Amestecul

Publicat în Dilema Veche nr. 527 din 20-26 martie 2014
Amestecul jpeg

├Än fiecare diminea┼ú─â, la micul dejun, casa sc─ârii unui bloc din Coreea miroase, cald, a cin─â ├«nc─âlzit─â ├«n cutii de plastic, ca ├«ntr-un avion de curs─â lung─â. E un miros nenegociabil, care une┼čte toate etajele. Dimine┼úile coreene s├«nt at├«t de lini┼čtite, iar pere┼úii blocurilor ├«ndeajuns de sub┼úiri, ├«nc├«t po┼úi s─â auzi cum sf├«r├«ie ├«n tigaie, din toat─â personalitatea sa de mirodenie tare, kimchi-ul, varza fermentat─â.

Pentru o na┼úiune vocal─â, coreenii ├«┼či ├«ncep foarte t─âcut dimine┼úile. Din c├«nd ├«n c├«nd, t─âcerea e punctat─â de tocurile foarte elegantelor doamne coreene ÔÇô care par toate, la prima or─â, ├«nso┼úitoare de bord, e┼čarfe, z├«mbet politicos, parfumuri & all ÔÇô, de silen┼úiosul uns al u┼čilor lifturilor, ori de vreun reglat greu de saliv─â, un ritual zilnic de care b─ârba┼úi coreeni pare s─â nu se dezic─â, mai ales diminea┼úa. De la etajul 15 al blocului din munte, acestui miniritual matinal i se ad─âuga ÔÇô ├«n to┼úi cei patru ani c├«t am locuit ├«n afara reziden┼úei universitare ÔÇô curgerea calm─â, printre rocile artificiale ┼či arbu┼čtii rotunji┼úi, f─âr─â nici un ton discordant, f─âr─â nici un claxon, a ma┼činilor Hyundai din parcarea subteran─â a fiec─ârui imobil, c─âtre poarta minicartierului. Nici m─âcar microbuzele diverselor ┼čcoli care vin, punctual, s─â ├«i ridice pe cei din clasele primare, nu se disting sonor prin nimic. ├Ämbr─âca┼úi ├«n uniforme albastre, purt├«nd chipiu ┼či m─ânu┼či albe, gardienii b─âtr├«ni ┼či simpatici de la poart─â ÔÇô personaje-cheie ale urbanismului coreean contemporan ÔÇô salut─â militar fiecare ma┼čin─â, gratul├«ndu-le stoica disciplin─â.

Lini┼čtea aceasta se scurge apoi ├«n birouri ┼či ├«n profesionalismul grav al lucr─âtorului est-asiatic. Abia la pr├«nz, lucrurile se mai anim─â. R├«nduri-r├«nduri, se ├«ndreapt─â c─âtre cantinele zg├«rie-norilor corporati┼čti, ori, dac─â vor s─â evite m─âcar ├«n ora liber─â privirea iscoditoare a competi┼úiei de birou, spre neum─âratele restaurante specializate pe c├«te un fel principal de m├«ncare, care populeaz─â str─âzile ├«nguste ┼či ascunse de pe l├«ng─â fiecare mare centru urban.  

Principiul fundamental al buc─ât─âriei coreene este amestecul. Hansik, denumirea generic─â a buc─ât─âriei coreene, presupune c─â o mas─â tipic─â e una care are ├«n centru orezul fiert, din care este ulterior evaporat─â orice urm─â de ap─â, astfel ├«nc├«t s─â poat─â fi combinat cu toate felurile de legume crude, fierte, fermentate, fructe de mare, semin┼úe ori frunze, a┼čezate solar ├«n jurul orezului, unite prin sosuri. E o buc─ât─ârie cu personalitate tip pumn ├«n m─ânu┼č─â de catifea. Ai senza┼úia c─â, fiind bazat─â pe nenum─ârate feluri legumicole, e o buc─ât─ârie slab─â, defetist─â. Spre deosebire de chinezi ┼či japonezi, unde gustul este hiperindividualizat de la primul bol, coreenii prefer─â fusion-ul, iar felul coreean prin excelen┼ú─â este, cred, bibimbap-ul, orezul ├«n care se amestec─â rafinat toate cele sus-men┼úionate. La mas─â, coreenilor le place s─â amestece mai mult dec├«t s─â taie (folosesc mai rar cu┼úitul pentru aceasta, fiind ├«nlocuit cu foarfeca). S─â amestece, mai mult dec├«t s─â ├«n┼úepe (be┼úiga┼čele care ├«n┼úeap─â m├«ncarea ori care s├«nt l─âsate cu v├«rful ├«n jos ├«n farfurie s├«nt considerate un semn al impolite┼úii crase, vechi semn ┼čamanic al mor┼úii). Amestec─â meticulos, ca ni┼čte b─âbu┼úe la clac─â, p├«n─â c├«nd ┼či ultimul bob este uns corespunz─âtor cu sos ┼či ├«mbibat de cea mai fin─â nuan┼ú─â a unei frunze. ├Änmoaie amestecul cu supe: guk (sup─â zemoas─â), tang (sup─â groas─â), jjigae (un fel de stew, mai degrab─â tocan─â). Supa est-asiatic─â hardcore e cea din s├«nge ├«nchegat, din s├«nge de bou ÔÇô haejjanguk, ├«n coreean─â. Str─âinilor le este recomandat─â, turistic, dar ┼či pentru c─â nu au ├«ncredere ├«ntr-un atare rafinament al r─âbd─ârii, s─â ├«ncerce galbi ori bulgoggi, un gr─âtar ┼či o sup─â din carne de vit─â cu gust plin, ├«ndulcit─â cu zah─âr. O oroare ┼či o f─âc─âtur─â. Fiind o fundamental─â (ex-)societate agricol─â, vita era, din ra┼úiuni imediat utilitariste, necomestibil─â. C├«nd au ├«nceput s─â o consume, coreenii au trecut ├«n faza de tigru asiatic a societ─â┼úii. Poate ┼či de aceea acordurile economice cu America, FTA, mai ales pe marginea importului c─ârnii de vit─â, st├«rnesc cele mai aprige dispute ├«n r├«ndul tinerilor de st├«nga locali, iar carnea de vac─â din provincia Jeolla e cea mai scump─â. ÔÇ×De ce?ÔÇť ├«l ├«ntrebi pe primul coreean. ÔÇ×Pentru c─â acolo iarba este de calitate superioar─â!ÔÇť ┼úi se r─âspunde ÔÇô ÔÇ×iarba verde de acas─âÔÇť.

C├«nd se duc la o ├«nt├«lnire la cin─â, tinerii coreeni nu obi┼čnuiesc s─â ├«ntrebe, monden, despre zodia partenerului. O altfel de compatibilitate ├«i intereseaz─â: cea dintre grupele sanguine. Este 0 compatibil cu A? Dar B nu e oare prea ambivalent pentru o rela┼úie de lung─â durat─â? Cum ne amestec─âm? ├Äntrebarea e cu mult peste o mondenitate urban─â, c─âci, odat─â m─âritat─â, so┼úia trece cu arme ┼či bagaje ├«n arborele genealogic al so┼úului. De┼či ├«┼či p─âstreaz─â numele de fat─â, amestecul e complet ┼či sigilat lingvistic prin a┼čezarea ├«n categoria de nor─â care locuie┼čte amestecat cu cel pu┼úin dou─â genera┼úii din familia so┼úului, uneori ├«n acela┼či apartament. Iubind at├«t de mult amestecul, coreenii au totu┼či o disponibilitate destul de redus─â pentru s├«ngele alogen. E prea nelini┼čtitor.  

Cert este c─â iubesc s├«ngele, dar nu au g─âsit ├«nc─â o formul─â s─â-┼či exporte cu profit pasiunea. Au g─âsit o ni┼č─â pentru aceast─â realitate, cultural─â, prin ├«nveli┼čul horror-bloody al cinematografiei lor recente. Importul ar mai fi avut de a┼čteptat, poate, dac─â femeia din societatea contemporan─â coreean─â ┼či, mai ales, educa┼úia copiilor ei ├«n America, nu ar fi pus, la timp, m├«na pe volan. 

Povestea Casei Afis Coperta jpg
Theodor Paleologu semneaz─â un eseu despre educa╚Ťie ╚Öi modul ├«n care o practic─â de aproape 10 ani la Casa Paleologu
Cititorii au ocazia de a p─âtrunde ├«n universul istoriei culturale a cunoscutei cl─âdiri din strada Armeneasc─â 34, construit─â ├«n 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, ┼či Emilia, cea de-a treia lui so╚Ťie, un parcurs creionat din pove╚Öti recuperate ╚Öi amintiri ale autorului.
946 16 copertaKIWI jpg
Grani╚Ťe
├Äncep├«nd cu aceast─â edi╚Ťie, deloc ├«nt├«mpl─âtor intitulat─â ÔÇ×Grani╚ŤeÔÇŁ, antologia ÔÇ×KIWIÔÇŁ (Editura Polirom, 2022) ofer─â un cuprins interna╚Ťional.
946 17 Morozov jpg
B─ârbatul care iubea femeile
C├«teva femei devin materie literar─â pur─â, ajung├«nd s─â umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autofic╚Ťional─â care e via╚Ťa scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzical─â a lui Boiangiu are c├«rlig ÔÇô e un LP cu multe rico╚Öeuri tematice, s─ârind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner ÔÇô Totul ├«n tot sau marea metamorfoz─â
A╚Öezarea pe soclul tabloului a sculpturii care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â varianta tridimensional─â a unui segment din pictur─â demonstreaz─â inten╚Ťia artistului de a crea o oper─â susceptibil─â s─â sugereze un spa╚Ťiu ├«n care exteriorul (sculptura) ╚Öi interiorul (tabloul) s├«nt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?