C─âl─âtoare-n ╚Ťara mea

Liana POPA
Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
C─âl─âtoare n ╚Ťara mea jpeg

S├«nt ├«nnebunit─â dup─â t├«rgurile de vechituri. ├Ämi place teribil t─âv─âlugul de st─âri ce m─â cuprinde, ca o caracati╚Ť─â. Alunec printre tarabe, s─ârind prin ani. Dau peste un penar ╚Öi hop, s├«nt ├«n banc─â, murdar─â de cerneal─â pe degete. Z─âresc o yal─â veche ╚Öi g├«ndul ├«mi zboar─â la Ajunul Cr─âciunului din casa copil─âriei, la ÔÇ×Cine e?ÔÇť aruncat colind─âtorilor de pe hol ╚Öi la c├«ntecele st├«ngace de dup─â. Ni╚Öte m─ârgele trandafirii de pe o tarab─â ├«mi aduc aminte de bunica mea ╚Öi de ritualul ei duminical. V─âd un glob p─âm├«ntesc pu╚Ťin turtit, dintr-odat─â am 11 ani ╚Öi s├«nt ├«n tab─âr─â. Tare ├«mi mai pl─âceau taberele, ╚Ťin minte c─â le a╚Öteptam o var─â ├«ntreag─â cu rucsacul f─âcut.

├Än t├«rg m─â lovesc de tot felul de oameni: pe unii ├«i admir, de al╚Ťii mi-e mil─â, pe unii ├«i comp─âtimesc, c├«╚Ťiva ├«mi s├«nt simpatici, al╚Ťii ├«mi par prea tri╚Öti, fioro╚Öi, ╚Ömecheri sau resemna╚Ťi. Caracati╚Ťa mea este o caracati╚Ť─â-cameleon. Dar s├«nt fascinat─â de gaura neagr─â ├«n care m─â arunc─â ace╚Öti vr─âjitori cu ale lor talismane. Simt c─â am descoperit c─âl─âtoria ├«n timp. ╚śi c─â ei habar nu au ce v├«nd, de fapt.

Ei bine, cam din acela╚Öi motiv am ├«nceput s─â c─âl─âtoresc ├«n ╚Ťara mea. Fie c─â v─âd un loc nou sau unul ├«n care am mai fost, caracati╚Ťa este cu mine. Obiectele ├«nt├«lnite ├«n cale ╚Ťes pove╚Öti, ├«mpletindu-se cu amintiri ce sar din sertarele lor. C├«nd hoin─âresc prin str─âin─âtate, totul se ├«nt├«mpl─â septic. M─â bucur tare de ce descop─âr, dar locurile sau lucrurile nu scot la iveal─â semnifica╚Ťii ad-hoc. Madlena e doar o madlen─â.

La noi, literele ╚Öterse ce scriu, st├«ngaci, ALIMENTARA pe un perete dintr-un sat despre care p├«n─â de cur├«nd nici nu ╚Ötiam c─â exist─â m─â poart─â prin culoarul magic c─âtre magazinele de demult. M─â ╚Öi v─âd la tejghea, cer├«nd o Fantezie. Lotcile dun─ârene ├«mi amintesc de lecturile dintr-a IV-a. La Sulina a f─âcut tata armata. R─âd─âcinile mele s├«nt r─âsfirate de la Cetatea Alb─â p├«n─â la T├«rgu Mure╚Ö, cobor├«nd spre Dun─âre. Iar drumurile prin ╚Ťar─â ├«mi deruleaz─â ├«n fa╚Ťa ochilor nu doar monumente sau peisaje, ci ╚Öi scene din La Medeleni, cr├«mpeie din Cr─âciunul din ÔÇÖ86, primul foc de tab─âr─â, rochiile vopsite ale mamei, mirosul pr─âjiturii cu vi╚Öine de duminic─â sau elasticul din fa╚Ťa blocului. Cred c─â ├«n str─âin─âtate ├«mi extind mintea, ├«n timp ce ├«n Rom├ónia ├«mi descop─âr inima.

A╚Öa c─â, dorind s─â aduc ╚Öi altora des┬şco┬şperirea mea ╚Öi s─â ├«i a┬şbat, m─âcar o vreme, de la tra┬şse┬şe┬şle b─â┬şt─âtorite ce nu mai aduc noi descoperiri, am creat proiectul #Va┬şcan┬ş╚Ť─â├Än┬ş╚Üara┬şMea. El face parte din filozofia mea ÔÇô #Bel╚ÖugLaPre╚ŤRedus ÔÇô prin care ├«mi doresc s─â m─â ├«mpotrivesc uniformi┬şz─â┬şrii ╚Öi consumerismului ╚Öi s─â ar─ât c─â putem c─âl─âtori, m├«nca sau purta ╚Öi altceva dec├«t re╚Ťetele plate ╚Öi la ├«ndem├«n─â: vacan╚Ťe all-inclusive, hran─â ├«nfulecat─â la ├«nt├«mplare sau haine-uniforme din marile lan╚Ťuri de magazine. Iar c├«nd c─âut─âm ce ni se potrive╚Öte cu adev─ârat, putem g─âsi solu╚Ťii nu doar mai ieftine, ci ╚Öi care valoreaz─â mai mult. Deoarece, ├«n treaba aceasta a mea cu #Bel╚ÖugLaPre╚ŤRedus, ca ╚Öi ├«n cea cu vacan╚Ťa prin Rom├ónia, nu este nicidecum vorba despre redus, ci despre bel╚Öug.

P├«n─â acum proiectul m-a purtat prin Cheile Nerei, Cluj-Napoca, Salina Turda, Arad ╚Öi Cazanele Dun─ârii ╚Öi prin Delta Dun─ârii. Am stat la hoteluri de 4 stele, dar ╚Öi ├«n casele oamenilor, am m├«ncat ╚Öi la restaurante cu ceva preten╚Ťii, am savurat ╚Öi ro╚Öii pe marginea drumului.

Mi-a r─âmas g├«ndul la micul magazin din Sasca Montan─â ce vindea p├«ini calde ╚Öi gr─âsane, la copiii satului dornici s─â fie prin╚Öi ├«ntr-o fotografie de aparatul nostru mare, la c├«inii uita╚Ťi ├«n drum, ce preferau s─â ├«nfulece m├«ng├«ieri ├«naintea hranei, la verdele Lacului Bei ce p─ârea o cutie de acuarele ce ├«╚Ťi oferea doar o singur─â culoare. MiÔÇĹau pl─âcut ╚Öi Clujul domol, ╚Öi Dun─ârea ce se ├«mplete╚Öte cu Marea, la Sf├«ntu Gheorghe. Toate m-au f─âcut s─â m─â simt totodat─â mic─â ╚Öi uria╚Ö─â, umil─â ╚Öi plin─â de for╚Ť─â. ╚śi s─â a╚Ötept urm─âtoarea plecare a╚Öa cum a╚Öteptam taberele, c├«nd eram mic─â: cu bagajul gata f─âcut.

La urma urmelor, o juc─ârie aflat─â pe raf┬ştul unui concept store parizian este doar o juc─ârie. Chiar dac─â minunat─â, la mo┬şd─â sau pe care poate chiar ajung s─â mi-o doresc tare. Dar un urs de plastic de┬şcolorat, z─ârit pe pervazul unei case din┬ştr-un vechi sat transilv─ânean, ├«n care am ajuns din ├«nt├«mplare, nu doar c─â m─â va transforma miraculos ├«ntr-o feti╚Ť─â ce ╚Ťop─âie pe uli╚Ťele satului, ci ╚Öi va face din acel loc unul pe care nu-l voi uita niciodat─â.

Liana Popa a studiat istoria artelor, a lucrat în publicitate, iar acum scrie pe www.avetisiperoz.ro.

Cenzura în Prahova după 23 august 1944 jpeg
Cenzura în Prahova după 23 august 1944
P├«n─â ├«n august 1944, cenzura nu era at├«t de strict─â, cea antonescian─â rezum├«ndu-se la publica╚Ťiile legionare, dup─â cum o arat─â documentele de arhiv─â.
Roma este etern─â, noi ÔÇô trec─âtori (prin ea) jpeg
Roma este etern─â, noi ÔÇô trec─âtori (prin ea)
Roma nu este doar un ora╚Ö-muzeu, care te las─â f─âr─â grai, ├«n╚Ťesat cu biserici baroce, pia╚Ťete ╚Öi sute de obiective turistice, ci ╚Öi un ora╚Ö t├«n─âr.
File din activitatea ARLUS în Prahova jpeg
File din activitatea ARLUS în Prahova
ÔÇ×Pentru a duce la bun sf├«r╚Öit ceva se cere mai mult─â con╚Ötiin╚Ť─â dec├«t ╚Öov─âial─â.ÔÇť
11 lucruri care ├«mi lipsesc de c├«nd m am ├«ntors din Fran╚Ťa jpeg
11 lucruri care ├«mi lipsesc de c├«nd m-am ├«ntors din Fran╚Ťa
├Än Fran╚Ťa am constatat c─â am drepturi, nu a trebuit s─â m─â g├«ndesc c─â a╚Ö avea, de la cele mai m─ârunte, de angajat, de client, de chiria╚Ö, p├«n─â la cele profunde, de om.
Cîte bordeie, atîtea Japonii jpeg
Cîte bordeie, atîtea Japonii
Munca era totul, zecile de obiceiuri ╚Öi tradi╚Ťii pe care familia le ╚Ťinea erau obligatorii ╚Öi nu era scuzat─â sub nici o form─â absen╚Ťa.
Vulcan, mam─â, fiin╚Ť─â vie (o poveste despre Etna) jpeg
Vulcan, mam─â, fiin╚Ť─â vie (o poveste despre Etna)
Oamenii din Sicilia simt c─â Etna e parte intrinsec─â a identit─â╚Ťii lor ╚Öi a tot ce are ╚Öi ce ├«nseamn─â Sicilia.
Un Cr─âciun vienez jpeg
Un Cr─âciun vienez
Prima m─âsur─â pe care am adoptat-o a fost s─â arunc toate cardurile de reduceri ale celor 25 sau 28 de lan╚Ťuri de farmacii din Rom├ónia.
Constan╚Ťa, acest ve╚Önic pacient ├«n stare grav─â jpeg
Constan╚Ťa, acest ve╚Önic pacient ├«n stare grav─â
Oamenii au acest drept: de a fi bine reprezenta╚Ťi la nivelul administra╚Ťiei publice locale.
E cool să postești jpeg
╚Ü├«n╚Ťarul virtual ╚Öi arm─âsarul real
Subiectul ÔÇ×genera╚Ťia 2010 este supus─â┬ábullying-uluiÔÇŁ oferea, prin particularizare, un vad enorm de aten╚Ťie.
Povestea fra╚Ťilor Popescu  sau despre ascunz─âtorile ingenioase g├«ndite de arhitec╚Ťii moderni╚Öti jpeg
Povestea fra╚Ťilor Popescu sau despre ascunz─âtorile ingenioase g├«ndite de arhitec╚Ťii moderni╚Öti
Blocul oprește lumina și scaldă într-o umbră permanentă o importantă zonă a bulevardului, acolo unde nici iarba nu crește.
Geneva  Dup─â dou─âzeci de ani jpeg
Geneva. Dup─â dou─âzeci de ani
La Geneva m-a╚Ö ├«ntoarce doar dac─â mi s-ar propune pozi╚Ťia de ╚Öofer/c─âpitan de Mouette.
Cine poate spune cum începe? O călătorie la izvoarele disputate ale Dunării jpeg
Cine poate spune cum începe? O călătorie la izvoarele disputate ale Dunării
Dunărea are un izvor turistic în Donaueschingen și un izvor nominal, marcat ca atare pe hartă, în locul de unde Brigach și Breg se contopesc.
Cum vorbim despre arhitectur─â? jpeg
Cum vorbim despre arhitectur─â?
Arhitectura este adesea privat─â de un discurs capabil s─â o aduc─â aproape de inima publicului s─âu.
Hai hui prin Zakynthos jpeg
Hai-hui prin Zakynthos
Din jurnalul pe care l-am ╚Ťinut ╚Öi ├«n care am scris ├«n fiecare sear─â, c├«nd se mai l─âsa r─âcoarea, privind livada de m─âslini a lui Panagiotis, proprietarul impresionantei pensiuni (format─â din trei corpuri de cl─âdiri ╚Öi av├«nd ├«n total, vreo zece apartamente), reiau c├«teva observa╚Ťii ╚Öi ├«nt├«mpl─âri tr─âite pe Zakynthos.
Rafinament rural bucureștean jpeg
Rafinament rural bucureștean
Exist─â anumite zone ale Bucure╚Ötiului care ├«i fascineaz─â pe vizitatori, iar acestea s├«nt tocmai acele p─âr╚Ťi ale ╚Ťesutului urban vechi ce conserv─â structura rural─â a ora╚Öului.
Mai salv─âm, uni╚Ťi, Ro╚Öia Montan─â? jpeg
Mai salv─âm, uni╚Ťi, Ro╚Öia Montan─â?
Natura de la Ro╚Öia Montan─â, cu un peisaj fabulos, punctat de lacuri artificiale, era mai important─â, pe termen lung, dec├«t pu╚Ťin─âtatea aurului care ar mai putea fi extras de acolo.
Mai mult decît un joc jpeg
Mai mult decît un joc
Dacă steagul Italiei ar avea o stemă, atunci mingea de fotbal ar trebui să apără undeva, în heraldica acesteia, la fel și azurul tricourilor.
Acum! jpeg
Acum!
Arhitectura r─âm├«ne principalul produs cultural care d─â seama, cu acurate╚Ťe, de spiritul unei epoci, materializat ├«n spa╚Ťiu construit, capabil s─â modeleze via╚Ťa celor c─ârora le este destinat.
Semnifica╚Ťiile de╚Ötept─ârii noastre jpeg
Semnifica╚Ťiile de╚Ötept─ârii noastre
├Ändemnul lor la de╚Öteptare este, cel mai adesea, ├«nso╚Ťit de trimiterea la imnul na╚Ťional. Este ca o puternic─â justificare.
Zilele potopului jpeg
Zilele potopului
Provocarea nu este at├«t ploaia ├«n sine, c├«t lipsa experien╚Ťei gestion─ârii unor astfel de cantit─â╚Ťi.
Orașul polar jpeg
Orașul polar
├Ändemnul este s─â nu mai facem diferen╚Ťe, cu at├«t mai pu╚Ťin diferen╚Ťe polare ╚Öi antagonice.
De ce moare o rafin─ârie? jpeg
De ce moare o rafin─ârie?
Istoria Societ─â╚Ťii Steaua Rom├ón─â este bogat─â, exotic─â, dinamic─â, a╚Öa cum era ╚Öi regatul rom├ón.
Bazaltul și asfaltul jpeg
Bazaltul și asfaltul
Tehnica pietruirii drumurilor s-a men╚Ťinut ╚Öi a luat un nou av├«nt dup─â ce sco╚Ťianul McAdam a redescoperit tehnica roman─â.
Geografia mall urilor ┼či hypermarket urilor ├«n Bucure┼čti jpeg
Geografia mall-urilor ┼či hypermarket-urilor ├«n Bucure┼čti
├Än ora┼čele post-socialiste shopping mall-urile s├«nt cu 12% mai aproape de centru dec├«t ├«n cele vest-europene.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.