frumos: pe scenă.

Evenimente de top


Cîteva spectacole eveniment vor face deliciul spectatorilor, majoritatea veniţi de departe, cum se întîmplă în fiecare an. Cap de afiş, chiar în prima zi de festival, Idiotul în regia lui Eimuntas Nekrosius, cu Meno Fortas Nekrosius Theatre Company din Lituania. Nekrosius a mai fost prezent în festivalul de la Sibiu în 2009, cu o superbă Livadă de vişini care a avut ca public personalităţi de prim rang din lumea teatrului. Acum, regizorul lituanian aduce în festival un spectacol foarte recent. „E important ca teatrul românesc să fie în pas cu tot ceea ce înseamnă teatrul internaţional acum. Iar acesta este penultimul spectacol creat de Nekrosius“ – spune Constantin Chiriac, directorul FITS şi al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu. Spectacolul are o durată de cinci ore.Tot din prima zi se vor putea întîlni spectatorii cu unul dintre cei mai importanţi invitaţi ai festivalului din acest an: Ascanio Celestini, care deschide o nouă secţiune a festivalului, cea de Teatru-Film. „Încercăm să omagiem polivalenţa artiştilor care au creat excelenţă în zona spectacolului de teatru şi care au glisat în zona filmului. Nu vrem să ne ducem în ceea ce înseamnă scopul şi activitatea TIFF în această privinţă, pe noi ne interesează plurivalenţa unor mari personalităţi care s-au exprimat atît în zona dramatică, cît şi în cea de film“ – explică directorul Constantin Chiriac. Celestini vine la Sibiu cu o serie de trei spectacole în care el este regizor, scenarist şi interpet: Războiul unui nebun, Oaia neagră şi Fabrica.

Considerată una dintre cele mai importante regizoare din lume în această clipă, Emma Dante va fi prezentă în festival cu Balerinii timpului, o creaţie nouă, de la începutul acestui an, care se joacă şi la Teatrul Naţional din Bruxelles şi la Odeon în Paris. De la Teatrul Naţional din Bruxelles vine şi piesa Tristeţile căpcăunului, în regia lui Fabrice Murgia. Alte vîrfuri ale festivalului: Portretul lui Dorian Gray, cu trupa Burgtheater Wien, venită pentru prima oară la Sibiu, spectacolul de circ modern Anonimii celebri, cu Les Parfait Inconnus din Canada, „un spectacol foarte frumos, o nebunie pentru toate vîrstele, programat de două ori“, după cum mărturiseşte Constantin Chiriac.

De asemenea, dintre spectacolele realizate cu trupa Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu: D’ale carnavalului, cel mai recent spectacol marca Silviu Purcărete; Felii, cu Ofelia Popii premiată de UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal – de fapt, Ofelia Popii fiind unica interpretă a unei partituri complexe, pe şapte voci, scrisă de Lia Bugnar; Opinia publică, în viziunea regizorului Theodor Cristian Popescu. Toate aceste spectacole se bucură de aportul scenografului Dragoş Buhagiar.

O seamă de minunăţii


A încerca să descrii toate minunăţiile care alcătuiesc programul festivalului de la Sibiu este o sarcină asemănătoare celei de a descrie vietăţile aflate pe un hectar din fundul oceanului. Căci mult prea multe, de facturi şi dimensiuni atît de diferite, sînt evenimentele ce dau viaţă festivalului. Astfel că le vom mai menţiona, încorsetaţi de spaţiu, pe doar alte cîteva: Ispita Cioran, o nouă biografie poetică marca Gavriil Pinte, jucată în tramvai pe ruta Sibiu-Răşinari; Leonce şi Lena, în regia lui Zoltan Balasz, cel mai important regizor maghiar în acest moment; spectacolul trupei Le Naif Théâtre, Visul unei nopţi de vară, regizat de Richard Demarcy, personalitate a teatrului francez; spectacolul de teatru-dans Pierduţi în ceaţă, cu compania Dazzle din Japonia; Vocile din Cimitirul vesel, prezentat doar o dată într-o ediţie precedentă, realizat cu muzica lui Shaun Davey, compozitor cu care se va lucra pentru spectacolul Călătoriile lui Gulliver pe care Silviu Purcărete îl pregăteşte pentru anul viitor; Metoda, spectacol al lui Theodor Cristian Popescu, de la Teatrul Nottara; Polanski, Polanski, un text de Saviana Stănescu pus în scenă de Nomad Theatrical Company, regia Tamilla Woodart; Miriam W., în regia lui Radu Afrim, cu trupa Teatrului „Toma Caragiu“ din Ploieşti; O noapte furtunoasă, regizat de Alexandru Dabija la Teatrul Naţional Iaşi; Recviem pentru Hiroshima, spectacol din Iran; Cuvîntul progres spus de mama sună teribil de fals, cel mai recent text al lui Matei Vişniec, pus în scenă în Franţa.

Tuturor acestora li se alătură spectacole de dans, de muzică, spectacole de noapte în localuri. Şi, foarte important pentru publicul larg, spectacolele de stradă, peste nouăzeci la număr, cu păpuşi, muzicieni, statui vii, balerini suspendaţi de macarale, în tot centrul istoric al Sibiului, în fiecare după-amiază şi seară.

De la nivelul 2007 în sus

Anul trecut, organizatorii FITS mărturiseau că ediţia 2010 li se pare a fi atins o limită superioară. Prin urmare, ediţia 2011 era o mare provocare. Bugetul festivalului e similar celui de anul trecut, 5,8 milioane de euro, din care bani publici doar un sfert, majoritatea sumelor venind din finanţări internaţionale, parteneriate, sponsorizări.

„E o ediţie grea, o ediţie care vine pe fundalul acestei crize prelungite, o ediţie care vrînd-nevrînd încearcă să respecte acea continuitate de după 2007, de a nu reduce, ci de a creşte mereu proiectul acestui festival“ – afirmă directorul FITS, Constantin Chiriac. „După 2010, cînd au fost nume atît de sonore, nu mi-am imaginat că va fi greu să facem un festival măcar la fel. Dar cred că ediţia din acest an va fi măcar la fel de importantă. Din fericire, Primăria şi Consiliul Local au acordat aceeaşi sumă festivalului. În plus, a apărut un nou finanţator, prin Ministerul Turismului şi al Dezvoltării Regionale, care susţine tot ceea ce înseamnă zona de outdoor. E important că ministerul a înţeles că festivalul este un brand al României şi probabil se va implica şi în alte proiecte ale teatrului“ – spune Constantin Chiriac.

Programul complet al festivalului, precum şi bilete online, pe www.sibfest.ro.

Veronica D. Niculescu
este jurnalistă.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Banner Daniela Gyorfi Lora
Sacrificiile Danielei Gyorfi, pentru a-și păstra silueta, la 56 de ani: „Câte 16 ore!” Lora are alt secret: „Apă minerală cu afine!”
Trucurile Danielei Gyorfi pentru a slăbit rapid: „Fac foamea!” Lora are alt secret: „Sport, supe și ceaiuri”
Pedro Sanchez a decis să rămână în fruntea guvernului FOTO EPA-EFE
Miliardarii din domeniul tehnologiei vor să „răstoarne democrația” prin intermediul rețelelor sociale, susține premierul Spaniei
Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a declarat miercuri că miliardarii din domeniul tehnologiei vor să folosească rețelele sociale „pentru a răsturna democrația” și a adăugat că va cere liderilor UE să ia măsuri, transmite POLITICO.
Gabriela Cretu FOTO Facebook
Proteste în Senat. „Vocea” răzvrătiților, Gabriela Crețu, nu e la prima ieșire nervoasă. Cum s-a făcut de râs în 2019
Fosta senatoare PSD Gabriela Crețu s-a numărat printre funcționarii care au protestat față de concedierile anunțate de Ilie Bolojan. Iar Gabriela Crețu a mai avut reacții nervoase și în urmă cu câțiva ani, pe atunci la adresa unor jurnaliști.
Trump s-a întors în locul tentativei de asasinat cu Elon Musk FOTO @aldrin12354 / X
Musk atacă planul lui Trump de 500 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea „celui mai mare proiect de infrastructură AI”
Miliardarul Elon Musk, care este un apropiat al președintelui SUA, Donald Trump, atacă una dintre primele propuneri majore ale Casei Albe.
Marte jpg
Călătoria spre Marte ar putea dura doar trei luni, în loc de trei ani. NASA testează noul motor cu propulsie termonucleară
Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) testează acum un nou motor prin care ar putea reduce călătoria spre Marte la 45 de zile, de la 450, scrie site-ul companiei, General Atomics.
BeFunky collage (35) jpg
Povestea neștiută de dragoste dintre Dan Chișu și Manuela Hărăbor. Motivul pentru care regizorul nu a vrut un copil cu actrița
Manuela Hărăbor este una dintre cele mai de succes actrițe de teatru, însă pe plan sentimental nu a avut același noroc. S-a iubit cu 3 bărbați, printre care și Dan Chișu, însă ea a investit mai multe sentimente decât el.
Putin si Trump la Osaka FOTO EPA-EFE
Trump amenință Rusia dacă Putin nu pune capăt războiului din Ucraina: „O putem face pe calea ușoară sau pe calea grea”
Într-o postare pe Truth Social, Donald Trump a amenințat că va impune „niveluri ridicate de taxe, tarife și sancțiuni” Rusiei și aliaților săi, potrivit The Guardian, dacă nu oprește războiul din Ucraina.
trupe britanice jpg
Mii de soldați britanici participă la cel mai mare exercițiu NATO din 2025, în România
Peste 2.500 de soldați britanici se află într-o „călătorie masivă” de 2253 de kilometri spre România, pentru a participa la Steadfast Dart, cel mai mare exercițiu NATO din 2025.
Banner Puya