Amestecul

Publicat în Dilema Veche nr. 527 din 20-26 martie 2014
Amestecul jpeg

În fiecare dimineaţă, la micul dejun, casa scării unui bloc din Coreea miroase, cald, a cină încălzită în cutii de plastic, ca într-un avion de cursă lungă. E un miros nenegociabil, care uneşte toate etajele. Dimineţile coreene sînt atît de liniştite, iar pereţii blocurilor îndeajuns de subţiri, încît poţi să auzi cum sfîrîie în tigaie, din toată personalitatea sa de mirodenie tare, kimchi-ul, varza fermentată.

Pentru o naţiune vocală, coreenii îşi încep foarte tăcut dimineţile. Din cînd în cînd, tăcerea e punctată de tocurile foarte elegantelor doamne coreene – care par toate, la prima oră, însoţitoare de bord, eşarfe, zîmbet politicos, parfumuri & all –, de silenţiosul uns al uşilor lifturilor, ori de vreun reglat greu de salivă, un ritual zilnic de care bărbaţi coreeni pare să nu se dezică, mai ales dimineaţa. De la etajul 15 al blocului din munte, acestui miniritual matinal i se adăuga – în toţi cei patru ani cît am locuit în afara rezidenţei universitare – curgerea calmă, printre rocile artificiale şi arbuştii rotunjiţi, fără nici un ton discordant, fără nici un claxon, a maşinilor Hyundai din parcarea subterană a fiecărui imobil, către poarta minicartierului. Nici măcar microbuzele diverselor şcoli care vin, punctual, să îi ridice pe cei din clasele primare, nu se disting sonor prin nimic. Îmbrăcaţi în uniforme albastre, purtînd chipiu şi mănuşi albe, gardienii bătrîni şi simpatici de la poartă – personaje-cheie ale urbanismului coreean contemporan – salută militar fiecare maşină, gratulîndu-le stoica disciplină.

Liniştea aceasta se scurge apoi în birouri şi în profesionalismul grav al lucrătorului est-asiatic. Abia la prînz, lucrurile se mai animă. Rînduri-rînduri, se îndreaptă către cantinele zgîrie-norilor corporatişti, ori, dacă vor să evite măcar în ora liberă privirea iscoditoare a competiţiei de birou, spre neumăratele restaurante specializate pe cîte un fel principal de mîncare, care populează străzile înguste şi ascunse de pe lîngă fiecare mare centru urban.  

Principiul fundamental al bucătăriei coreene este amestecul. Hansik, denumirea generică a bucătăriei coreene, presupune că o masă tipică e una care are în centru orezul fiert, din care este ulterior evaporată orice urmă de apă, astfel încît să poată fi combinat cu toate felurile de legume crude, fierte, fermentate, fructe de mare, seminţe ori frunze, aşezate solar în jurul orezului, unite prin sosuri. E o bucătărie cu personalitate tip pumn în mănuşă de catifea. Ai senzaţia că, fiind bazată pe nenumărate feluri legumicole, e o bucătărie slabă, defetistă. Spre deosebire de chinezi şi japonezi, unde gustul este hiperindividualizat de la primul bol, coreenii preferă fusion-ul, iar felul coreean prin excelenţă este, cred, bibimbap-ul, orezul în care se amestecă rafinat toate cele sus-menţionate. La masă, coreenilor le place să amestece mai mult decît să taie (folosesc mai rar cuţitul pentru aceasta, fiind înlocuit cu foarfeca). Să amestece, mai mult decît să înţepe (beţigaşele care înţeapă mîncarea ori care sînt lăsate cu vîrful în jos în farfurie sînt considerate un semn al impoliteţii crase, vechi semn şamanic al morţii). Amestecă meticulos, ca nişte băbuţe la clacă, pînă cînd şi ultimul bob este uns corespunzător cu sos şi îmbibat de cea mai fină nuanţă a unei frunze. Înmoaie amestecul cu supe: guk (supă zemoasă), tang (supă groasă), jjigae (un fel de stew, mai degrabă tocană). Supa est-asiatică hardcore e cea din sînge închegat, din sînge de bou – haejjanguk, în coreeană. Străinilor le este recomandată, turistic, dar şi pentru că nu au încredere într-un atare rafinament al răbdării, să încerce galbi ori bulgoggi, un grătar şi o supă din carne de vită cu gust plin, îndulcită cu zahăr. O oroare şi o făcătură. Fiind o fundamentală (ex-)societate agricolă, vita era, din raţiuni imediat utilitariste, necomestibilă. Cînd au început să o consume, coreenii au trecut în faza de tigru asiatic a societăţii. Poate şi de aceea acordurile economice cu America, FTA, mai ales pe marginea importului cărnii de vită, stîrnesc cele mai aprige dispute în rîndul tinerilor de stînga locali, iar carnea de vacă din provincia Jeolla e cea mai scumpă. „De ce?“ îl întrebi pe primul coreean. „Pentru că acolo iarba este de calitate superioară!“ ţi se răspunde – „iarba verde de acasă“.

Cînd se duc la o întîlnire la cină, tinerii coreeni nu obişnuiesc să întrebe, monden, despre zodia partenerului. O altfel de compatibilitate îi interesează: cea dintre grupele sanguine. Este 0 compatibil cu A? Dar B nu e oare prea ambivalent pentru o relaţie de lungă durată? Cum ne amestecăm? Întrebarea e cu mult peste o mondenitate urbană, căci, odată măritată, soţia trece cu arme şi bagaje în arborele genealogic al soţului. Deşi îşi păstrează numele de fată, amestecul e complet şi sigilat lingvistic prin aşezarea în categoria de noră care locuieşte amestecat cu cel puţin două generaţii din familia soţului, uneori în acelaşi apartament. Iubind atît de mult amestecul, coreenii au totuşi o disponibilitate destul de redusă pentru sîngele alogen. E prea neliniştitor.  

Cert este că iubesc sîngele, dar nu au găsit încă o formulă să-şi exporte cu profit pasiunea. Au găsit o nişă pentru această realitate, culturală, prin învelişul horror-bloody al cinematografiei lor recente. Importul ar mai fi avut de aşteptat, poate, dacă femeia din societatea contemporană coreeană şi, mai ales, educaţia copiilor ei în America, nu ar fi pus, la timp, mîna pe volan. 

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.