Orașul și sălbăticiunile

16 mai 2020
Orașul și sălbăticiunile jpeg

Odată cu măsurile de autoizolare a populației, pe rețelele de socializare au început să abunde știri festive, unele adevărate și multe false, referitoare la animale sălbatice care, iată, au curajul să se aventureze prin oraș. Am văzut bancuri întregi de pești zbenguindu-se în apele de cleștar ale unei Veneții eliberate de turiști, ba chiar și delfini care, se știe, sînt semn bun dacă îi zărești. Balene nu au fost puse în evidență, și asta doar pentru că municipalitatea se gîndește serios să interzică vasele de croazieră care, cu deplasamentul lor formidabil, stîrnesc valuri uriașe, nu doar de apă, ci și de ură atunci cînd pompele încep să huruie prin subsolurile inundate de mareea inoportună.

În Nara, Japonia, o căprioară traversa pe la zebră, așteptînd liniștită să frîneze mașinile înainte de a pune prima copită pe marcajul cu dungi albe, dovedind un asemenea simț civic încît, polițist dacă erai, și tot nu aveai cum să-i dai amendă. În caz că, totuși, un om al legii mai zelos i-ar fi atras atenția că nu deține declarația pe proprie răspundere și că, în general, orașul este pentru oameni, cîini, pisici, papagali și alte viețuitoare, dar mai puțin pentru mamifere sălbatice mari și neînsoțite, acesta s-ar fi înmuiat negreșit cînd ar fi fost privit cu ochi mari și rugători, de căprioară.

Pe o stradă pustie de la antipozi, un cangur le demonstra băieților agili de la parkour că mai au mult de exersat pînă cînd vor fi în stare să ajungă de la o intersecție la alta în doar zece salturi. Însă un ochi european, exersat îndelung pe capra vecinului, nu avea cum să nu observe că sfidarea nu le era adresată atît lor, cît, mai ales, țărilor UE, ale căror salturi în sprijinul Italiei au fost, mai degrabă, sărituri pe loc cu genunchii la piept, pentru a da jos grăsimea abdominală.

La sud de Buenos Aires, un leu de mare își încălzea trupul masiv, lipit de oblonul metalic al unei fațade. Părea că se miră de ce magazinul este închis la acea oră a serii și nici măcar nu este lipit pe ușă un afiș în care să se spună clar, cu subiect și predicat, cînd bagă pinguini. La aceeași oră, în București, nu a fost văzut nici un leu, de mare, de savană sau de orice alt fel.

În Ahmedabad, oraș cu peste cinci milioane de suflete, maimuțe viclene au luat străzile în stăpînire, terorizînd populațiile locale de viețuitoare mici și pașnice care se bucuraseră pentru cîteva zile de absența temporară a teribilei aglomerații indiene. Mărturii contradictorii sugerau că, în doar cîteva zile, se familiarizaseră cu sprayurile abandonate și se specializaseră într-un  graffiti de o calitate net superioară celui de pe străvechile vagoane care încă mai circulă pe liniile mărginașe ale metroului bucureștean.

În Sinaia au fost văzuți și chiar filmați urși, în plină stradă, însă faptul a trecut neremarcat de presă, întrucît evenimentul are o recurență cotidiană la Sinaia, fără nici o legătură cu ordonanțele de urgență emise în această perioadă. Dimpotrivă, întrucît populația avea tendința de a ieși din case fără un scop precis, profitînd de relieful accidentat și de străduțele în trepte care fac imposibil filajul mașinilor de poliție, cineva a propus să elibereze un efectiv suficient de urși pe străzi pentru a crește spiritul de disciplină și, concomitent, a realiza o izolare eficientă a populației.

În București, ca și în alte orașe ale României, am putut vedea fazani amendați prompt de copoi ageri și omniprezenți, bizoni și rinoceri de trafic mai relaxați ca oricînd, rămași parcă fără frîne, pești discreți, obsedați de muncă, iar, la televizor, invazie de gorile, maimuțe, molii și lipitori, pe lîngă nelipsiții papagali specializați în șopîrle. Pe fondul stării de urgență, rechinii și-au făcut, pesemne, plinul, scutiți fiind de oboseala mimării unor licitații publice, iar ulii și-au reglat conturile cu șoriceii care, opriți fiind și izolați, au devenit ținte sigure.

Fenomenul pare să fie global, căci numeroși iepuri au invadat spațiul virtual pentru derutarea populației și alimentarea teoriilor conspiraționiste, făcîndu-i pe mulți să se întrebe dacă ea, bestia invizibilă, o fi sălbatică, sau domestică. Și astfel, captiv între ițele unor știri adevărate și false, cetățeanul orașului planetar contemporan, iubitor de natură cum îl știm, jubilează cînd vede la televizor iarba crescînd și păsările făcîndu-și cuib în ea, deși acest lucru se întîmplă chiar pe pragul casei sale.

Lorin Niculae este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București.

1037 23 foto I  Cosman jpg
Valul a venit, apoi a trecut – tsunami în Maldive –
Oamenii au învățat să trăiască prezentul, fără să-și pună problema zilei de mîine.
image png
Analiza plagiatului de la vîrful Harvard
„Nu au fost constatate abateri de la standardele etice în activitatea de cercetare academică ale Harvard”
p 23 jpg
Despre prostie – sau cum am devenit inteligent
E o alegere inconștientă a ceea ce vrem să fim, dar care poate deveni conștientă datorită cunoașterii.
p 22 Barcelona WC jpg
Universul Barcelonei
Numai un prost l-ar distruge. Dar istoria este plină de alde d-ăștia.
image png
Pirgu vs. Montaigne
„Mă-nnebunesc după tot ce ţine de memorialistică: jurnale, memorii, corespondenţă, note de drum etc.”.
p 23 Andrei Scrima jpg
O întîlnire mirabilă – interviu cu filozoful și psihanalistul Virgil CIOMOȘ –
Domnul Profesor nu mi-a recomandat studii și cărți de logică și de filosofie, ci Patericul egiptean, mai întîi, și Spovedania unui pelerin rus, mai apoi.
image png
Hasdeu și regulamentul
Tot în 2023 s-au împlinit 333 de ani de la susținerea (la Universitatea din Leipzig) a primei teze de doctorat din lume dedicată jurnalismului.
image png
Casa Regală a României și palatele prefecturilor
O altă statuie a lui Ferdinand din Rezina (amplasată în 1938, sculptor Alexandru Plămădeală) a fost aruncată în Nistru de către barbarii bolșevici în 1940.
p 23 Cefalonia WC jpg
Aventuri estivale cefalonite
Încă nu am un răspuns clar. Cîți bani îmi mai trebuie pentru a termina odată Elada?
p 23 WC jpg
Librarii din vechiul București
Cum a ajuns, însă, un librar să aibă un parc botezat după numele lui, este o altă poveste, pe care, deși stau de aproape douăzeci de ani în acest cartier, am aflat-o mai tîrziu.
image png
Poze, nu vorbe!
Nu mai insist asupra faptului că, în absența cuvintelor, gîndirea conceptuală și gîndirea discursivă nu sînt posibile.
p 23 WC jpg
La Peleș – proprietari triști și administratori buni
Altfel, castelul Peleș rămîne o capodoperă a bunului gust.
p 21 Josephus Szabo, Diploma de magister philosophiae,1768 jpg
O descoperire majoră pentru istoria învățămîntului universitar din România
Era prima instituție de învățămînt superior universitar de pe teritoriul actual al țării.
p 23 Ministerul Finantelor WC jpg
Cît de mare este datoria noastră publică sau despre suveica numită România
Există deci un PIB care lucrează în favoarea bugetului nostru de stat și unul care lucrează în favoarea altora.
image png
Inspecția, acolo unde sînt îngrijiți oameni
Un timp prea scurt alocat controlului duce la concluzii superficiale.
p 21 jpg
Credință. Încredere. Clandestinitate – imagini din Dosarele Securității
Este bine să le gîndim procesual, ca instrumente care se schimbă în timpul facerii.
p 23 jpg
p 23 Metroul din Atena WC jpg
Atena, așa cum am descoperit-o eu
„Cîtă vreme avem ce povesti, nu ieșim la pensie”.
index jpeg webp
Am înnebunit de fericire – despre tristețea abisală și apeirokalia cea de toate zilele –
Mă întreb în final, cumva retoric, cine sînt mai periculoși pentru lumea în care locuim: mîrlanii sau cei care înnebunesc de fericire și tristețe, respectiv maniaco-depresivii?
p 23 jpg
Sindromul nou-născutului maculat
Dar de ce să procedăm așa cînd putem lăsa totul la îndemîna șmecherilor pe care îi invocam?
p 23 WC jpg
Paris, după douăzeci de ani și patru luni
Dar cum mereu am fost în trecere prin Paris, nostalgiile nu au fost deloc puternice și au lăsat loc curiozității de a redescoperi minunatul univers parizian.
p 19 WC jpg
Oameni capabili să devină medici
Observația privind „dezumanizarea” medicinei, îndrăzneață în urmă cu o jumătate de secol, este astăzi banală.
p 23 2 WC jpg
O fată sub dărîmături. Un bărbat neputincios
Două zile mai tîrziu, ceva ajutor a început să apară în centrele marilor oraşe. Dar pentru nenumăraţi oameni, este prea puţin şi prea tîrziu.
982 23 Huqqa de origine persana 1770 jpg

Parteneri

Maria Zaharova FOTO Profimedia jpg
Conferința de presă a Mariei Zaharova, întreruptă de un telefon misterios. Ce i-au transmis șefii despre atacul cu rachete balistice asupra Ucrainei
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a primit un apel telefonic în timpul unei conferințe de presă cu jurnaliștii și i s-a interzis să comenteze informațiile privind un atac cu rachete balistice rusești asupra Ucrainei.
chef scarlatescu jpg
Rețeta de cafea turcească a lui Chef Cătălin Scărlătescu. Ce face când apa dă în clocot? Așa va avea un gust unic și delicios
Nenumărați români beau cafea zilnic, iar indiferent de cât de mult ne place această băutură, tot va veni o zi în care ne vom sătura de gustul acesteia.
image png
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru premierul Netanyahu și Yoav Gallant
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis joi mandate de arestare pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu și fostul ministru al apărării Yoav Gallant, a anunțat instanța pe X/Twitter.
festival jpg
Chocolate Saga-ediția a IVa, ediție specială de Crăciun, începe pe 22 noiembrie, la Sala Polivalentă din București
Mâine, 22 noiembrie 2024, ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă, la Sala Polivalentă din București. Expoziția va fi deschisă de vineri până duminică.
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
Mesajul lui Nicușor Dan pentru bucureșteni înaintea referendumului de duminică
Duminică, bucureștenii vor da un vot în plus față de restul românilor. Ei vor decide soarta Capitalei, după ce Nicușor Dan, primarul general i-a chemat la un referendum unde vor răspunde la trei întrebări. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan,
Cristian Tudor Popescu FB jpg
CTP: Am decis că o voi vota pe Elena Lasconi, are cele mai mari șanse să-l împiedice pe G. Simion să pătrundă în turul 2
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a anunțat că la alegerile prezidențiale de duminică o va vota pe Elena Lasconi. Are cele mai mari șanse să-l împiedice pe George Simion să pătrundă în turul 2, a mai transmis gazetarul. El susține că decizia a luat-o în urma unor analize matematice.
suc de lămâie beneficii jpeg
Fierbe lămâi seara și bea conținutul imediat după ce te trezești. Beneficiile pentru sănătate sunt nenumărate
Rutina noastră de dimineață este extrem de importantă, iar dacă suntem atenți la ce mâncăm și bem, putem să ne oferim un plus de energie și de voie bună de-a lungul întregii zile.
dus jpg
Simptomul precoce al unei boli neurologice grave ar putea apărea sub duș, avertizează medicii. „Lipsa mirosului de șampon și săpun ar putea fi un semn”
Un medic neurolog a dezvăluit că incapacitatea de a simți mirosul de șampon și săpun la duș ar putea fi un posibil indicator al problemelor cognitive.
Centrala de la Zaporojie FOTO Profimedia
Tensiune la la Zaporojie. Centrala nucleară, „la un pas de a rămâne în pană” din cauza atacurilor rușilor
Centrala nucleară Zaporojie se află "la un pas de a rămâne în pană de curent pentru a doua oară în această săptămână" din cauza atacurilor ruse, a denunţat Ministerul Energiei de la Kiev.