Istoriile turfiştilor

Publicat în Dilema Veche nr. 346 din 30 septembrie - 6 octombrie 2010
Istoriile turfiştilor jpeg

● Alexandru Grigorescu, Cîndva la Băneasa, Editura Vremea, 2009. 

Pentru cei pasionaţi de cai, Alexandru Grigorescu (1929-2003) este un personaj aproape fabulos. Născut şi crescut în mijlocul cailor (tatăl său, Petre Grigorescu, a fost un cunoscut proprietar de cai de curse-galop), n-a ajuns jocheu, aşa cum şi-a dorit, în schimb a urmat Liceul Militar, pentru ca apoi să devină un inginer petrolist cu o carieră internaţională. Specialist în exploatarea zăcămintelor de petrol, a călătorit şi a lucrat prin toată lumea, pentru a se stabili, în 1982, în Germania. A scris trei cărţi, La Potou, Odinioară la Băneasa (1996) şi cea de faţă, toate de memorialistică şi toate despre anii de glorie ai hipodromului din Băneasa interbelică, demolat de comunişti în 1960: „Cărţile mele nu au fost scrise ca să-mi treacă timpul, nici cu vreo intenţie de întrecere – sînt unice prin tematica abordată – şi în nici un caz cu vreo rîvnă literară. Ele mi-au fost impuse de reala mea suferinţă şi a multora ca mine, dar şi de regretul multora din generaţia actuală care privesc spre vest, fiindcă atunci cînd întorc capul spre casă nu văd nimic“. 

Nostalgie şi memorie, aşadar. Dar ce memorie! Omul ştia tot şi îi cunoscuse pe toţi, era o enciclopedie ambulantă. Se vede din fiecare pagină – scrisă cu o pasiune vecină cu obsesia amoroasă, cu un patetism şi o amărăciune constante şi vizibile – că poseda o memorie uluitoare şi, probabil, o bibliotecă pe măsură. Sute de nume de antrenori, proprietari, jochei şi cai umplu cele cîteva sute de pagini despre viaţa, de o bogăţie sportivă şi mondenă astăzi incredibilă, a hipodromului interbelic. Pare că nimic nu mai exista în afara curselor de cai, iar personajele, întîmplările şi atmosfera Bănesei de altădată au farmecul şi puterea de a te absorbi cu totul. Alexandru Grigorescu nu se alinta cînd spunea că nu aspectul literar îl interesa în toată această afacere a rememorării unei lumi din care puţini au mai rămas în viaţă să-şi amintească (cartea e scrisă cu destule stîngăcii), din fericire însă, un oarecare talent de povestitor, genuin şi necizelat, pune stăpînire pe memorie şi, din cînd în cînd, amintirile sale reale încep să semene cu poveştile adevărate. 

Unele persoane devin personaje, cîteva replici au forţa de a da viaţă unui dialog cine ştie cît de autentic, iar anumite întîmplări sînt atît de spectaculoase, atît de pline de umor sau de tensiune (susţinute şi de o foarte bună oralitate), încît vezi „filmul“ lor în faţa ochilor. Lumea echitaţiei interbelice povestită de Alexandru Grigorescu e populată cu tot felul de ofiţeri şi generali de armată şi oameni de afaceri care deţineau fabrici şi magazine (Simon Schwartz, de pildă, deţinea Galeries Lafayette) deveniţi proprietari-crescători de cai pursînge, jochei străini naturalizaţi (cîteva zeci), politicieni (Nicolae Iorga, prim-ministru, sau Emil Ottulescu, guvernatorul Băncii Naţionale) şi artişti (actori, cîntăreţi, balerine) pasionaţi de cursele de cai. Unii dintre proprietarii-crescători de cai, precum Alexandru Marghiloman, George Negropontes, Johan Schlesinger, Olga Georgescu şi mulţi alţii (erau cu toţii cca. 130, printre care şi Ecaterina Logadi, fiica lui Caragiale, sau Carol II, care a înfiinţat herghelia de la Scrovişte la îndemnul Reginei Maria) sînt, de fapt, adevărate figuri istorice ale acestui sport şi multe din poveştile cărţii vorbesc despre ei, rivalităţile şi amiciţiile lor delegate cailor din hipodrom. Sînt evocaţi antrenori, Ion Gheorghe, Vladimir Kristoff ş.a., jochei români celebri în epocă: Costică Iorga, Vasile Huţuleag, Ştefan Botescu sau Aristide Cucu, dar, mai ales, armăsari campioni, ale căror nume astăzi nu mai spun mare lucru – Coquin sau Ghiaur, de pildă –, dar care atunci erau adevărate vedete, cu genealogii şi palmares cunoscute de toată lumea. Detaliile fac însă ca această lume veche şi uitată să prindă viaţă. 

Se citesc ziare precum Turful Român, se merge la Capşa şi la Jockey-Club, se fac pariuri pentru fiecare din cei aproape 600 de cai de diferite vîrste ce aleargă la cele cîteva zeci de concursuri de galop pe diferite distanţe (premiile valorînd de la cîteva mii la sute de mii de lei), se calculează punctaje şi se urmăresc clasamente, ba chiar are loc şi un blat, primul şi singurul, între jochei. În preajma hipodromului, numit şi „Templul Alergărilor de Cai“, sînt în joc orgolii, dar onoarea e la mare preţ, iar respectul dă măsura oricărei întreceri sau rivalităţi. Pentru că lumea hipodromului e educată şi distinsă (jocheul Csillag Moritz, model de eleganţă, este poreclit Aristocratul; alţii sînt mari amatori de operă), iar Alexandru Grigorescu are ochi pentru fineţuri, inclusiv vestimentare. Vremurile nu sînt deloc uşoare dar, în ciuda războiului şi a bombardamentelor care prind sub dărîmăturile grajdurilor cai campioni, precum Martalocz, cursele la hipodrom continuă ca o necesitate: „Deşi uneori doar cu cîteva sute de spectatori, programul nu a fost întrerupt niciodată. Se întîmpla doar ca uneori vreo reuniune să înceapă cu o mică întîrziere, pentru ca turfiştii alungaţi de bombardamente spre marginea capitalei să poată ajunge la hipodrom“. Dar nu războiul, cît naţionalizarea cailor şi a hipodromurilor instituită de comunişti (pe atunci Ceauşescu era chiar adjunctul ministrului Agriculturii, semnatarul şi executantul actului naţionalizării) este rana nevindecată a lui Alexandru Grigorescu şi dă multe secvenţe emoţionante: „L-am văzut pe Gică Georgescu – cred că prin 1951, cînd a venit special să o vadă pe Conga, frumoasa lui sură, devenită vedetă internaţională prin victoria de răsunet la marele Miting Internaţional de la Budapesta. Şi cum, în acea zi, Violet – fiul lui Martalocz şi Veste-Bună – cîştigase o alergare, fostul lor proprietar, acum cu mult argintiu pe cap, sur ca şi Conga, cu privirea fixă pe linia potoului şi strîngînd din măsele cum făcea mereu, repeta cu glasul stins: Căluţii mei, căluţii mei...“ 

Am lăsat la final cel mai bun text al cărţii, intitulat „Rarisimă coincidenţă“, o povestire în toată regula, plină de detalii, cu mai multe planuri şi cu lungi dialoguri, despre întîlnirea la hipodrom a Mariei Tănase cu Constantin Tănase într-o după-amiază în care concura pe pistă jocheul Gheorghe Tănase pe calul Tănase. Amuzaţi de coincidenţă, cei doi, cărora li se alăturaseră actorul George Vraca şi dramaturgul Gheorghe Ciprian, pariază şi petrec glumind şi purtînd un savuros dialog în preajma copilului Alexandru Grigorescu care le soarbe cuvintele. Mărturie plină de umor şi nostalgie, povestirea are toate ingredientele acestei minunate cărţi ce recuperează o lume de cu totul alt fel.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.