Orașul post-pandemic

9 mai 2020
Orașul post pandemic jpeg

Deja pandemia a schimbat orașul, probabil pentru multă vreme. Străzile pustii vor fi înlocuite de străzile cu puțini oameni. Pentru a nu se înghesui cu toții pe trotuarele înguste, pietonii vor circula și pe carosabil. Mașinile parcate pe marginea străzilor vor deveni o amintire, căci nu va mai fi loc pentru ele. Străzile vor deveni sensuri unice, atît pentru mașinile care vor circula doar pe o bandă, cît și pentru pietonii care vor circula pe patru. Benzile pentru bicicliști se vor mări și ele. Trotuarele nu vor mai fi doar pentru mers, ci și pentru așteptat, în fața magazinelor, băncilor, administrațiilor financiare. Timpii de așteptare vor crește, deci vor fi instalate foarte multe bănci individuale, scaune robuste distanțate, pentru uz exterior. Clădirile înalte nu vor mai putea fi alimentate cu oameni prin lifturi și scări, iar sistemele de ventilare mecanică a spațiilor mari vor fi reevaluate din punct de vedere sanitar.

Orașul va crește în suprafață, după modelul imaginat de Frank Lloyd Wright, Broadacre City, metropola unde fiecare familie locuiește pe o parcelă de un acru (aproximativ 4.000 mp). Spre deosebire de orașul lui Wright, familiile vor sta acasă, iar pe străzi vor circula doar mașinile de transport persoane, mărfuri, livrări și Salvări. Periferia va crește și va îngloba satele-sateliți. Învățînd de acasă, muncind de acasă, orășenii vor migra din apartamentele de bloc spre proprietăți mai ample din periferia extinsă a orașului și mulți vor începe să practice agricultura în timpul salvat de absența mersului la muncă. Vor observa că munca pămîntului oferă, pe lîngă alimente sănătoase, și mari satisfacții, care vin la lot cu un număr important de calorii arse și un bronz de invidiat.

Paradoxal, deși recomandarea din timpul pandemiei a fost ca tinerii să se separe de bătrîni, familiile se vor regrupa, căci izolarea este mai ușor de suportat într-o familie extinsă. O masă de Paști sau de Crăciun în doi nu se compară cu una în 12. Iar pe 4.000 de metri pătrați pot trăi 12 persoane fără să-și sufle în ceafă. În plus, nici un bătrîn nu s-ar izola de bunăvoie, în special în anii din urmă ai bătrîneții sale, după cum nici un tînăr nu ar vrea să-și știe părintele singur și la ananghie. Pe un lot rural de 2-3.000 de metri pătrați vom vedea casa tinerilor, căsuța bătrînilor, felurite acareturi, bucătării de vară, bolți de viță.

Călătoriile importante ale orășeanului vor fi pînă în centrul orașului, la medic sau la circa financiară, de unde se va întoarce mereu rapid și pe șest, cu grijă să nu încaseze o amendă enormă în raport cu veniturile sale, pentru că și-a completat greșit declarația sau a uitat-o acasă. Turism fizic de masă nu se va mai face, ci doar virtual, iar suvenirurile vor fi trimise cu poșta. Singura formă de turism va fi cel de lux, în care un mare muzeu se deschide doar pentru cîteva persoane care îl vizitează în liniște, fără a fi deranjate de lumpenul pestriț și gălăgios, înghesuit odinioară la operele de artă subliniate în ghid. Plajele vor fi libere și curate, asemănătoare plajei prezidențiale de la Neptun, bîntuită rar de vagi și îndepărtate siluete plictisite, unde cinci șezlonguri stăteau mai mult goale, în timp ce, dincolo de gardul păzit, gloata viermuia frenetic în căutarea unui loc de cearșaf.

Cu timpul, școlile vor fi transformate în dispensare districtuale și universitățile în clinici. Teatrele vor avea reprezentații cu un public egal cu număr actorilor, iar spectacolele vor deveni experimentale și cathartice. Cinematografele vor dispărea, iar stadioanele vor fi destinate antrenamentelor publice, în pătrate de 2 pe 2 metri. Restaurantele vor deveni exorbitante, iar cîrciumile ilegale, unde se vor viziona meciurile campionatelor mondiale de fotbal jucate pînă în 2020, vor prospera în subsoluri insalubre, unde oamenii vor încălca distanțarea socială pentru a se simți oameni. Închisorile nu vor mai fi pentru infractori, ci pentru ducăreți, adică acei infractori care nu stau în arestul de acasă de bunăvoie.

Pentru copii, orașul și societatea vor însemna doar un ecran unde se întîmplă tot felul de lucruri hazlii, cum ar fi educația online. Nu vor mai întîlni pe nimeni din afara familiei și, cînd o vor face, spaima va birui orice încercare de apropiere. Nu se vor mai căsători. Vor rămîne singuri și nu vor avea urmași. Nașterile vor fi controlate în clinici și vor deveni un lux, rezervat cîtorva. Sporul natural al populației planetei va ajunge, în cele din urmă, negativ, ceea ce va compensa utilizarea pe scară largă a plasticului pentru izolarea virușilor, a dezinfectanților pentru curățenie și exploatarea nemiloasă a resurselor pentru a plăti populația să stea în case și să comande mîncare, așteptînd lunar să afle ce are voie să facă în următoarele 30 de zile.

Sau nu o să fie așa, căci ziua de mîine a devenit impredictibilă și cîndva, anul acesta, ieșim cu toții în stradă, ne îmbrățișăm și ne pupăm, cu lacrimi de bucurie în obraji.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 21 Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768 jpg
O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România
Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România
Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.