La fața locului

Pagina 3
Interviuri din izolare jpeg
Interviuri din izolare
Sînt, însă, oameni pentru care izolarea este un mod de viață.
Viața discretă a cinematografelor favorite jpeg
Viața discretă a cinematografelor favorite
Cinematograful a fost, de la bun început, mai blînd și mai tolerant.
Deepfake City jpeg
Deepfake City
Indiferent cîtă realitate măsluită putea ajunge la noi, fiecare ne luam porția de ontologie prin relație cu orașul, cu natura și cu ceilalți, pe care îi vedeam în fața noastră și cu care vorbeam.
Orașul eficient jpeg
Orașul eficient
Războiul cu ferocele SARS-CoV-2, alias Noul Coronavirus, pare să fi ajuns la un armistițiu fragil.
Orașul și sălbăticiunile jpeg
Orașul și sălbăticiunile
Odată cu măsurile de autoizolare a populației, pe rețelele de socializare au început să abunde știri festive, unele adevărate și multe false, referitoare la animale sălbatice care, iată, au curajul să se aventureze prin oraș.
De ce evităm muzeele? jpeg
De ce evităm muzeele?
În România, muzeul e văzut ca o instituție prăfuită, inerțială, inadaptată vremurilor, neprietenoasă și plictisitoare.
Orașul post pandemic jpeg
Orașul post-pandemic
Pentru copii, orașul și societatea vor însemna doar un ecran unde se întîmplă tot felul de lucruri hazlii, cum ar fi educația online.
Marea casă mică jpeg
Marea casă mică
Gospodăria tradițională conține matricea traiului sănătos, în care casa unde se doarme, se mănîncă iarna și se spun povești la gura sobei este înconjurată, la cel mult o azvîrlitură de băț, de celelalte spații ale existenței zilnice, adică de spațiile pentru activități.
Ne întoarcem la sat? jpeg
Ne întoarcem la sat?
Casa, cu pămîntul ei, te poate hrăni în vreme de restriște. Nu te va îmbogăți, dar la ce bun bani dacă nu ai pe ce-i cheltui?
Pascală urbană jpeg
Pascală urbană
De undeva, din bagajul memoriei unor genealogii nefericite, rugăciunea a ieșit la iveală dătătoare de speranță.
Soluția rapidă și eficientă pentru criza economică: bani direct pentru oameni jpeg
Soluția rapidă și eficientă pentru criza economică: bani direct pentru oameni
Coronavirusul ne distruge economia, și cu ea stilul și standardul de viață.
Gînduri pe invers despre migraţie jpeg
Criza de încredere în viitor: cîteva voci de la firul ierbii
Problema-cheie a fiecărui antreprenor este cum își ține oamenii – în care a investit, care sînt greu de format.
Gînduri pe invers despre migraţie jpeg
Green Deal va aduce un val de euroscepticism în estul Europei (II)
Românilor, Green Deal le va suna la modul: tocmai cînd ne dezvoltam și noi, vin ăștia să ne oblige să dăm cu var…
Gînduri pe invers despre migraţie jpeg
Green Deal va aduce un val de euroscepticism în estul Europei (I)
PE îndeamnă la interzicerea imediată a ceva foarte vag, care acoperă atît de multe realități încît textul nu are nici o semnificație practică. Dar arată o dedicare pentru cauză, semnalizează o virtute anume.
Ashura, zile de doliu – o călătorie în Iran jpeg
Ashura, zile de doliu – o călătorie în Iran
Am găsit întîmplarea aproape neverosimilă: să întîlneşti un americano-iranian zîmbitor în fața hotelului, într-un oraș mic și neturistic precum Khorramabad, la 4,30 dimineața.
Pozele jpeg
Pozele
Am fost la comemorarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau, într-o delegație a Parlamentului European. Ce urmează sînt fragmente din notițe disparate luate în cele trei zile.
Cascadorii rîsului la debirocratizare jpeg
Cascadorii rîsului la debirocratizare
Citesc cu stupoare motivația prin care președintele Iohannis a retrimis în Parlament legea privind debirocratizarea înființării de firme.
Cursa jpeg
Cursa
Finalul este la Cinema Marconi, sub reliefurile stranii și decăzute ale unuia dintre cele mai elegante foste cinematografe ale Capitalei.
Australia se sinucide climatic jpeg
Australia se sinucide climatic
Zilele acestea, Australia este epicentrul catastrofelor climatice. Splendida ei Barieră de Corali este pe moarte, pădurile ei tropicale, parte din patrimoniul universal, sînt mistuite de flăcări, uriașele ei întinderi subacvatice de alge aproape că au dispărut, numeroase orașe au rămas sau sînt pe cale să rămînă fără apă, pe scurt, acest vast continent arde cum nu a mai ars vreodată.
Putem vorbi cinstit despre alocațiile copiilor? jpeg
Putem vorbi cinstit despre alocațiile copiilor?
150.000 de copii care se culcă flămînzi e o imagine îngrozitoare, dickensiană. Și adevărată. Și manipulator folosită în acest caz.
„Ţărmurile sălbatice ale lui Marx“ – o călătorie în Vietnam jpeg
„Ţărmurile sălbatice ale lui Marx“ – o călătorie în Vietnam
Vietnamul de azi e o ţară săracă, cu un PIB pe cap de locuitor la jumătate din cel al României, însă cu o dezvoltare economică anuală de peste 6% și cu perspectiva de a prelua o parte din job-urile care pleacă din China din cauza creșterii costurilor forței de muncă de acolo.
Trei zile în Icaria jpeg
Trei zile în Icaria
Serile mi le petreceam, înainte să cobor la tavernele din golf pentru măsline şi vin, pe coastele abrupte de lîngă Therma privind cum soarele, în timp ce apunea pe partea cealaltă a insulei, schimba culorile oferind un contrast adînc peisajului: stîncile deveneau gri, marea bleumarin, iar crestele muntoase ale Insulei Fourni de vizavi se albeau pe măsură ce reflectau ultimele raze.
Moșii jpeg
Fără piață nu exista viață
Paradoxal, într-o lume fără produse vandabile, sau fără produse deloc, Piața din copilăria mea socialistă mima un spațiu de normalitate, printr-o momentană locuire împreună a unei lumi care nu avea – în anii ’70, apoi în anii ’80 – nici după ce bea apă.
Note şi fotografii (1) jpeg
Note şi fotografii (1)
Istanbul, Turcia. Un tînăr, care tocmai a intrat la Arhitectură, păşeşte într-un magazin de rechizite pentru a-şi cumpăra mai multe rapidografe Rotring şi alte instrumente.
Gînduri pe invers despre migraţie jpeg
Normală ca afară. Am cîștigat, ce facem mai departe?
„O Țară ca Afară“ e o încercare de a da sens concret discuției despre modernizarea României. Scriu asta de 1 decembrie, fix înainte de a da OK-ul pentru lansarea www.otaracaafara.ro. La mulți ani, România! Vei fi „o țară normală“ atunci cînd nici unul dintre copiii tăi nu va mai dori să fii „o țară ca afară“.
Zizi și neantul jpeg
Decreței, revoluții, voturi
Cine spune că a fost bine atunci trebuie să fi avut privilegii. Sau să nu fi înțeles nimic din nimic, mai ales din ideea de libertate: a cuvîntului, a presei, de mișcare etc., și nici din drepturile omului (despre care habar nu aveam).
Ginjal, calea urmelor jpeg
Ginjal, calea urmelor
Soarele coboară și acum scaldă într‑un nimb auriu statuia gigantică a lui Cristo Rei, ce domină Almada, binecuvîntînd întreaga Lisabona. Cărarea urmează țărmul.
Pisicile și marea jpeg
Pisicile și marea
E un motan gras, cenușiu, impunător. E șeful lor – zic eu. Așa că l-am botezat Eforilă. Unei pisici gri-vărgate, cu un model pe nas, de parcă ar purta o mască venețiană, îi spun Psiholoaga.
Oraşul – manualul utilizatorului jpeg
Oraşul – manualul utilizatorului
Să luăm, de pildă, parcările publice care, peste noapte, îşi măresc tariful de șase ori, iar o zi de staţionat în faţa locului de muncă ajunge să coste 20 de euro, în loc de 3.
Libra, criptomoneda Facebook, trebuie oprită jpeg
Libra, criptomoneda Facebook, trebuie oprită
Facebook se deosebește de alți emitenți de „bani privați“ prin dimensiunea sa, prin accesibilitatea globală și prin disponibilitatea de „a se mișca repede și a strica totul în cale“.
Păcate din grădina Eden Club jpeg
Păcate din grădina Eden Club
Pe Calea Victoriei, la numărul 107, din canicula ucigătoare (uneori la propriu, din păcate), din lipsa de oxigen a aerului de București, din aglomerația îndelung călcătoare pe nervii locuitorilor, din Calea Victoriei, cum spuneam, e de ajuns să te abați cîțiva pași pentru a intra spre Palatul Știrbei, acolo unde grădina Eden Club te așteaptă în puternic contrast cu tot ce e „pe-afară“. La Eden Club e mult verde, e aer (ceva mai) curat, e răcoare și, chiar dacă nu bate vîntul, ai impresia că simț
Beans & Dots pentru un freelancer fericit jpeg
Beans & Dots pentru un freelancer fericit
Beans & Dots e de găsit pe strada Actor Ion Brezoianu, în Palatul Universul, tot acolo unde e și Teatrul Apolo111. Și biroul meu tot acolo va fi în următoarea perioadă, insistînd să fac exact ca atunci cînd îmi place o melodie.
Cel mai frumos cadou jpeg
Cel mai frumos cadou
Îmi place sentimentul de „lucru aşezat“ care domneşte în gospodăriile lor din Transilvania şi imediat de după graniţa de la Nădlac.
Lectura oraşului jpeg
Lectura oraşului
A cunoaşte cu adevărat un oraş înseamnă să-i prevezi viitorul.
Orașul vitrină jpeg
Orașul-vitrină
Printre lucrurile pe care nu le voi putea ierta niciodată comunismului se află și uciderea spiritului negustoresc individual, a inițiativei private și a tradiției.
Călătoare n țara mea jpeg
Călătoare-n țara mea
Sînt înnebunită după tîrgurile de vechituri.