„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
image

Cioran, formulînd acest diagnostic, își face implicit un portret sever căci el însuși, o viață întreagă, n-a încetat să spună „eu”, dar, totodată, lansează un apel contra abuzului de egocentrism, exces cultivat mai cu seamă azi. Clasicii îi controlau impactul ce devine astăzi hegemonic. Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse. 

Serge Doubrovsky, mare specialist al secolului al XVII-lea, într-un prim roman mediocru a integrat experiența personală și a lansat celebrul concept al „autoficțiunii”. Acesta a fost reluat și mai ales valorizat prin referință, legitimă, la Proust, care și-a construit celebra Căutare a timpului pierdut pe conjugarea subtil disimulată între biografie și ficțiune. Asociere realizată cu geniu de Naratorul proustian. Procedeul va cunoaște de la sfîrșit de secol XX pînă recent o notorietate extremă, sfîrșind prin a eșua în stereotipia unor „autoficțiuni” marcate constant de prezența unor evenimente excesive, violuri și incesturi, conflicte familiale și dispute violente. Autobiografie sistematică ce se ascunde sub un simulacru de ficțiune, vizibil și repetitiv. Azi, autoficțiunea și-a pierdut extensia de odinioară. E mai puțin frecventă și a încetat să fie considerată o practică proprie modernității. 

Sub impactul pandemiei și al însingurării pe care a determinat-o s-a impus o manifestare diferită a „eului”, asumat de astă dată direct, fără ecranul unei ficțiuni pentru a angaja explorarea trecutului. Grecii spuneau că tăcerea și izolarea sînt propice memoriei. Impunîndu-le, COVID-ul le-a confirmat convingerea. Nenumărate volume de memorii au apărut, de la elocventul filozof, odinioară militant, Régis Debray la editorul reputat și monden Pierre Nora sau la atîția alții. Memoriile se construiesc pe baza biograficului asumat, revizitat, comentat, resituat într-un context, el se dezvăluie ca atare, liber de orice artificiu de ficțiune. Uneori, cazuri particulare intervin pentru a sacrifica extensia unei existențe și a reduce cîmpul memoriilor la un domeniu privilegiat – Catherine Millet, celebru critic de artă, se referă la contextul artelor plastice la ora „începuturilor” sale, Emmanuelle Loyer procedează la recitiri de texte ce i-au marcat biografia, eu însumi m-am distribuit în Horatio pentru a evoca maeștrii scenei pe care i-am frecventat intim. Matei Vișniec, la rîndul său, ne invită să-i urmărim parcursul într-o panoramă autobiografică de-a lungul acestui Secol de ceață care a fost secolul generației noastre, secolul 20. Refugiul în sine datorat COVID-ului a suscitat o inflație de expediții memoriale care asociază eul și lumea reunite sub semnul „autobiografiei”. 

image

Scena n-a rămas indiferentă la acest simptom recent, recursul la autobiografic. El adoptă aici o poziție intermediară între „autoficțiune” și „memorii”: această practică e proprie unuia dintre oamenii de teatru cei mai apreciați la Paris, Wajdi Mouawad. După ce, în Incendii, a explorat trecutul agitat al zonelor coloniale și tulburările ce le-au fost proprii, el s-a consacrat tragediilor grecești pentru a privilegia apoi, de cîțiva ani, „romanul familial”. Mouawad evocă Libanul originilor sale, relația personală cu această „țară mare cît o grădină” care-i indisociabilă de biografia sa de emigrant ce a găsit inițial azil în Canada și apoi în Franța. Libanul și familia – acesta-i terenul constant exploatat. Tatăl, surorile și apoi mama, fragmente izolate reunite acum într-un spectacol-sumă ce-i reunește pe fondul traumatic al exploziilor care au devastat Beirutul. Mouawad, la rîndul lui, a redactat această expediție retrospectivă pe timp de izolare pandemică, context propice unei asemenea vizite globale în țara de origine și în contextul familial. De astă dată, un sentiment de lașitate intervine: „Eu, eu, eu…”. Îi cunosc în detaliu arborele genealogic, pasiunile care îl animă, experiențele care l-au rănit fără șansă de vindecare. De aceea am resimțit o epuizare a impactului inițial. Autobiografie ce păcătuiește prin abuz de cunoaștere… pentru mine!

Eugen Jebeleanu, pornind de la o similară incursiune autobiografică, seduce în Prețul aurului căci refuză reconstituirea amplă a „romanului familial” și izolează doar un fragment memorial. Acela privind experiența dansului sportiv – disciplină modest cunoscută – ce i-a marcat adolescența. El o evocă cu emoție atît grație celor doi dansatori ce-și etalează aptitudinile fizice, cît și lui însuși care se integrează expunîndu-și corpul său de azi ce păstrează însă în el pulsiunile fizice de odinioară. Prezent pe scenă, animator al dialogului cu sala, Jebeleanu asociază autobiograficul și istoria unei epoci în acest eseu concis și nostalgic. Și el, și Mouawad sînt prezenți pe platou, furnizînd astfel cauțiunea personală indispensabilă acestor „amintiri” de viață și familie. Ele se încarnează direct, în prezența noastră, memorii asumate ca atare, memorii ale unor parcursuri individuale care interesează doar dacă rezistă tentației de a se multiplica și generaliza. Prea mult eu, ca și tutunul, dăunează teatrului. 

O variantă ce s-a impus recent constă în privilegierea biograficului refractar ficțiunii. Succese de răsunet, atît în cinema, cît și în teatru, o confirmă. Ele restituie vieți, cu detalii și experiențe trăite – nu imaginate –, ele dispun de beneficiul unui adevăr „biografic” și de o narațiune fără intervenția eului. Ca în admirabilul spectacol ce urmărește traseul celebrei pianiste Clara Haskil din România pînă în marile capitale sau dezvăluie performanțele geniale ale lui Turing. Aceasta confirmă pasiunea pentru veridicul biografic pe care o atestă, în „spiritul timpului”, nenumăratele „biopicuri”. 

„Autobiogaficul” pasionează mai cu seamă cînd nu se expune ca atare, ci animă actul artistic, cînd se constituie în pulsiune a creației, cînd e energie personală recognoscibilă în operă. Această convingere mi s-a reconfirmat cînd am văzut la Paris excepționala retrospectivă Kokoschka. Precum și pe aceea a lui Munch, văzută aproape în aceeași săptămînă. Ambii se exprimă „autobiogafic”, dar implicit, subteran, devastator. Ca și un Artaud, un Van Gogh sau un Francis Bacon, ei fac artă la persoana întîi și semnează opere-mărturie, asumate ca atare. Ei refuză cenzura clasică sau rezerva conceptuală, ei se implică și se consumă fără rezerve, incendiar. „Autobiograficul” care le animă creația poate fi considerat de unii impudic sau îi poate seduce pe alții prin incandescența lipsită de orice precauție. De aceea ei divizează. De aceea sînt adorați sau detestați. „Autobiograficul” nu te lasă indiferent. „Ce plictis!” sau „Ce curaj!”. 

„Autobiograficul” poate rămîne ascuns la Cehov sau Beckett, refractari la expresia personală, la afirmarea subiectivității. Ei se manifestă prin parabole ce poartă pecetea artistului, dar a cărui prezență nu e explicită. Nici Cehov, nici Beckett nu spun „eu”, însă prezența lui e implicită, difuză, subterană. Ei vorbesc prin intermediul „celorlalți“, reuniți într-o constelație, care îi reprezintă fără expunerea evidentă a „autobiograficului”. Einstein considera că depășirea „eului” e semnul împlinirii. 

Și totuși, cîtă incandescență suscită el uneori. Cîtă ardere… ca la Cioran, care îl cultivă și detestă.

George Banu este critic de teatru. Cea mai recentă carte publicată: Les récits d’Horatio (Actes Sud), apărută în versiune românească la Editura Tracus Arte.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

hora de pomana la desa, dolj   foto marian nicolae (1) jpeg
Cele mai triste hore organizate în zilele de Paște. „La final bradul este rupt şi împărţit creangă cu creangă” INTERVIU
În sudul țării, în localități din mai multe județe, se păstrează încă tradiția celor mai triste hore care se întind în zilele de Paște în vatra satului. Aproape date uitării în anumite perioade, horele de pomană au revenit în ultimii ani, alături de alte tradiții de Paște.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, susține declarații de presă referitoare la măsurile luate de guvern în cazul azilelor de bătrâni din Ilfov, la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Cine sunt favoriții pentru funcția de prim-ministru după alegerile prezidențiale. Negocieri în culise
Ilie Bolojan e numele vehiculat de mai mulți candidați la alegerile prezidențiale pentru funcția de prim-ministru, însă șansele actualului președinte-interimar de a ajunge în fruntea Guvernului scad, în mod paradoxal, odată cu ascensiunea candidatului coaliției, Crin Antonescu.
Zapartan jpg
Istorioara despre românii de omenie care l-a impresionat pe Papa Francisc: „Încerc să vă înțeleg și vreau să vin la voi acasă”
„Papa Francisc a avut o atenție particulară pentru România”, susține unul dintre românii cei mai apropiați de Suveranul Pontif, ex-ambasadorul României la Vatican, Liviu Zăpârțan. El vorbește despre interacțiunile pe care le-a avut cu Papa și ce a însemnat acesta pentru România.
Cursuri pentru elevi / Foto: World Vision Romania
E pregătită România pentru săptămâna de școală de 4 zile? Studiu de caz la Oradea| ANALIZA
În România, reformele în educație succesive au deja o tradiție. Cel mai recent experiment se desfășoară la Colegiul „Mihai Eminescu” din Oradea, unde elevii de clasa a XII-a au un program de 4 zile pe săptămână, dedicat materiilor de bacalaureat. Restul disciplinelor sunt studiate de acasă.
razboi foto pixabay jpg
Țara care poate salva România, dacă SUA ne-ar întoarce spatele. Adevărul spus de un diplomat român format la Harvard
Diplomat de carieră cu studii la Harvard, Ovidiu Dranga explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, beneficiile parteneriatului strategic dintre România și Japonia. În plan economic și politic, relațiile celor două state sunt importante.
sacel video mp4 thumbnail png
A lucrat un deceniu în Germania pentru a păstra un meșteșug dacic unic: „Am spălat vase până îmi curgea sânge din unghii”
Tănase Burnar, absolvent de facultate de turism, a lucrat un deceniu în restaurante din Germania pentru a nu lăsa să piară un meșteșug dacic de 12 generații: ceramica nesmălțuită de Săcel. Olarul se luptă să supraviețuiască concurenței neloiale a chinezăriilor care au ajuns de la Horezu la Săpânța.
1 marseille vieux port pano Wikipedia jpg
Topul celor mai periculoase orașe din Europa. „Sunt locuri în care turiștii nu ar avea vreun motiv să pună piciorul”
Un top al celor mai periculoase orașe din Europa arată că Marsilia, Birmingham și Napoli nu mai sunt doar destinații turistice spectaculoase, ci și locuri în care călătorii ar putea trece prin experiențe mai dramatice decât și le-ar fi imaginat.
noul cod fiscal
România, marcată de pesimism economic și așteptări de înăsprire fiscală
România se distinge prin pesimism economic și așteptări de înăsprire fiscală, potrivit unui studiu realizat de o firmă de consultanță fiscală și juridică în mai multe țări din regiune, inclusiv România.
image png
A existat viață pe Marte? Descoperirea inedită care schimbă istoria și oferă noi ipoteze
Roverul Perseverance, operat de NASA, a identificat recent o formațiune geologică neobișnuită pe suprafața planetei Marte, stârnind întrebări importante în rândul comunității științifice.