ÔÇ×┼ó─ârmurile s─âlbatice ale lui MarxÔÇť ÔÇô o c─âl─âtorie ├«n Vietnam

Corneliu CAZACU
Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
ÔÇ×┼ó─ârmurile s─âlbatice ale lui MarxÔÇť ÔÇô o c─âl─âtorie ├«n Vietnam jpeg

├Än 1991, doctorul britanic Anthony Daniels, cunoscut ca ziarist sub numele de Theodore Dalrymple, publica un jurnal de c─âl─âtorie al anilor ÔÇÖ80 ├«n cinci ┼ú─âri comuniste (Coreea de Nord, Albania, Cuba, Vietnam ╚Öi Rom├ónia), jurnal intitulat The Wilder Shores of Marx. Cartea mi-a r─âmas ├«ntip─ârit─â ├«n minte ╚Öi prin titlul original ╚Öi incitant, dar ╚Öi prin talentul autorului pe care ├«l cuno╚Öteam de altfel din alte scrieri ale sale. ╚śi dac─â autorul critica lipsa de libertate specific─â regimurilor totalitare, ├«n Vietnam impresia lui contrasta cu cea referitoare la Tirana, Bucure╚Öti ori Phenian, spun├«nd c─â ├«n Saigon/Ho Chi Minh (ca, de altfel, ╚Öi ├«n Cuba), ├«n ciuda ponoselii ╚Öi a d─âr─âp─ân─ârii generale, oamenii s├«nt ÔÇ×cel pu╚Ťin vii ╚Öi nu strigoiÔÇť.

Cum ├«ntre timp am vizitat toate cele cinci ┼ú─âri, bine├«n╚Ťeles c─â progresul ├«nregistrat dup─â c─âderea Zidului Berlinului a schimbat mult atmosfera, cu excep╚Ťia notabil─â a Coreei de Nord, r─âmas─â la fel de impenetrabil─â ╚Öi ├«ncremenit─â ├«ntr-o dictatur─â obtuz─â ╚Öi inuman─â. Vietnamul de azi e o ┼úar─â s─ârac─â, cu un PIB pe cap de locuitor la jum─âtate din cel al Rom├óniei, ├«ns─â cu o dezvoltare economic─â anual─â de peste 6% ╚Öi cu perspectiva de a prelua o parte din job-urile care pleac─â din China din cauza cre╚Öterii costurilor for╚Ťei de munc─â de acolo. Ca ┼či acum cinci ani, am r─âmas ├«n primul r├«nd impresionat de viteza ╚Öi omniprezen┼úa Internetului, care ├«n hoteluri permite desc─ârc─âri la peste 4 Mb/s, precum ╚Öi de lipsa cenzurii Internetului at├«t de sup─âr─âtoare ├«n China. Frapant e ╚Öi c├«t de redus─â e prezen┼úa Poli╚Ťiei ╚Öi a Armatei pe str─âzile ora╚Öelor, un lucru nea╚Öteptat pentru o ┼úar─â comunist─â cu un partid unic. Mi s-a explicat c─â, din cauza Tet-ului (Anul Nou vietnamez), mai to╚Ťi au plecat s─â-╚Öi viziteze familiile, ceea ce mi s-a p─ârut nostim ╚Öi, probabil, adev─ârat.

Hanoi

Scuterele domin─â ├«n continuare str─âzile, iar pre┼úurile s├«nt accesibile mai tuturor vietnamezilor, unul nou put├«nd fi cump─ârat cu 1.000 de dolari, cel la m├«na a doua cost├«nd vreo 250 de dolari. Vietnamezii mi s-au p─ârut deosebit de prieteno╚Öi, dornici s─â te ajute ╚Öi curio╚Öi s─â te cunoasc─â. De exemplu, la hotelul din Hanoi ├«n care am stat aveam nevoie de un scuter pentru a ajunge repede la teatrul de p─âpu╚Öi acvatic. Recep╚Ťionerul a sunat, nu a g─âsit un scuter, dup─â care mi-a spus: ÔÇ×Hai cu mine, te duc eu acolo!ÔÇť. Iar pentru taxiul comandat la 4 diminea╚Ťa, recep╚Ťionera s-a trezit ╚Öi m-a acompaniat p├«n─â la col┼ú pentru a se asigura c─â totul e bine. Revenind la teatrul de p─âpu╚Öi pe ap─â, acesta e o specialitate pe care nu am mai ├«nt├«lnit-o ├«n nici o alt─â ┼úar─â. P─âpu╚Öile s├«nt manipulate pe ap─â ├«n fa┼úa unei cortine care-i ascunde pe p─âpu╚Öari. Fiecare spectacol cuprinde o serie de pove┼čti care se refer─â la ocupa╚Ťiile tradi╚Ťionale ÔÇô agricultur─â, pescuit, procesiuni ale nobililor etc. La sf├«r┼čitul spectacolului, p─âpu╚Öarii apar de dup─â cortin─â ├«naint├«nd prin apa p├«n─â la br├«u. Norocos, am avut ocazia s─â v─âd la 30 km ├«n afara Hanoiului un spectacol de teatru tradi╚Ťional H├ít tuong asem─ân─âtor operei chineze╚Öti, ba mai mult, am fost ╚Öi invitat la mas─â de c─âtre una dintre protagoniste/prin╚Ťese pentru a s─ârb─âtori Anul Nou ├«mpreun─â cu c├«┼úiva actori.

Cum vine norocul? Prima condi╚Ťie e s─â-╚Ťi ┼úii ochii deschi╚Öi ╚Öi s─â stai de vorb─â cu oamenii. La Hanoi mi-am rezervat camer─â la un hotel ├«n ora╚Öul vechi foarte aproape de pitoreasca ╚Öi originala linie de tren care taie ora╚Öul. ├Än centru, linia de tren trece la mai pu╚Ťin de un metru de case ╚Öi vietnamezii din zon─â au deschis cafenele pe ambele p─âr┼úi. E un loc foarte pitoresc ╚Öi prin ╚Öerpuirea liniilor, ╚Öi prin graffiti-urile care ├«mp├«nzesc pere╚Ťii, iar turi╚Ötii ╚Öi cuplurile vietnameze dornice de fotografii romantice aglomereaz─â liniile la mai toate orele zilei.

├Änc─â din prima sear─â am observat o agen╚Ťie de turism cu u╚Öa ├«ntredeschis─â, iar pe partea cealalt─â, un t├«n─âr ╚Öi o t├«n─âr─â m├«nc├«nd ├«ntr-o c─âm─âru╚Ť─â minuscul─â (am aflat mai apoi c─â aceste accesorii de sub trei metri p─âtra┼úi, apar┼úin├«nd apartamentelor de pe partea cealalt─â a ╚Öinelor, se ├«nchiriaz─â cu 50 de dolari pe lun─â celor care vor s─â locuiasc─â central ╚Öi s─â economiseasc─â bani). V─âz├«ndu-m─â, au ie╚Öit imediat s─â stea de vorb─â cu mine ╚Öi a╚Öa am aflat c─â t├«n─ârul cu o barb─â neobi╚Önuit─â pentru vietnamezi, cel pu╚Ťin la v├«rsta lui, e ghid, bun vorbitor de englez─â, absolvent de Construc╚Ťii, ╚Öi c─â ofer─â un tur motorizat al ora╚Öului care duce ╚Öi ├«n suburbii. Patru ore la 26 de dolari mi s-a p─ârut foarte rezonabil ╚Öi am realizat c─â datorit─â Tet-ului (Anul Nou vietnamez), ╚Öi poate ╚Öi zg├«rceniei ori lipsei de curiozitate a turi╚Ötilor care se concentreaz─â asupra obiectivelor g─âsite pe TripAdvisor, o s─â beneficiez de un tur privat.

A╚Öa c─â, diminea╚Ťa urm─âtoare, Kevin m─â a╚Ötepta cu scuterul ╚Öi cu dou─â c─â╚Öti ├«n fa┼úa hotelului. Am l─âsat ├«n plata Domnului opera, catedrala ╚Öi alte obiective centrale ╚Öi am mers direct spre suburbii. Dup─â fotografiile ├«n care am juxtapus silueta ora╚Öului pe imaginea unui cimitir, am ajuns la o pia╚Ť─â local─â ÔÇô evident, f─âr─â urm─â de turi┼čti ÔÇô, unde Kevin a propus s─â lu─âm micul dejun. Oferta consta ├«n rice paper (b├ính tr├íng ├«n vietnamez─â), foi pe baz─â de f─âin─â de orez, f─âin─â de tapioca plus sare ╚Öi ap─â. Foile au fost extrase de sub tejghea dintr-un lighean, lipite unele peste altele, albe ╚Öi cu ni┼čte pete colorate de la mirodenii, iar v├«nz─âtoarea le-a t─âiat cu o pereche de foarfeci. Bune ╚Öi gustoase, mai ales cu mandarine ├«n loc de ceai sau orice alt lichid. La c├«teva minute de pia╚Ť─â, pe o ploaie m─ârunt─â, am ochit c├«teva fete ├«mbr─âcate ├«n robe ╚Öi cu tichii asem─ân─âtoare celor purtate la ceremonia de absolvire ie╚Öind dintr-un templu. Am s─ârit de pe scuter ├«ntreb├«ndu-le dac─â n-a╚Ö putea s─â le fotografiez. Ce ├«ntrebare! ├Äntr-un minut am avut peste treizeci de elevi de liceu gata de poze. Poze ├«n pragul templului, ├«n─âuntru la ghicitoare, de grup ├«n fa┼úa unei intr─âri, cu tichiile aruncate ├«n aer, tot ce se poate improviza cu asemenea modele. Eram ├«ns─â curios de ce ├«n februarie, care nu e sf├«r┼čitul anului ┼čcolar, ╚Öi am aflat c─â, ├«n Vietnam, pozele se fac anticipat pentru a putea fi deja ar─âtate la ceremonia de absolvire.

dsc 4461 jpg jpeg

Phu Quoc

S─âtul de cerul gri ╚Öi de aerul greu respirabil din Hanoi, m-am decis s─â petrec c├«teva zile ├«n Phu Quoc, o insul─â situat─â ├«n vestul Vietnamului, ├«n apropiere de Cambodgia, ╚Öi nu am fost deloc decep╚Ťionat. Chiar dac─â coasta de vest e plin─â de hoteluri ╚Öi spa┼úiile dintre ele ├«nc─â mai au moloz sau gr─âmezi de gunoaie, cei c├«┼úiva kilometri de plaj─â pe care i-am str─âb─âtut s-au dovedit cura╚Ťi ca ╚Öi apa, limpede ╚Öi albastr─â. ├Än plus, unul dintre barurile de pe plaj─â transmitea doar rock clasic gen The Doors, Led Zeppelin, Boston. Plaja principal─â se nume┼čte Bai Sao (Sao Beach), c├«┼úiva kilometri de nisip asem─ân─âtor zah─ârului pudr─â, cu o ap─â cristalin─â ╚Öi f─âr─â hoteluri ├«n apropiere. ├Än buna not─â de amabilitate vietnamez─â, taximetristul nu numai c─â mi-a f─âcut semn c─â vine s─â m─â ia pe sear─â la ora stabilit─â, ba chiar a deschis portbagajul ╚Öi mi-a ├«mpins ├«n bra╚Ťe o masc─â de ap─â.

├Än alt─â zi, m-am g├«ndit c─â n-ar fi o idee rea s─â explorez insulele din sud, a╚Öa c─â m-am ├«ndreptat spre An Thoi, la extremitatea sudic─â a insulei. Aici, dup─â c├«teva negocieri, am convenit s─â ├«nchiriez o barc─â pentru ┼čase ore cu 40 de dolari, cu care s─â vizitez trei sau patru insule. Pe prima plaj─â, pe care opreau ╚Öi alte b─ârci cu grupuri de turi╚Öti, am f─âcut plaj─â ╚Öi snorkelling (cu masca pus─â la dispozi╚Ťie de proprietarul b─ârcii). A doua, ├«ns─â, a fost deosebit de impresionant─â. Am aruncat ancora ├«n apropiere de ni┼čte st├«nci ascu╚Ťite care ie╚Öeau din mare la o sut─â de metri de ╚Ť─ârm ╚Öi, plonj├«nd printre ele, am descoperit o abunden┼ú─â de corali ╚Öi pe┼čti de toate culorile. Pe ultima insul─â, cu c├«teva bungalouri, am m├«ncat pe╚Öte ╚Öi am admirat funicularul de aproape opt kilometri care leag─â Phu Quoc de Hon Thom (zis─â ╚Öi Pineapple Island ÔÇô Insula Ananas). Insula, plin─â de c─â╚Ťelandri juc─âu╚Öi, mi-a inspirat fotografia care se potrive╚Öte perfect cu titlul articolului.

Cirea╚Öa de pe tort a fost un spectacol stradal de dans al leului (thang long, care de fapt ├«nseamn─â ÔÇ×dragonul care se ├«nal┼ú─âÔÇť). Cunosc─âtorii de chinez─â (chiar ╚Öi cei ca mine, care abia ┼čtiu c├«teva sute de cuvinte) vor fi recunoscut c─â long e cuv├«ntul chinezesc pentru dragon. De fapt, cuvintele de provenien╚Ť─â chinez─â constituie aproximativ o treime din lexicul vietnamez, ├«n texte formale urc├«nd p├«n─â la 60% din vocabularul utilizat. Leul simbolizeaz─â noroc, s─ân─âtate ╚Öi prosperitate, iar diferen╚Ťa dintre dansul leului ╚Öi dansul dragonului e c─â, ├«n cazul dansului leului, acesta e ├«ntrupat de doi protagoni╚Öti care execut─â ╚Öi salturile coordonate pe o serie de st├«lpi alinia╚Ťi ├«n pereche.

A╚Ö mai fi r─âmas ├«n Vietnam, o ┼úar─â cu oameni dintre cei mai sur├«z─âtori ╚Öi o destina╚Ťie de vacan┼ú─â extrem de interesant─â ┼či economic─â, ├«ns─â m─â a╚Ötepta Anul Nou tibetan la peste 3.000 de metri ├«n─âl┼úime, ├«n provincia Gansu. Dar asta e alt─â poveste.

Corneliu Cazacu este fotograf.

Foto: Corneliu Cazacu

Cenzura în Prahova după 23 august 1944 jpeg
Cenzura în Prahova după 23 august 1944
P├«n─â ├«n august 1944, cenzura nu era at├«t de strict─â, cea antonescian─â rezum├«ndu-se la publica╚Ťiile legionare, dup─â cum o arat─â documentele de arhiv─â.
Roma este etern─â, noi ÔÇô trec─âtori (prin ea) jpeg
Roma este etern─â, noi ÔÇô trec─âtori (prin ea)
Roma nu este doar un ora╚Ö-muzeu, care te las─â f─âr─â grai, ├«n╚Ťesat cu biserici baroce, pia╚Ťete ╚Öi sute de obiective turistice, ci ╚Öi un ora╚Ö t├«n─âr.
File din activitatea ARLUS în Prahova jpeg
File din activitatea ARLUS în Prahova
ÔÇ×Pentru a duce la bun sf├«r╚Öit ceva se cere mai mult─â con╚Ötiin╚Ť─â dec├«t ╚Öov─âial─â.ÔÇť
11 lucruri care ├«mi lipsesc de c├«nd m am ├«ntors din Fran╚Ťa jpeg
11 lucruri care ├«mi lipsesc de c├«nd m-am ├«ntors din Fran╚Ťa
├Än Fran╚Ťa am constatat c─â am drepturi, nu a trebuit s─â m─â g├«ndesc c─â a╚Ö avea, de la cele mai m─ârunte, de angajat, de client, de chiria╚Ö, p├«n─â la cele profunde, de om.
Cîte bordeie, atîtea Japonii jpeg
Cîte bordeie, atîtea Japonii
Munca era totul, zecile de obiceiuri ╚Öi tradi╚Ťii pe care familia le ╚Ťinea erau obligatorii ╚Öi nu era scuzat─â sub nici o form─â absen╚Ťa.
Vulcan, mam─â, fiin╚Ť─â vie (o poveste despre Etna) jpeg
Vulcan, mam─â, fiin╚Ť─â vie (o poveste despre Etna)
Oamenii din Sicilia simt c─â Etna e parte intrinsec─â a identit─â╚Ťii lor ╚Öi a tot ce are ╚Öi ce ├«nseamn─â Sicilia.
Un Cr─âciun vienez jpeg
Un Cr─âciun vienez
Prima m─âsur─â pe care am adoptat-o a fost s─â arunc toate cardurile de reduceri ale celor 25 sau 28 de lan╚Ťuri de farmacii din Rom├ónia.
Constan╚Ťa, acest ve╚Önic pacient ├«n stare grav─â jpeg
Constan╚Ťa, acest ve╚Önic pacient ├«n stare grav─â
Oamenii au acest drept: de a fi bine reprezenta╚Ťi la nivelul administra╚Ťiei publice locale.
E cool să postești jpeg
╚Ü├«n╚Ťarul virtual ╚Öi arm─âsarul real
Subiectul ÔÇ×genera╚Ťia 2010 este supus─â┬ábullying-uluiÔÇŁ oferea, prin particularizare, un vad enorm de aten╚Ťie.
Povestea fra╚Ťilor Popescu  sau despre ascunz─âtorile ingenioase g├«ndite de arhitec╚Ťii moderni╚Öti jpeg
Povestea fra╚Ťilor Popescu sau despre ascunz─âtorile ingenioase g├«ndite de arhitec╚Ťii moderni╚Öti
Blocul oprește lumina și scaldă într-o umbră permanentă o importantă zonă a bulevardului, acolo unde nici iarba nu crește.
Geneva  Dup─â dou─âzeci de ani jpeg
Geneva. Dup─â dou─âzeci de ani
La Geneva m-a╚Ö ├«ntoarce doar dac─â mi s-ar propune pozi╚Ťia de ╚Öofer/c─âpitan de Mouette.
Cine poate spune cum începe? O călătorie la izvoarele disputate ale Dunării jpeg
Cine poate spune cum începe? O călătorie la izvoarele disputate ale Dunării
Dunărea are un izvor turistic în Donaueschingen și un izvor nominal, marcat ca atare pe hartă, în locul de unde Brigach și Breg se contopesc.
Cum vorbim despre arhitectur─â? jpeg
Cum vorbim despre arhitectur─â?
Arhitectura este adesea privat─â de un discurs capabil s─â o aduc─â aproape de inima publicului s─âu.
Hai hui prin Zakynthos jpeg
Hai-hui prin Zakynthos
Din jurnalul pe care l-am ╚Ťinut ╚Öi ├«n care am scris ├«n fiecare sear─â, c├«nd se mai l─âsa r─âcoarea, privind livada de m─âslini a lui Panagiotis, proprietarul impresionantei pensiuni (format─â din trei corpuri de cl─âdiri ╚Öi av├«nd ├«n total, vreo zece apartamente), reiau c├«teva observa╚Ťii ╚Öi ├«nt├«mpl─âri tr─âite pe Zakynthos.
Rafinament rural bucureștean jpeg
Rafinament rural bucureștean
Exist─â anumite zone ale Bucure╚Ötiului care ├«i fascineaz─â pe vizitatori, iar acestea s├«nt tocmai acele p─âr╚Ťi ale ╚Ťesutului urban vechi ce conserv─â structura rural─â a ora╚Öului.
Mai salv─âm, uni╚Ťi, Ro╚Öia Montan─â? jpeg
Mai salv─âm, uni╚Ťi, Ro╚Öia Montan─â?
Natura de la Ro╚Öia Montan─â, cu un peisaj fabulos, punctat de lacuri artificiale, era mai important─â, pe termen lung, dec├«t pu╚Ťin─âtatea aurului care ar mai putea fi extras de acolo.
Mai mult decît un joc jpeg
Mai mult decît un joc
Dacă steagul Italiei ar avea o stemă, atunci mingea de fotbal ar trebui să apără undeva, în heraldica acesteia, la fel și azurul tricourilor.
Acum! jpeg
Acum!
Arhitectura r─âm├«ne principalul produs cultural care d─â seama, cu acurate╚Ťe, de spiritul unei epoci, materializat ├«n spa╚Ťiu construit, capabil s─â modeleze via╚Ťa celor c─ârora le este destinat.
Semnifica╚Ťiile de╚Ötept─ârii noastre jpeg
Semnifica╚Ťiile de╚Ötept─ârii noastre
├Ändemnul lor la de╚Öteptare este, cel mai adesea, ├«nso╚Ťit de trimiterea la imnul na╚Ťional. Este ca o puternic─â justificare.
Zilele potopului jpeg
Zilele potopului
Provocarea nu este at├«t ploaia ├«n sine, c├«t lipsa experien╚Ťei gestion─ârii unor astfel de cantit─â╚Ťi.
Orașul polar jpeg
Orașul polar
├Ändemnul este s─â nu mai facem diferen╚Ťe, cu at├«t mai pu╚Ťin diferen╚Ťe polare ╚Öi antagonice.
De ce moare o rafin─ârie? jpeg
De ce moare o rafin─ârie?
Istoria Societ─â╚Ťii Steaua Rom├ón─â este bogat─â, exotic─â, dinamic─â, a╚Öa cum era ╚Öi regatul rom├ón.
Bazaltul și asfaltul jpeg
Bazaltul și asfaltul
Tehnica pietruirii drumurilor s-a men╚Ťinut ╚Öi a luat un nou av├«nt dup─â ce sco╚Ťianul McAdam a redescoperit tehnica roman─â.
Geografia mall urilor ┼či hypermarket urilor ├«n Bucure┼čti jpeg
Geografia mall-urilor ┼či hypermarket-urilor ├«n Bucure┼čti
├Än ora┼čele post-socialiste shopping mall-urile s├«nt cu 12% mai aproape de centru dec├«t ├«n cele vest-europene.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?