Pascală urbană

17 aprilie 2020
Pascală urbană jpeg

Exact acum un an îmi puneam întrebarea, în paginile revistei Dilema veche, cum ar fi să vină Sfintele Paști și să nu avem Lumină, pentru că sărbătoarea a ajuns doar un eveniment monden, prilej de îmbuibare, de chefuri și exhibare ostentativă a bogăției în noaptea de Înviere. Era revolta mea împotriva unei trăiri colective lipsite de autenticitate, cu mulțimi de credincioși care se adunau spre biserici și, odată ajunse acolo, vorbeau la telefon, spuneau bancuri, etalîndu-și haine și electronice scumpe, ignorîndu-i și luîndu-i în zeflemea pe credincioșii mai modești, mai rezervați, conectați la semnificația evenimentului. Nu m-am gîndit, la vremea respectivă, că așa ceva ar fi putut să se întîmple realmente, dar iată că acum vom aștepta Învierea acasă și nu la biserică. Și îmi vin în minte două lucruri.

Primul este titlul celebrului imn al lui Martin Luther, Eine feste Burg ist unser Gott și cantata lui Bach care duce, prin muzică, arhitectura imnului în sublim. „Un Oraș întărit este Dumnezeul nostru” spune metafora din titlu, un Oraș care ne apără de rele, așa cum Domnul îl apără pe credincios, în Psalmul 90. Dumnezeu ca Oraș. Simpla comparație face ca substantivul comun să se scrie cu majusculă. În aceste vremuri pe care le trăim, Orașul trebuie să facă dovada întăririi sale, a puterii sale de a învinge răul invizibil, iar fiecare celulă a sa acționează pentru a-L curăți. Instituțiile statului și societatea civilă își fac datoria, fiecare după puteri. Medicii luptă cu puține echipamente într-o bătălie inegală, iar cea mai emoționantă imagine pe care am văzut-o în aceste zile a fost aceea a unor medici și asistente, echipați din cap pînă în picioare pentru a intra pe secție și care se roagă împreună pe terasa spitalului. Nu o fac ostentativ, nu o fac pentru a impune altcuiva credința lor, ci pentru că a crede împreună în același ceva dă puteri. La această oră, medicii sînt infanteria prost hrănită și sumar înzestrată, trimisă să lupte cu un inamic primejdios și versatil, a cărui forță nu este deplin cunoscută. Credința că poți învinge este fundamentală într-o situație ca aceasta, și am văzut chiar și pe cei mai înverșunați adversari ai comportamentului public religios cum lasă piatra jos și nu-i lapidează pe medici, așa cum făcuseră cu oricine altcineva pînă acum două luni. La rîndul ei, Biserica a luat decizia ca slujba de Înviere să se țină fără enoriași și fiecare credincios să-și aprindă lumînarea de la candela de acasă, ceea ce le dă medicilor un răgaz în lupta lor, dar și generează o extindere a sacrului în oraș, fiecare casă devenind o biserică, aidoma micilor biserici din perioada persecuțiilor anticreștine din Roma antică. Orașul se întărește astfel și prin credință, una onestă, difuză, profundă. Nimeni nu se va hlizi în fața propriei candele. Nici nu va trimite meme-uri în timp ce se roagă. Pentru că, de această dată, rugăciunile vor fi sincere. Și, poate, necesare, cel puțin pentru toți cei care se roagă, ceea ce mă aduce la al doilea lucru despre care voiam să vorbesc, și anume nevoia de rugăciune.

Tatăl Nostru, Rugăciunea Domnească, fără a se limita la asta, cere pîine, iertare de greșeli, ferire de ispită și izbăvire de cel rău. În ultimele cîteva decenii, orașul european a rezolvat problema bunăstării, a eliminat din dialectică ideea de greșeală personală, fiecare devenind orb la propriile greșeli și extrem de vigilent cu ale altora, ispita a devenit ceva cool, plăcerea personală a devenit paradigmă, iar necazurile s-au diminuat prin succesul științelor care păreau să fi rezolvat totul. Rugăciunea Domnească devenise caducă. Acum, confruntați cu virusul pentru care încă nu avem vaccin, dar pe care lumina și căldura îl distrug, ca pe orice virus, mulți credincioși și-au amintit de puterea rugăciunii și încearcă să se alieze cu Dumnezeu care, Lumină fiind, este fără îndoială imun la viruși și la alte scîrbe invizibile. De undeva, din bagajul memoriei unor genealogii nefericite, rugăciunea a ieșit la iveală dătătoare de speranță. Spusă cu sinceritate, ea nu îi mai oripilează nici pe cei ce nu cred, nici pe cei ce cred în altcineva, căci pandemia va fi trecut atunci cînd ultimul creștin, musulman, budist, agnostic sau ateu se va fi vindecat, deci rugăciunile sînt pentru vindecare universală și nu doar a unei persoane în parte.

Cei care cred în Dumnezeu se vor ruga zilele acestea pentru sănătatea tuturor, ca și cînd totul ar depinde doar de Dumnezeu, iar cu toții, fără deosebire, și cei care cred, și cei care nu cred, vor acționa pentru sănătatea tuturor ca și cînd totul ar depinde doar de ei înșiși. Și astfel, Lumina Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos va lumina Orașul întărit prin sacrificiu, solidaritate și iubire, izvorînd anul acesta nu doar din biserică, ci și din credința fiecăruia dintre noi, care îi este casă.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

Foto: wkimedia commons

1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 21 Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768 jpg
O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România
Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România
Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg

Adevarul.ro

image
Au apărut subiectele la Română. Ce le-a picat elevilor la Evaluarea Națională la Limba Română 2024 DOCUMENT
Au apărut subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională. Subiectele, care pot fi găsite mai jos, au inclus cerințe pe baza textelor din romanul „Cireșarii” de Constantin Chiriță și „Portret” de Cella Delavrancea.
image
Secretele primului submarin militar al României. „Delfinul“ a făcut ravagii printre navele sovietice din Marea Neagră
Primul submarin militar al României a fost construit în anii interbelici și a costat o sumă impresionantă, însă a fost folosit cu succes în Al Doilea Război Mondial. Una dintre operațiunile militare în care a fost implicat a intrat în istorie.
image
Anunțul CFR primit cu hohote de râs de români. „Dacă trenurile reduc viteza cu 50 km/h vom merge cu 20, dar în sens opus”
Oficial, cei de la CFR spun că trenurile circulă cu până la 50 km / h mai încet din cauza caniculei. Anunțul CFR a fost primit cu hohote de râs de români, care știu că trenurile circulă oricum foarte încet.

HIstoria.ro

image
DACICC-1 - Primul calculator electronic de fabricație românească
Pe strada Republicii din Cluj-Napoca se află vila care a aparținut celebrului arhitect al Clujului, Lajos Pákey.
image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.