„Un exercițiu de a rămîne conectați” – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co-fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
„Un exercițiu de a rămîne conectați”  – interviu cu Ioana TRAISTĂ, co fondatoare a Cercului Donatorilor din Bruxelles jpeg

O „gașcă” de voluntari, fiecare profesionist în domeniul lui, fiecare cu job-ul și viața sa, dar și cu un autentic sentiment de apartenență și responsabilitate. Români plecați, care nu au lăsat totuși în spate problemele țării lor. Oamenii pe care îi numim generic „diaspora” și care, de cîțiva ani, s-au organizat pentru a strînge fonduri pe care le direcționează către societatea civilă din România. „Cercul Donatorilor din Bruxelles” organizează pe 26 noiembrie, de la ora 20 (ora României), al cincilea eveniment de acest fel – anul acesta, din cauza pandemiei, evenimentul va avea loc online. Cine sînt ei și ce îi mînă în luptă – un interviu cu Ioana Traistă, unul dintre co-fondatorii acestei organizații. (S. G.)

Ce este Cercul Donatorilor?

Cercul Donatorilor este un model de live crowdfunding, prin care oameni din diaspora donează pentru sprijinirea unor proiecte ale societății civile din România. Modelul după care organizăm evenimentele a fost dezvoltat în Marea Britanie, de organizația The Funding Network, care lucrează intens și în România, cu cei de la Asociația pentru Relații Comunitare (ARC).

Cînd m-am mutat în Belgia am avut norocul ca în Bruxelles să am destul de mulți prieteni, mulți dintre ei care au și activat în societatea civilă din România. Cum fiecare dintre noi căutam modalități de a rămîne aproape de casă și de a ajuta într-un fel sau altul oamenii din țară, ne-am gîndit că înființarea acestui cerc al donatorilor este unul dintre cei mai buni lianți – să păstrezi legătura cu societatea civilă din România, prezentînd comunității de români din Belgia proiectele lor, și să și ajuți, formînd un cerc al donatorilor, dispuși să finanțeze acele proiecte. Așa a apărut Cercul Donatorilor Bruxelles, iar în 2017, în decembrie, am avut primul eveniment. De atunci am mai organizat alte patru evenimente, iar acum sîntem la al cincilea.

Cum funcționează?

Organizăm evenimente de donații, în fiecare an, avînd selectate, de obicei, trei proiecte susținute de trei ambasadori – oameni care își asumă promovarea cîte unui proiect. În timpul evenimentului, cele trei organizații își prezintă, pe rînd, proiectul, iar ambasadorul dă drumul donațiilor, care încep de la 25 de euro și ajung pînă la 100 în medie, suma pe care țintim să o atingem fiind de două mii de euro pentru fiecare proiect. Cu toate astea, de fiecare dată am depășit acest prag, strîngînd, la cele patru ediții desfășurate pînă acum, aproape 40.000 de euro, deci, în medie, cam 10.000 de euro pe eveniment.

Cine sînt acești donatori?

Sînt oameni din diaspora, în cea mai mare parte persoane fizice, care vor să se implice și să ajute societatea din România. Ideea cercurilor e de a merge spre donatorii din clasa medie, oameni care vor să contribuie, dar care singuri nu ar avea nici resursele și nici instrumentele necesare să facă o schimbare majoră. Însă, adunați în grup, se poate strînge o sumă consistentă pe care o dăm proiectelor în care credem, banii astfel strînși urmînd să aibă impact pe termen lung pentru organizația respectivă. În acest moment avem aproape 200 de donatori care au fost la aceste evenimente, donatori pe care îi ținem la curent cu ce se întîmplă și, la un an după ce aceste proiecte sînt sprijinite, ei primesc un raport despre ce s-a întîmplat cu banii pe care i-au donat. Cumva, misiunea noastră e de a conecta donatorii din diaspora cu organizații din România care rezolvă pe termen lung probleme din societate. Pe de altă parte, nu sîntem doar un intermediar, ne dorim să și creștem o cultură a filantropiei a românilor care trăiesc în Belgia. Iar pentru asta încercăm să înțelegem și comunitatea – care sînt direcțiile pe care ei consideră că trebuie mers. Ideea e că problemele sînt multe, nu poți ajuta toate cauzele din lume, așa că e important să înțelegi cum să direcționezi aceste resurse într-un mod asumat, în linie cu valorile în care crezi.

Cum alegeți proiectele?

De la bun început, pentru noi a fost important să susținem genul de organizație sau proiectele care vizează schimbarea de mentalitate sau de sistem. Ne uităm la filantropie, nu la caritate – există cauze pentru care se strîng bani mai ușor, mai ales în România, cînd vine vorba de probleme sociale de la firul ierbii, cele extrem de emoționante și ușor vizibile; dar, dacă vorbim despre lucruri la fel de importante, precum democrația, participarea activă, presa independentă sau dezvoltarea comunitară, este mai greu. Așa că ne-am dorit ca proiectele pe care le susținem să vină din aceste domenii.

Cum aud oamenii de voi?

Pentru Cercul Donatorilor din Belgia există și o pagină de net – cerculdonatorilor.be –, și o pagina de Facebook, dar modul în care am construit comunitatea a început, ca să zic așa, prin cercuri concentrice, prin contacte personale. Așa a pornit de fapt acest Cerc al Donatorilor. Aduci un proiect al unei organizații pe care o cunoști și în care ai încredere, îl prezinți unui grup restrîns, iar fiecare om din acest grup duce vorba mai departe – iar aceasta este o modalitate de implicare a diasporei pentru a schimba mentalitatea de la firul ierbii. Cînd vorbim despre diaspora nu știm cîți oameni au plecat, care e valoarea economică direcționată spre țară, dar e o forță importantă – dacă ne uităm doar la vot, diaspora poate schimba rezultatele. Atunci credem că trebuie să existe mai multe mecanisme prin care diaspora să poată contribui activ.

Înțeleg că sînt mai multe asemenea organizații, de cercuri ale donatorilor din diaspora.

După modelul cercului nostru, care a fost primul de diaspora, există acum alte șapte organizații și grupuri care au organizat sau vor organiza cercuri asemănătoare, cu care sîntem în contact și facem transfer de cunoștințe și resurse. Și, bineînțeles, știind că există interes pentru acest tip de acțiune și din alte orașe, vrem să extindem colaborările într-o rețea căci impactul ar fi mult mai mare.

În ceea ce privește evenimentele de pînă acum, care ar fi direcțiile majore pentru care se donează și pe care diaspora vrea să le susțină?

Diferă de la comunitate la comunitate, în Italia sau Spania problemele pot fi diferite față de cele din Germania sau Belgia. E important să ne uităm și la comunitatea pe care o deservim, dacă vrei să aduci proiecte de interes pentru comunitatea ta trebuie să înțelegi resorturile care mișcă acea comunitate. Pentru noi s-a manifestat interes pentru susținerea presei independente, proiecte care susțin dezvoltarea și organizarea comunitară, drepturile minorităților  etc.

Bănuiesc că sînt destul de multe proiecte, cum faceți selecția?

Nu avem un call deschis, pentru că lucrînd ca voluntari, fiecare dintre noi avînd un job, ar fi aproape imposibil de analizat toate proiectele care ar veni în acest regim. Așa că proiectele selectate, o listă de 10-12 în fiecare an, sînt alese din aproape în aproape, din monitorizarea ariilor pe care le-am identificat ca fiind de interes pentru donatori, dar și din recomandări sau sugestii. Din acestea selectăm trei proiecte și, chiar dacă uneori este extrem de greu și ne pare rău că unele nu intră în această selecție finală, s-a întîmplat să păstrăm proiectele care nu intră în selecție pentru ediția următoare.

Ce proiecte ați susținut pînă acum?

Un proiect ar fi și Sexul vs Barza, o organizație care produce, pe un canal de YouTube, videoclipuri despre educația sexuală. Cu banii strînși la Cerc au realizat șapte clipuri și au făcut un atelier live cu tineri dintr-o organizație din Oltenița. „Să fie lumină” a fost un proiect prin care am susținut presa independentă – o echipă de jurnaliști care monitorizau cheltuirea banilor publici de către cultele din România –, finanțarea a putut să asigure două luni de funcționare a proiectului. În aceeași direcție, de monitorizare, de data aceasta a transparenței Primăriei Capitalei, a fost un proiect al CeRe. În prezent, avem un proiect, al unei brutării sociale care angajează femei aflate în situații vulnerabile și care, pentru a supraviețui perioadei de pandemie, cînd numărul de clienți a scăzut, vor să cumpere un echipament în brutărie ca să facă chifle pe care să le poată vinde restaurantelor. Un doilea proiect este al organizației „Pe stop”, care lucrează cu femei vulnerabile, le asigură produse de igienă, dar și cursuri despre sănătatea lor, despre igiena feminină. Iar ultimul proiect de la această ediție vine de la CeRe, care motivează și susțin (inclusiv financiar) oamenii şi organizaţiile care au adus schimbări benefice în comunităţi, prin acţiunile lor civice şi de advocacy. Cum? Printr-o gala itinerantă, creativă, care aduce poveștile de succes aproape de oameni.

Vorbind despre pandemie, care ne-a dat tuturor viața peste cap, din cîte am înțeles, anul acesta veți desfășura evenimentul donațiilor online.

Da, anul acesta Cercul se va desfășura online. N-am vrut să renunțăm, pentru că e necesar, mai ales acum, să păstrăm energia de a face împreună lucruri care să aibă un impact. E important să continuăm pentru că, în special anul acesta, sectorul ONG a fost puternic afectat și cred că și noi avem nevoie să simțim că punem lucrurile pe un făgaș normal. E, dacă vreți, un exercițiu de a rămîne conectați.

interviu de Stela GIURGEANU

p 23 jpg
Istoria unei relații complicate: eu și limba franceză
„Fiule, la limba asta teutonică și imposibilă te descurci singur!“.
Mälardalen University library interior jpg
Oare avem prea multă engleză în universitățile noastre?
Utilizarea englezei îndreaptă atenția către subiecte care sînt de interes global
p 22 WC jpg
Prosperitatea nu este totul și nu mai este de ajuns
Cred că în viitor oamenii vor redescoperi modul de trai simplu, fără stres, alergătură și concurență.
p 23 jpg
Preocuparea pentru suflet
Funcționarea umană fără „angajament sufletesc”, ca să spunem așa, fără ardoarea sau entuziasmul pe care îl provoacă cultivarea thymos-ului sau pneuma, este condamnată să eșueze pe termen mediu și lung și să provoace o criză internă în democrația liberală modernă.
Les Autres jpeg
Les Autres
Să transplantezi și să altoiești oameni este cu totul altceva, e alt nivel de performanță.
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont jpeg
Merkel și Zemmour, sfîrșit și debut european cu nori cenușii la orizont
Ce va fi, oare, cu motorul franco-german al Europei? Va continua să funcționeze, chiar dacă nu la turații maxime?
O amintire jpeg
O amintire
Soboul era membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Francez, director al Institutului pentru istoria Revoluției franceze și membru în redacția revistei Annales.
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor jpeg
Migranții ca muniție de război și adecvarea Vestului la agresor
E vorba de un război hibrid, a admis șefa Comisiei Europene. Dar cine e agresorul? Dar ținta? Și cum e apărarea ei?
Vederi din Nisa jpeg
Vederi din Nisa
Nisa este cel mai frumos cadou pe care l-a făcut Napoleon al III-lea francezilor și tare mă tem că și cel mai durabil.
Fuga din paradis jpeg
Fuga din paradis
Cînd nu s-a mai putut sări sau catapulta peste zid, fuga a devenit şi în Berlin o aventură care costa viaţa.
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America jpeg
„O idee în mințile noastre”: ce înseamnă să fii american atunci cînd nu ești născut în America
America era deja o „superputere” atunci cînd amenința valorile tradiționale ale lumii de care au fugit imigranții.
De ce au fost inundațiile germane catastrofale jpeg
De ce au fost inundațiile germane catastrofale
În Germania, tot mai multe voci acuză autoritățile de o neglijență încă insuficient probată, care ar fi inclus omisiunea de avertizare (eficientă) a populației afectate în legătură cu pericolul dat.
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale jpeg
Merkel, Biden, neînțelegerile transatlantice și provocările globale
Istoria pare a fi urmarea unor suite de neînțelegeri și de disonanțe cognitive.
Biden și drepturile omului jpeg
Biden și drepturile omului
Biden l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping, reproșîndu-i că nu are nici „o fibră democratică în corpul său”.
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei jpeg
Grațierea prezidențială în SUA, o încurcătură din vremea monarhiei
Nesocotirea flagrantă de către Trump a intenției originale a grațierii prezidențiale a fost doar una dintre multele provocări cu care acesta a confruntat sistemul politic stabilit prin Constituția SUA.
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin Frumos care l va răpune jpeg
Despre zmeul COVID cel rău și Vaccin-Frumos care-l va răpune
Cine va plăti spartele oale economice ale lockdown-urilor gestionate prost?
„Cazul” Mila jpeg
„Cazul” Mila
Se declanșează o întreagă campanie de ură contra ei, fiind acuzată de islamofobie.
Destituire și interdicție imediată pentru Trump jpeg
Destituire și interdicție imediată pentru Trump
Trump a încercat să submineze procesul democratic cu perseverență.
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez jpeg
Prețul capitulării lui Merkel în fața șantajului maghiar și polonez
Existența însăși a Uniunii Europene se află în pericol. Și totuși, conducerea UE răspunde cu un compromis.
Revoluția „coifurilor de staniol” jpeg
Revoluția „coifurilor de staniol”
Trebuie să muncim mai mult pentru a comunica și pe înțelesul „proștilor”, al căpșunarilor, al badantelor.
Jurnal londonez de pandemie jpeg
Jurnal londonez de pandemie
În iunie, unul dintre cele mai așteptate și intense momente a fost cel al redeschiderii faimoasei (și aglomeratei, în condiții normale) zone comerciale West End din Londra.
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală jpeg
Abordarea olandeză: spațiu și responsabilitate individuală
Olandezii au fost printre primii care au adoptat ideea de imunitate de grup, iar carantina implementată în Olanda a primit numele de „carantină inteligentă”.
În gaura cheii jpeg
În gaura cheii
Clepsidra pandemiei din 2020 se zărește prin gaura întunecată a cheii. Fiecare vine în vremurile de Covid-19 drept o eliberare de la ananghie. Credința este cheia ce se potrivește găurii ei.
La Sagrada desnuda jpeg
La Sagrada desnuda
Gripa asta „simplă” a oprit Spania în loc. A blocat-o, este anchilozată în acest moment, și nu doar din punct de vedere turistic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.