Dezlegarea de Macbeth

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Dezlegarea de Macbeth jpeg

„Cui îi e frică de Macbeth?“ – întrebare veche, deseori reluată în numele unui blestem legendar, al unor presimţiri obscure, al unor temeri suscitate de accidentele produse adesea în cursul reprezentaţiilor. Macbeth – iată piesa căreia scena, s a crezut îndelung, nu-i poate rezista fără a asuma riscuri şi a suporta sancţiuni inexplicabile. De aici provine „frica de Macbeth“, profund impregnată. Oamenii de teatru, de-a lungul vremii, au integrat o şi aceasta îi motivează frecvenţa scenică pînă nu de mult limitată. Azi însă, la întrebarea ce parafrazează titlul piesei lui Albee, Cui îi e frică de Viginia Woolf?, crispările s-au diminuat, așa încît se pare că, de un timp, piesa nu mai intimidează şi nu mai înspăimîntă. Ca şi cum premoniţiile şi-au pierdut impactul şi frecventarea textului nu mai comportă riscurile de odinioară. O spaimă care se stinge. O domesticire a „operei negre“. Prescrierea pericolului imemorial pare că s-a împlinit şi astfel teatrul, în sfîrşit, obţine dezlegarea de Macbeth.

Macbeth devine frecventabilă! Dar, dincolo de aprehensiunile evocate şi, azi, temperate, de unde-i provine atracţia? Ce îi motivează prezenţa necunoscută odinioară pe scenele actuale? Aceasta-i interogaţia cu care mă confrunt şi căreia încerc acum să îi răspund. De ce Macbeth? Deseori în teatru se constituie adevărate galaxii ale momentului care se focalizează în jurul unei epoci, al unui autor: ele răspund la ceea ce se numeşte „spirit al timpului“ neformulat explicit, dar subteran infiltrat. El se manifestă ca o prezenţă secretă pe care scena şi artizanii ei, în comun, o percep. Şi, de exemplu, cînd a debutat declinul ideologiilor, s-a impus Cehov ca autor refractar certitudinilor şi eroilor exemplari, iar apoi lui îi va succeda pasiunea pentru Shakespeare şi pentru ce produce el ca reflecție despre raportul între individ şi istorie. Astfel, cadrul cehovian se dilată şi teatrul se confruntă cu o lume, cu o societate a căror agitaţie devine materie scenică, pentru ca apoi, într-un moment ulterior, să reînvie pasiunea pentru tragedia antică, pentru relaţia centrală care îi e proprie, de data asta, aceea dintre om şi destin. Graţie opţiunilor constant revizuite, repertoriul unei epoci îi revelează simptomele neliniştii şi îi denunţă sensul ascuns.

Dar – aceasta-i întrebarea! – ce explică opţiunea contagioasă pentru Macbeth? În ţară l-au pus în scenă Radu Penciulescu, Mihai Măniuţiu, Michal Docekal, invitat de Teatrul „Bulandra“, iar acum Gavriil Pinte şi Roxana Ionescu pregătesc o adaptare modernă pentru Festivalul Shakespeare din aprilie de la Craiova. La Paris, Ariane Mnouchkine, revenind la teatrul de text după o lungă confruntare cu materiale improvizate sau adaptări de romane, îşi dă întîlnire cu Macbeth. Mari regizori din spaţiul german au semnat spectacole memorabile, de la acela al regretatului Jurgen Gosch la excepţionala reprezentaţie a lui Luk Perceval, în Franţa, regizori de vîrste şi culturi teatrale diferite, fără ezitări, pun în scenă Macbeth: recent, Stéphane Braunschweig şi Frédéric Bélier-Garcia. Iar în Belgia, Michel Dezoteux are aceeaşi opţiune. Lor li se asociază Ivo van Hove, care montează opera lui Verdi, un Macbeth unde geniul marelui italian e hibridat de revelaţia lui Wagner. Macbeth – Macbeth – Macbeth!

Andrei Şerban a montat recent Richard al III-lea la Budapesta şi, pornind de la dialogurile noastre, o întrebare mi s-a impus: ce explică pasiunea pentru uzurpatorul scoţian, azi privilegiat faţă de celălalt, englez? Fiecare din cei doi resimte atracţia puterii, ei sînt înrudiţi şi totuşi diferiţi. Richard se distinge printr-o abilă şi obstinată strategie, printr o complexă suită de asasinate succesive pentru a ajunge la tron. El e un om politic şi de aceea, conform intuiţiei lui Jan Kott din Shakespeare, contemporanul nostru, asimilarea cu Stalin îşi păstrează pertinenţa indiscutabilă: drumul spre putere îi e balizat de cadavre obstinat şi lucid programate. Macbeth, dimpotrivă, e prizonierul unui context imprevizibil, al unui accident convertit în decizie asasină sub impactul unor forţe „supranaturale“ – vrăjitoarele prevestitoare – sau al unei partenere „conjugale“ – lady -Macbeth. El nu e un adevărat om politic, el e un erou, prizonier al impulsurilor iraţionale suscitate de victoriile absolute realizate pe cîmpul de luptă. Macbeth pare a fi un Hitler care a auzit voci subterane, pe care le-a trezit, dar pe care a sfîrșit prin a nu le mai stăpîni. Azi, fantoma lui Hitler reînvie ameninţător… şi ea, în parte, motivează recursul la Macbeth, rege care a reacţionat la apelurile obscure ale nopţii şi s-a supus premoniţiilor stranii auzite la capătul luptei. Stalin e un asasin raţional, el e Richard. Macbeth e un prizonier al evenimentului, e purtat de valul pronosticurilor derutante. Macbeth e Hitler.

Richard avansează singur, simulează pasiuni şi obţine succese erotice prin forţa elocvenţei, prin strălucirea inteligenţei, dar, în profunzime, el este şi rămîne singur. Macbeth, dimpotrivă, se constituie în prizonier al cuplului şi îi suportă impactul malefic: lady Macbeth, şi nu el, se află la originea crimei. Macbeth e un om sub influenţă. Şi, citind recent o carte consacrată marilor femei implicate în exerciţiul puterii, am intuit o motivaţie suplimentară ce poate explica atracţia actuală pentru Macbeth, piesa: în lady Macbeth o regăsim şi pe doamna Mao, şi pe Elena Ceauşescu, şi pe atîtea altele, din Thailanda pînă în Argentina. Femei aflate în intimitatea puterii deţinute de un soţ pe care ele îl manipulează abil. Stăpînul nu e stăpîn, ca Stalin sau ca Richard. Macbeth se agită ca o marionetă tragică pusă în mișcare de comenzile partenerei sale, lipsită de orice altă legimitate politică decît aceea de a-i fi soţie. Şi poate de aceea, în marile spectacole recente, lady Macbeth se impune prioritar: ea desemnează un detestabil personaj „secundar“ căruia i se supune „protagonistul“ deţinător al puterii. În spectacolul lui Jurgen Gosch, un bărbat o interpreta şi îi dezvăluia o dimensiune dublă, ludică şi sadică. O întrebare persistă, ea a fost formulată de Freud: ce explică faptul că lady Macbeth basculează în demenţă tocmai în clipa în care şi-a împlinit proiectul şi și-a satisfăcut dorinţele? Lady Macbeth sfîrşeşte ca victimă a propriului program care, pînă la urmă, îi depăşeşte capitalul de rezistenţă psihică. Și călău, și victimă, iată ce e ea, femeia îmbătată de gustul puterii. Şi de aceea se afirmă că e personajul feminin shakespearian cel mai intens. Cuplul acesta îşi are însă echivalentul grotesc în regele Ubu şi Madame Ubu pe care, acum -mulţi ani, Silviu Purcărete i-a logodit într-un spectacol memorabil: Macbeth cu scene din Ubu.

Între cei doi protagonişti asasini, Richard al III-lea şi Macbeth, Shakespeare instituie o legătură ce-i sancţionează în mod egal: întîlnirea cu fantomele. Ele se materializează sub ochii lor vinovaţi şi îi torturează în singurătatea nopţii sau în dezmăţul unui chef. A pune în scenă această confruntare cu fantomele e pariul teatrului, al puterii sale de reprezentare şi, de aceea, memorabilă rămîne soluţia lui Ariane Mnouchkine: în momentul apariţiei lui Banquo, rivalul ucis mișelește, lui Macbeth îi fuge literalmente pămîntul de sub picioare, mesele se deplasează straniu şi apariţia fantomei îi destabilizează vertiginos spiritul. Lumea lui Macbeth se zdruncină sub presiunea cutremurului ce perturbă echilibrul spaţiului, dublu al minţii rătăcite a regelui. Preţ teribil al crimei – preţ care poate fi considerat ca fiind „sancţiunea“ optimistă imaginată de Shakespeare. Criminalii sînt sancţionaţi nu atît prin pedeapsa exterioară, cea care va urma, ci, mai întîi, prin aceea interioară, o pedeapsă morală. Oare Stalin a avut remuşcări, Hitler a avut regrete şi atîţia alţi dictatori similari au fost oare tulburaţi de strigăte în noapte, de murmure şoptite la ureche, de apariţii însîngerate? Putem să ne îndoim, dar, spre deosebire de realitate, teatrul ne consolează dezvăluind culpabilitatea lor convertită în teribila „întîlnire cu fantomele“ celor ucişi. Şi Richard, şi Macbeth au întîlnire cu ele.

Pentru Shakespeare, o ştim, „lumea-i un teatru“, dar aceasta presupune o ordine, o distribuire corectă a rolurilor, o interpretare adecvată – pe scurt, un spectacol organizat în sînul căruia fiecare se împlineşte. Macbeth, în momentul întunecării totale a minţii şi a vieţii, denunţă acest model ce şi pierde soliditatea: lumea e „o scenă de nebuni“, o reprezentaţie halucinată a demenţei pe fond de iremediabilă succesiune tragică, unde „un biet actor / se împăunează şi se-agită pe scenă cît e vremea lui / Iar pe urmă nici nu mai auzi de el“. Din Shakespeare, acestea erau versurile cele mai dragi lui Beckett.

Iar azi, la ceasul întîlnirii cu dezlegarea de Macbeth, cum să nu-mi revină în minte Ionescu şi straniul sau Macbett? De ce i-a fost necesar? O nouă întrebare. 

George Banu este eseist şi critic de teatru. Cele mai recente lucrări publicate: Scena lumii, anii Dilemei (Editura Polirom, 2017) și Ușa, o geografie intimă (Editura Nemira, 2017).

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

avion tarom parcat aeroport otopeni henri coanda foto mediafax alexandra pandrea
Un avion al companiei Tarom, reţinut la sol pe Aeroportul Otopeni. Problemele tehnice ce au fost constatate
O aeronavă Tarom care trebuia să efectueze o cursă Bucureşti-Tel Aviv a fost reţinută la sol, pe Aeroportul Otopeni, după ce personalul tehnic a descoperit o problemă la fuselaj.
mihai stoica ciprian nichita facebook webp
tik tok  blocked sua jpg
„Sorry, TikTok isn’t available right now”. Mesajul apărut pe telefoanele a milioane de americani
TikTok a devenit offline în SUA, cu câteva ore înainte de termenul limită de duminică, întrerupând accesul la zeci de milioane de utilizatori. Anterior, Curtea Supremă a confirmat o lege care interzicea efectiv
ficat jpg
Tipul de cancer favorizat de boala ficatului gras. Interviu
Cancerul hepatic, cunoscut și sub denumirea de carcinom hepatocelular, are printre factorii de risc și boala ficatului gras. Prof. Dr. Wolfgang Sieghart, specialist medicină internă, gastroenterologie și hepatologie, ne-a răspuns la câteva întrebări despre acest tip de cancer.
ianis hagi profimedia webp
Vești proaste din Scoția pentru Ianis Hagi. Rangers nu îi va activa prelungirea contractului
Înțelegerea românului cu actuala sa echipă expiră în vară.
Înotând spre libertate FOTO Azopan jpeg
Poveștile românilor care au trasat granițele cu sânge, visând la libertate. Motivul incredibil invocat de Securitate pentru ca idolul unei generații să nu poată ajunge în Germania
Libertatea se câștiga greu în comunism. În vreme ce unii români se temeau să şi spună bancuri cu Ceaușescu și ascultau Europa Liberă în surdină, alții făceau planuri minuțioase de a fugi din lagărul comunist, un perimetru bine îngrădit cu legi și sârmă ghimpată.
alexi pitu profimedia webp
pod suspendat jpg
Povestea podului pietonal unic în Europa. Leagă două vârfuri montane celebre, iar peisaje îți taie respirația
În inima Alpilor elvețieni, la granița spectaculoasă dintre vârfuri acoperite de zăpadă și peisaje montane amețitoare, se află un pod care redefinește granițele ingineriei și ale turismului.
Tradiția scrisorilor președinților americani. Îi va lăsa Joe Biden lui Trump un mesaj scris în Biroul Oval?
Președintele american Ronald Reagan a inițiat fără voie o tradiție, după ce s-a gândit să-i lase o scrisoare de felicitare succesorului său George HW Bush, în sertarul Biroului Oval de la Casa Albă, relatează AP.