„Are ceva bun și online-ul ăsta” – observații pe marginea Festivalului Național de Teatru, ediția 2020

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
„Are ceva bun și online ul ăsta” – observații pe marginea Festivalului Național de Teatru, ediția 2020 jpeg

Această convingere a fost formulată direct de Amalia Dumitrescu și, cum o împărtășesc, despre ea țin să vorbesc… concis. Desolidarizîndu-mă de procurorii și inchizitorii care intentează procesul „ecranelor” în numele unor argumente valabile, eu îmi propun să le formulez pe acelea ale „apărării”, convins că, după experiența „teatrului altfel” propus de FNT, dezbaterea merită să aibă loc. Evident că punctele de vedere diferă, căci creatorii de teatru au nevoie de parteneri, de comunitate, în timp ce un martor ca mine resimte absența lor mai puțin dramatic și solitudinea nu îl penalizează în mod egal. Ea îi permite să rămînă aproape de teatru văzîndu-l din birou. 

„Online-ul ăsta“ permite regăsirea „timpului pierdut” – nu pierdut prin petreceri dezinvolte, ci dispărut ca fiind propriu spectacolelor, prestațiilor efectuate în prezent. Dar nu e vorba doar de a răsfoi nostalgic un album de fotografii, ci de a ne confrunta, faustian vorbind, cu „clipa fericită”, prezentă și reînviată. Și astfel, tinerețea actorilor nu se ofilește și moare, ei rămîn vii pentru totdeauna. Doar online profităm de ceea ce Wim Wenders considera ca fiind propriu filmului, care poate „alătura imaginea actorului tînăr și a celui vîrstnic”. Coexistența vizibilă a duratelor. Și cum să nu-mi asum emoția de a-l fi recunoscut, în dezordine, pe Marcel Iureș la debut, suplu și dezinvolt, în Visul unei nopți de vară pus în scenă de Liviu Ciulei, pentru a-l descoperi apoi, vital și pasional, în Noaptea furtunoasă a lui Mihai Măniuțiu și a-l vedea, cu păr cărunt, în Moromeții? Sau pe Ion Caramitru, incandescent recitator și Prospero filozof? Plăcerea constă în revelația concretă a acestui caleidoscop al vîrstelor pe care martorul de odinioară îl poate ordona el însuși. O viață de actor redescoperită din bucăți de viață pe scenă.

„Online-ul ăsta“ permite „privirea de aproape”. Putem descoperi astfel acele detalii care ne scapă și care, de departe, sînt doar bănuite, dar cu adevărat apreciate nu sînt decît acum, grație proximității. De cîte ori n-am văzut Faust-ul lui Silviu Purcărete și Helmut Stürmer, însă numai camera mi-a permis să sesizez varietatea și intensitatea desenelor ce acoperă pereții decorului. O adevărată expoziție ascunsă, un voiaj în lumea detaliilor de o bogăție fără seamăn. Și cum – uimit, sedus – să nu-mi repet fraza celebră potrivit căreia „Dumnezeu se găsește în detalii“? Detalii ce-și revelează prezența și seduc.

„Online-ul ăsta“ mi-a oferit ocazia de a purta cele mai împlinite discuții cu artiștii invitați, atît la FNT, cît și la Festivalul de la Sibiu. Partenerii mei de dialog, regizori reputați, înainte constant implicați în proiecte, în deplasări peste meridiane și continente, îmi răspundeau din apartamentul lor personal. Nici precipitate, nici direct publice, schimburile noastre beneficiau de concentrarea și disponibilitatea unor interlocutori mai liberi ca oricînd. Nici regizorii nu-și părăseau casa, nici eu pentru a-i întîlni. Împreună, timp de o oră, confirmam convingerea lui Pascal conform căreia „nefericirea omului provine din faptul că nu acceptă să rămînă în camera lui”. Singurătăți împărtășite, singurătăți propice.

p15 foto istvan biro jpg jpeg

„Online-ul ăsta“, în cadrul Festivalului Național de Teatru, a convins și prin refuzul de a cenzura cutia Pandorei în care, secret, coabitează spectacole mai vechi și recente, actori de altădată, legendari și astfel regăsiți, mulți dintre ei fiind dispăruți. Sînt împreună, apar, dispar, asemeni unor fantome de care putem profita sau ne putem îndoi, pentru a prelua titlul unei cărți de Monique Borie: Fantoma sau teatrul care se îndoiește. Online, fantomele revin.

„Online-ul ăsta“ îmi acorda libertatea des revendicată de Barthes sau Cioran, aceea pe care adesea o apreciau, de a „răsfoi” o carte. Spectacolul, în condițiile obișnuite, impune o direcție temporară autoritară căreia eu, din sală, mă supun. O asum și nu mă pot delecta cu plăcerea de acum de a „răsfoi” spectacolul. Înregistrat, el îmi permite să avansez, să revin în căutarea unei priviri sau a unui gest, să-l explorez cu o libertate de care nu dispun în sală. Și astfel îl degust uneori altfel, ca un „cititor prin extracții fragmentare”, postura exersată de Barthes.

„Online-ul ăsta“, cînd e corect realizat și nu deteriorează spectacolul, se definește printr-o natură dublă, aceea de prezență/absență. Reprezentația e prezentă și absentă, e teatru proiectat, dar nu doar pe ecranul televizoarelor, ci și pe ecranul memoriei astfel reînviate. El e persistența unor momente trăite, inseparabile de spectacolul restituit astăzi, căci cum să nu-mi amintesc, văzînd Unchiul Vanea al lui Andrei Șerban, de impactul violent resimțit la Cluj, sau pe cel al lui Kordonsky la București, de entuziasmul lui Valeriu Moisescu și de resemnarea ironică a lui Mălăele? Mă revăd pe mine atunci, asemeni naratorului „proustian”, și „memoria afectivă” reînvie ca o coadă de păun.

„Online-ul ăsta“ ne permite să vedem mari specatcole de altădată asemeni vestigiilor rănite și de aceea intens iubite ale antichității. Fiecare e invitat să se implice, să-și mobilizeze imaginarul pentru a le completa, așa cum o face cînd o privește pe Venus din Milo, incompletă, dar de neuitat. „De aceea îmi e atît de aproape”, o afirma Camus.

„Online-ul ăsta“ mi-a confirmat ceea ce am spus odată: „Biblioteca mea sînt spectacolele pe care le-am văzut”. Ele însă mi-au apărut ca o bibliotecă neefemeră a teatrului și de aceea dispariția mea nu mai confirmă celebrul adagiu african: „Cînd un bătrîn moare, arde o bibliotecă”.

Aceste gînduri mi-au fost inspirate de online-ul ediției aniversare a Festivalului Național de Teatru care mi-a permis acest voiaj retrospectiv pe care n-am vrut să-l asimilez unei experiențe dezamăgitoare. Am regretat „prezența”, dar m-am delectat cu „legenda”, am regretat sala și vecinul de scaun, dar m-am mulțumit cu refugiul camerei și m-am consolat cu singurătatea.

Iată argumentele apărării care, evident, nu le exclud pe cele ale acuzării. Ele au însă meritul de a elimina opoziția maniheistă dintre două postúri ireductibil adverse. Alegeri sînt posibile, modulări de asemenea, și astfel am sentimentul că se degajează o alternativă ignorată înaintea acestei experiențe ce nu a fost doar traumatizantă, cum au calificat-o unii, ci și consolatoare. Nu o capitulare, ci o rezistență, nu o resemnare, ci o confruntare.  

George Banu este eseist şi critic de teatru. Cea mai recentă carte publicată: Une lumière dans la ville, le lustre (Paris, Ed. Arléa).

Credit foto: T. Predescu (Unchiul Vanea, de A.P. Cehov, regia Yuri Kordonsky) - sus, I. Biro (Trei Surori, de A.P. Cehov, regia Gábor Tompa) - jos

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

image png
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Candidata USR la funcția de președinte al României, Elena Lasconi, s-a fotografiat alături de fiica ei, Oana, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
explozia rachetei balistice rusesti in ucraina
Americanii spun că Rusia nu a lovit Ucraina cu o rachetă intercontinentală, ci cu una „cu rază medie de acţiune”. Momentul impactului
Rusia a lansat o „rachetă balistică experimentală cu rază medie de acţiune” asupra Ucrainei şi nu o rachetă intercontinentală, a precizat, joi, un înalt responsabil american.
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
Când va fi canonizat „Influencerul lui Dumnezeu”, adolescentul care a murit la doar 15 ani. Anunțul făcut de Papa Francisc
Un adolescent italian, Carlo Acutis, care a murit de leucemie în 2006 la vârsta de 15 ani, supranumit „Influencerul lui Dumnezeu” și care și-a folosit abilitățile informatice pentru a promova credința catolică va deveni primul sfânt din generaţia milenialilor când va fi canonizat, în luna aprilie 20
kaufland jpg
Ce a cumpărat o româncă stabilită în Germania, de la Kaufland, cu mai puțin de 100 de euro: „Toată lumea face...”
O româncă stabilită în Germania a făcut cumpărături în unul dintre cele mai cunoscute supermarketuri, Kaufland, iar ulterior le-a arătat internauților, prin intermediul unui videoclip publicat pe TikTok, ce a cumpărat cu nici mai mult nici mai puțin de 81.52 de euro.
ucraineni sallvati  Foto Salvamont Maramures jpg
Trei tineri ucraineni, printre care un fost militar rănit în război, recuperaţi de pe munte după ce au trecut în România
Trei cetăţeni ucraineni, cu vârste între 19 şi 21 de ani, care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului, au fost recuperați de salvamontişti şi poliţiştii de frontieră.
MIRCEA SI MIHAELA GEOANA  foto fb jpg
Mihaela Geoană îi răspunde soțului său după 15 ani: „Mircea, dragostea mea”. Mesajul transmis cu trei zile înainte de alegeri
La 15 ani de la momentul „Mihaela , dragostea mea”, când Mircea Geoană a crezut că a câștigat fotoliul de la Cotroceni, soția îi răspunde, parafrazându-l, cu un mesaj de susținere, transmis joi, cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale 2024, la care fostul adjunct NATO candidează din nou.
image png
Scandal fără precedent la Survivor România 2025, care se transformă în Puterea Dragostei! Acuzații grave cu privire la castingul „pe pile”
Nici măcar nu au început filmările pentru Survivor România 2025, căci Viperele Vesele anunță deja detalii bombă, în exclusivitate, despre cum se împart cărțile. Mai concret, acestea anunță că emisiunea sportivă se transformă în Puterea Dragostei, prin prisma foștilor concurenți care sunt dispuși să
banner andreea Bălan png
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
Cum să menții aerul curat în bucătărie: Sfaturi și soluții eficiente
Menținerea aerului curat în bucătărie este esențială atât pentru confortul personal, cât și pentru sănătatea celor din casă. Bucătăria este unul dintre cele mai utilizate spații din locuință, iar procesul de gătit generează aburi, mirosuri și particule de grăsime care se pot acumula în aer. De aceea